Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zimomor

#1 Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by zimomor »

Ne znam da li ste imali priliku stajati pred semaforom na stupskoj petlji, u smjeru prema Rajlovcu, vec nekoliko puta u zadnjih mjesec dana sam svjedocio nemilom prizoru u kojoj neko dijete koje sigurno nema vise od 2-3 godine stoji tamo i prosi, cini mi se da cak samo carape ima na nogama.
Pitam se sta rade socijalne sluzbe u ovom kantonu koji ima budzet od gotovo milijardu maraka? Zar se stvarno ne moze to dijete, koje jedva da zna i pricati, skloniti sa ulice i zar policija i sudovi ne mogu kazniti njegove roditelje sto su ga natjerali da se mrzne i moli pred autima na semaforu.
Neko ce mozda reci da je pretjerana reakcija jer smo svjedoci svakodnevnog prisustva djece koja prose na semaforima po gradu (a sluzbe za socijalni rad uredno primaju platu iz buzdeta napunjenog nasim parama ne cineci nista po tom pitanju), ali se za ovo stvorenje vise moze reci da je beba nego dijete.

Uostalom, mozda ga uskoro ne budemo morali gledati jer ce najvjerovatnije zavrsiti pod kotacima nekog kamiona.

:x
vjesticanametli

#2 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by vjesticanametli »

uh nije jedno :( bukvalno mole za hranu a neki traze i pare...................pare ne dajem nikada ali uvijek hranu..........zalosno je gledati kako trci pod drvo i jede..............budu i goli i bosi :sad: to nasu vlast ne zanima :x
zimomor

#3 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by zimomor »

Ma znam da ih ne zanimaju ovi malo stariji, ali sam se nadao da ce se bar smilovali ovako malom djetetu koje jedva da zna pricati. :x
sarajevo63

#4 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by sarajevo63 »

Možda djeca nisu iz ovog grada, a nisu ni iz kantona, pa bi trebali pitat federalce...il državne?
Šala mala, žalosno, al tako je.
uvjek dobar gost

#5 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by uvjek dobar gost »

Ne rade... na svakoj većoj raskrsnici djeca prose, čiste šajbe ili šta već rade i za koga... no sva ta djeca ostaju bez škole... a niti jedna služba ne radi NIŠTA.. i gdje su sada borci za prava djece.....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#6 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by mIRCerka »

Kako vas samo nije stid i sram...pa rade ti ljudi, slomise se od papirologije i akcionih planova, draftova, seminara itd itd itd...
uvjek dobar gost

#7 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

mIRCerka wrote:Kako vas samo nije stid i sram...pa rade ti ljudi, slomise se od papirologije i akcionih planova, draftova, seminara itd itd itd...
Dok im se pred očima dešavaju stvari od kojih oni okreću glavu... ili glave...

Sa druge strane da im raja ne daju novac te organizirane mafije ne bi ni bilo... čudno je kako ljudi misle da peru savijest davajući nekom pola marke ili čak i cijelu marku....

Bruka bruka i bruka... pitam se vidi li majka ovog grada tu djecu il joj i to treba baš pokazati onako zorno...?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#8 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote: Bruka bruka i bruka... pitam se vidi li majka ovog grada tu djecu il joj i to treba baš pokazati onako zorno...?
mozda bi vidjela da je stup na relaciji MDvor Carsija..
uvjek dobar gost

#9 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Moja Mirci ima te djece na socijalnom, na stupu, u nedžarićima, gore na tranzitu, na skenderiji... mislim da ih stvarno ima na svakoj prometnijoj raskrsnici u gradu... i fakat bruka...

