"Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bach

#1 "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by bach »

Vidim jucer u Titovoj

Image

Radnja u prpremi . Fol...

Onda se pokušam sjetiti šta je tu bilo, pa pronađem šta je tu bilo ...

Bila ja parfimerija, otvorena krajem 2011.
http://style.ba/novost/5344/carolija-u- ... ljive-dame

Neam ih više tu...Stavili ključ u bravu i nezabilazni natpis "radnja u pripremi".

Od 2008. otkako je kriza zakucala na naša vrata i otanjila nam novčanike, ovaj natpis sve češće viđam. Cijeli propali Privredni grad u Skenderiji i oblijepljen papirima na kojima piše "Radnja u pripremi"...

Zbog čega ljudi odbijeju priznati poraz i priznati da je njihv biznis propao?

Zbog čega propadaju radnje u strogom centru grada, tamo gdje je velika frekvencija pješaka i gdje hodaju ljudi koji još uvijek imaju para?
karanana

#2 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by karanana »

Al kako aldo tiho nestade
Alfons Kauders

#3 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Alfons Kauders »

bach wrote:Vidim jucer u Titovoj

Image

Neam ih više tu...Stavili ključ u bravu i nezabilazni natpis "radnja u pripremi".

Od 2008. otkako je kriza zakucala na naša vrata i otanjila nam novčanike, ovaj natpis sve češće viđam. Cijeli propali Privredni grad u Skenderiji i oblijepljen papirima na kojima piše "Radnja u pripremi"...

Zbog čega propadaju radnje u strogom centru grada, tamo gdje je velika frekvencija pješaka i gdje hodaju ljudi koji još uvijek imaju para?
konkurentnost i navike potrosaca... kirije ih kolju, a ljudi trose u trznim centrima

BBI je zajebao dosta malih trgovaca u gradu i "vuce" kupce koji bi inace pare ostavljali po ferhadiji ili skenderiji... skenderija je prica za sebe - prije 2-3 mjeseca uletim da uzmem neke sitnice i napravim krug - zalosno, jos malo pa mogu svi kljuc u bravu

al shitty, alta, importanne i ostali su takodjer "pomogli" da dodje do ovoga

prije 10-15 godina u centru grada nije bilo takvih trznih centara i top radnje su bile na ferhadiji, titovoj i sl... danas su to manje vise prostori za neke "jeftinije" stvari - fensi raja trosi pare u fensi trznim centrima
SSemir

#4 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by SSemir »

upravo zbog toga sam i pristalica gradnje trznih centara daleko od centra grada. da izmedju ostalog, centar idalje zadrzi svoju ekskluzivnost sa radnjama
_mufljuz_

#5 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by _mufljuz_ »

meni je ubleha svih ubleha kad soping centar otvori toliko i toliko radnih mjesta - kao da nesto proizvode pa nova radna mjesta :mrgreen:
Ridjobrki

#6 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Ridjobrki »

bach wrote:
Nisu ljudi ništa slagali - lokal je u pripremi za novog najmoprimca.

Taj ko stavlja natpis nije nešto poražen, izgubiće kiriju za mjesec-dva dok ne naleti nova budala željna avanture zvane "doing business in BiH".
bach

#7 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by bach »

Alfons Kauders wrote:
bach wrote:Vidim jucer u Titovoj

Image

konkurentnost i navike potrosaca... kirije ih kolju, a ljudi trose u trznim centrima

BBI je zajebao dosta malih trgovaca u gradu i "vuce" kupce koji bi inace pare ostavljali po ferhadiji ili skenderiji... skenderija je prica za sebe - prije 2-3 mjeseca uletim da uzmem neke sitnice i napravim krug - zalosno, jos malo pa mogu svi kljuc u bravu

al shitty, alta, importanne i ostali su takodjer "pomogli" da dodje do ovoga

prije 10-15 godina u centru grada nije bilo takvih trznih centara i top radnje su bile na ferhadiji, titovoj i sl... danas su to manje vise prostori za neke "jeftinije" stvari - fensi raja trosi pare u fensi trznim centrima
Upravo ovo. Centar grada nažalost propada...
StupskaBitanga

#8 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by StupskaBitanga »

Haos tek slijedi
Sarajevoteksil je propao i sad ce jos jedno 10ak radnji u Ferhadiji i Titovoj pod kljuc
Alfons Kauders

#9 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Alfons Kauders »

bach wrote:
Alfons Kauders wrote: prije 10-15 godina u centru grada nije bilo takvih trznih centara i top radnje su bile na ferhadiji, titovoj i sl... danas su to manje vise prostori za neke "jeftinije" stvari - fensi raja trosi pare u fensi trznim centrima
Upravo ovo. Centar grada nažalost propada...
u tuzli se nesto slicno pocelo desavati prije 5-6 godina... prvo je otvoren mercator, i to na prilicno dobroj lokaciji, nekoliko stotina metara od strogog centra... nije bilo neke prevelike razlike, ali onda se pocelo otvarati jos centara na periferiji

tada se neki genije u opstini sjetio da bi trebalo naplacivati parking u centru, a vala i sire, i to po cijenama kao u centru sarajevu... rezultat toga je bio blago receno porazan, jer su ljudi jednostavno izgubili naviku da onako usput svrate do centra autom - svaki dan sat-dva bi ih kostala 2-4km, a alternativa ne fali...

