NKVD wrote:Diskutovati o R202 može se po dva bitno različita osnova. O tome će zavisiti i stav svakog od nas.
Branimo li R202 kao neophodnost ili utopijsku (nije pretjerano) želju za javnim medijem koji bi se nasljanjao na avangardu, vrijede svakog slova ili glasa potrošenog u njihovu zaštitu. Prepoznamo li napredak u kvaliteti tog, sad već dugogodišnjeg, poligona za razvoj mladih i perspektivnih radijskih novinara dopustićemo sebi i nezaslužene pohvale te ih preporučivati okolini.
Ali, ako govorimo o stvarnom R202 i o tome šta taj medij trenutno nudi, bojim se da o podršci "pod a" nema ni govora. Pogotovo ako ste upoznati sa njihovim srozavanjem, kako se svakodnevno opipljivo osipanje kvalitete jedino može okarakterisati.
Iako ni u tom trenutku nisu nudili ono što smo od njih očekivali, sjetićemo se par autora na koje smo mogli računati kao eventualni nukleus boljeg programa za kakvim prepotentno Sarajevo vapi! Međutim, oni su se, prepoznavši nemogućnost bilo kakvog napretka, fino ufatili noge ostavljajući redakciju u rukama omladinaca veoma skromnih kvaliteta i bijednog potencijala.
Svako poređenje sa Omladinskim programom, kakvo čujemo u nepotrebnim izljevima narcisoidnosti sa 93.1, je potpuno nepotrebno i analogno komparaciji bilo kojeg prije i poslijeratnog fenomena.
Trenutno Radio 202 nudi tužan program sa veoma lošim novinarima i još gorim voditeljima, doduše uz prihvatljivu muziku. Na žalost, to je tako i iz dana u dan je sve gore. Međutim, poražavajuće je da takvo faktičko stanje i trend ne prepoznaju niti urednici niti "bogomdani" voditelji, uljuljkani u svom potpuno neosnovanom eufemizmu. Provjerenom isključivo u međusobnom hvalisanju i javljanju nekoliko slušalaca upitne sposobnosti valorizacije.
Čini mi se da su oni svoju šansu prokockali. Na žalost. "Jedinicu" na mom prijemniku je preuzeo Radio Sarajevo u pelenama i to će tako i ostati sve dok je dvjestadvojka pokretana budžetskim parama kao medij koji nikog pretjerano ne zanima. I kao takva podložna svim dječijim bolestima koje su trebale odavno biti naša prošlost.
U tom smislu, novčana kazna od deset hiljadarki i ne mora biti tako strašna. Ili će dovesti do par "klempi" plasiranih na adekvatna mjesta pa će se nešto pomaći na bolje. Ili će ih gurnuti još dublje, bliže dnu od koje valjda moraju trehnuti da bi prepoznali svoj (ne)kvalitet i digli ruke od ćorava posla.
Najgora varijanta, koju naše društvo već bezbroj najtežih godina isprobava je da se ništa ne desi i da nastavimo po starom, nizbrdo.
Radiju 202 kazna 10.000 KM
Moderator: anex
-
Jonx
-
Svemirski_Jebach
da se razumijemo odmah, nisam ni za kakvu cenzuru.
ovaj frenkie dobro repa, samo su mu ideje malo djecije, ono revolucija i folovi
ovaj frenkie dobro repa, samo su mu ideje malo djecije, ono revolucija i folovi
-
Svemirski_Jebach
ja izbrisa ovaj post da ne bude kako sam ja protiv promjena...al me uhvati tiInfraRedRidinghood wrote:Svemirski_Jebach wrote:da se razumijemo odmah, nisam ni za kakvu cenzuru.
al mene nervira nesto drugo. Pustaju tog Frenkija i njegove rap zajebancije velikog revolucionara, rusi savez i slicno, a dosli pred savez, ko popisani, niko ni opsovat ne smije.
