Mi prvo moramo skontati šta hoćemo. Šta bošnjaci, probosanci hoće?archi_a wrote:Kako to iskoristiti, ne u ovom momentu, nego u vremenu koje dolazi? To bi bilo bolje pitanje. Treba sjesti, staviti sve činjenice na sto, novonastale presude, dokaze. Okupiti tim stručnjaka, savjetnika, za koje znamo da postoje. I hladne glave razmisliti o koracima, i u Bosni i Hercegovini i prema svijetu i diplomatiji.
@ pici, pusti bolan tu priču o "bOkiru". I nije "bOkir" jedini ovdje, ima BiH više glava, pametnih glava. Veći je ulog u pitanju. Bošnjaci napokon trebaju da grade nacionalni duh i osjećaj državotvornosti, u svakodnevnom životu. Od malih nogu.
Hoćemo li jednu državu? Cjelovitu BiH?
Onda se moramo pomiriti sa činjenicama. A RS je činjenica. Jednostavno taj narod tamo drugačije neće, to su pokazali na izborima. Mi dižemo frku oko Dodika, pa nije on jedini. Šta je to politika evo ne znam PDP-a drugačija u tom pogledu? Izdižu onog malog Stanivukovića, pa taj isti mali je rekao da je RS nepobitna činjenica. Znači trenutno a sigurno i u narednih 50 godina nemojte očekivati bilo kakvu političku snagu u RS koja će biti spremna na nekakvo unitarnje uređenje države. To tamo ne postoji. Preborjati glasove opozicije i pozicije i samo će vam se reći. A njihove politike u pogledu RS-a se ne razlikuju.
Znači nemojmo davati sebi i drugima neke lažne nade. Hoćemo li biti sutra evo spremni sa nekom umjerenom opozicijom praviti državu. Opozicija npr kakvu bi činio Stanivuković? Taj isti Stanivuković kaže da su njegovi borili i poginuli za RS. Šta on misli o Karadžiću? Evo i da misli da je presuda ok, pa Karadžić i RS nisu dvije isključive stvari. Ne možeš reći, ma nek odgovara onaj ko treba - ako je Radovan idejni tvorac nastanka RS.
Ako nismo na ovo gore spremni? Pa šta onda hoćemo? Šta je evo rješenje? Čekati koji će prvi narod izumrijeti ili se iseliti pa to iskoristiti? Mislim i to je neko rješenje, jest da će trajati 200 godina, ali ok prihvatam eto i to. Samo trebamo više napraviti strategiju šta hoćemo i da stranke napokon to glasno izgovore. Prije svega mislim na probosanske i bosnjacke stranke. Jer znamo sta HDZ i SNSD misle.