Radno zakonodavstvo-radno vrijeme,odmori

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
cobankov1

#1 Radno zakonodavstvo-radno vrijeme,odmori

Post by cobankov1 »

radno zakonodavstvo je izgleda donešeno "preko koljena",da zadovolji buduće kapitaliste,a raja ko raja (u Tursko doba) krade ko može,laže se i petlja i nekako gura.
Volio bih da date komentare vezano za temu s ciljem da "tabirimo":kolko nas izrabljuju,kako plačaju,koliki i kakvi su odmori,otkazi i sl
Naši nas prodaju za male pare,sada svaki jad traži da zapošljava uglavnom one s fakultetom,po mogučnosti za 400KM.
Zakon o radu i zaštiti na radu nigdje ne prepoznaju našu bosansku dušu,pa zato imamo ovakvo stanje.
Jaši se nejač,dokle,kako ima li svjetla u daljini?
cobankov1

#2 Re: Radno zakonodavstvo-radno vrijeme,odmori

Post by cobankov1 »

Pregledao sam malo ranije teme i ne mogu da shvatim da u ovo vrijeme,u ovakvim uslovima života i rada za 24 sata niko nije našao za potrebno da da svoj komentar.
Ipak ovaj forum je poznat javnosti (akcije) što se vidi i po posječenosti,ali vidim da su se ugasile najozbiljnije teme vezane za radnu sredinu (mjesta gdje i kako se radi)plate,zapošljavanje,školovanje itd...
Pa na biroima je masa "obrazovanih" svršenih studenata koji ne rade i svi su pokazatelji da i ne žele da rade,jer se ne angažuju.
Ovu temu startam jer jeu moju firmu došlo nekoliko (tri) dipl.osoba (završili četverogodišnje fakultete) koje su dosađivale načelniku opčine i političarima i ovi ih uhljebili (da odrade pripravnički),nakon toga će polagati državni ispit i onda....stela.
Ovo je još dobro,neka radi bar neko,ali šta je sa gonmilom koja nije zaposlena,ćemu se nadaju,hoče li roditelji živjeti još 40 godina i sl.
Pretpostavljam da na forumu budu i sretnici koje je neko uhljebio u nevladinim organizacijama,pa zar nemogu pokrenuti inicijative da se nešto poradi....
Pa sada se obrazuju ljudi za zanimanja koja uopće ne postoje,niti ih ima u perspektivi,završavaju se kojejkakve škole i fakulteti,a da dobijaju zvanja i stepene koje je ne,moguće angažovati .
Pa sama tema kazuje gdje je problem i zašto se sve nakaradno dešava.
Sindikati-ubleha od organizacije ,a zakon im dozvoljava da se "upliču u problenmatiku"ni ...ne mrdaju,satnica u građevinarstvu,metalnoj industriji iiiii haos,a kad pred vladu iziđe300 nezadovoljnih iz Pretisa i sl. ostali ...tišu mišu.
Ljudi neznaju da kad se pismeno preko protokola oglase državnim institucijama ,ovi moraju reagovati,a uz to postoji i žalba na intervenciju,ukoliko ste nezadovoljni,ali...
Inspektori su na ispitu ,moraju se oglasiti,jer možete pratiti predmet preko direkcije,ali ljudi se poklope i...
Nego,ima li negdje neko kod privatnika da je dobio ugovor na neodređeno vrijeme ,gdje mu piše jasno koliko sati radi u mjesecu,kolika mu je radna sedmica i koliki je godišnji,i da se postupa po istom???
Potom kada i koliko su bili na godišnjem,kako je plačen,čeka li ga njegov posao kad se vrati,da li neko radi za njega,pa i On kad se vrati radi za dvojicu.
Računaju li subote u godišnje odmore,ima li regres,dozvoljavaju li sedam plačenih dana u godini za opravdane slučajeve itdd..
Monolog je čudo,ali me stvarno zanima razmišljanje jednog tehničara sa biroa,studenta treče godine sa Bolonje,studenta četvrte godine (po starom) i svih napred navedenih kategorija koji trenutno žele da se zaposle.
Radim seminarski rad.

