radnička prava

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sodom

#1 radnička prava

Post by sodom »

interesuje me gdje mogu anonimno prijaviti i kome konstantno krsenja osnovnih radnickih prava kao sto su rad preko8 sati radnog vremena, neplacen prekovremeni, neplacen beneficirani staz, neplacen rad za praznike, prijava radnog staza za minimum i ako se rade gotovo 2 smjene svaki dan....

ima jos tonu stvari koje su protivivne po mom misljenu zakonu, al ne bih ih iznosio ovdje...
znam da je ekonomska kriza i da covjek treba biti zadovoljan sto danas ima posao, ali radi se o firmi koja ima jako puno para i nece nikad propasti a vrsi nad svojim radnicima žešću exploataciju i mučenje!
i ako se to prijavi vec nekome hocel to piti ikakve vode*?
molim konkretne odgovore bez filosofiranja.
hvala.- :x :x :x
vjesticanametli

#2 Re: radnička prava

Post by vjesticanametli »

kod rtv doma je inspekcija rada i mozes poslati ili odnijeti prijavu i oni ce izvrsiti inspekcijski nadzor.............moze i aMonimno :) idi tamo u 8 h jer tada piju kafu i idu na teren poslije ih nema pa uzmi obrazac i ispuni .................na kraju napisi da zelis da te obavijeste o svemu :mrgreen:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: radnička prava

Post by PipiDugaDevetka »

vjesticanametli wrote:kod rtv doma je inspekcija rada i mozes poslati ili odnijeti prijavu i oni ce izvrsiti inspekcijski nadzor.............moze i aMonimno :) idi tamo u 8 h jer tada piju kafu i idu na teren poslije ih nema pa uzmi obrazac i ispuni .................na kraju napisi da zelis da te obavijeste o svemu :mrgreen:
E, ali onda, nije aMoniman,...Može anonimno, ali neće dobiti obavijest nikakvu.

Ja dobio obavijest: ''Obavijest, dostavlja se'' (Sebe ili se).....ali yok šta su našli, samo u firmi ''toj i toj'' nisu nadjene nepravilnosti. Tačka! Dok su vršili inspekciju meni inspektorica javlja, joooj kod njihA ništa ne valja.
Firma upravitelJ.

Prema tome, ništa inspekcija, nego legalna smjena vlasti, izbori....ili revolucija (Krvi do koljena).
Amazonka27

#4 Re: radnička prava

Post by Amazonka27 »

sodom wrote:interesuje me gdje mogu anonimno prijaviti i kome konstantno krsenja osnovnih radnickih prava kao sto su rad preko8 sati radnog vremena, neplacen prekovremeni, neplacen beneficirani staz, neplacen rad za praznike, prijava radnog staza za minimum i ako se rade gotovo 2 smjene svaki dan....

ima jos tonu stvari koje su protivivne po mom misljenu zakonu, al ne bih ih iznosio ovdje...
znam da je ekonomska kriza i da covjek treba biti zadovoljan sto danas ima posao, ali radi se o firmi koja ima jako puno para i nece nikad propasti a vrsi nad svojim radnicima žešću exploataciju i mučenje!
kralju....skoro da nepostoji firma koja radnike drzi ispod 10 sati...svi trgovci...fabrike mesa...elem...svi domaci giganti...
na pitanje koliko slobodnih dana imaju....cesto ces cuti veseli odgovor: 2 dana u mjesecu ...ako ja to znam...zna to i inspekcija rada...
bach

#5 Re: radnička prava

Post by bach »

Tužiš zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora, pa se Vlada i tvoje kolege dogovore da dobiješ otkaz jer si na sudu dobio ono što ti PO ZAKONU pripada.

