Raditi za jednu firmu, a biti dioničar druge, konkurentske

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tonyj

#1 Raditi za jednu firmu, a biti dioničar druge, konkurentske

Post by tonyj »

Radio sam u Francuskoj i Velikoj Britaniji - slučaj u kojem radnik radi za jednu firmu, a posjeduje i kupuje dionice firme koja je neposredna konkurencija (bez da posjeduje dionice firme u kojoj radi), okarakterizirao bi se kao svojevrsan sukob interesa, koji može rezultirati otkazom i tužbom. S toga se pri zapošljavanju i potpisivanju ugovora o radu potpisuje i klauzula o tzv. ne podilaženju konkurentskim firmama i ne stvaranja beneficija za istu. Da li kod nas zakon obrađuje ili brani ovakve stvari? Naravno, radi se o poslovnoj etici, što je u nas fiktivan pojam, ali ono...možda na papiru stvari drugačije stoje. Npr. da čovjek radi u BH Telekomu, a ima dionice M:Tela; bez da ima dionice BH Telekoma.
giovannir

#3 Re: Raditi za jednu firmu, a biti dioničar druge, konkurentske

Post by giovannir »

Kod nas čak ni ozbiljnije firme ne regulisu ovo pitanje prvotno Ugovorom o radu i zabranom takvog konkurentskog djelovanja niti dalje internim Pravilnicima regulišu detaljno ovakvo djelovanje, što je po meni razumljivo jer takve zabrane nisu po mom shvatanju u skladu sa grđanskim slobodama pri raspolaganju imovinom.
Slažem se s tobom,...donekle. Vani je ipak to regulirano drugačije i radilo bi se o povredi poslovne etike, pogotovo ako si na nekoj rukovodećoj funkciji u jednoj firmi, a dioničar si konkurentske. to bi bilo isto kao da igraš za Juventus, a dioničar si Intera. Zamisli, finale Lige prvaka, dobiješ li sa Juventusom, dobiješ plaću, a pobijedi li Inter, postaješ bogatiji za dividende dionica koje će poletjeti u nebo. Malo banaliziram, ali u suštini to je to. Ne možeš biti sluga dvaju gospodara. To tvoje navedeno gore vrijedi, ako se radi o firmama različite poslovne prirode. Ne znam samo kakva je praksa kod nas.
BarbaDue

#4 Re: Raditi za jednu firmu, a biti dioničar druge, konkurentske

Post by BarbaDue »

tonyj wrote:Radio sam u Francuskoj i Velikoj Britaniji - slučaj u kojem radnik radi za jednu firmu, a posjeduje i kupuje dionice firme koja je neposredna konkurencija (bez da posjeduje dionice firme u kojoj radi), okarakterizirao bi se kao svojevrsan sukob interesa, koji može rezultirati otkazom i tužbom. S toga se pri zapošljavanju i potpisivanju ugovora o radu potpisuje i klauzula o tzv. ne podilaženju konkurentskim firmama i ne stvaranja beneficija za istu. Da li kod nas zakon obrađuje ili brani ovakve stvari? Naravno, radi se o poslovnoj etici, što je u nas fiktivan pojam, ali ono...možda na papiru stvari drugačije stoje. Npr. da čovjek radi u BH Telekomu, a ima dionice M:Tela; bez da ima dionice BH Telekoma.
Npr. u mojoj firmi radi covjek koji je dionicar konkurentske firme, dakle sukob interesa. Da bi stvar bila jasnija
on ugovara marketing za konkurentsku odnosno svoju firmu, a u isto vrijeme dobija platu od firme u kojoj je zaposlen.
Naravno ako mu zatreba slobodnih dana svijetla obraza uzme bolovanje...i to tako fercera godinama.
Mene takođe interesuje kako zakon, pravnici tumace ovakve slucajeve.
patrius

#5 Re: Raditi za jednu firmu, a biti dioničar druge, konkurentske

Post by patrius »

"Poslovna etika" :? Otkad se to odgovara za "neeticnost" :? A sto se tice ovog "sluganstva kod dvojice gospodara",to posve stoji."Gospodar kupuje slugu" u cjelini,on hoce da posjeduje njegovu kompletnu licnost.On odlucuje o njegovom zivotu i smrti.Premad ti isti "gospodari" placaju basnoslovne sume za "poslovnu",industrijsku spijunazu.Sto im ne ponudis tu vrstu "usluge",da "odrukas" firmu u kojoj si dionicar,mozda ti se isplati :wink:
A uopste ne vidim kakav bi bio problem igrati za Juve a biti dionicar u Interu.Stavise...Osim etickog,naravno,za koji ne postoji,valjda,krivicna odgovornost :?
Post Reply