Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#926 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Better Man wrote:Ateista zreo si za jedne dobre kazne od minimalno 1000 KM, pa bi se naucio da postujes propise i ne bi tako pricao. Cim vozis preko dozvoljene brzine Ti si nekog ugrozio, a to sto se srecom nije nista desilo te ne opravdava i zapamti nema savrsenog vozaca, jer i najbolji grijese.
Veoma plitko, nepridrzavanje propisa nije i ugrozavanje, ugrozavanje je tek kad konkretno dodje opasne situacije ili do udesa.

Znam da svi grijese, ne kazem da sam savrsen vozac, ali sam i sa brzom voznjom manje opasan od vecine vozaca koji slijepo postuju propise ali nemaju osnovnog znanja o saobracaju i saobracajnoj kulturi koja se na uci u autoskoli i za sta ih ni jedan zakon ne moze kazniti.
Ateista

#927 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

kakaljin wrote:
Ateista wrote:
eluna wrote:

@ateista

nadam se da možeš i da si u stanju shvatiti suštinu ovog mog posta napianog kolegi IcedFlame. Uz malu promjenu određenih termina važi i za tebe, ali mi lakše bilo ovo da pronađem ;) ....

LJUDI žive u zajednici, tako da nismo u mogućnosti sprovoditi svako svoj ćejf - za to imamao udruženja građana i organizovane aktivnosti koje su pod kontrolom zakona i pravila ...... sloboda udruživanja osnovno je ljudsko pravo zagarantovano i našim ustavom ...... napravi udruženje za svoje ćejfanje pa bujrum ... dotad bi, kao odrastao, svjestan i razuman čovjek trebao da poštuješ "pravila igre" ...
Razumijem sta si htjela reci, ali jedno je fer play i postovanje pravila u sportu, a drugo su drustvena pravila.

Vec je bilo prica o tome, da ne ponavljam, ali veliki broj pravila i propisa su nidje veze, ili su tu samo da drzava uzme pare, ili su namijenjena prosjecnim i ispodprosjecnim vozacima koji voze poluispravna auta.

Kada su uslovi na cesti stvarno losi ili ima puno pjesaka, guzva je i slicno, ne treba meni propis da bih usporio.

Da li su drustvena pravila:

kada das zmigavac da se prestrojis na putu gdje ima vise traka u istom pravcu, frajer koji je u traci u koju hoces ubrza da ti ne bi dao da se prestrojis i ti mislis da ce onda da bude brzi od tebe on se samo uporedi sa tobom da ti nebi dao da se prestrojis.

ili kada se hoces da ukljucis u ulicu a guzva je, vozac koji je isao tom ulicom ti blokira raskrsnicu da se ti ne bi ubacio ispred njega ili prosao raskrsnicu.

A kada pocenes da pretices nekoga na magistralnom putu on ubrza da ti nebi dao da ga preteknes i ugrozava svoj i tvoj zivot i zivot onih koji dolaze u susret.

ili svira na tek upaljeno zuto na semaforu da krenes a on pocne da vozi 30 a mislis da zuri jer ti svira iza

Ili oni kada ne dao bog vozis hitno nekoga u hitnu i imas upaljena sva 4 zmigavca i sviras mu da se pomakne da bi mogao proci on jos vise usporava i neda ti da prodjes, i govori ti da je ogranicenje

Ja ako mi neko blicne ili svirne iza mene pomjerim se sa autom stovise u desno da me moze obici na siguran nacin i da nastavi svojom voznjom jer ne znam zasto zuri
To su nepisana pravila koja su cesto puno vaznija od onih pisanih, recimo ogranicenja brzine.
Ateista

#928 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote: @ateista

ako nisi u stanju da poštuješ to vražije pravilo o ograničenju brzine - iako ti se ne sviđa - a tako je beznačajno, kako si onda u stanju da poštuješ druga društvena pravila, npr. da NE pipaš djevojke bez njihovog pristanka, da ne spominjem da starijem ili trudnici ustupiš mjesto, itd.

