Uskoro zavrsavam sa otvaranjem radnje, u međuvremenu sam se naslusao raznih prica, mene zanima na sta najvise treba obracati paznju ?
I nije valjda da i ako sam 100% regularan, da ce mi naci nesto cisto radi reda da platim kakvu kaznu?
Radnja - Na sta obracati paznju zbog inspekcije
Moderator: anex
-
Puf
#2 Re: Radnja - Na sta obracati paznju zbog inspekcije
ako si 100% regularan ne mogu ti naci nista.4m3l wrote:Uskoro zavrsavam sa otvaranjem radnje, u međuvremenu sam se naslusao raznih prica, mene zanima na sta najvise treba obracati paznju ?
I nije valjda da i ako sam 100% regularan, da ce mi naci nesto cisto radi reda da platim kakvu kaznu?
-
saimidin
#3 Re: Radnja - Na sta obracati paznju zbog inspekcije
toliko pravilnika ima i cesto se mijenjaju da ces tesko ikada biti 100% regularan.aldinmah wrote:ako si 100% regularan ne mogu ti naci nista.4m3l wrote:Uskoro zavrsavam sa otvaranjem radnje, u međuvremenu sam se naslusao raznih prica, mene zanima na sta najvise treba obracati paznju ?
najvise zavisi kako je inspektor raspolozen taj dan
i koliku je zacrtao da ti napise kaznu dok je ulazio.
salu nastranu, uracunaj u troskove da ti kazne budu bar 1000 godisnje,
pa ako bude manje kazni, vise ce tebi ostati
- muha_sa
#4 Re: Radnja - Na sta obracati paznju zbog inspekcije
pazi gdje ceš ih na rucak izvest--nemoj u neku prcvaru4m3l wrote:Uskoro zavrsavam sa otvaranjem radnje, u međuvremenu sam se naslusao raznih prica, mene zanima na sta najvise treba obracati paznju ?
- HAVANA
#5 Re: Radnja - Na sta obracati paznju zbog inspekcije
Radnja je sirok pojam.Kakve radnje?Za pocetak osnovne stvari tipa istaknuto radno vrijeme,aparat za gasenje pozara,prva pomoc ,pa cak su me peglali i za grb bih a4 formata uokviren...Onda istaknute cijene,izdavanje racuna,kasa,polog pazara,stanje robe...E ako si jos uvoznik,dernek...Apaurin ujutro i laganini...
- awekenings
#6 Re: Radnja - Na sta obracati paznju zbog inspekcije
Stvari koje trebaju biti istaknute: Grb BiH, ID broj, pravilnik o uslovima prodaje, Obavijest o izdavanju fiskalnih racuna
Kasa: Odluku o pocetnom stanju u kasi (u fiskalnih kasa je pravilnije unositi gotovinu ujutro a iznositi kad zavrsavas dan)
Od knjiga (zavisi od djelatnosi), ali koje sigurno trebaju: šihtarica, evidencija uposlenih radnika, knjiga dnevnih izvjestaja, trgovacka knjiga na malo, knjiga prometa, epo, pldi, kpr .... itd ...dnevno vodis nalog isplate, naplate i blagajnicki dnevnik ...
Kod kase uvijek trebas imati knjigu: pisani fiskalni racun i pisani reklamirani racuna (korisiti se ako ti se kasa pokvari).. pretezno budu a5 ili a6 formata.
Na vratima istaknuto ime firme, radno vrijeme, kojim danima se ne radi (tipa praznici i to), ime vlasnika
Takodjer trebas imati ovjerene:pravlnik firme, pravlnike o zastiti na radu, pravilnik o pozaru (tako se nekako zove) .. i ima josh par pravilnika, raspitaj se kod knjgovodje ..
Verovatno sam nesh zaboravio ...al' otrpilike trebas imati jednog choeka koji će obavljati sve ove gluposti ..
Kasa: Odluku o pocetnom stanju u kasi (u fiskalnih kasa je pravilnije unositi gotovinu ujutro a iznositi kad zavrsavas dan)
Od knjiga (zavisi od djelatnosi), ali koje sigurno trebaju: šihtarica, evidencija uposlenih radnika, knjiga dnevnih izvjestaja, trgovacka knjiga na malo, knjiga prometa, epo, pldi, kpr .... itd ...dnevno vodis nalog isplate, naplate i blagajnicki dnevnik ...
Kod kase uvijek trebas imati knjigu: pisani fiskalni racun i pisani reklamirani racuna (korisiti se ako ti se kasa pokvari).. pretezno budu a5 ili a6 formata.
Na vratima istaknuto ime firme, radno vrijeme, kojim danima se ne radi (tipa praznici i to), ime vlasnika
Takodjer trebas imati ovjerene:pravlnik firme, pravlnike o zastiti na radu, pravilnik o pozaru (tako se nekako zove) .. i ima josh par pravilnika, raspitaj se kod knjgovodje ..
Verovatno sam nesh zaboravio ...al' otrpilike trebas imati jednog choeka koji će obavljati sve ove gluposti ..