Ka­ko su i na­ja­vi­li, ru­da­ri Ru­dni­ka mrkog uglja Bre­za ju­čer su umjes­to u ja­mu, do­šli pred zgra­du Vla­de Fe­de­ra­ci­je BiH, oda­kle su oti­šli tek ka­sno si­noć, na­kon što je usvo­jen nji­hov klju­čni zah­tjev.
Čekanje, pa otkaz

Bre­zan­ski ru­da­ri tra­ži­li su da Vla­da kao sto­pos­to­tni vla­snik ru­dni­ka pro­na­đe na­čin da se otpus­ti 25 ra­dni­ka ko­ji su do­bi­li sud­ske pre­su­de na osno­vu tu­žbi pro­tiv ru­dni­ka zbog ne­po­šti­va­nja ko­le­kti­vnog ugo­vo­ra. Ovi ra­dni­ci tre­ba da na­pla­te u pro­sje­ku oko 50.000 KM du­go­va, dok je os­ta­tak od 1.300 ra­dni­ka ko­ji ta­ko­đer ima­ju sli­čna po­tra­ži­va­nja, odus­tao od tu­žbi da ne bi ugro­zi­li op­sta­nak ru­dni­ka.

Ta­ko oni osim što mo­ra­ju ko­pa­ti ugalj da bi dru­gi na­pla­ti­li dug, zbog sud­skih blo­ka­da ra­ču­na ne mo­gu ni do­bi­va­ti pla­će dok se ovi du­go­vi na vra­te.

Na­kon van­re­dne sje­dni­ce Nad­zor­nog odbo­ra Ru­dni­ka Bre­za, održa­ne u zgra­di Vla­de ju­čer ka­sno po­sli­je­po­dne, do­ni­je­ta je odlu­ka da se ovi ra­dni­ci odmah po­ša­lju na če­ka­nje. Di­re­ktor Ru­dni­ka Bre­za Ja­kub Di­na­re­vić re­kao je si­noć za "San" da će Nad­zor­ni odbor u na­re­dnih 30 da­na usvo­ji­ti no­vu sis­te­ma­ti­za­ci­ju ra­dnih mjes­ta ko­ja bi otvo­ri­la mo­gu­ćnost da se ovim ra­dni­ci­ma da­ju ot­ka­zi, što tra­že os­ta­li ru­da­ri.

Usvo­jen je također i za­klju­čak da se iz­vrši ve­ri­fi­ka­ci­ja po­tra­ži­va­nja svih ru­da­ra zbog ne­po­šti­va­nja ko­le­kti­vnog ugo­vo­ra, ka­ko du­go­vi ne bi zas­ta­ri­li, a da bi se ovo sve ura­di­lo Nad­zor­ni odbor je si­noć pro­gla­sio van­re­dno sta­nje u Ru­dni­ku Bre­za ko­je će tra­ja­ti mje­sec da­na.

Sve­mu ovo­me pret­ho­di­li su cje­lo­dne­vni pro­tes­ti ru­da­ra. Za ra­zli­ku od ne­kih ra­ni­jih de­mon­stra­ci­ja, vlas­ti FBiH ovaj su put ne­za­do­vo­ljne ra­dni­ke do­če­ka­li spre­mno.

Par­king is­pred Vla­de FBiH, obi­čno pre­pun crnih li­mu­zi­na, ju­čer uju­tro bio je sa­bla­sno pra­zan. Umjes­to sku­po­cje­nih če­tve­ro­to­čka­ša na nje­mu se na­či­čka­lo de­se­ti­ne po­li­ca­ja­ca Upra­ve po­li­ci­je FBiH po­ja­ča­nih po­li­caj­ci­ma MUP-a Kan­to­na Sa­ra­je­vo. Po­li­cij­ski obruč oko Vla­de FBiH ču­dio je gra­đa­ne Sa­ra­je­va, s ob­zi­rom da je po­li­ci­ja do­šla pu­nih sat vre­me­na pri­je ne­go su pred Vla­du sti­gli ru­da­ri.

Čega se plaši

Njih oko šest sto­ti­na, sa po­vi­ci­ma "do­le lo­po­vi" i "daj­te nam da ra­di­mo" oko de­vet sa­ti okru­ži­li su zgra­du Vla­de tra­že­ći da nji­ho­va de­le­ga­ci­ja odmah uđe na pre­go­vo­re sa čel­ni­ci­ma Vla­de. To se i do­go­di­lo vrlo brzo, jer je pre­mi­jer FBiH Ne­džad Bran­ko­vić odlu­čio pri­mi­ti na raz­go­vo­re ve­ću de­le­ga­ci­ju ru­da­ra u ko­joj su bi­li i ne­ki ko­ji ni­su čla­no­vi Sin­di­ka­ta Ru­dni­ka uglja Bre­za, jer se ra­dni­ci ni­su mo­gli do­go­vo­ri­ti ko će ih pred­stav­lja­ti.