Ne mogu tih curica koje se furaju na revolucije al da neko drugi dobije po ledjima. Isto oni RATM.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Istina, jebote, u ovoj zemlji ni stadionski huligani nemaju hrabrosti da ustanu za svoja prava![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
al, jel tako? Samo nesto ovo ono - a da mu dodje politicar neki i kaze evo ti 5 milja za nesto, poklopili bi se pred njima...
Prvo izgraditi sebe i postici nesto pa ih sve u pizdu materinu onako javno onda mozes zatjerati...
-
Svemirski_Jebach
pssst...cenzura
ja sam mako, vidis gdje sam sad
ja nisam nikad tvrdio da sam revolucionar, pa se i ne bakcem tim stvarima - a onaj ko se gura da bude revolucionar, nek on mice...ja sam svoje pomako odavno.
ja sam mako, vidis gdje sam sad
ja nisam nikad tvrdio da sam revolucionar, pa se i ne bakcem tim stvarima - a onaj ko se gura da bude revolucionar, nek on mice...ja sam svoje pomako odavno.
-
rashomon
-
prleitihi
koje đonjenje čovječe..cirkus..ova prva - hajmo svi u maricu..a čuo sam da je muzika praaaaaavo pođonjena i iz nekih filmova..inače kad preslušaš marchella skontaš da se rime poklapaju prečesto..al' haj..sve je već izmišljeno..zar ne?! 
-
rashomon
Ma znam to, čovjek! Sampliranje!prleitihi wrote:o muzici..poslušaj početak sa ovog drugog linka..i poslušaj osmićevu trpaj!
nisam preslušao čitav album, ali slutim da ima dosta prevođenja!i rimama (ako si sluš'o marchella..tata - 40 kvadrata..itd..)
A čuj, naš hip hop je još uvijek u povojima! Treba proći još vremena da se formira struktura, i hronično, ovi što to rade kod nas moraju više knjiga čitati!
-
prleitihi
znam da je dozvoljeno uzeti nekoliko taktova..ili kako se vec to zove..(to je taj sampl?)..ali mi je jaranica (ja i jaranice..
)..rekla da je iz nekog filma pođonio dosta stvari..sad ne znam koji je film bio u pitanju..što se tiče hip-hopera oni imaju moju punu podršku..i osmić i frenkie..i ovi iz komšijskih nam država..ali eto volio bih da se malo manje ponavljaju!
- nokia6170
Citam danasnju vijest na Sa-X koju je objavio radio 202 u pogledu odluke RAK-a, i zapade mi jedan dio tog saopstenja u oci:
"Radio 202, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, ne namjerava pokleknuti pred ovakvim i sličnim nazovi-moralizirajućim pritiscima, te stoga protiv ove drakonske kazne najavljujuje borbu svim pravnim i zakonskim sredstvima, uključujući i svakodnevne proteste pred sjedištem RAK-a.
Ukoliko pravni organi Bosne i Hercegovine ne uvaže žalbu nepravedno kažnjenog radija, najavljuje se iznošenje slučaja pred evropske institucije"
Drago mi je da su odlucili svoja prava stititi i ostvarivati ne samo galamom, vec i pravnim sredstvima.
S tim u vezi, jos jednom da istaknem kako i na koji nacin sto vec spomenuh prije par dana, tacnije 12. aprila u svom postu na ovu temu:
Dobronamjeran savjet ekipi radio 202 u pogledu njihove pravne zastite i ostvarivanja njihovih prava (znaci prava Radia 202 kao pravnog lica) je sljedeci:
1. korak prvi je da nakon urucenja navedene odluke, izjave (Radio 202) u zakonom predvidjenom roku zalbu RAK-u protiv iste.
2. korak drugi je da nakon sto dobiju drugostepenu odluku RAK-a, ili ukoliko im se ne odgovori u zakonom predvidjenom roku...da odmah podnesu tuzbu Sudu Bosne i Hercegovine (upravnom odjeljenju) pobijajuci istu i trazeci naknadu stete (i nastale i buduce).