u zadnjih par godina se zatvorila masa trgovina u strogom centru, duz turalibegove, gradske ulice, trgovacke itd...

sarajevo nece tako lose proci jer je ipak dosta veci grad i standard je bolji, ali sigurno ce se zatvarati jos trgovina u staroj jezgri grada
bach

#10 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by bach »

StupskaBitanga wrote:Haos tek slijedi
Sarajevoteksil je propao i sad ce jos jedno 10ak radnji u Ferhadiji i Titovoj pod kljuc
Šta se dešava sa Sarajevotekstilom? Nisam znao?

Da napomenem da je zatvoren i čuveni Beneton kod Vječne vatre...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Truba »

jesam li ja sličnu temu nedavno pokrenuo :D
bach

#12 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by bach »

Black swan wrote:jesam li ja sličnu temu nedavno pokrenuo :D
Daj link... Sorry nisam znao...
Truba

#13 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Truba »

ma zezam se nema veze
to to bolje koncipiraš ja nemam živaca toliko pisati i čakiti slike i linkove

mene je na to potakla slika dežurnih marketa od 10. maja... renovira se

a čuo sam da je lik propao... bio je jak i digo kredit zbog širenja na jedno tržište... pala prodaja a radnja nije vraćala pare pa sve propalo...
StupskaBitanga

#14 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by StupskaBitanga »

bach wrote:
StupskaBitanga wrote:Haos tek slijedi
Šta se dešava sa Sarajevotekstilom? Nisam znao?

Da napomenem da je zatvoren i čuveni Beneton kod Vječne vatre...
Prodali Benetonu najatraktivniji prostor kod ekonomije a tim parama nisu dobavljačima iz Italije platili dugove pa ce vjerovatno u stečaj. SB je pisala nedavno o ovom

Dodajmo ovom da je izvjesno da sportina u Sloveniji ce u stečaj i ako to bude sigurno pada AB line i marke orsay, tom talior, xyz, tally wejly i sta oni već zastupaju
Eek-A-Mouse

#15 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Eek-A-Mouse »

Onu jadnu Skenderiju vec dugo vremena pripremaju da nekom za jako male pare prodaju :roll:
StupskaBitanga

#16 Re:

Post by StupskaBitanga »

karanana wrote:Al kako aldo tiho nestade
Mišković ga tiho zatvorio
Kao i mexx gdje je sada bellisima a bila slastičarna softa
Truba

#17 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Truba »

oj softa... tu sam prvi put počeo izlaziti 1998. :D i bariti koke ( čitaj pamtit face i telesa pa kući odrađivat poso :lol: )
_mufljuz_

#18 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by _mufljuz_ »

Eek-A-Mouse wrote:Onu jadnu Skenderiju vec dugo vremena pripremaju da nekom za jako male pare prodaju :roll:
objekat u propaloj privredi nije nikom interesantan - samo budalama koji misle da ce nekog tako zajebat...

to je sindrom sjecene grane na drvu koje se susi....

mislili su usicarit a odrezali i sebi granu sa koje plodovi nicu....

ovako ce i ti kvazikapitalisticki moroni, citaj seoske varalice i sverceri, shvatit da im beton nece donijet nista posebno :mrgreen: + sto bih ja rado uveo porez na nekretnine koje se ne koriste i to odrez'o da boli glava - pa ce i onaj dijasporac u sveCkoj sto ima 2-3 stana dobro razmislit hoce l' zadrzat istu :mrgreen: a uredno bi se prenapuhano trziste nekretnina - raspuhalo :mrgreen:
StupskaBitanga

#19 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by StupskaBitanga »

Porezi ce doci
Polako para svakako nema pa ce oni to brže bolje uvesti
Truba

#20 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Truba »

taj porez je i pošten... jer su mnogi na ratu profitirali kupujući stanove po nikakvim cijenama i onda su ih dizali u nebesa
Eek-A-Mouse

#21 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Eek-A-Mouse »

Sto se tice Skenderije to su banditi samo takvi.Mama dole ima radnju dugo vec,i ako si vlasnik radnje i dalje moras placat kiriju :D

Kada se otvorio BBI presla je tamo i uglavnom nije platila jednu kiriju u Skenderiji i doslo joj pismo da ce joj oprostiti dug ako im prepise radnju :D
Alfons Kauders

#22 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Alfons Kauders »

_mufljuz_ wrote:
Eek-A-Mouse wrote:Onu jadnu Skenderiju vec dugo vremena pripremaju da nekom za jako male pare prodaju :roll:
objekat u propaloj privredi nije nikom interesantan - samo budalama koji misle da ce nekog tako zajebat...

