Radna viza u Njemačkoj

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
djurdjica

#1 Radna viza u Njemačkoj

Post by djurdjica »

Pozdrav.

Državljanin sam BiH a imam hrvatsku putovnicu. Imam poznanike u Njemačkoj koji su mi našli poslodavca koji je spreman primiti stranca u radni odnos. Nažalost neznam odakle krenuti, šta bi mi trebali biti prvi koraci i šta je uopće moguće.

Imam samo SSS ali dosta godina radnog iskustva.

Dali je neko imao iskustva sa nadavanjem radne vize za Njemačku, koliko traje procedura, šta njemački poslodavac treba uraditi, odakle da krenem?

Hvala unaprijed
talić

#2 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by talić »

http://www.bluecard-eu.de/blaue-karte-eu-deutschland/
ova plava karta tretira samo visokoobrazovane deficitarne struke, poslodavac mora isplaćivati minimalno 44.800 eura godišnje ( bruto) što garantuje da se neće oboriti cijena rada njihovih inžinjera.
U tvom slučaju sa SSS, da bi te zaposlio taj njemački poslodavac mora otići do Arbeitsamt-a i uvjeriti ih da mu trebaš upravo ti, što nije nimalo lako ukoliko ima nezaposlenih Nijemaca u tvojoj struci.
filozofija

#3 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by filozofija »

Za pocetak, nije ti lose da nadjes sezonski posao, jer sa hrvatskom putovnicom imas pravo da radis sezonski u Njemackoj, bar je tako bilo u proteklom periodu: http://www.dw.de/dw/article/0,,6421615,00.html. Kada si gore, onda se svi papiri lakse zavrse, jer vlasnik moze da kaze da si se dobro integrisao u firmu i da bi zelio da ostanes. Samim tim procesom i njemu je lakse da ti sredi papire, a i tebi, jer ti za tih sest sezonskih mjeseci ne treba ogromna papirologija. Ako imas ponudu za posao i ako moze da se provede pod sezonski, neces imati problema sa dobijanjem dozvole.
danxxx23

#4 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by danxxx23 »

POZDRAV
IMAM HRVATSKU PUTOVNICU A PRIJAVLJLEN SAM U BIH
MOGU LI DOBITI SEZONSKI POSAO TAKO DA MI TI PAPIRI DODU OVDE U NJEMACKI KONZULAT
ILI SE MORAM PRIJAVITI U RH
djurdjica

#5 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by djurdjica »

filozofija wrote:Za pocetak, nije ti lose da nadjes sezonski posao, jer sa hrvatskom putovnicom imas pravo da radis sezonski u Njemackoj, bar je tako bilo u proteklom periodu: http://www.dw.de/dw/article/0,,6421615,00.html. Kada si gore, onda se svi papiri lakse zavrse, jer vlasnik moze da kaze da si se dobro integrisao u firmu i da bi zelio da ostanes. Samim tim procesom i njemu je lakse da ti sredi papire, a i tebi, jer ti za tih sest sezonskih mjeseci ne treba ogromna papirologija. Ako imas ponudu za posao i ako moze da se provede pod sezonski, neces imati problema sa dobijanjem dozvole.

Hvala na korisnim informacijama!!! Zanima me još dali ja kao državljanin BiH sa hrvatskom putovnicom imam ista prava kao i Hrvati iz Hrvatske ili je ipak pogodnije da se prvo prijavim u Hrvatsku?
mahalas505

#6 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by mahalas505 »

djurdjica wrote:
filozofija wrote:Za pocetak, nije ti lose da nadjes sezonski posao, jer sa hrvatskom putovnicom imas pravo da radis sezonski u Njemackoj, bar je tako bilo u proteklom periodu: http://www.dw.de/dw/article/0,,6421615,00.html. Kada si gore, onda se svi papiri lakse zavrse, jer vlasnik moze da kaze da si se dobro integrisao u firmu i da bi zelio da ostanes. Samim tim procesom i njemu je lakse da ti sredi papire, a i tebi, jer ti za tih sest sezonskih mjeseci ne treba ogromna papirologija. Ako imas ponudu za posao i ako moze da se provede pod sezonski, neces imati problema sa dobijanjem dozvole.