3. nakon sto podnesu tuzbu, revnosno pratiti zakonom predvidjene rokove u pogledu za rjesavanje predmeta po tubi. nakon sto Sud Bosne i Hercegovine donese prvostepenu presudu...ukoliko se nije zadovoljno sa njom..treba podnijeti zalbu Apelacionom vijecu Suda Bosne i Hercegovine.
4. ukoliko se ne bude zadovoljno i sa presudom Apelacionog vijeca Suda Bosne i Hercegovine..onda se treba obratiti apelacijom Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, trazeci ponistenje ranijih odluka i zaliti se po Evropskoj konvenciji za zastitu ljudskih prava u pogledu slobode izrazavanja, parva na imovinu i prava na pravicno sudjenje obuhvacenih clanovima 6 i 10. Evropske konvencije za zastitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i clanom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zastitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
5. posljednji korak je obracanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sa istim zalbenim navodima sadrzanim kao i u apelaciji podnesenoj Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, u slucaju negativne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Vrlo je bitna stvar da se stvar od pocetka vodi ispred radija kao pravnog lica, a ne fizickih lica koji rade na tom radiju.
Takodje, nekome sve ovo sto sam napisao moze zvucati suludo i dugotrajno, ali vjeruj te mi da ce odluka RAK-a da padne vec na Sudu Bosne i Hercegovine, a definitivno na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. O Evropskom sudu za ljudska prava necu trositi puno rijeci, jer su oni principijelno vrlo strogi kada je sloboda medija u pitanju.
More biti bidne, a more biti nebidne da se dosta cita ovo sto mi sve pisemo na forumu Sa-X-a:)
"Radio 202, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, ne namjerava pokleknuti pred ovakvim i sličnim nazovi-moralizirajućim pritiscima, te stoga protiv ove drakonske kazne najavljujuje borbu svim pravnim i zakonskim sredstvima, uključujući i svakodnevne proteste pred sjedištem RAK-a.
Ukoliko pravni organi Bosne i Hercegovine ne uvaže žalbu nepravedno kažnjenog radija, najavljuje se iznošenje slučaja pred evropske institucije"
Drago mi je da su odlucili svoja prava stititi i ostvarivati ne samo galamom, vec i pravnim sredstvima.
S tim u vezi, jos jednom da istaknem kako i na koji nacin sto vec spomenuh prije par dana, tacnije 12. aprila u svom postu na ovu temu:
Dobronamjeran savjet ekipi radio 202 u pogledu njihove pravne zastite i ostvarivanja njihovih prava (znaci prava Radia 202 kao pravnog lica) je sljedeci:
1. korak prvi je da nakon urucenja navedene odluke, izjave (Radio 202) u zakonom predvidjenom roku zalbu RAK-u protiv iste.
2. korak drugi je da nakon sto dobiju drugostepenu odluku RAK-a, ili ukoliko im se ne odgovori u zakonom predvidjenom roku...da odmah podnesu tuzbu Sudu Bosne i Hercegovine (upravnom odjeljenju) pobijajuci istu i trazeci naknadu stete (i nastale i buduce).
3. nakon sto podnesu tuzbu, revnosno pratiti zakonom predvidjene rokove u pogledu za rjesavanje predmeta po tubi. nakon sto Sud Bosne i Hercegovine donese prvostepenu presudu...ukoliko se nije zadovoljno sa njom..treba podnijeti zalbu Apelacionom vijecu Suda Bosne i Hercegovine.
4. ukoliko se ne bude zadovoljno i sa presudom Apelacionog vijeca Suda Bosne i Hercegovine..onda se treba obratiti apelacijom Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, trazeci ponistenje ranijih odluka i zaliti se po Evropskoj konvenciji za zastitu ljudskih prava u pogledu slobode izrazavanja, parva na imovinu i prava na pravicno sudjenje obuhvacenih clanovima 6 i 10. Evropske konvencije za zastitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i clanom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zastitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
5. posljednji korak je obracanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sa istim zalbenim navodima sadrzanim kao i u apelaciji podnesenoj Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, u slucaju negativne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Vrlo je bitna stvar da se stvar od pocetka vodi ispred radija kao pravnog lica, a ne fizickih lica koji rade na tom radiju.
