Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

evianvoda

#1 Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by evianvoda »

Evo čitam u novinama američka investiciona banka Goldman Sachs OGRANIČILA radno vrijeme na 17 sati dnevno (dakle radili su i duže), dakle radnici su namjerno željeli da ostanu na poslu i da rade još, a banka ih šalje kući jer bi mogli imati problema sa zdravljem...

“Idite kući prije ponoći i ne vraćajte se pre sedam sati ujutru“
Izvršni direktor banke rekao je svojim pripravnicima da ne bi trebalo cijeli svoj život da posvete firmi.
“Mora vam biti zanimljivo, da imate više interesa. Takođe, morate biti neko ko je poželjan za razgovor”.

http://ekonomist.me/saks-ogranicio-radn ... -samo-17h/
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=982171
Malo sam se zainteresovao na jedno radno mjesto u ovoj firmi prijavi se hiljade ljudi. I svi su oni voljni raditi od mraka do mraka samo da postanu dio ove ekipe. Plate možete zamisliti kakve su.

Na stranici ljudi njujorka izašla ispovjest momka koga su odbili na intervju, kaže da bi radio par godina samo da ima gdje da živi i da ima za osnovne potrebe (jesti, piti).. toliko želi raditi da kaže da mu plata upočetku ni ne treba, samo sitno da preživi dok skuplja iskustvo. Ali nisu ga primili, nije prošao na intervju.

Kako žive ovi ljudi? Kako izgleda dan zaposlenog u ovoj firmi? Na šta čovjek liči nakon najmanje 17 sati stresnog rada svaki dan... pa tako jedno 10,15,20 godina? Da li bi ste vi ovo mogli? Ima li ljudi sa naših prostora u ovoj firmi? Koliko je istinita priča o vezi bankara te kako se drogiraju da bi izdržali taj tempo života?
U-zap

#2 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by U-zap »

Pa to je sve ok, posveti zivot karijeri i to je ono sto ga zanima. Ne mozes. Porediti te ljude i banane koje od 8 radnih sati rade 2 a ostatak po kliksu.
Russki

#3 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Russki »

Stopa suicida bankara rapidno raste iz dana u dan. To je jedno ludilo sastavljeno od više hiljada ludila na jednom mjestu.
drunken tiger

#4 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by drunken tiger »

evianvoda wrote:Evo čitam u novinama američka investiciona banka Goldman Sachs OGRANIČILA radno vrijeme na 17 sati dnevno (dakle radili su i duže), dakle radnici su namjerno željeli da ostanu na poslu i da rade još, a banka ih šalje kući jer bi mogli imati problema sa zdravljem...

“Idite kući prije ponoći i ne vraćajte se pre sedam sati ujutru“
Izvršni direktor banke rekao je svojim pripravnicima da ne bi trebalo cijeli svoj život da posvete firmi.
“Mora vam biti zanimljivo, da imate više interesa. Takođe, morate biti neko ko je poželjan za razgovor”.

http://ekonomist.me/saks-ogranicio-radn ... -samo-17h/
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=982171
Malo sam se zainteresovao na jedno radno mjesto u ovoj firmi prijavi se hiljade ljudi. I svi su oni voljni raditi od mraka do mraka samo da postanu dio ove ekipe. Plate možete zamisliti kakve su.

Na stranici ljudi njujorka izašla ispovjest momka koga su odbili na intervju, kaže da bi radio par godina samo da ima gdje da živi i da ima za osnovne potrebe (jesti, piti).. toliko želi raditi da kaže da mu plata upočetku ni ne treba, samo sitno da preživi dok skuplja iskustvo. Ali nisu ga primili, nije prošao na intervju.