zakon je skup društvenih pravila, pravila u sportu su ZAKON u igri (bilo kojoj) ...... a SISTEM pravila u drušvenoj zajednici ide ovako:
1. ZAKONI (sa svojom vertikalnom i horizontalnom hijerarhijom)
2. PODZAKONSKI AKTI
3. SUDSKA PRAKSA (kod nas je počela ponovo da zaživljava)
4. OBIČAJNO PRAVO
5. JAVNI MORAL
6. Etika
7. Bonton

sve od prethodno pobrojanog spada u društvena pravila - to što ih ti baš ne razumiješ ne znači da ne treba da ih poštuješ ........ ne razumijem ni ja zašto se donacije vjerskim zajednicama izbijaju iz poreske osnovice dok se donacije za liječenje teško oboljele djece NE izbijaju iz poreske osnovice, ali ipak novac doniram djeci a ne vjersko-mafijaškoj kliki zbog koje narod gladuje i zbog koje u - krajnjoj liniji - i skupljamo donacije da liječimo djecu .....

i da - žao mi je svake marke poreza koje platim ovoj državi, ali ih platim - iako bi radije svaki mjesec taj iznos uplatila na račun doma za nezbrinutu djecu Ljubica Ivezić ........... ali pravilo kaže da se porez platiti mora.
Kao sto sam vec napomenuo, osnovno pravilo kojeg se drzim u zivotu uopste je da nikog ne ugrozavam, i to pravilo mi je iznad bilo kojeg drugog zakonskog propisa. Pipkanje djevojaka bez njihovog pristanka je isto tako ugrozavanje nekog, kao i ne ustupanje mjesta onima kojima je potrebnije i slicno.

Znaci, nisam rekao da ne postujem pravila, ali ih ne postujem slijepo jer medju svim pravilima ima onih nelogicnih i bespotrebnih.
Ateista

#929 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

quasar wrote:
eluna wrote:
@ateista

ako nisi u stanju da poštuješ to vražije pravilo o ograničenju brzine - iako ti se ne sviđa - a tako je beznačajno, kako si onda u stanju da poštuješ druga društvena pravila, npr. da NE pipaš djevojke bez njihovog pristanka, da ne spominjem da starijem ili trudnici ustupiš mjesto, itd.
...
Dobro, covjek nije rekao da ne postuje zakone, moral i pravo, nego samo nezgrapno rekao ono sto vecina nas misli, da su neki propisi besmisleni, pa je njegov izbor hoce li ih postovati uvjek ili samo ponekad. Ako je ogranicenje 60 onda je to i za covjeka sa naocalama bez vozackog iskustva u slabo odrzavanom autu sa gumama starim 5 godina, kao i za fizicki i mentalno zdravog covjeka sa 200.000 km iskustva u ispravnom automobilu sa dobrim gumama.
To, priznaces logicki nikako nije isto, i jasno je koji je opasniji na cesti.
Ako momak vozi malo brze, vjerovatno zna kad i gdje smije da nikog ne ugrozava osim sebe. Meni su gori vozaci koji voze tako sporo da ispadaju iz zelenog vala, zaspu na zelenom svjetlu, staju na trepcuce zeleno, ne daju zmigavce ni kad se prestrojavaju, ni kad skrecu, parkiraju se kao ovi heroji sa slika ne uvazavajuci i potrebe drugih za parking mjestom.
:thumbup: :thumbup: Upravo tako.

Postoje puno gore stvari koje nisu zakonski regulisane a vise ugrozavaju saobracaj od kontrolisanog prekoracenja brzine, kao na primjer ove koje si nabrojao i jos mnoge druge.