ovako ce i ti kvazikapitalisticki moroni, citaj seoske varalice i sverceri, shvatit da im beton nece donijet nista posebno :mrgreen: + sto bih ja rado uveo porez na nekretnine koje se ne koriste i to odrez'o da boli glava - pa ce i onaj dijasporac u sveCkoj sto ima 2-3 stana dobro razmislit hoce l' zadrzat istu :mrgreen: a uredno bi se prenapuhano trziste nekretnina - raspuhalo :mrgreen:
s ovim se ne slazem... imas masu ljudi koji imaju viska stan ili kucu... obnovili porodicnu kucu, ali se nisu vratili, kupili stan ali se isfurali dalje jer nisu imali posla u bih itd...

ne radi se tu o nekom aman zaman luksuzu - znam ljudi koji su naslijedili porodicne kuce, vikendice i sl. a opet jedva sastavljaju kraj s krajem... jednostavno to nije neko mjerilo bogatstva, barem ne kod nas... jedno je kad neko u Dalmaciji ima "viska" par kuca ili stanova jer na njima fakat moze zaraditi... kod nas to najcesce nije slucaj

ja bi radije zavalio krvnicke poreze na skupa auta... onaj ko ima 100,000 za crnu limuzinu sigurno ima vise novca za bacanje od nekoga ko ima viska stan, vikendicu, porodicnu kucu ili oronuli poslovni prostor

a trziste ce se samo regulisati - u sarajevu vec danas mozes naci austougarsku gradnju u centru za milju eura po kvadratu (barem kad su veci stanovi u pitanju)... to je bilo nezamislivo prije pet godina
_mufljuz_

#23 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by _mufljuz_ »

Alfons Kauders wrote:
_mufljuz_ wrote:

s ovim se ne slazem... imas masu ljudi koji imaju viska stan ili kucu... obnovili porodicnu kucu, ali se nisu vratili, kupili stan ali se isfurali dalje jer nisu imali posla u bih itd...

ne radi se tu o nekom aman zaman luksuzu - znam ljudi koji su naslijedili porodicne kuce, vikendice i sl. a opet jedva sastavljaju kraj s krajem... jednostavno to nije neko mjerilo bogatstva, barem ne kod nas... jedno je kad neko u Dalmaciji ima "viska" par kuca ili stanova jer na njima fakat moze zaraditi... kod nas to najcesce nije slucaj

ja bi radije zavalio krvnicke poreze na skupa auta... onaj ko ima 100,000 za crnu limuzinu sigurno ima vise novca za bacanje od nekoga ko ima viska stan, vikendicu, porodicnu kucu ili oronuli poslovni prostor

a trziste ce se samo regulisati - u sarajevu vec danas mozes naci austougarsku gradnju u centru za milju eura po kvadratu (barem kad su veci stanovi u pitanju)... to je bilo nezamislivo prije pet godina
opet ne citas do kraja
a pocekaces malo sutra da "elita" uvede porez na same sebe :mrgreen:
bach

#24 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by bach »

Užas jedan

Image
dustaban

#25 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by dustaban »

Nije dovoljno samo reci - KRIZA JE.

Ovdje se desava jos jedan dodatni problem.
Naime, posto je ovo trziste malo i siromasno, ovdje uglavnom dolaze robe koje se povlace sa razvijenih trzista a akcijske prodaje kasne ili se nikako ne desavaju.
Sa druge strane, kupci takvih, dakle malo skupljih proizvoda, posjeduju i sposbnost pretrazivanja po internetu pa i licnih putesestvija tako da im nije nikakav problem nabaviti nesto vani. To onda potpuno dotuce domace ducane.

Ja znam da su paprike u granapu kod mog ulaza skuplje nego one na pijaci. Ali to prihvacam, ko ce ici na pijacu zbog kile jabuka. Medjutim kad kupujem kompjuter, TV ili bilo sta skuplje, upalim komp raspitam se i odem tamo gdje je jeftinije ili naprosto samo narucim online. Osim toga svima nam je jasno sta se desava na rasprodajama na kraju godine (koje nas nekako zaobidju) i dosta svijeta, cak i skromnijeg standarda, ciljano posjecuje rodbinu u Evropi oko Bozica!
:wink:

Nekidan pronadjoh interesantan uredjaj na PIKu, odoh u taj ducan (radi se o novom proizvodu) a cova mi veli - mi to ne drzimo ali mozemo naruciti!
E jebiga, to mogu i ja i o tome vam govorim.
Pa cak i ovaj top-shop sto prodaje razne dzidze preko tv-a. Oni imaju i svoje ducane na ulici, ali ne jednom se ispostavi da je jeftinije naruciti telefonom.

Sve ce se ovo pretvoriti u kafice, kladionice i "radnje u pripremi" !
Post Reply