Hvala na korisnim informacijama!!! Zanima me još dali ja kao državljanin BiH sa hrvatskom putovnicom imam ista prava kao i Hrvati iz Hrvatske ili je ipak pogodnije da se prvo prijavim u Hrvatsku?
Sto se tice Njemacke ti imas ista prava, i za te putovnice/pasosa stoji drzava Hrvatska, naravno ako nije krivotvorena. Njih ne interesuje gdje si rodjen i gdje zivis. Ulaskom Hrvatske u EU slijedeceg ljeta, ima ces jos lakse osnove za dobijenje radne dozvole.
filozofija

#7 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by filozofija »

danxxx23 wrote:POZDRAV
MOGU LI DOBITI SEZONSKI POSAO TAKO DA MI TI PAPIRI DODU OVDE U NJEMACKI KONZULAT
Nemas potrebu za prijavljivanjem u Hrvatskoj. Uzivas apsolutno ista prava kao i svaki drugi drzavljanin Republike Hrvatske.
djurdjica wrote:

Da, kao sto sam gore naveo imas ista prava kao i svaki drugi drzavljanin Republike Hrvatke. Nema nikakve potrebe da se prijavljujes u Hrvatskoj. Mjesto boravka je tvoj licni izbor i kao sto djurdjica rece, za njemce nema veze gdje zivis.
alma32

#8 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by alma32 »

Pozdrav,

Ja sam diplomirani ekonomista zavrsena po bolonji pa me interesuje kako ja mogu otici u Njemacku tj dobiti radnu vizu..

Unaprijed hvala..
TDK-90

#9 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by TDK-90 »

danxxx23 wrote:POZDRAV
Ugovor o sezonskom zapošljavanju je potpisan sa Hrvatskom tačnije sa hrvatskim biroom za zapošljavanje. Papiri iz Njemačke dolaze u Hrvatski biro za zapošljavanje NA TOM BIROU MORAŠ BITI PRIJAVLJEN i oni te obavijeste kada papiri stignu.
Da bi bio prijavljen na hrvatski biro za zapošljavanje potrebna ti je hrvatska lična/osobna karta.
To što imaš hrv. državljanstvo a živiš u BiH ti u ovom slučaju ne pomaže.
Kako će biti kada Hrvatska uđe u EU ne znam, ALI Njemačka i Austrija su odmah stavile Hrvatsku na listu čekanja od 7 god. što je bio slučaj i sa Slovenijom, Poljskom, Mađarskom......
Znači poslije 01.07.2013 još 7 godinja čekanja do prava da možeš u ove dvije zemlje da odeš raditi kao i njihovi državljani.
Sigurno će biti nekih povlastica za hrvatske državljane ali puno pravo na posao neće imati.

Mislim da Švedska nije stavila taj "veto" na zapošljavanje

:bih: :bih: :bih:
Barca_Adnan

#10 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by Barca_Adnan »

Pozdrav svima,
Ja imam jedno pitanje i nadam se da ima neko ko ce mi moc odgovorit na njega.
Moja zena i ja odlucili smo da se selimo u Munchen. Njena je sestra vec tamo godinu dana,radi i zivi i lijepo joj. Fazon je u tome sto one imaju Americki pasos,i veoma lahko dolaze do posla,odnosno do radne vize. Njena sestra i suprug su cekali jedno mjesec dana i odmah poceli radit.Imaju djeciju naknadu,socijalno i zdravstveno i sve to sto ima u normalnim zemljama. Moja zena isto tako odmah ce da dobije posao,ima neka shema,ali to nije ni bitno,vec mene zanima koju ja vizu mogu dobit na osnovu spajanja bracnih supruznika?! Mi smo se vjencali u Bosni,pokusali ovdje,ali nema fajde,a ne ide nam se ni u Ameriku. Njena sestra je malo istrazivala,i rekla mi da nakon 6 mjeseca zeninog boravka gore i rada,ja mogu dobir vizu da boravim gore. Je li iko imao slicnu proceduru,zna li je li to samo boravisna ili imam pravo i radit,i kad bi mogao podnjet zahtjev za dobijanje radne vize?
talić

#11 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by talić »

Barca_Adnan wrote:Pozdrav svima,
Moja zena i ja odlucili smo da se selimo u Munchen. Njena je sestra vec tamo godinu dana,radi i zivi i lijepo joj. Fazon je u tome sto one imaju Americki pasos,i veoma lahko dolaze do posla,odnosno do radne vize. Njena sestra i suprug su cekali jedno mjesec dana i odmah poceli radit.Imaju djeciju naknadu,socijalno i zdravstveno i sve to sto ima u normalnim zemljama. Moja zena isto tako odmah ce da dobije posao,ima neka shema,ali to nije ni bitno,vec mene zanima koju ja vizu mogu dobit na osnovu spajanja bracnih supruznika?! Mi smo se vjencali u Bosni,pokusali ovdje,ali nema fajde,a ne ide nam se ni u Ameriku. Njena sestra je malo istrazivala,i rekla mi da nakon 6 mjeseca zeninog boravka gore i rada,ja mogu dobir vizu da boravim gore. Je li iko imao slicnu proceduru,zna li je li to samo boravisna ili imam pravo i radit,i kad bi mogao podnjet zahtjev za dobijanje radne vize?
Ne mogu ti ništa pouzdano reći o rokovima ali otprilike:
Ona ide i počinje raditi, na policiji za strance će vidjeti kako ćeš ti doći do vize za boravak po osnovu spajanja porodice. To će vjerovatno trajati pola godine. Vizu za rad ćeš dobiti (mislim) poslije godinu dana boravka.
Barca_Adnan