Koliko puta mi se desilo da kad nekog preticem (na mjestu gdje je preticanje dozvoljeno) a papak koji je do tad peglao pocne da ubrzava i ne da mi da ga preteknem, ili ako ima jos vozila ispred njega on nece da mi napravi prostor. Nikad nisam cuo da je neko kaznjen zbog toga, a puno je opasnije nego prekoracenje brzine.
Ateista

#930 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:jos samo da nam je pronaci instituciju koja ce da izdaje certifikate za iskusne vozace kako bi isti mogli da krse zakonske propise bez naknadnog pljuvanja po drzavi zbog kazni

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

doduše - ima Formula 1 - ali za to treba imat herca ;) ...... sve frajeri sa autima koji imaju zračne jastuke na sve strane, silne abs-ove i ine --ove ............... kad su takvi maheri što ne voze formulu???? A-HA što bi se reklo

doduše - možda im smeta što i u formuli postoje pravila
Za F1 treba imati "malo vise" para, to je sport kojim se mogu baviti samo djeca bogatasa, dzaba nekom mozda i talenat ako nema uslova da ga razvije.

Sto se tice pravila u F1 i slicno, skroz je druga poenta tih pravila. Cilj tih pravila je da se osigura far play jer je to takmicenje, i cilj je da se omoguci da svako pokaze svoje umijece i talenat sto omogucavaju upravo pravila i fer play.

Voznja u saobracaju nije takmicenje, i tu pravila sluze iskljucivo zbog zastite drugih ucesnika , odnosno trebala bi, a vec sam objasnio kako ih stite i koliko su ta pravila logicna, i u praksi sluze vecinom za punjenje budzeta. I u raznim sportovima moze biti nelogicnih pravila, ali ih trebaju svi postovati kako bi svi bili ravnopravni, saobracaj nije takmicenje i nema potrebe za ravnopravnoscu, bitna je samo sigurnost.
AmADin_gospo

#931 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by AmADin_gospo »

vala od trkača na cesti su mi opasniji penzioneri, babe, početnici, cure u štiklama i kojekakvi drugi izgubljeni slučajevi koji voze prvom ljevom trakom konstantno 22.5 km/h od paljenja do gašenja auta i kad im blicneš, ha eto ih il na šinama il zviznu u prvo auto koje naiđe u traci do njih.

policija bi trebala češče pisati kazne za sporu vožnju i takav vid ugrožavanja saobračaja
holowey

#932 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by holowey »

AmADin_gospo wrote:vala od trkača na cesti su mi opasniji penzioneri, babe, početnici, cure u štiklama i kojekakvi drugi izgubljeni slučajevi koji voze prvom ljevom trakom konstantno 22.5 km/h od paljenja do gašenja auta i kad im blicneš, ha eto ih il na šinama il zviznu u prvo auto koje naiđe u traci do njih.

policija bi trebala češče pisati kazne za sporu vožnju i takav vid ugrožavanja saobračaja
sto im blicas? :D
Ateista

#933 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

AmADin_gospo wrote:vala od trkača na cesti su mi opasniji penzioneri, babe, početnici, cure u štiklama i kojekakvi drugi izgubljeni slučajevi koji voze prvom ljevom trakom konstantno 22.5 km/h od paljenja do gašenja auta i kad im blicneš, ha eto ih il na šinama il zviznu u prvo auto koje naiđe u traci do njih.

Primijeitio sam par vozaca koje cesto srecem (dok ih preticem :D ) kad idem na posao, uglavnom zene, i hajd sto voze pravo sporo, nego sto kad zapada snijegn ili prva kisa koja je najopasnija jer je cesta kao led, oni voze potpuno istoim brzinom - pridrzavaju se propisa. Mozda ta brzina i nije prevelika za te uslove na cesti, mozda je taman, ali ne mogu da vjerujem da neko vozi potpuno isto po suhom i po poledici, da nema osjecaj da nema istu kontrolu kao kad je suho.