Bran­ko­vi­ća je po ulas­ku u sa­lu gdje su ga če­ka­li ru­da­ri do­če­kao niz pri­li­čno uvrje­dlji­vih ko­men­ta­ra, a je­dan od ru­da­ra ni­je se prvo­bi­tno že­lio ni ru­ko­va­ti sa pre­mi­je­rom. To je na kra­ju ipak uči­nio re­kav­ši Bran­ko­vi­ću da to či­ni sa­mo da bi se ispo­što­vao red. Pre­mi­jer mu je na to od­go­vo­rio da ako ne že­li i ne mo­ra da se ru­ku­je.

Odmah na­kon to­ga Bran­ko­vić je po­čeo in­sis­ti­ra­ti da ne­ko­li­ko pri­su­tnih no­vi­na­ra odmah na­pus­ti sa­lu, pri­je ne­go po­čnu raz­go­vo­ri sa ru­da­ri­ma uz na­po­me­nu da će ja­vnost o sve­mu bi­ti oba­vi­je­šte­na pu­tem sa­op­šte­nja. No­vi­na­ri su ne­ra­do pris­ta­li na pre­mi­je­rov zah­tjev, ali su nji­hov odla­zak po­ku­ša­li spri­je­či­ti ru­da­ri ko­ji su u je­dnom mo­men­tu za­pri­je­ti­li Bran­ko­vi­ću da će ako otje­ra no­vi­na­re i oni oti­ći sa sas­tan­ka, uz po­vi­ke "če­ga se pre­mi­jer pla­ši" i "što se kri­je od ja­vnos­ti".

No­vi­na­ri su ipak na­pus­ti­ti sa­lu, a sas­ta­nak je nas­tav­ljen iza za­tvo­re­nih vra­ta.

Na­kon sat i pol pre­go­vo­ra oko ru­dar­skih zah­tje­va, sas­ta­nak je pro­pao, uz do­go­vor da se u po­sli­je­po­dne­vnim sa­ti­ma u zgra­di Vla­de FBiH održi van­re­dna sje­dni­ca Nad­zor­nog odbo­ra da bi se tu do­ni­je­le odlu­ke ne­op­ho­de da bi se ispu­ni­li ra­dni­čki zah­tje­vi.

Pred­sta­vni­ci ru­da­ra ko­ji su bi­li na sas­tan­ku sa Bran­ko­vi­ćem is­prva ni­su zna­li šta ta­čno mo­gu pre­ni­je­ti ko­le­ga­ma ko­ji su na žes­to­kom sun­cu že­ljno iš­če­kva­li re­zul­ta­te pre­go­vo­ra. Na kra­ju im je re­če­no da do­go­vo­ra ne­ma i da se pro­tes­ti nas­tav­lja­ju. Mno­gi od ru­da­ra tra­ži­li su da se on­da blo­ki­ra Ali­pa­ši­na uli­ca is­pred zgra­de Vla­de FBiH, a ne­ki od njih su i iza­šli na ces­tu, ali je ipak odlu­če­no da se do dalj­njeg ne vrše blo­ka­de sao­bra­ćaj­ni­ca, što se na kra­ju ni­je ni de­si­lo, jer su se ru­da­ri si­noć vra­ti­li u Bre­zu.