Kako žive ovi ljudi? Kako izgleda dan zaposlenog u ovoj firmi? Na šta čovjek liči nakon najmanje 17 sati stresnog rada svaki dan... pa tako jedno 10,15,20 godina? Da li bi ste vi ovo mogli? Ima li ljudi sa naših prostora u ovoj firmi? Koliko je istinita priča o vezi bankara te kako se drogiraju da bi izdržali taj tempo života?
Propaganda. Ovo je samo reklama kojom bi se ljudi ohrabrili da rade kao robovi. Druga stvar je što ti koji rade po 17 sati u toku tog vremena odu na doručak dva sata, ručak dva sata, teretanu dva sata...ako par puta u toku dana imaju pauze duže od sat vremena. Samo propaganda. Isto kao ono istraživanje kada su rekli da radnicima treba zabraniti da jedu na poslu jer su manje produktivni nakon obroka...
saja_dj

#5 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by saja_dj »

Izostavio si najbolji dio :D
Nova pravila odnose se na turu ljetnjih pripravnika u banci, a portparol Goldman Saksa rekao je da su uvedena kako bi se “popravilo radno iskustvo novih radnika“.
Ovo ne bi mogao the onion ili njuz da bolje izmisli. Dakle, ograniceno je onima, sto rade besplatno, na 17 sati :izet:

Bankarski sektor je kurvetina, pogotovu u americi.
JThomas

#6 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by JThomas »

u reviziji i bankarstvu se svugdje na svijetu radi rudarski. a naročito dok se pokušavaš probiti u najjačim firmama.

dok je u japanu to opšta kultura i ovakve zabrane već dugo postoje. ali protiv kulture je teško - kad su u nekim firmama "na papiru" zabranili prekovremeni rad ljudi su počeli jednostavno ne pisati prekovremene sate :roll: :D sad im gase svjetla i struju :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Kar%C5%8Dshi
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Truba »

ko moze neka se muci i neka ima
meni je dosta 8 sati s prevozom i pauzom nema me 10 sati kuci
SSemir

#8 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by SSemir »

niti se radi citav radni vijek tako, niti to rade svi.
najcesce su to pocetnici, koji se dokazuju, pa dobiju takve neke smor zadatke da odrade za one sa visih pozicija dok oni negdje vani trose bogatstvo na viskije i i skupe zene. :D

moj je rekord iz pocetnickih dana, 11 sati na radnom mjestu :D
Last edited by SSemir on 28/06/2015 10:05, edited 1 time in total.
Russki

#9 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Russki »

Black swan wrote:ko moze neka se muci i neka ima
meni je dosta 8 sati s prevozom i pauzom nema me 10 sati kuci
Upravu si :D

Ja recimo obožavam kad u pola 7 krenem na teren udaljen od kuce jedno 250 kilometara. Završio posao u 3 ili u 7 isti mi qrac kad se kuci vratim u 9. Dok se okupas i jedes, spavanje, sutra opet isto.

Ipak bih radije 8 sati i manju platu, nego 12-13 sati, a velika plata.
Drvosjeca iz Dejcica

#10 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Krupni kapital, neoliberalni kapitalizam i kapitalisti upravo i žele od ljudi napraviti robove. Rob je ponovo temelj društvenog poretka samo drugim metodama; karijera, ulazak u DreamTeam, "ogromna" plata...itd. Kapitalizam će djecu od 10 godna opet slati u rudnike pod nekom dobrom izlikom. :oops:

Image

A šta im fali, evo ovaj lijevo se i smije.