Eto gdje vodi slijepo postovanje propisa, jer nekad su uslovi na cesti toliko losi da treba voziti znatno ispod ogranicenja.
kakaljin

#934 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

holowey wrote:

Zato sto voze lijevom trakom i to sporo
Ateista

#935 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

holowey wrote:

Pa valjda curi u stiklama. :D :D
kakaljin

#936 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Ateista wrote:
kakaljin wrote:
Ateista wrote:
Razumijem sta si htjela reci, ali jedno je fer play i postovanje pravila u sportu, a drugo su drustvena pravila.

Vec je bilo prica o tome, da ne ponavljam, ali veliki broj pravila i propisa su nidje veze, ili su tu samo da drzava uzme pare, ili su namijenjena prosjecnim i ispodprosjecnim vozacima koji voze poluispravna auta.

Kada su uslovi na cesti stvarno losi ili ima puno pjesaka, guzva je i slicno, ne treba meni propis da bih usporio.

kada das zmigavac da se prestrojis na putu gdje ima vise traka u istom pravcu, frajer koji je u traci u koju hoces ubrza da ti ne bi dao da se prestrojis i ti mislis da ce onda da bude brzi od tebe on se samo uporedi sa tobom da ti nebi dao da se prestrojis.

ili kada se hoces da ukljucis u ulicu a guzva je, vozac koji je isao tom ulicom ti blokira raskrsnicu da se ti ne bi ubacio ispred njega ili prosao raskrsnicu.

A kada pocenes da pretices nekoga na magistralnom putu on ubrza da ti nebi dao da ga preteknes i ugrozava svoj i tvoj zivot i zivot onih koji dolaze u susret.

ili svira na tek upaljeno zuto na semaforu da krenes a on pocne da vozi 30 a mislis da zuri jer ti svira iza

Ili oni kada ne dao bog vozis hitno nekoga u hitnu i imas upaljena sva 4 zmigavca i sviras mu da se pomakne da bi mogao proci on jos vise usporava i neda ti da prodjes, i govori ti da je ogranicenje

Ja ako mi neko blicne ili svirne iza mene pomjerim se sa autom stovise u desno da me moze obici na siguran nacin i da nastavi svojom voznjom jer ne znam zasto zuri
To su nepisana pravila koja su cesto puno vaznija od onih pisanih, recimo ogranicenja brzine.

Ako su to nepisana pravila onda i te vozace treba kaznjavati kao stose kaznjava za brzu voznju,

jer i onaj koji sporo vozi takodjer ugrozava saobracaj kao onaj sto brzo vozi
Jeff Bingham

#937 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Jeff Bingham »

ali sta je za tebe sporo? 50 po gradu? 40 gdje je skola? vozi li iko, osim konjske zaprege, ispod toga?
kakaljin

#938 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Jeff Bingham wrote:ali sta je za tebe sporo? 50 po gradu? 40 gdje je skola? vozi li iko, osim konjske zaprege, ispod toga?
govorim o glavnoj saobracajnici gdje je ogranicenje 60

ako pise 60 a on vozi 40, to mi je sporo i to jos ljevom trakom,

vozi koliko pise i sve je uredu, isto tako na magistralnom putu gdje pise 80 voze po 40-50
holowey

#939 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by holowey »

kakaljin wrote:
holowey wrote:

Zato sto voze lijevom trakom i to sporo
otkad je to cesta kod marsalke klasifikovana kao auto-cesta?
Jeff Bingham

#940 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Jeff Bingham »

fakat, kakve veze u gradu ima kojom trakom vozi?
holowey

#941 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by holowey »

Ateista wrote:
holowey wrote:

Pa valjda curi u stiklama. :D :D
tebi je paznja u voznji zaista usmjerena na bitne stvari :lol: btw, kako ti vidis vrstu obuce kod vozaca? ja ne vozim terenca ili neko vise auto pa bi u autu pored mene vozac mogao da bude i gologuz bez da to primjetim, a ti upratis i obucu...otta boy :D
kakaljin

#942 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Jeff Bingham wrote:fakat, kakve veze u gradu ima kojom trakom vozi?