P.S

No imam jednu priču da skontamo u stvari šta i kako... zvao sam jednom prilikom pauk službu odnosno policiju zbog auta parkiranog ispred ulaza u garažu mi... pak kaže ništa mi tu ne možemo mora nas pozvati policija... nazovem ja policiju.. objasnim sve, kažem im da čekam već pola sata i ovo - ono.... kaže meni policajac neka vas tu kod auta da budete svjedok nepropisnog parkiranja pa da skupa čekamo lice koje je nepropisno parkiralo.... .. kao da on i sam ne vidi prekršaj... znači sistem nije funkcionalan........i svi se prave budale dok oko nas sve eskalira........
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by PipiDugaDevetka »

Na ovim adresama rade nadležni.Jeste da je odgovorno cjelokupno društvo, ali oni bi trebali da pokrenu, iniciraju, plan naprave,.... Klikni i obrati pažnju na Organigram i EDUKATIVNI PROGRAM NA TEMU EDUKACIJA/PREVENCIJA POREMEĆENIH. Sve bih ja ovu bandu sa harambašicom Poturković geštaltom u glavu. Pažljivo pregledati ovo što se može vidjeti klikovima na organigramu. Koliko li je para budžetskih na ovaj diletantizam otišlo da mi je samo znati? Pa oni nisu u stanju ispravno napisati ni adresu gdje rade, Azize mi što sina othrani svoga! Ovo im je treći dizajn web. stranice od 2003.g. Isto što su radili i oni sa farbanjem škola, jedno 6 puta u 2 godine.
http://www.kcsr.ba/novaedukacija.htm wrote:BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
JU "Kantonalni centar za socijalni rad" Sarajevo
Azize Šačirbegović broj 2
tel: 524-444
tel/fax 524 – 444
e-mail: [email protected]
amrica

#11 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by amrica »

Juce ili prekjuce, isla sam niz Alipasinu i na semaforu kod Higijenskog 4-5 cigancica, prljaju prozore i reketiraju uglavnom, same vozacice, a najvise sam primjetila jednog klinca, mozda 5-6 godina. Ispred mene je bio kombi i taj mali nesto se derao na vozaca i zaskakivao kao da ce udariti... i onda je presao na "mene", prvo sam zatvorila prozor i mahnula mu da ide dalje, ali tad sam mu pogledala lice i sledila se :sad: citavo lice mu je u ranama i krastama..... uzas. Nesto je vikao na mene, srecom imam dugme za zakljucavanje svih vrata i uspjela sam pritisnuti prije nego sto je poceo divljati sa stekama... A onda je covjek iza mene u Skodi nesto poceo galamiti ne njega, pa me ostavio na miru...
uvjek dobar gost

#12 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Pomenute službe svojim neradom nama rade o glavi....
valterbranisarajevo

#13 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by valterbranisarajevo »

Ja sam već jednom pisao o ovome. Prije nekoliko godina policija je napravila raciju , pokupila svu djecu koja su prosila po gradu i smjestila ih u dom Ljubica Ivezić. U pitanju su bila djeca iz Živinica koja su organizovano prosila po gradu. Istu noć pred dom su došli "roditelji" u stvari oni za koje ta djeca prose. Prijetili su osoblju doma i tražili djecu natrag. Svi su se dovezli u skupim Mercedesima. Pošto nisu uspjeli u svojoj namjeri demolirali su kombi vlasništvo doma. Pozvana je policija koja je pohapsila navedene i podnijela prijave protiv njih. Šta se kasnije desilo ne znam, ali s obzirom da ta djeca već godinama prose vjerovatno su djeca vraćena, zloupotreba se nastavlja a gazde odnosno nasilnici prošli bez ikakvih kazni..

Iza ove nesretne djece stoji organizovana mafija koja se enormno obogatila na patnji te djece, i sve dok se organizatori ne počnu tretirati kao pravi mafijaši i ne završe u zatvoru sa dugogodišnjim kaznama ovaj problem se neće riješiti. BiH kao članica UN i potpisnica svih konvencija ukuljučujući i onu o pravima djece, ne čini ništa da zaštiti tu djecu i da prekine nešto što bi se čak moglo okarakterizovati kao trgovina djecom, krši konvencije koje je sama potpisala i tako postaje saučesnik u tom zločinu.Većina ove djece nema čak ni rodni list a je teško utvrditi ko su im roditelji. što opet otvara sumnju da su možda i predmet trgovine...