Image
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 28/06/2015 10:18, edited 1 time in total.
mayab

#11 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by mayab »

Nije bolest sve što boli!
Leo_alfa

#12 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Leo_alfa »

Ako je to nesto sto se zaista zeli, onda svakome na volju. Ja vjerujem kako to ne bih mogao izdrzati i ostati "normalan", a niti bih zelio bez obzira kakve pogodnosti i kolika plata da mi se nudi.
S druge strane meni bi zaista odgovarao jedan drugaciji sistem prekovremenog poslovnog angazmana s obzirom da sam iskusio jedan takav. A to je da se broj radnih dana skrati na 4 i poveca broj radnih sati uz duzu ili jos jednu pauzu. U tu kombinaciju dolazi u obzir i ideja o dva posla gdje se radi opet 4 dana u toku sedmice uz isti broj radnih sati kao sto sam naveo (npr 10 ili 12) gdje opet ostaju tri dana slobodna. Ovdje ne spominjem novac jer podrazumijevam da bi plata bila ista za poziciju i posao koji se vec obavi samo po drugacijem rasporedu, ali mislim da se sa duzim vikendom dobiva jako puno.
Na ovaj nacin se posao moze obavljati jednako efikasno kao i tokom 8 sati zahvaljujuci pauzama, ali i samom saznanju da se radi krace jedan dan bez obzira sto se radi o istom broju sati, dok u toku dana ostaje nam slobodnog vremena (dosta manje, ali ipak ostaje) pored samog spavanja, tusiranja, obroka i sl. Naravno ne odnosi se na bankarstvo, o tome ne znam, mozda bi i moglo...
Šveđanin

#13 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Šveđanin »

Takav tempo niko ne moze drzati do kraja zivota, ako zelimo da kraj zivota bude u 70+.

Ljudi se u pocetku previse trose u IB da bi stekli ime, reputaciju i da bi sebi nasli jaci posao a kasnije ce to sve oni dobro naplatiti.. u nekoj drugoj firmi..
Jack Be Nimble

#14 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Jack Be Nimble »

evianvoda wrote:

Takav posao ne radis 10, 15 godina. To ti je onaj prvi posao nakon faxa gdje se trebas dokazati medju novim zaposlenim. Moj rodjak je takav put izabrao ali znao je da nakon tri godine napusta posao sa velikim iskustvom i sto drugih vrata mu se otvaraju. On je radio u takvoj firmi gdje od 20 recimo novo zaposlenih samo sestorica ostanu nakon 6 mjeseci. Vecina budu otpustena. I ako izdrzis 3-5 godina nastavljas dalje da se penjes uz piramidu.
Rockefeller

#15 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Rockefeller »

Radio i po 18h ali se i zaradilo :mrgreen:
insomnia78

#16 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by insomnia78 »

Leo_alfa wrote:Ako je to nesto sto se zaista zeli, onda svakome na volju. Ja vjerujem kako to ne bih mogao izdrzati i ostati "normalan", a niti bih zelio bez obzira kakve pogodnosti i kolika plata da mi se nudi.
S druge strane meni bi zaista odgovarao jedan drugaciji sistem prekovremenog poslovnog angazmana s obzirom da sam iskusio jedan takav. A to je da se broj radnih dana skrati na 4 i poveca broj radnih sati uz duzu ili jos jednu pauzu. U tu kombinaciju dolazi u obzir i ideja o dva posla gdje se radi opet 4 dana u toku sedmice uz isti broj radnih sati kao sto sam naveo (npr 10 ili 12) gdje opet ostaju tri dana slobodna. Ovdje ne spominjem novac jer podrazumijevam da bi plata bila ista za poziciju i posao koji se vec obavi samo po drugacijem rasporedu, ali mislim da se sa duzim vikendom dobiva jako puno.
Na ovaj nacin se posao moze obavljati jednako efikasno kao i tokom 8 sati zahvaljujuci pauzama, ali i samom saznanju da se radi krace jedan dan bez obzira sto se radi o istom broju sati, dok u toku dana ostaje nam slobodnog vremena (dosta manje, ali ipak ostaje) pored samog spavanja, tusiranja, obroka i sl. Naravno ne odnosi se na bankarstvo, o tome ne znam, mozda bi i moglo...
Tako ja radim
Od 7-17 uz sat pauze
Jos nas ima dvije grupe tako da svaki drugi vikend odmaras 4 dana
Pon-cetv pa odmaras 4 i onda sledecu uto-pet pa odmaras dva
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Truba »

evo recimo ja i sada radim citajuci sta pisete
ostaje to u malom mozgu :skoljka: i onda nekad bukne :sax:
Keiko

