Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#376 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
Ateista wrote:
trinitrotoluol wrote::( Ovo je vise postalo tegoba za citanje, ubiste temu :(
I ja kazem, ne moze covjek postaviti temu a da se ne nadju "moralisti" koji ce je zachatavati i umjesto da daju konkretne savjete ili se suzdrze od komentara, daju komentare tipa: "vozite po ogranicenjima", "zbog takvih budala i ima toliko udesa" i slicno, zbog tog zachatavanja se i razvila ova rasprava...

evo ti konkretan savjet KAKO NE IZGUBITI VOZAČKU DOZVOLU:
A) NI slučajno ne prolazi kroz crveno na semaforu;
B) ne ponavljaj prekršaje iz oblasti Zakona o sigurnosti saobraćaja u roku od jedne kalendarske godine
C) POŠTUJ ZAKONE

evo ti konkretan savjet kako NE PLATITI KAZNU ZA PREKORAČENJE DOZVOLJENE BRZINE:
A) Vozi maksimalno do granice koju Zakon o sigurnosti saobraćaja definiše kao MAKSIMALNU DOZVOLJENU BRZINU, što znači da pratiš znakove pored ceste kojom se krećeš u motornom vozilu
B) POŠTUJ ZAKONE

eto ti konkretni odgovori, ali **biga, nisam ti ja kriva, niti bilo ko drugi na kugli zemaljskoj, što tvoj mentalni sklop nije u stanju ni savjesno, ni skoncentisano, ni iskusno, ni pažljivo, a naročito ne BRZO da prihvati odgovore

i ne začatavaj temu :run:
U ovom slucaju ti zachatavas temu... :-)

Tema je o tome da li radar kod slika na 61 ili ne i ljudi traze savjete da znaju gdje i koliko moraju da prikoce.
Koliko god da se tebi to ne svidja, ljudi voze brze od ogranicenja ali i zele da svedu na minimum mogucnost placanja kazne, zbog cega pitaju ovakve stvari. Svi mi vrlo dobro znamo da se to UGLVANOM moze izbjeci ako vozis 100% po ogranicenjima, ali to nije tema ove emisije. :D

Zbog toga, u ovom slucaju je zachatavanje davanje takvih odgovora jer niko tako nesto nije ni pitao.

eluna wrote: @ateista
kad si toliko pametan i skoncentrisan i iskusan i vješt vozač, ajde budi sve to i kao ČOVJEK, pa mi eto reci kako da zakon uzme u obzir i sve tvoje osobine vozača, ali i sve osobine ČOVJEKA kao ti koji je jučer položio vozački ispit i nema 20 godina iskustva???
Prvo, nisam "juce" polozio vozacki niti je to mjerilo, a imam vec jako puno predjenih kilometara.
Da neko hoce, moze se i to sve uzeti u obzir, da omoguce dodatno polaganje za profesionalnu vozacku dozvolu sa kojom ne bi vazila ista ogranicenja (mislim na brzinu ne na semafore i ostale znakove). Za tu vozacku bi polaganje moralo biti puno ozbiljnije i traziti odredjene predispozicije da bude uopste moguce to polaganje, znaci da ne moze svako to polagati kao obicni vozacki. Sve se moze kad se hoce, ali ovako je lakse uzimati pare i nikom to nije u interesu.
japo-

#377 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by japo- »

ja zaobilazim radar kod maršalke 8-) put života :razz: bash dobra cesta i nema guzve :skoljka: a ti ateista :oops: 8-)
Ateista

#378 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

japo- wrote:ja zaobilazim radar kod maršalke 8-) put života :razz: bash dobra cesta i nema guzve :skoljka: a ti ateista :oops: 8-)
:D :D

Pa sad, kako kad, zna i tu biti guzve, kad se vracam sa posla put zivota mi je i blizi i manja je guzva, kad idem onda idem glavnom jer mi je u tom smjeru blize, ali u tom smjeru ne prolazim kroz radar. :D
japo-

#379 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by japo- »

Ateista wrote:
japo- wrote:ja zaobilazim radar kod maršalke 8-) put života :razz: bash dobra cesta i nema guzve :skoljka: a ti ateista :oops: 8-)