nebi imalo veze da svi voze 60 koliko je ogranicenje svim trakama, ja govorim jer voze 40 lijevom trakom

a desilo mi se nekoliko puta cak na autoputu ovome nasem da ljudi voze 40-50 lijevom trakom!!!!!

jer ne znaju da je lijeva traka za preticanje
Jeff Bingham

#943 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Jeff Bingham »

vozili 40 lijevom, desnom, srednjom u gradu je isto :) na autoputu nije, i meni se desava da dodjem iza onih sto lagano lijevom voze, nerviraju me, ali to je druga tema...
kakaljin

#944 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

Jeff Bingham wrote:vozili 40 lijevom, desnom, srednjom u gradu je isto :) na autoputu nije, i meni se desava da dodjem iza onih sto lagano lijevom voze, nerviraju me, ali to je druga tema...

ako je ogranicenje 60 onda nije isto, ja ne govorim da 100 vozis kroz grad neko onoliko koliko pise a to je 60. ni ispod ni iznad, jedino u velikim guzvama
holowey

#945 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by holowey »

kakaljin wrote:

nebi imalo veze da svi voze 60 koliko je ogranicenje svim trakama, ja govorim jer voze 40 lijevom trakom

a desilo mi se nekoliko puta cak na autoputu ovome nasem da ljudi voze 40-50 lijevom trakom!!!!!

gdje si ti vidio u gradu znak sa minimalnom dozvoljenom brzinom? cuj lijeva traka za preticanje...brkas gradske saobracajnice sa auto-cestom
kakaljin

#946 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

holowey wrote:
kakaljin wrote:

gdje si ti vidio u gradu znak sa minimalnom dozvoljenom brzinom? cuj lijeva traka za preticanje...brkas gradske saobracajnice sa auto-cestom

evo ti primjer znaci vozim po propisu 60 i radi takvih koji voze 40 lijevom ja moram non stop da se prestrojavam iz krajnje lijeve u u krajnju desnu i obratno a vozim po propisu
holowey

#947 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by holowey »

kakaljin wrote:
holowey wrote:
kakaljin wrote:

evo ti primjer znaci vozim po propisu 60 i radi takvih koji voze 40 lijevom ja moram non stop da se prestrojavam iz krajnje lijeve u u krajnju desnu i obratno a vozim po propisu
ja i dalje ne shvatam u cemu grijese vozaci koji po gradu voze 40 bez obzira u kojoj su traci...navedi mi, molim te, clan zobs-a koji regulise taj prekrsaj
i ako ti se zuri, mijenjaj trake, tome i sluze...
Ateista

#948 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

kakaljin wrote:
Ateista wrote:
kakaljin wrote:

Ako su to nepisana pravila onda i te vozace treba kaznjavati kao stose kaznjava za brzu voznju,

jer i onaj koji sporo vozi takodjer ugrozava saobracaj kao onaj sto brzo vozi
Slazem se, trebalo bi i za to isto tako kaznjavati. :thumbup:
Ateista

#949 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Ima veze, desna traka je za sporija i teretna vozila, lijeva za brza, to je kultura.
Autoskola mora voziti desnom stranom.

Najveci je problem je kada se nadju tri auta koja zauzmu sve tri trake i peglaju jedan pored drugog i ne mozes ih proci nikako.
Ateista

#950 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

holowey wrote:
kakaljin wrote:
holowey wrote:

ja i dalje ne shvatam u cemu grijese vozaci koji po gradu voze 40 bez obzira u kojoj su traci...navedi mi, molim te, clan zobs-a koji regulise taj prekrsaj
i ako ti se zuri, mijenjaj trake, tome i sluze...
Problem je sto prave zastoje u saobracaju.

Ne znam da li ima takav propis za grad, ali nije ni bitno, bitna je kultura, ako nisu neki vanredni uslovi onda je nekulturno peglati po glavnoj gradskoj saobracajnici na kojoj se komotno moze voziti i puno brze, ali red je voziti po ogranicenju.
Post Reply