Ad. Mujanović

Vladino saopćenje

Iz Vlade FBiH sinoć je saopćeno da je raz­go­vor pre­mi­je­ra Ne­dža­da Bran­ko­vi­ća, fe­de­ral­nog mi­nis­tra ener­gi­je, ru­dar­stva i in­dus­tri­je Va­hi­da He­će, pred­sta­vni­ka fe­de­ral­nih mi­nis­tar­sta­va prav­de i fi­nan­ci­ja i ge­ne­ral­nog di­rek­tro­ra Elek­tro­pri­vre­de BiH Ame­ra Jer­la­gi­ća s Nad­zor­nim odbo­rom, me­na­džmen­tom, Sin­di­ka­tom i štraj­ka­či­ma Ru­dni­ka uglja "Bre­za" okon­čan u po­po­dne­vnim sa­ti­ma kon­kre­tnim za­klju­čci­ma.

- Naj­va­žni­ji je taj što će Nad­zor­ni odbor, u ci­lju za­šti­te si­gur­nos­ti u Ru­dni­ku i omo­gu­ća­va­nja nas­tav­ka proi­zvo­dnje, pro­gla­si­ti tridesetdne­vno van­re­dno sta­nje u ovom bre­zan­skom ko­le­kti­vu. To raz­do­blje bit će is­ko­ri­šte­no za prav­lje­nje no­ve sis­te­ma­ti­za­ci­je ra­dnih mjes­ta. Kon­sta­ti­ra­no je da će, u ci­lju za­šti­te ja­vnog in­te­re­sa, bi­ti po­kre­nut zah­tjev za ocje­nu us­ta­vnos­ti pre­su­da po ko­ji­ma je Ru­dni­ka "Bre­za" du­žan sku­pi­ni upo­sle­nih is­pla­ti­ti za­os­ta­la pri­ma­nja na te­me­lju ko­le­kti­vnog ugo­vo­ra. Ta­ko­đer je za­klju­če­no ka­ko fe­de­ral­na mi­nis­tar­sta­va prav­de i fi­nan­ci­ja tre­ba­ju ut­vrdi­ti ko­je su to pra­vne mo­gu­ćnos­ti i na­či­ni za­šti­te ra­ču­na kom­pa­ni­ja od iz­vrše­nja sud­skih pre­su­da ko­ja mo­gu ozbi­ljno ugro­zi­ti nji­ho­vo po­slo­va­nje - saopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Eto ti radničkih prava.

Budle ne zanju da će i kada otpuste ove nesretnike morati da im plate ono što su na sudu dobili. Plus, što će da ih tuže dodatno zbog nezakonitog otkaza.
patrius

#6 Re: radnička prava

Post by patrius »

Treba najprije imati na umu da je ovo sistem koji pociva na potlacivanju radnika,da je izrabljivana klasa neopozivi (pred)uslov egzistencije ovog drustva.Imajuci ovo u vidu,dobro razmisli kome i kako ces se obratiti.Nadam se da znas da je to savrseno poznato onima kojima bi se,kao,trebao obratiti po tom pitanju :wink:
sodom

#7 Re: radnička prava

Post by sodom »

hvala svima na odgovorima.
pokusacu to prijaviti pa mozda nesto bude-bar sam pokusao.

nego gdje tacno kod rtv doma se to prijavljuje? jel u samoj zgradi televizije ili ??...

:roll:
vjesticanametli

#8 Re: radnička prava

kad doĐŽes pred RTV dom idi lijevo do kraja i vidjeces parking. onda desno do rampe i opet 1 desno ...........prvi ulaz sa desne strane i 1 sprat
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: radnička prava

Post by PipiDugaDevetka »

vjesticanametli wrote:kad doĐŽes pred RTV dom idi lijevo do kraja i vidjeces parking. onda desno do rampe i opet 1 desno ...........prvi ulaz sa desne strane i 1 sprat
To bi bila kantonali inspekcija svega i svačega. Novi je koordinator/direktor, sa čudnim imenom Heni, pa možebiti bidne nešto od toga, e da bi se direktor iskazao.