Pa sad, kako kad, zna i tu biti guzve, kad se vracam sa posla put zivota mi je i blizi i manja je guzva, kad idem onda idem glavnom jer mi je u tom smjeru blize, ali u tom smjeru ne prolazim kroz radar. :D
:shock: :lol: loood :lol: :lol: :lol: :lol:

ma bash me briga za radar ja vozim 50 km/h :kravata: i znam da golf dvica nevalja :lol: :lol: :lol:
Tranquilizer

#380 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Tranquilizer »

salihh wrote:nemam nista protiv ogranicenja brzine, u ovom slucaju su "odgovorni" napravili klasicnu zamku za namicanje novaca... zaista ne vidim ni jedan valjan razlog da se kod marsalke brzina ogranici na 50 a 90% ostatka ove gradske kruznice da je ogranicenje 60... a ako i ima valjan razlog onda bi posteno bilo da se stavi znak 50, upravo jer postoji stacionirani radar, kao i sto je ulica u 3 trake i vecim svojim dijelom je brzina ogranicena na 60...

Dobro je da nije 40 ogranicenje kao kod škola sa obzirom da je maršalka sada kampus univerziteta u sarajevu...a dobro je i da se može ikako proci zato što je americka ambasada isto tako tamo...

"ma šuti dobro je da je rat stao" :lol: :lol: :lol: :lol: :x :x :x
Ateista

#381 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

japo- wrote:
Ateista wrote:

:shock: :lol: loood :lol: :lol: :lol: :lol:

ma bash me briga za radar ja vozim 50 km/h :kravata: i znam da golf dvica nevalja :lol: :lol: :lol:
Znam da zvuci nelogicno, ali kod bara je zabrana ukljucivanja na onu cestu prema vogosci ali se moze sa te ceste skrenuti prema barama pa se vracam preko kosevskog i na put zivota, ujutru mi se ne isplati tuda zbog te zabrane. :D
suljke

#382 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by suljke »

"Ateist" moras li ti biti svakom loncu poklopac. Temu si upropastio sa svojim suvisnim komentarima
Tranquilizer

#383 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Tranquilizer »

suljke wrote:"Ateist" moras li ti biti svakom loncu poklopac. Temu si upropastio sa svojim suvisnim komentarima

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :x
Ateista

#384 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

suljke wrote:"Ateist" moras li ti biti svakom loncu poklopac. Temu si upropastio sa svojim suvisnim komentarima
Moji komentari suvisni? :lol:
Pa ne zachatavam ja temu vec oni koji daju suvisne komentare tipa "vozi po propisima" i koji mene stalno napadaju, ja samo odgovaram.
vozač

#385 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by vozač »

Tranquilizer wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :x
pa nije valjda da vas je iznervirao svojim komentarima
ateista je jednostavno dokon, (34000 postova) ne zna šta će sa sebe od dosade, a uz to ima internet na poslu... ah da, umalo da zaboravim + što je najbolji feršo u gradu :lol:
madner

#386 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by madner »

eluna wrote:
madner wrote:To ti je drevni znak da peglas i time ti ljudi stavljaju do znanja da pritisnes malo onu pedalu ili se sklonis sa puta.

Sasvim logicno :D
:-) da li to znači da peglaju svi ljudi koji poštuju zakon, čak iako im se taj zakon ne sviđa?????????

halo bolan - iz koje praistorije ti stižeš, još su stari rimljani zakone pisali, a zakoni imaju svoju svrhu, i ako nisi primjetio, postoje upravo radi usaglašavanja tvog i mog ( i inih) poimanja "sigurnosti u saobraćaju" kada je riječ o konkretnoj temi foruma, tj. radi uspostavljanja kompromisa između različitih razmišljanja o nekom stvarnom životnom problemu, ili'ti o nekoj stvarnoj životnoj situaciji

a tema su stacionirani radari, usput budi rečeno, a ne brzina vožnje, uzroci nesreća itd.