#12 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by Barca_Adnan »

talić wrote:
Ona ide i počinje raditi, na policiji za strance će vidjeti kako ćeš ti doći do vize za boravak po osnovu spajanja porodice. To će vjerovatno trajati pola godine. Vizu za rad ćeš dobiti (mislim) poslije godinu dana boravka.
I nama su tako nesto slicno rekli,s tim da su mi rekli da mogu trazit radnu dozvolu,ako ce neko garantovat za mene da ce me zaposlit i da ne ugrozavam ni jednog Njemca,odnosno da nema nijedan Njemac koji zeli to isto mjesto.
talić

#13 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by talić »

Barca_Adnan wrote:
talić wrote:
I nama su tako nesto slicno rekli,s tim da su mi rekli da mogu trazit radnu dozvolu,ako ce neko garantovat za mene da ce me zaposlit i da ne ugrozavam ni jednog Njemca,odnosno da nema nijedan Njemac koji zeli to isto mjesto.
zakoni su uvjek rastezljivi.
Ko je uporan lakše dođe do cilja.
Moja sestra je otišla iz BiH 2001 i uz pomoć par nijemaca uspjela verifikovati svoju diplomu maš.ing. i sada radi kao profesor i ima njemačko državljanstvo.
Ako imaš nešto kapitala za registraciju GmbH ( d.o.o.) mislim da treba 25.000 eura ( tj. pola odmah a pola nakon nekog vremena) razmisli o zastupanju nekih naših proizvođača. Može to biti i neki dugoročni cilj. Zašto čitav život raditi za druge. ;-)
Sead-Sejo

#14 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by Sead-Sejo »

Državljanin sam BiH imam BiH putovnicu , zanima me dali mogu dobiti Radnu vizu u Njemačkoj , imam 17 god. radnog iskustva na održavanju jedne velike pilane u Bosni , pored održavanja pilane održavao sam žage. Dali znate ima li ko da traži ovakvog radnika . :)
megaman4

#15 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by megaman4 »

Pozdrva svima,

želio bi dobiti, ako je moguće par informacija...državljanin sam BiH, sa bh. putovnicom...

diplomirani sam prostorni planer, i trenutno završavam master studij, tj. privodim rad kraju, pa me zanima kakvo je zanimanje poslodavaca za ovim vrlo atraktivnim zanimanjem, koje predstavlja zanimanje budućnosti, pošto naši vlastodršci ne mare za ovim zanimanjem...raspitivao sam se dosta i saznao da je ovo vrlo traženo zanimanje, naročito u SR NJEMAČKOJ,i ako nemam odrađen pripravnički staž, može se vrlo lako naći poslodavac koji će primiti pripravnike, a pošto super govorim Njemački jezik, a uz to bio sam kao izbjeglica u Njemačkoj, valjda bi mi to poznavanje jezika trebala biti neka prednost, pa me zanima da li neko može postaviti neki link iz Njemačke, gdje se može javiti kod njih u vezi zanimanja, pa da postavim pitanje kakvi su uslovi, za dobivanje radne vize?

ako neko ima još dodatnih informacija, i linkova, koje mogu pomoći, ne samo meni, nego i drugima, bio bi mu vrlo zahvalan... :thumbup:
Samperech

#16 Re: Radna viza u Njemačkoj

Post by Samperech »

Traži posao u Njemačkoj. Imaš mnogo sajtova (ovo je samo jedan od njih http://www.monster.de). Ako nađeš posao koji plaća preko 44000 bruto godišnje, onda ti predstoji samo birokratija.
Ako misliš da možeš naći takav posao, onda pokušaj. Ne obaziri se ni na šta drugo, samo traži. Sve ostalo (papiri, stan...) su formalnosti.

A što se tiče jezika, to je velika prednost prilikom intervjuisanja. Iskoristi je. :)
Post Reply