Nažalost i međunarodne organizacije koje su prisutne u BiH nijemo posmatraju kršenje dječijih prava uključujući i ovo koje je navedeno u temi i sami postaju saučesnici u svemu ovome.

Uostalom npr. UNICEF je pokazao svoje pravo lice jer se nisu udostojili čak ni odgovoriti na našu molbu za pomoć da se spriječi nasilje nad djecom poslije seksualnog zlostavljanja onog dječaka u Vasinom hanu.Izgleda je njihova jedina misija ovdje da po školama, obdaništima i domovima zdravlja lijepe plakate na kojima su ispisana dječija prava koja u ovoj državi gotovo niko ne poštuje..Ako su tu samo zbog toga onda, što se mene tiče sretan im put... :(

Ustvari želim da kažem da riba smrdi od glave. Prvo treba rasturiti one koji tjeraju djecu na prošnju, a tek onda svoj posao mogu odraditi socijalne službe, mada će kada dođe red na njih i oni zakazati...
alica.k

#14 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by alica.k »

ja stvarno ovoj djeci ne volim davati pare, ne zato sto sam skrta vec sto znam da pare nece oni dobit nego se to dalje proslijedi nekome. fino kupim kifle i kako ko naidje ja dijelim kifle. bolje da djeca jedu.
uvjek dobar gost wrote:.... kaže meni policajac neka vas tu kod auta da budete svjedok nepropisnog parkiranja pa da skupa čekamo lice koje je nepropisno parkiralo.... .. kao da on i sam ne vidi prekršaj... znači sistem nije funkcionalan........i svi se prave budale dok oko nas sve eskalira........
ovdje kod mene ispred zgrade je zabrana parkiranja ali se ljudi stalno parkiraju jer je tu opstina i kao nemaju gdje drugo (tesko prohodat 20tak metara). i ljetos skuzim dva tri ona policajca na biciklima kako fino izvade fotoaparat pa slikaju, pa zakace kaznu, pa slikaju s kaznom i tako...
Asana

#15 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by Asana »

Prije nekoliko godina policija je napravila raciju , pokupila svu djecu koja su prosila po gradu i smjestila ih u dom Ljubica Ivezić. U pitanju su bila djeca iz Živinica koja su organizovano prosila po gradu. Istu noć pred dom su došli "roditelji" u stvari oni za koje ta djeca prose. Prijetili su osoblju doma i tražili djecu natrag. Svi su se dovezli u skupim Mercedesima. Pošto nisu uspjeli u svojoj namjeri demolirali su kombi vlasništvo doma. Pozvana je policija koja je pohapsila navedene i podnijela prijave protiv njih. Šta se kasnije desilo ne znam, ali s obzirom da ta djeca već godinama prose vjerovatno su djeca vraćena, zloupotreba se nastavlja a gazde odnosno nasilnici prošli bez ikakvih kazni..
Uzas... nisam znala za ovo. To je krivica kantonalog tuziteljstva, sto nisu podnijeli odgovarajuce optuzinice protiv robovlasnika-roditelja ...
I nikom nista. :x
in33sa

#16 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by in33sa »

S obzirom da sam studirao socijalni rad, i znam odlicno stanje stvari u tom segmentu... mogu samo reci da BiH odnosno grad Sarajeva nema sluzbu za socijalni rad. Mislim ima, ali na papiru.

Odete lijepo u kantonalni centar za socijalni rad i vidite kakvi tamo rade. Prvo nepismeni su, ako i imaju zavrsen FPN, to je preko veze 1/1 jer u razgovoru sa njima, za pet minuta sam shvatio da one nemaju temeljno znanje o svom zanimanju. Jedna me pita "sta ti je to empatija?" :-) a druga ne zna da njen centar, dakle onaj u kojem je ona zaposlena, isplacuje "pomoc treceg lica" gradjanima sa posebnim potrebama.