Zakon kaže da je ograničenje XX (uzmite koliko hoćete), a način na koji će država primjeniti zakon druga je priča koja prati savremeno vrijeme i to hvala bogu - jer kad stacionirani radar uslika počinioca prekršaja Prekoračenja zakonom DOZVOLJENE brzine, kazna stiže svakom od prekršitelja. Tehnička je stvar što:
A) mora proći vrijeme u kojem Navodni prekršitelj ima pravo žalbe
- prekršitelj se pronalazi u CIPS bazi po registarskoj oznaci auta, ali možda Vlasnik auta nije bio vozač u trenutku činjenja prekršaja;
B) obzirom na broj prekršaja, treba izvjesno vrijeme za obradu podataka;
C) Pošta od Sarajeva do Bihaća npr. (ako je mjesto prekršaja Sarajevo, a Navodni prekršitelj ima adresu u Bihaću) putuje i do 5 dana

@ateista
kad si toliko pametan i skoncentrisan i iskusan i vješt vozač, ajde budi sve to i kao ČOVJEK, pa mi eto reci kako da zakon uzme u obzir i sve tvoje osobine vozača, ali i sve osobine ČOVJEKA kao ti koji je jučer položio vozački ispit i nema 20 godina iskustva???
Kao sto bi stari rimljani rekli, ko pegla nervira druge i to dovodi do nesrece. I ko udari peglatora cezar ga nagradi. :D

Nes vjerovati ali kamere nisu sredstvo punjenja budzeta, niti predstavljaju dodatni porez za voznju autom. Trebale bi da sluze sigurnosti. Ovo hajducko postavljanje na kratkim dionicama gdje nema znaka ne sluzi toj svrsi.
Better Man

#387 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Better Man »

Ateista wrote:
Znam da zvuci nelogicno, ali kod bara je zabrana ukljucivanja na onu cestu prema vogosci ali se moze sa te ceste skrenuti prema barama pa se vracam preko kosevskog i na put zivota, ujutru mi se ne isplati tuda zbog te zabrane. :D
Vezano za cestu pored groblja Bare. Ako dolazite iz pravca željezničke stanice i odlučite da idete pored groblja i da se uključite na cestu za Vogošću, zabrana je uključiti se na onoj strani na kojoj se isključujete na tu cestu kad dolazite iz pravca Vogošće. Logično, jer je totalno nepregledna i opasna za uključiti, jer apsolutno ne vidite šta vam dolazi iz pravca Vogošće.Umjesto te strane imate onu suprotnu prema Sarajevu na kojoj nije zabrana i koja je puno jednostavnija za uključiti se na cestu prema Vogošći, jer je preglednija.
eldinko

#388 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eldinko »

Pitanje:
Da li ograničenje od 50 km/h važi samo na terotioriji FBIH ili u cijeloj BIH?
svakako_lud

#389 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by svakako_lud »

eldinko wrote:Pitanje:
Da li ograničenje od 50 km/h važi samo na terotioriji FBIH ili u cijeloj BIH?
Cijela BiH...
eluna

#390 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

@ateista,

ne možeš se **bat a da ti ne uđe (čitaj: ne možeš kršiti zakone i očekivati da NE budeš kažnjen) ...... to je glupost :-) i govori o tvojoj ličnosti izuzetno mnogo :wink:

Što se radara tiče, njihovih lokacija itd .... pogledaj BIHAMK-ovu stranicu, a što se tiče toga kad je koji prebačen na nove brzine - pa nije niko čarobnjak da 10 -12 visokosofisticiranih radara u istoj sekundi prebaci na novi sistem.

Prihvatam da je greška zakonodavca što nije ostavio neki prelazni period jer, i po napisima u štampi a i po komentarima na ovoj temi, čini mi se da je to bilo vrlo kratko, tj. tehnički, trebalo je najprije ostaviti vrijeme osoblju da promjeni brzinomjere na radarima (ili kamere, ne znam kako se to stručno zove), a zatim i neki prelazni period u kojem bi vozači bili upozoreni na promjenu. Mada, znajuči naše "savjesne, iskusne, skoncentrisane i oprezne" vozače, koji eto "malo" krše propise (kao da se može biti malo trudan :D ) - njima bi najviše odgovoralo da prelazni period traje u nedogled
eluna

#391 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Ateista wrote:
Prvo, nisam "juce" polozio vozacki niti je to mjerilo, a imam vec jako puno predjenih kilometara.
Da neko hoce, moze se i to sve uzeti u obzir, da omoguce dodatno polaganje za profesionalnu vozacku dozvolu sa kojom ne bi vazila ista ogranicenja (mislim na brzinu ne na semafore i ostale znakove). Za tu vozacku bi polaganje moralo biti puno ozbiljnije i traziti odredjene predispozicije da bude uopste moguce to polaganje, znaci da ne moze svako to polagati kao obicni vozacki. Sve se moze kad se hoce, ali ovako je lakse uzimati pare i nikom to nije u interesu.
nisi razumio pitanje