#18 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Keiko »

To je stvar mentaliteta i radne kulture. Poslodavcu je bitno da u startu zna ko ima ambicije i volju da se žrtvuje a poslije 'hamal' ide gore uz ljestvicu i vremenom i iskustvom stiče 'hamale' koji će njegov posao raditi dok je on ili na golf terenu ili u firminom privatnom avionu. Niko ne radi tim tempom cijeli život.

Naš svijet to ne konta jer kod nas je vrlo malo tih 'prirodnih' pomaka u karijeri i obično se misli da je početna pozicija za cijeli život.
nellismo

#19 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by nellismo »

SSemir wrote:niti se radi citav radni vijek tako, niti to rade svi.
najcesce su to pocetnici, koji se dokazuju, pa dobiju takve neke smor zadatke da odrade za one sa visih pozicija dok oni negdje vani trose bogatstvo na viskije i i skupe zene. :D

moj je rekord iz pocetnickih dana, 11 sati na radnom mjestu :D
Kod bekta čitav život od 7-19 samo nedeljom do 15 :)
Moj najduži radni dan 13h, ali rijetko kad bude toliko.

A ovo za banke bila je reportaža na tv, nekad po 2-3 dana ne spavaju, to su pripravnici koji se dokazuju da bi dobili radno mjesto. I kao da je to općeprihvaćeno, da se kroz takav period mora proći.
TheMule

#20 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by TheMule »

Nije to zivotni stil, vec obuka.

Nakon sto radis u Goldmanu 5-10 godina, mozes raditi gdje god hoces u Americi. Plata je naravno dobra, pocetna preko 50 hiljada, tako da se i ne moras brinuti za hranu, krov, zdravlje, racune, auto, itd.

Neki advokati rade dzabe 18 sati na dan par godina da bi stekli iskustvo, tako da tim u Goldmanu i nije lose.
TheMule

#21 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by TheMule »

Leo_alfa wrote:Ako je to nesto sto se zaista zeli, onda svakome na volju. Ja vjerujem kako to ne bih mogao izdrzati i ostati "normalan", a niti bih zelio bez obzira kakve pogodnosti i kolika plata da mi se nudi.
Iz mog iskustva, 5 dana, 6 sati na dan, je tamam. Sve ostalo je pretjerivanje i robija
Edin H.

#22 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Edin H. »

Bolje se iskustvo stice sjedenjem po kaficima :izet:
avetinja

#23 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by avetinja »

Ne može čovjek izdržati toliko sati rada, ni psihički, ni fizički. Preostalo vrijeme je nedovoljno za san i ostale obaveze, raznorazne aktivnosti. Došlo bi do oboljenja, fizičkog i psihičkog nakon kojeg čovjek ne bi bio ni za šta.
leo karan

#24 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by leo karan »

Ima nase raje koja rade za Goldman Sachs i Morgan Stenley
Jedan nas lik je vice president nekog sektora u MS-u...Zamislite koliko su oni morali radit da bi se probili.

Tako da to nije nikakvo ludilo, nego realnost da se radi toliko.
Ne rade oni sad toliko naravno.
A kad jos malo zavrse karijeru s 47-48 godina eto ih vamo da uzivaju u plodovima rada. Djeci plate skole i pravac juzniji krajevi.

Naravno da se moze toliko radit, pare su ko droga...
AenemA

#25 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by AenemA »

8.5 sati denvno je moj limit, inače ni to ne ispunim ali ne prelazim 40 sati sedmično. Kome treba više nek' radi svih 24 ako može.
Uostalom godišnje me plaćaju pa nema veze radio 8 ili 12 denevno, stoga 8!
Post Reply