Radni staz [Hrvatska]

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
niiip

#1 Radni staz [Hrvatska]

Post by niiip »

Interesuje me, gdje se moj otac mora obratiti - da bi povezao radni staz iz Hrvatske.
Radio je 3 godine u Hrvatskoj u Splitu i zeli da mu se taj staz uracuna, zajedno sa stazom u BiH.

Ima li neko informacija o tome, kome se obratiti i dali je moguce spojiti taj radni staz `...

P.S: Citao sam na http://www.mirovinsko.hr/ nesto, ali nisam nista konkretno saznao ...
drndalo

#2 Re: Radni staz [Hrvatska]

Post by drndalo »

A sta je konkretno pitanje ? Ide ti tata u penziju ? Pa hoce da ima i njihov dio penzije isplacivan ? Mislim da taj dio ide automatski izmedju penzionih fondova, kad dobije rjesenje o penzionisanju, dostavi ga i njima, a onda oni na osnovu toga donesu svoje rjesenje i isplacuju mu njegov dio...

Mozda postoji varijacija na temu ako je drugaciji medjudrzavni sporazum... Ovo o cemu ja pricam je odnos Austrija-BiH (kao jedna od nasljednica SFRJ zakona od prije), tata mi prima BiH dio penzije kao jednu uplatu, a austrijski dio penzije mu uplacuju austrijanci, na racun u BiH koji im je on dao da mu na njega uplacuju...
niiip

#3 Re: Radni staz [Hrvatska]

Post by niiip »

Izvini ako sam se malo nejasno izrazio ... otac ima 17 godina staza a zeli da mu se te tri godine sto je radio u Hrvatskoj dodaju na ovih 17 da bi uopste mogao primati penziju u BiH - jer morash imati 20 godina radnog staza.

Dali je to moguce i gdje bi se otac trebao obratiti da spoji taj radni staz ?

Hvala unaprijed
drndalo

#4 Re: Radni staz [Hrvatska]

Post by drndalo »

Pa penzioni fond naravno, oni ce tacno znati kakav je ugovor na snazi sa Hrvatskom, i sta mu od papira treba... ALi mislim da ne postoji nesto sto se zove objedinjavanje staza, barem ne na nacin da mu oni izdaju potvrdu da najzad ima 20 godina staza...
niiip

#5 Re: Radni staz [Hrvatska]

Post by niiip »

Hvala ti na informacijama ... otac ce danas nazvati penzioni fond !

Malo me je zbunila tvoja recenica:
ALi mislim da ne postoji nesto sto se zove objedinjavanje staza, barem ne na nacin da mu oni izdaju potvrdu da najzad ima 20 godina staza...
Jel mislish da samo ne postoji dokument koji mi potvrdjuje "povezivanje " staza ili da ne postoji mogucnost da se poveze staz ...
drndalo

#6 Re: Radni staz [Hrvatska]

Post by drndalo »

Mislim da ne postoji dokument gdje ce ti to sve sabrati...

Ali mora moci da kad oni dobiju potvrdu od HR penzionog da tata tamo ima uplacenih 3 godine, 1 mjesec i 13 dana, da donesu rjesenje da posto i u BiH ima npr. 17 god, 0 mjeseci i 3 dana, ispunjava uslove za XYZ penziju... I onda bi trebalo da oni isplacuju svoj dio za tih 17/0/3 staza, a HR da mu isplacuje za svoj dio od 3/1/13 staza...

Nek' bude spreman da ga mogu pokusati "saltati", kao ne moze, ne znaju, treba ovo, treba ono... Samo nek' trazi da ga salju dalje onome ko zna... Njihovim pravnicima, a vjerovatno ce mu i reci da nesto treba napismeno traziti...

Ako ga budu previse saltali, nek nadje nacin i sa HR fondom da provjeri, nekad tako mozes dobiti bolje informacije nego od ovih ovdje... Moj stari je sve najpovoljnije za svoj slucaj saznao od austrijanaca u Austriji... A ovdje su ga htjeli levatiti da mora sebi jos >3 godina da dokupljuje staz, i to mjesec za mjesec... :x
niiip

#7 Re: Radni staz [Hrvatska]

Post by niiip »

Moj otac trenutno prolazi to sto je tvoj otac proshao ... rekli su mu ovdje da treba da dokupi staz za 3 godine - iako im je rekao da ima 3 godine radnog staza u HR i josh 3 godine u drugim drzavama ( ... ) ... oni su naravno i dalje insistirali da mora da dokupi, a da je svaki drugi nacin previse komplikovan i "skoro " nemoguc.

Tvoja prica me ohrabruje, jer vidim da je moguce.
Ova gamad samo hoce para i para :x

Budem javio, sta smo postigli ...
drndalo

#8 Re: Radni staz [Hrvatska]

Post by drndalo »

Provjeri i sa ovima iz HR, posalji im e-mail barem, s pitanjem, nekada na taj nacin mozes saznati relevantnu informaciju, koju ti ovdje mozda ne bi htjeli reci, dal' sto ne znaju, ili skrivaju...
Post Reply