Prosjecan socijalni radnik u Sarajevu, dakle ovi sto su se prikacili na budzet i primaju odlicne licne dohotke za nerad, mislim i ne razmislja o slucajevima o kojima je rijec u uvodnom postu. Boli njih cosak od stola, ukratko receno.
moler

#17 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by moler »

in33sa wrote:S obzirom da sam studirao socijalni rad, i znam odlicno stanje stvari u tom segmentu... mogu samo reci da BiH odnosno grad Sarajeva nema sluzbu za socijalni rad. Mislim ima, ali na papiru.

Odete lijepo u kantonalni centar za socijalni rad i vidite kakvi tamo rade. Prvo nepismeni su, ako i imaju zavrsen FPN, to je preko veze 1/1 jer u razgovoru sa njima, za pet minuta sam shvatio da one nemaju temeljno znanje o svom zanimanju. Jedna me pita "sta ti je to empatija?" :-) a druga ne zna da njen centar, dakle onaj u kojem je ona zaposlena, isplacuje "pomoc treceg lica" gradjanima sa posebnim potrebama.

Prosjecan socijalni radnik u Sarajevu, dakle ovi sto su se prikacili na budzet i primaju odlicne licne dohotke za nerad, mislim i ne razmislja o slucajevima o kojima je rijec u uvodnom postu. Boli njih cosak od stola, ukratko receno.
ja početkom septembra odlazim u tu službu kod Katedrale da predam za mater za tuđu njegu i pomoć i onda nastaje horor hem ti neće da objasni šta ti treba hem ti drži predavanje kako oni imaju limit koji mogu primiti a nakraju nakon pozivanja prijatelja ipak primaju zahtjev jel ima ikakva inspekcija da bi im se mogla poslati pa da se vidi kako i što rade i kako primaju stranke a najbitnije je da su sebi nabavili zaštitara da ih čuva od ljudi koje oni raspamete :bih:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#18 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

moler wrote:ja početkom septembra odlazim u tu službu kod Katedrale da predam za mater za tuđu njegu i pomoć i onda nastaje horor hem ti neće da objasni šta ti treba hem ti drži predavanje kako oni imaju limit koji mogu primiti a nakraju nakon pozivanja prijatelja ipak primaju zahtjev jel ima ikakva inspekcija da bi im se mogla poslati pa da se vidi kako i što rade i kako primaju stranke a najbitnije je da su sebi nabavili zaštitara da ih čuva od ljudi koje oni raspamete :bih:
Nije to ništa kakav će biti haos kada se usvoji ovaj novi federalni Zakon o soc. zaštiti (Ne znam tačan naziv). Neki dan su ga vratili sa prvog čitanja Vladi na doradu.
Biće limit 190KM primanja po čl. domaćinstva, pa ko ima više od ovoga, kapak naknadu za pomoć od strane drugog lica. Neki ljudi će poumirati u roku od 2-3 mjeseca nakon obustave, odnosno, usvajanja novog Zakona. :(
Možda su ti zato i govorili da ne podnosiš,...ne znam, pa vidi.
Još dok je ta naknada za pomoć od strane drugog lica (Tuđa njega) bila isplaćivana iz kantonalnog budžeta, bili su napravili čistku putem kantonalnog Zakona, ali i sa tim novim članom moja majka je imala pravo da prima istu, pa ipak, obustavili. Moja žalba, pa još nekoliko žalbi, pa sud i upravni spor,...pa neće da postupe po presudi, pa ja u ''Vaša prava'' do besplatnog advokata i isplatiše 7 tisuća KM. No prije toga, kada su shvatili da će morati isplatiti sve retroaktivno, ponudiše meni da odmah počnu isplatu bez retroaktive, i kao ona bi bila II kategorija što je bilo duplo manje novca,...FUJ,...Lešinari,...mogu misliti šta rade sa onima koji ne znaju šta je upravni postupak i spor, pa ne znaju ni žalbu napisati. Lešinari i moram naznačiti da se radi o JU Kantonalni centar-ured za općinu Ilidža. Pravnik Zaim i soc. radnik Meša. FUJ! Tadašnji ministar Hajrudin Ibrahimović (SBiH i sada borački ministar), a direktorica, ova ista Poturkovićka(100 godina je direktorica, a ima tužbu od strane Dječije ambasade da je ''prodala''-nelegalno dala na usvojenje - jedno dijete strancima).FUJ, FUJ :BLJUV:
in33sa

#19 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by in33sa »

Moju staru su isto tako handrili, iako je zena prakticno invalid, jedva je dobila tu pomoc.

