Radna dozvola u EU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
User avatar
Eborg
Posts: 10632
Joined: 20/09/2006 20:58
Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...

Radna dozvola u EU

Post by Eborg » 22/06/2011 15:10

Imam nekoliko nedoumica glede radnih dozvola u EU pa bih molio nekoliko pojašnjenja ukoliko se neko bolje razumije u to ili je prošao kroz sličan proces.

Naime, po završetku trenutnog faxa u BiH imam želju da upišem master studije u inostranstvu. Međutim, jedan od uslova je da imam i nešto radnog iskustva pošto se radi o dosta specifičnoj interdisciplinarnoj oblasti.

1) Jedan dio tog radnog iskustva bih svakako želio obaviti volontiranjem (oko mjesec dana, najviše dva) u Velikoj Britaniji. Da li ovdje važe ista pravila kao i za zasnivanje punog radnog odnosa ili su uslovi blaži? Već ima par mjesta na kojima bih mogao volontirati ali da li sam u drastično nepovoljnijoj poziciji zbog ne-EU statusa (znam da jesam u radnopravnom smislu, ovdje govorim o volontiranju)?

2) Aplicirao sam već bio za jednogodišnji posao u Velikoj Britaniji i iako sam zadovoljio uslove, Human resources manager mi je rekao da neću moći raditi kod njih jer nisam građanin EU jer se oni finansiraju jednim dijelom iz državnih dotacija jer se radi o fondaciji. Jesu li u takvim slučajevima strožiji kriteriji ili šta?

3) Konačno, kakve su šanse za dobivanje EU radne dozvole po okončanju tih master studija? Velika je investicija ulaziti u ovakvo nešto a vjerovatno bih bio "osuđen" na traženje posla van BiH. Sam postupak traženja posla zavisi od mene i to bih stavio na jednu stranu. Kada bih uspio pronaći poslodavca, koliko sam u nepovoljnijoj poziciji u odnosu na EU građanina?

Hvala, nadam se konstruktivnim odgovorima! :thumbup:


sarayewo
Posts: 693
Joined: 08/07/2003 00:00

Re: Radna dozvola u EU

Post by sarayewo » 22/06/2011 16:00

Nazalost, nemam konkretne odgovore na tvoja pitanja, samo ti mogu reci da su uslovi i komplikacije oko radne dozvole veoma razliciti od zemlje do zemlje u EU, jer je to jedna od stvari koja nije unificirana. Iz primjera mojih kolega znam da su neki cak i odbijeni za radne dozvole u npr. Italiji i pored toga sto imaju posao, iskustvo i sve ostalo, pa cak i rade transfer izmedju dvije podruznice iste firme jer je u Italiji trenutno kriza sa nezaposlenscu pa time stite domace radnike.

Koliko EU drzavljanin ima prednosti je kombinacija toga koliko je procedura komplikovana u toj zemlji (najvaznije - koliko kosta firmu) i koliko ti toj firmi znacis u poredjenju sa prosjecnim EU kandidatom iste struke. Samo sa faxom, bez nekog iskustva koje ti daje prednost, bice malo teze mada opet zavisi i od srece, tj. ko jos konkurise pored tebe.

Ako ti je struka tako specificna kao sto kazes a postoji trziste za nju u EU, onda je moguce da nemas previse konkurencije i da ce biti nesto lakse naci poslodavca... Ne iskljucuj ni to da vec sada kontaktiras neke firme za koje mislis da bi mogle biti zainteresovane za tebe nakon studija, pa ako nista saznas kakve su ti sanse da po okoncanju mastera dobijes posao. A ko zna, mozda te neko i sufinansira ;)

U svakom slucaju sretno!

User avatar
KatarinaKosaca
Posts: 19696
Joined: 30/08/2008 17:28
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
Has thanked: 14 times
Been thanked: 3 times

Re: Radna dozvola u EU

Post by KatarinaKosaca » 24/06/2011 10:08

Volonteri moraju biti prijavljeni i plaćaju im se porezi i doprinosi (plaća ne), tako da volonter podliježe zakonu da mora imati radnu dozvolu. Radna dozvola (boravišna i radna) se može dobiti ukoliko poslodavac to traži od nadležne institucije (kao kod nas biro za zapošljavanje). Poslodavac se obavezuje zaposliti radnika i ukoliko nema domicilnih prijavljenih na taj biro (državljana te zemlje), izdaje se radna dozvola najčešće na godinu dana. Kasnije je nešto lakše produžiti.

Čovjek i po'
Posts: 246
Joined: 04/04/2008 00:41

Re: Radna dozvola u EU

Post by Čovjek i po' » 01/07/2011 18:00

Sto se tice Velike Britanije. Ukoliko imas studentsku vizu, dozvoljeno ti je da radis pola radnog vremena tokom studija. Nije bitno odakle dolazis. Ako si, pak, iz EU, onda imas pravo da radis puno radno vrijeme. U Asutriji imas pravo da zardis do 400 EUR mjesecno kao ne-EU student, sto je jako malo za austrijski standard recimo.

Vise informacija za britaniju mozes da nadjes i na:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/study ... nditions/#
Opcija: "Can you work while you are a Tier 4 (General) student?"

Post Reply