ti tvrdiš da si super vozač, ali pošto na računarima još uvijek tipkaju samo ljudi, pitam te da u svim superlativima budeš i čovjek, pa da mi kao čovjek odgovoriš na koji način da zakon pomiri tvoje vozačke sposobnosti kao čovjeka, sa vozačkim sposobnostima osobe koja je čovjek sa svim superlativima, ali je eto tek nedavno položio vozački jer je, vraga mu njegovog, i nekih 20 godina mlađi od tebe, pa još nije stekao iskustvo koje ti imaš..... super vozač i čovjek naspram čovjeka i friškog vozača?? to te pitam.

Profesionalni vozači postoje - ima smjer u srednjoj saobraćajnoj školi, samim tim postoje i vozačke dozvole za profesionalne vozače, ALI znaš li koja je razlika između građanskih i profesionalnih vozačkih dozvola :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: bojim se da je suvišno to tebi objašnjavati, tvoj mentalni skolop se nije razvio do tog nivoa

usput, razlika je samo u tome što je za profesionalne vozače predviđenja veća formalno-pravna odgovornost (čitaj: kazne su veće), jer zakon i zakonodavac smatra da amater, :-) pošto je amater jel, nije u stanju da poznaje sve propise i iste ispoštuje do kraja, a da neko ko je profesionalac u usko stručnoj oblasti - u konkretnom slučaju vozač - MORA i da poznaje i da ISPOŠTUJE SVE PROPISE ...... evo ti primjer za usporedbu: LJEKAR AMATER i LJEKAR PROFESIONALAC - na stranu što su kod nas svi ljekari amateri, to je tipkanje za drugu temu...... ali pokušaj kao čovjek postaviti ovu profesiju u takav odnos :wink:
Tranquilizer

#392 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Tranquilizer »

SARAJEVSKI KANTON

Stacionirani radari: smjer:

-Zmaja od Bosne, kod ulaza u Campus Grad-Ilidža
- raskrsnica ul.Zmaja od Bosne-Hamdije Cemerlica Ilidža-Grad
- Ul.Bulevar Meše Selimovica (ispod Stupske petlje) Grad-Ilidža
-rask. Ul. Bulevar Meše Selimovica-Bajruma Zenunija Grad-Ilidža
- mag. put M-17 –naselje Binježevo Oba smjera
- auto put, Vogošcanska petlja- Ilijaš, mjesto Malešici Oba smjera

-Otoka, raskrsnica ul.Bulevar Meše Selimovica-Alije
Kucukalica

- M-18 u ulici Kurta Šorka (stacionaža 2+500)
Ilidža-Grad na strani Medunarodnog aerodroma Sarajevo

10:00 do 12:00 sati M-17 u mjestu Pazaric
10:00 do 12:00 sati u ulici Džemala Bijedica
21:00 do 23:00 sati u ulici Zmaja od Bosne, Socijalno

www.bihamk.ba
radijator

#393 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by radijator »

Tranquilizer wrote:M-18 u ulici Kurta Šorka (stacionaža 2+500)
Zna li iko dal ova kamera slika u jednom ili u oba smjera?
Tranquilizer wrote:10:00 do 12:00 sati M-17 u mjestu Pazaric
10:00 do 12:00 sati u ulici Džemala Bijedica
21:00 do 23:00 sati u ulici Zmaja od Bosne, Socijalno

http://www.bihamk.ba
Ove najave su šuplja. Evo večeras provjerite od 21 do 23 ako budu na Socijalnom, evo glava.
Inače, bude ih na puno više lokacija nego što "najave". Miševi! :mrgreen:
madner

#394 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by madner »

Pa ti misevima fino kazes (naravno ako nisi pod dozom, upravo ubio nekoga), da su napravili neregularnu radarsku kontrolu, da nije bilo obiljezena i da zelio da znas njihova imena i prezimena kako bi podnjeo pismenu zalbu :D
-Romeo-

#395 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by -Romeo- »

radijator wrote:[q
u oba
djes_ba

#396 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by djes_ba »

]
radijator wrote:
Tranquilizer wrote:M-18 u ulici Kurta Šorka (stacionaža 2+500)

Oba nazalost
Last edited by djes_ba on 25/08/2010 10:54, edited 1 time in total.
madner

#397 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by madner »

A na koliko slika?