Samo zahvaljujuci medicinskim nalazima. Jos im halalila sto su je gurnuli u neku slabije placenu grupu, valjda ta druga kategorija, iako joj pripada prva.

Hiljadu nekih dokumenata je morala izvaditi, te potvrda ova, potvrda ona. Cudi me da joj nisu trazili potvrdu o primanjima, inace bi dobila duplo golo, zbog visoke penzije.
Vision 2020

#20 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by Vision 2020 »

Treba sve rome staviti u neki Zavod za socijalizaciju Roma, koji se prvo treba napraviti naravno. Kao i zavod za maloljetne delikvente. Kada se zavrsi sa svim romima, Zavod bi se mogao iskoristiti i u druge svrhe, recimo azil za zivotinje lutalice.
PipiDugaDevetka

#21 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Vision 2020 wrote:Treba sve rome staviti u neki Zavod za socijalizaciju Roma, koji se prvo treba napraviti naravno. Kao i zavod za maloljetne delikvente. Kada se zavrsi sa svim romima, Zavod bi se mogao iskoristiti i u druge svrhe, recimo azil za zivotinje lutalice.
Jeste, ja bih u taj zavod i pedere, pa kasnije kineze, sve sa dijagnozom xxx,....ma, bolje odmah da ih u red stavimo pred jablaničkim jezerom i kakvim kocem u glavušu, pa dolje padnu u vodu da se uguše ako slučajno prežive,... :mrgreen:
moler

#22 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by moler »

Vision 2020 wrote:Treba sve rome staviti u neki Zavod za socijalizaciju Roma, koji se prvo treba napraviti naravno. Kao i zavod za maloljetne delikvente. Kada se zavrsi sa svim romima, Zavod bi se mogao iskoristiti i u druge svrhe, recimo azil za zivotinje lutalice.
ti si dobro zaluto treba li ti putokaz da izađeš :bih:
Vision 2020

#23 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by Vision 2020 »

Ja samo mislim da mene trebate izbrati za gradonacelnika Sarajeva i imat cemo najprosperitetniji grad na svijetu, sa najsavremenijom mrezom komunikacija, javnog saobracaja, birokratije NE BI nikako bilo nego bi sve bilo radjeno preko interneta od placanja racuna do vadjenja potvrdi. Uvedene bi bile univerzalne kartice za placanje sa kojim mozete platiti gradski prevoz, kafu u kaficu, u supermarketu, a kartice bi sadrzavale i osnovne licne podatke pa bi bile zamjene i za licnu kartu. Internet bi naravno bio besplatan, a kompanije bi rasle kao gljive poslije kise, turisti bi letili kao mravi na fabriku slatkisa a gradjani bi se razmnozavali kao vinske musice.
PipiDugaDevetka

#24 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Ovo je naslov teme.
Daj nam tvoju viziju...Ovo sa Zavodom za socijalizaciju Roma kada postaneš guverner Kantona Sarajevo 2020.g.....Pusti ove kartice za kafiće i supermarkete,...Daj na viziju,...u vezi sa temom.
Vision 2020

#25 Re: Rade li ista sluzbe za socijalni rad u ovom gradu?

Post by Vision 2020 »

PipiDugaDevetka wrote:
Ovo je naslov teme.
Daj nam tvoju viziju...Ovo sa Zavodom za socijalizaciju Roma kada postaneš guverner Kantona Sarajevo 2020.g.....Pusti ove kartice za kafiće i supermarkete,...Daj na viziju,...u vezi sa temom.

Pa ja sam dao najkonkretniji prijedlog za rjesavanje statusa Roma :D
Treba ih, kao i vehabije, socijalizirati nasem nacinu zivota.

A 2020. nece biti kantona, garantovano.
Locked