Radionica u sklopu projekta Dani ptica u OŠ Nafija Sarajlić

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
zunazu
Posts: 1429
Joined: 02/11/2014 11:20

#1 Radionica u sklopu projekta Dani ptica u OŠ Nafija Sarajlić

Post by zunazu »

Ornitološko društvo "Naše ptice” je nevladina organizacija koja djeluje u oblasti ornitologije, ekologije, prstenovanja i zaštite ptica i njihovih staništa. Osnovano je 2002. godine u Sarajevu.

Društvo je uključeno u niz aktivnosti vezanih uz monitoring ptica i njihovih staništa u Bosni i Hercegovini. Samostalno ili u saradnji sa drugim bosanskohercegovačkim i međunarodnim nevladinim organizacijama realizuje niz programa i projekata koji se odnose na proučavanje i zaštitu lokalne ornitofaune i staništa.

S druge strane, Društvo je posebnu pažnju posvetilo edukaciji. U tom smislu, pokrenuli su niz radionica i akcija s ciljem afirmacije posmatranja i zaštite ptica, posebno kod mladih.

Image

Tako su, u okviru projekta "Dani ptica", djelatnici Ornitološkog društva "Naše ptice" ove sedmice održali radionicu za učenike petog razreda Osnovne škole "Nafija Sarajlić".

Učenici su pažljivo pratili predavanje i usvajali nova znanja. Njihova zainteresovanost najveći je dar i poticaj organizatorima za održavanje ovakvih aktivnosti.

Projekat "Dani ptica" finansira Općina Centar Sarajevo.

Osnovna škola Nafija Sarajlić osnovana je 1968. godine, tada pod imenom JU O.Š. Ahmet Fetahagić. Sadašnji naziv dobila je 1993. godine.

Nafija Sarajlić bila je bosanskohercegovačka književnica. Rođena je u Sarajevu 1893. godine, gdje je završila Učiteljsku školu i radila kao učiteljica. Prve prozne priče objavila je u "Zemanu" 1912. i "Biseru" 1913. godine. Njen književni rad bio je kratak ali upečatljiv. Objavila je zbirku "Teme", a poznate su joj priče "Jedan čas" i "Šumareva Zorka". Povukla se iz književnosti kada je odlučila da se posveti porodici. Umrla je 1970. godine u Sarajevu. (Izvor: Ptice Forum)
Post Reply