Takodje, nekome sve ovo sto sam napisao moze zvucati suludo i dugotrajno, ali vjeruj te mi da ce odluka RAK-a da padne vec na Sudu Bosne i Hercegovine, a definitivno na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. O Evropskom sudu za ljudska prava necu trositi puno rijeci, jer su oni principijelno vrlo strogi kada je sloboda medija u pitanju.
More biti bidne, a more biti nebidne da se dosta cita ovo sto mi sve pisemo na forumu Sa-X-a:)
-
Jonx
".....Ukoliko pravni organi Bosne i Hercegovine ne uvaže žalbu nepravedno kažnjenog radija, najavljuje se iznošenje slučaja pred evropske institucije. Radio 202 uskoro organizira prigodni koncert “Pomozite radiju oboljelom od RAK-a”, sa ciljem sakupljanja sredstava za plaćanje izrečene kazne, koje žalba, po još jednom od nazovi-pravednih zakona, ne odlaže. O terminima održavanja koncerta, javnost će biti blagovremeno obavještena, navodi se u saopštenju Radija 202...."
Nek vam matere i cace pomognu skupit sredstva za placanje kazne...
Nek vam matere i cace pomognu skupit sredstva za placanje kazne...
- Faust
Ne mogu! Svi zaplaču kad neko nešto nekome zabrani u domenu kulture, a niko ne plače kad nema plaće. I slažem se, briga me za njihov koncert za pomoć. Ko je puštao i pričao u eter, neka plati!Jonx wrote:Ako im je lose, neka daju otkaz. Mani mi se socijale.....Faust wrote:Kolika je plaća novinarima Radija 202 i kad su je zadnji put dobili? Jesu li tu ugrožena ljudska prava? Ma koga briga za to, cenzura je btina!
Ili, neka mu Sem od Visočke piramide pomogne.
-
Zephyr
Mahala.
Ovdje je izgleda bitnije ljudima da znaju kolika je kome plata, nego da li ima slobode u medijima.
Tuzno.
Izvadi se malo iz kolotecine covjece.
Prestani cackati nos i zabadati ga u nesto sto nema veze s tobom.
Ako prodje s 202, efm je slijedeci.
Sta ces onda slusati?
I ti i svi ostali...
KALMAN?
Kao i uvijek u Bosni, tek kad neceg nestane, onda se ljudi trznu.
Ovdje je izgleda bitnije ljudima da znaju kolika je kome plata, nego da li ima slobode u medijima.
Tuzno.
Sta ces onda slusati?
I ti i svi ostali...
KALMAN?
- Faust
Slušat ću ono što i sada slušam - RFE. Ne sekiraj se ti za moje uši.Zephyr wrote:Mahala.![]()
Tuzno.
Sta ces onda slusati?
I ti i svi ostali...
KALMAN?
I naravno da je bitnije kolika je kome plaća. Ti kao da daješ nekome plaću, pa si udario na to, pravdajući sebe.
Mislim da bi pitanje "Ima li medija kvalitetnih?", bilo interesantnije od pitanja "Ima li slobode u medijima?"
Nisam u kolotečini, tako da se ne mogu izvaditi.
Ima itekao veze sa mnom, plaćam RTV pretplatu, a 202 se finansira od pretplate i zabadat ću nos, sviđalo se to tebi ili ne.
Ti si stručnjak za radiostanice? Onda znaš koliki je udio radija u nekakvom (uvjetno rečeno) medijskom prostoru BiH?
-
Jonx
Usro sam se od straha sto necu imati sta slusati!Zephyr wrote: Izvadi se malo iz kolotecine covjece.
Sta ces onda slusati?
I ti i svi ostali...
KALMAN?
- Faust
Jonx wrote:Usro sam se od straha sto necu imati sta slusati!Zephyr wrote: Izvadi se malo iz kolotecine covjece.
Sta ces onda slusati?
I ti i svi ostali...
KALMAN?