SORXY,
sada vidim da bi tema trebala biti u nauci,pa ako moderator tako smatra,bujrum
Nadnaravna

#3 Re: Radno zakonodavstvo-radno vrijeme,odmori

Post by Nadnaravna »

Radno zakonodavstvo je tek mrtvo slovo na papiru.
Pitaj ove hiljade koje se prijavljuju za pripravnika u UIO, a i sama znam ponesto o tome. Radim neprijavljena, bez prava na odmor ili ne daj Boze bolest, ali IMAM PLATU. I u tome je problem, toliko smo jadni kao pojedinci i drustvo da smo zadovoljni time sto imamo barem platu. I sta ja sada treba da dam otkaz i da nemam ni tu platu?
JThomas

#4 Re: Radno zakonodavstvo-radno vrijeme,odmori

Post by JThomas »

nije zakon loš, nego se uopšte ne provodi, kao uostalom i većina zakona u ovoj banana republici...

znaš vjerovatno i sam da po ugostiteljskim objektima i prodavnicama 95% ljudi radi na crno...a nije pretjerano bolje ni u drugim djelatnostima.
Real Khan

#5 Re: Radno zakonodavstvo-radno vrijeme,odmori

Post by Real Khan »

Narode, ima li neko Zakon o radu (izmjene i dopune iz 2003. godine)...Odmah da kažem da imam i izvorni zakon iz 1999. i izmjene i dopune iz 2000. godine, ali mi fali ova zadnja izmjena iz 2003. god. (čini mi se da je objavljen u Sl. novinama FBiH 23/03 ili 29/03)...? Hvala unaprijed :)
jedna

#6 Re: Radno zakonodavstvo-radno vrijeme,odmori

Post by jedna »

Nadnaravna wrote:Radno zakonodavstvo je tek mrtvo slovo na papiru.
Pitaj ove hiljade koje se prijavljuju za pripravnika u UIO, a i sama znam ponesto o tome. Radim neprijavljena, bez prava na odmor ili ne daj Boze bolest, ali IMAM PLATU. I u tome je problem, toliko smo jadni kao pojedinci i drustvo da smo zadovoljni time sto imamo barem platu. I sta ja sada treba da dam otkaz i da nemam ni tu platu?
Ja kad sam napisala da radim neprijavljena, ali da sam sretna jer radim i primam PLATU ovdje je na mene osuto šiblje i kamenje. Te ovi mi savjetuju da prijavim gazdu (i time dovedem u pitanje svoj posao, lai i posao još desetak kolega od kojih nekima bukvalno egzistencija ovisi od tog posla), drugi su imali želju da me osobno prijave, pa su slijedile pridike kako i ja kradem od države i blablabla.... Sve sami moralisti.

Sada sam prijavljena, ali što neko reče Zakon o radu je samo "mrtvo slovo na papiru". Evo sada mi je odobreno 5 radnih dana odmora, a posle ću moći uzeti još 5.
Ali...šta da se radi. Ja bolje NEMAM, a nije da ne tražim
crazymmama

#7 Re: Radno zakonodavstvo-radno vrijeme,odmori

Post by crazymmama »

Real Khan wrote:Narode, ima li neko Zakon o radu (izmjene i dopune iz 2003. godine)...Odmah da kažem da imam i izvorni zakon iz 1999. i izmjene i dopune iz 2000. godine, ali mi fali ova zadnja izmjena iz 2003. god. (čini mi se da je objavljen u Sl. novinama FBiH 23/03 ili 29/03)...? Hvala unaprijed :)
Sve kod nas objavljene Zakone odluke i uredbe mozete pronaci na ovoj stranici
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/zakoni/index.php
_Astra_

#8 Re: Radno zakonodavstvo-radno vrijeme,odmori

Post by _Astra_ »

Zakon kao zakon nije toliko los.... granski kolektivni ugovori su OK - na kraju krajeva prilikom njihovog sastavljanja i radnici su pitani (sindikati), a to sto se NISTA NE POSTUJE je drugi par cipela...
Post Reply