ccc...brojila nemaju nikakve veze sa potrosnjom...
ti sa jednotarifnim brojilom placas jednu cijenu struje a sa dvofaznim brojilima imaju mogucnost biranja tkz. vise i nize tarife....u prosjeku dodje na isto ali nemas mogucnost koristenja "jeftine" struje....
Radijatori na struju
Moderator: anex
- skahu
#27 Re: Radijatori na struju
Naravno, u pravu si što se tiče potrošnje, ali ima veze sa krajnjim iznosom računa.
Sa dvotarifnim brojilom moraš strogo voditi računa o skupoj i jeftinoj tarifi, a pošto je skupa tarifa većinom preko dana kada je najpotrebnije grijanje, onda se više potroši skupe tarife.
Za dvotarifno brojilo efikasnija je termoakmulaciona peć koju puniš po jeftinoj tarifi, a pustiš da izduvava toplotu kada je skupa tarifa.
Ja samo kažem da ne moram da vodim računa dali je jedna ili druga tarifa.
Nije isto potrošiti recimo 300 KWh po skupoj tarifi i 300 KWh po srednjoj tarifi.
Sa dvotarifnim brojilom moraš strogo voditi računa o skupoj i jeftinoj tarifi, a pošto je skupa tarifa većinom preko dana kada je najpotrebnije grijanje, onda se više potroši skupe tarife.
Za dvotarifno brojilo efikasnija je termoakmulaciona peć koju puniš po jeftinoj tarifi, a pustiš da izduvava toplotu kada je skupa tarifa.
Ja samo kažem da ne moram da vodim računa dali je jedna ili druga tarifa.
Nije isto potrošiti recimo 300 KWh po skupoj tarifi i 300 KWh po srednjoj tarifi.
-
Wind
#28 Re: Radijatori na struju
ma dobro, razumjeli smo se...
svako ima drugacije potrebe i mogucnosti pa nek se skonta kako mu je najbolje.
"skupa struja" = 0.15 KM/kW
"jeftina struja" = 0.08 KM/kW
za jednotarifna brojila je = 0.12 KM/kW
+ PDV
svako ima drugacije potrebe i mogucnosti pa nek se skonta kako mu je najbolje.
"skupa struja" = 0.15 KM/kW
"jeftina struja" = 0.08 KM/kW
za jednotarifna brojila je = 0.12 KM/kW
+ PDV
-
crnobelisvet
#29 Re: Radijatori na struju
Ovako imamo radijatore na struju tj.na postojece radijatore smo ugradili mekove i solidno griju.Medjutim problem je sledeci...dva radijatora proizvore buku.to jest suste prilikom svakog zagrijavanja
...da li neko ima rjesenje za ovo?
hvala
- starii
#30 Re: Radijatori na struju
nisu zavrnuti kako treba,milsim da je problem sto grijac dodiruje radijator a treba da je u vodi...pokusaj ponovo da ga zavrnes..prije par dana sam imao isti taj problem,stavljao jaci grijac i nisam zavrnuo kako treba pa sam ga ponovo odvrnuo i zavrnuo i nije zujao....opet provjeri i imas li vode dovoljno u radijatoru,pritisak i jel ti ventil otvoren..crnobelisvet wrote:Ovako imamo radijatore na struju tj.na postojece radijatore smo ugradili mekove i solidno griju.Medjutim problem je sledeci...dva radijatora proizvore buku.to jest suste prilikom svakog zagrijavanja...da li neko ima rjesenje za ovo?
hvala
vec drugu godinu se grijem na ove grijace i prezadovoljan sam..najmanje ulaganje u postojeci plinski sistem a racun za struju nije velik