Ako je za tvoju firmu nadležna inspekcija na federalnom nivou, to ti je na Ciglanama. Finansijski kontrolori, poreski inspektori, su tu na Ciglanama i za Kanton. Haos, ne znaš više gdje je šta,....
melbaa

#10 Re: radnička prava

Post by melbaa »

sodom wrote:interesuje me gdje mogu anonimno prijaviti i kome konstantno krsenja osnovnih radnickih prava kao sto su rad preko8 sati radnog vremena, neplacen prekovremeni, neplacen beneficirani staz, neplacen rad za praznike, prijava radnog staza za minimum i ako se rade gotovo 2 smjene svaki dan....

ma imas ovdje dovoljno materijala za poresku inspekciju!
sodom

#11 Re: radnička prava

Post by sodom »

ljudi hvala svima. pokusacu nesto uraditi samo problem je sto sam sam :( ostali nemaju uopste svijest o tome da bi se trebali buniti ili ako nista neopazeno zabušavati, uglavnom im je moto: suti i trpi bice nekad bolje...

i imam jos jedan problem a to je i ako dođe inspekcija da me pita kako mi je ja cu morati reci da sam zadovoljan poslom i ostale lazi jer slijedi u suprotnom otkaz...

to mi je problem sto niko nece smjeti priznati kakvo je stanje. :roll: :roll:

hvala jos jednom svima.
patrius

#12 Re: radnička prava

Post by patrius »

sodom wrote:ljudi hvala svima. pokusacu nesto uraditi samo problem je sto sam sam :( ostali nemaju uopste svijest o tome da bi se trebali buniti ili ako nista neopazeno zabušavati, uglavnom im je moto: suti i trpi bice nekad bolje...

i imam jos jedan problem a to je i ako dođe inspekcija da me pita kako mi je ja cu morati reci da sam zadovoljan poslom i ostale lazi jer slijedi u suprotnom otkaz...

hvala jos jednom svima.
Ja sam,druze,sad ce 2 pune godine,napustio posao,iz istih razloga.O.k. Ja sam svjesno bio "kurban",znajuci da ce "picke" zanijemit kad dodje cas da se otvoreno,oci u oci,raspravi.No dobro,eno ih sad,fala bogu,pred kolapsom,svi skupa,i oni sto ju "jahali",i oni sto su "jahani".Moram priznati,ma kako to nekome zvucalo,da osjecam satisfakciju zbog toga :) Rekao sam im da ce,svakim narednim danom koji tu provedu pod postojecim,nepromijenjenim uslovima,dotaci "dno dna".Najveca tragedija u svoj toj prici jeste konkurencija medju samim radnicima,kolegama,koji,nesvjesni svog polozaja,a i zahvaljujuci vlastitoj malodusnosti i lakomosti,potkopavaju cestite ljude,zarad "trenutne slave".Pfuj!!! :x
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13 Re: radnička prava

Post by Truba »

trebalo bi osnovati neki biro
ili neki bilten a moze i web stranica
gdje će ljudi amonimno govoriti o radničkim pravima u firmama...

:roll: :roll: :roll: dje živimo :run:
njonjica

#14 Re: radnička prava

Post by njonjica »

patrius wrote:
sodom wrote:ljudi hvala svima. pokusacu nesto uraditi samo problem je sto sam sam :( ostali nemaju uopste svijest o tome da bi se trebali buniti ili ako nista neopazeno zabušavati, uglavnom im je moto: suti i trpi bice nekad bolje...

hvala jos jednom svima.
Ja sam,druze,sad ce 2 pune godine,napustio posao,iz istih razloga.O.k. Ja sam svjesno bio "kurban",znajuci da ce "picke" zanijemit kad dodje cas da se otvoreno,oci u oci,raspravi.No dobro,eno ih sad,fala bogu,pred kolapsom,svi skupa,i oni sto ju "jahali",i oni sto su "jahani".Moram priznati,ma kako to nekome zvucalo,da osjecam satisfakciju zbog toga :) Rekao sam im da ce,svakim narednim danom koji tu provedu pod postojecim,nepromijenjenim uslovima,dotaci "dno dna".Najveca tragedija u svoj toj prici jeste konkurencija medju samim radnicima,kolegama,koji,nesvjesni svog polozaja,a i zahvaljujuci vlastitoj malodusnosti i lakomosti,potkopavaju cestite ljude,zarad "trenutne slave".Pfuj!!! :x
Patrius o kojoj je firmi rijec?
Da neko ne zaluta.....
patrius

