Naime, po završetku trenutnog faxa u BiH imam želju da upišem master studije u inostranstvu. Međutim, jedan od uslova je da imam i nešto radnog iskustva pošto se radi o dosta specifičnoj interdisciplinarnoj oblasti.
1) Jedan dio tog radnog iskustva bih svakako želio obaviti volontiranjem (oko mjesec dana, najviše dva) u Velikoj Britaniji. Da li ovdje važe ista pravila kao i za zasnivanje punog radnog odnosa ili su uslovi blaži? Već ima par mjesta na kojima bih mogao volontirati ali da li sam u drastično nepovoljnijoj poziciji zbog ne-EU statusa (znam da jesam u radnopravnom smislu, ovdje govorim o volontiranju)?
2) Aplicirao sam već bio za jednogodišnji posao u Velikoj Britaniji i iako sam zadovoljio uslove, Human resources manager mi je rekao da neću moći raditi kod njih jer nisam građanin EU jer se oni finansiraju jednim dijelom iz državnih dotacija jer se radi o fondaciji. Jesu li u takvim slučajevima strožiji kriteriji ili šta?
3) Konačno, kakve su šanse za dobivanje EU radne dozvole po okončanju tih master studija? Velika je investicija ulaziti u ovakvo nešto a vjerovatno bih bio "osuđen" na traženje posla van BiH. Sam postupak traženja posla zavisi od mene i to bih stavio na jednu stranu. Kada bih uspio pronaći poslodavca, koliko sam u nepovoljnijoj poziciji u odnosu na EU građanina?
Hvala, nadam se konstruktivnim odgovorima!