Radna dozvola slovenija- austrija prenos ??

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
denisf

#1 Radna dozvola slovenija- austrija prenos ??

Post by denisf »

Pozz svima .
Nov sam u svemu ovom i imam par pitanja pa se nadam da cu naici na nekog ko mi moze pomoci , sa znanjem i iskustvom.
Imam 37 godina ,ozenjen , 2 djece . SSS ekonomski tehnicar , 4,5 god radnog staza u Njemackoj industrijska ambalaza - vecinom od drveta gdje sam 2 godine bio poslovodja ( izbjeglistvo) ,i u Bosni 12 godina staza u 4 firme .Od toga 6 godina u komercijali a 6 u drvnoj industriji (pilanarstvo , uvijek kao sef proizvodnje ili odgovorna osoba .
Trenutno sam bez posla i razmisljam o odlasku vam BiH . Malo sam pokusao preko RWR karte za Austriju al to su obicno pilane ( to iskustvo imam po onom rwr karte )ili slicno koje imaju strah od papirologije i dok ima kazes da nemas radnu dozvolu izgube volju i imaju strak os kontakt sa AMS . Moze li me zezati diploma kao ekomomski tehnicar ako imam iskustvo u Njemackoj plus BiH u drvnoj struci ?? Da li da to guram-pokusavam i dalje ili gubim vrijeme??
Razmisljam jos o kursu Varioca ili da polazem za vozaca MV ? Kao vozac imao bih nekih sansi preporuka u Sloveniji , a to kao i varioc i traze preko biroa za zaposljavanje kod nas u BiH pa mislim da i nije potrebna bas neka preporuka al eto kad se covjek nudi.......
E sada kako ide to sa radnim i boravisnim dozvolama u Sloveniji ?? Koliko bi morao biti kod njih da bih dobio radnu dozvolu koja vrijedi za vise firmi tj neogranicenu u pogledu posla , i dali onda ta dozvola vrijedi npr za Austriju , Njemacku .A ako vrijedi da li na osnovu radne izdate npr u Sloveniji mogu dobiti i boravisnu za familiju npr u Austriji i Njemackoj ?? Spreman sam biti i odvojen (godinu -dvije) neko vrijeme od familije samo da bi nam kasnije bilo bolje.

Hvala unaprijed i znam da uvijek dvojica ili vise znaju vise od jednoga .....
filozofija

#2 Re: Radna dozvola slovenija- austrija prenos ??

Post by filozofija »

Objasni austrijancima da oni nece imati nista sa AMS-om. Znaci, kazes im da ukoliko ti ponude posao, viza nije problem. To je to. Ako si krenuo sa stavom da nemas radnu dozvolu, kod njih je to panika. Ljepo objasnis preko telefona da radna dozvola nije problem ukoliko ti oni ponude posao. Ovdje su firme mnogo manje informisane o RWR nego li ljudi u inozemstvu koji zele useliti u Austriju. I ja sam se cudio koliko se firme boje AMS-a ili bilo kakave komunikacije sa AMS-om ovdje.

To je sve sto ti mogu reci ili dati savjet, jer ja sam dosao kao hochqualifizierter schlüsselkraft, tako da se proces mnogo razliku, i to prije pet godina.
denisf

#3 Re: Radna dozvola slovenija- austrija prenos ??

Post by denisf »

filozofija wrote:Objasni austrijancima da oni nece imati nista sa AMS-om. Znaci, kazes im da ukoliko ti ponude posao, viza nije problem. To je to. Ako si krenuo sa stavom da nemas radnu dozvolu, kod njih je to panika. Ljepo objasnis preko telefona da radna dozvola nije problem ukoliko ti oni ponude posao. Ovdje su firme mnogo manje informisane o RWR nego li ljudi u inozemstvu koji zele useliti u Austriju. I ja sam se cudio koliko se firme boje AMS-a ili bilo kakave komunikacije sa AMS-om ovdje.

To je sve sto ti mogu reci ili dati savjet, jer ja sam dosao kao hochqualifizierter schlüsselkraft, tako da se proces mnogo razliku, i to prije pet godina.
Ma ja imam osjecaj da se vise boje AMS nego finansijske ili poreske policije -inspekcije . Pokusao sam im to objasniti, al kazu kod se obrate AMS oni ih satrase sa onim socijalnim slucejevima koje ne zele da rade al ovi ih samo salju i salju ..... Kazu da bi mene zaposlili moraju imati zivce za drugih minimalno 20 ... Al necu odustati .Pokusavati cu na sve strane pa valjda nesto uspije ...... Hvala na informacijama
Post Reply