#15 Re: radnička prava

Post by patrius »

Hm,ne znam u kojoj danas tako nije :? U svakoj se gazi cast i dostojanstvo postenih ljudi.Jednostavno,sistem se temelji na ugnjetavanju,prisili,prevari,lazi,kradji...Uostalom,svi vidimo sta se oko nas desava.Prodje li ijedan jedini dan da neko u ovoj zemlji ne strajkuje i ne protestuje :? Ne vjerujem da to ljudi rade zbog "svrbiguza",jer,nije jednostavna stvar javno preklinjati i moljakati za ono sto vam,najposlije,i po zakonu,pripada.Ja sam zaista frapiran cinjenicom da ljudi jos uvijek imaju strpljenja.Cudim se kako ne dolazi do linca onih koji im otimaju hljeb.Pa nije vise stvar ni u tom "kruhu nasem svagdanjem",koliko do negiranja licnosti tih ljudi i odricanja njihovog dostojanstva.Kako se ti ljudi osjecaju pred vlastitom djecom,kako zamisljaju da ih njihova vlastita djeca dozivljavaju.Pomislite samo.Tragedija :(
Amiiir

#16 Re: radnička prava

Post by Amiiir »

Tržna inspekcija Sarajevo 033/443-633

Nazovi i reci im sta je u pitanju, ukoliko zelite biti anonimni morate dati licno izjavu nekom od inspektora...
Inace nece izvrsiti provjeru objekta tj. firme za koju kazete...

Vazno:
Izlozite sve sto imate nemojte nesto presutiti...
vjesticanametli

#17 Re: radnička prava

PipiDugaDevetka wrote:
vjesticanametli wrote:kod rtv doma je inspekcija rada i mozes poslati ili odnijeti prijavu i oni ce izvrsiti inspekcijski nadzor.............moze i aMonimno :) idi tamo u 8 h jer tada piju kafu i idu na teren poslije ih nema pa uzmi obrazac i ispuni .................na kraju napisi da zelis da te obavijeste o svemu :mrgreen:
E, ali onda, nije aMoniman,...Može anonimno, ali neće dobiti obavijest nikakvu.

Ja dobio obavijest: ''Obavijest, dostavlja se'' (Sebe ili se).....ali yok šta su našli, samo u firmi ''toj i toj'' nisu nadjene nepravilnosti. Tačka! Dok su vršili inspekciju meni inspektorica javlja, joooj kod njihA ništa ne valja.
Firma upravitelJ.

Prema tome, ništa inspekcija, nego legalna smjena vlasti, izbori....ili revolucija (Krvi do koljena).
naĐŽeno pipi i ja sam svoje istjerala na cistac :mrgreen: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
van Basten

#18 Re: radnička prava

Post by van Basten »

a rade li oni (ta inspekcija kod RTV doma) za praznike? Kome sutra prijaviti firmu koja ima redovan radni dan za državni praznik, iako nije riječ ni o bolnici, ni policiji, vatrogascima.... ili bilo kojoj drugoj djelatnosti koja bi tražila rad za državni praznik, nego o fabrici autodijelova. Ili da se ta prijava izvrši danas a oni sutra provjere na licu mjesta? Prijaviti treba lično, ili može telefonom ili, gluho bilo, mailom?
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#19 Re: radnička prava

Post by antimobbing »

Nemoj ništa raditi ''NA PRVU'', dobro razmisli o svim svojim postupcima jer ''SVAKA AKCIJA IMA REAKCIJU'' ako budeš smatrao da nemaš snage da se izboriš i da će ti sa tim potezom biti ugrožena egzistencija ostavi to ''DA PRENOĆI'' jer nekim nepromišljenim potezom možeš samo sebi napraviti ekonomsku štetu.

Treba se dobro čuvati jer ovo je vrijeme TRANZICIJE ali sigurno je da neka bolja vremena dolaze, samo je pitanje vremena.

Uglavnom sada u ovim vremenima najvažnije je sačuvati vlastito zdravlje jer to je najveće bogatstvo.
Post Reply