Bio je prije znak 60 iz jednog smjera, ali sad je napravljenja "rekonstrukcija".
djes_ba

#398 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by djes_ba »

madner wrote:A na koliko slika?

Bio je prije znak 60 iz jednog smjera, ali sad je napravljenja "rekonstrukcija".
mislim da ide na 70
pravac pa se covjek zanese :D :D
Ateista

#399 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:@ateista,

ne možeš se **bat a da ti ne uđe (čitaj: ne možeš kršiti zakone i očekivati da NE budeš kažnjen) ...... to je glupost :-) i govori o tvojoj ličnosti izuzetno mnogo :wink:

Što se radara tiče, njihovih lokacija itd .... pogledaj BIHAMK-ovu stranicu, a što se tiče toga kad je koji prebačen na nove brzine - pa nije niko čarobnjak da 10 -12 visokosofisticiranih radara u istoj sekundi prebaci na novi sistem.

Prihvatam da je greška zakonodavca što nije ostavio neki prelazni period jer, i po napisima u štampi a i po komentarima na ovoj temi, čini mi se da je to bilo vrlo kratko, tj. tehnički, trebalo je najprije ostaviti vrijeme osoblju da promjeni brzinomjere na radarima (ili kamere, ne znam kako se to stručno zove), a zatim i neki prelazni period u kojem bi vozači bili upozoreni na promjenu. Mada, znajuči naše "savjesne, iskusne, skoncentrisane i oprezne" vozače, koji eto "malo" krše propise (kao da se može biti malo trudan :D ) - njima bi najviše odgovoralo da prelazni period traje u nedogled
Ne ocekujem da ne budem kaznjen, spreman sam na taj rizik, ali naravno da cu se potruditi koliko mogu da izbjegnem ili ublaznim te kazne ko i svako, ne vidim sta je tu problem. :D

Znam za to na Bihamkovoj stranici, hvala, samo nisam siguran koliko je pouzdano.
Ateista

#400 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
Ateista wrote:
nisi razumio pitanje

ti tvrdiš da si super vozač, ali pošto na računarima još uvijek tipkaju samo ljudi, pitam te da u svim superlativima budeš i čovjek, pa da mi kao čovjek odgovoriš na koji način da zakon pomiri tvoje vozačke sposobnosti kao čovjeka, sa vozačkim sposobnostima osobe koja je čovjek sa svim superlativima, ali je eto tek nedavno položio vozački jer je, vraga mu njegovog, i nekih 20 godina mlađi od tebe, pa još nije stekao iskustvo koje ti imaš..... super vozač i čovjek naspram čovjeka i friškog vozača?? to te pitam.

Profesionalni vozači postoje - ima smjer u srednjoj saobraćajnoj školi, samim tim postoje i vozačke dozvole za profesionalne vozače, ALI znaš li koja je razlika između građanskih i profesionalnih vozačkih dozvola :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

usput, razlika je samo u tome što je za profesionalne vozače predviđenja veća formalno-pravna odgovornost (čitaj: kazne su veće), jer zakon i zakonodavac smatra da amater, :-) pošto je amater jel, nije u stanju da poznaje sve propise i iste ispoštuje do kraja, a da neko ko je profesionalac u usko stručnoj oblasti - u konkretnom slučaju vozač - MORA i da poznaje i da ISPOŠTUJE SVE PROPISE ...... evo ti primjer za usporedbu: LJEKAR AMATER i LJEKAR PROFESIONALAC - na stranu što su kod nas svi ljekari amateri, to je tipkanje za drugu temu...... ali pokušaj kao čovjek postaviti ovu profesiju u takav odnos :wink:
Sad jos ispadoh starac, pa nemam bas ni toliko godina. :-)

Ne mislim da sam neki super vozac, samo sam odgovoran i mislim na puno stvari i skoncentrisem se kad vozim brzo.
Sto se tice pocetnika, ja njih ne ugrozavam ni na koji nacin, oni neka voze svojim tempom, kad ih stignem vozim iza njih do preglednog pravca sa isprekidanom gdje ih kulturno zaobidjem, ne prikucavam im se i ne ometam ih na bilo koji nacin.

Za profesionalne vozacke, ne znam tacno cemu one sluze trenutno, ali ako poredis sa drugim profesijama, svi profesionalci imaju nesto vecu slobodu ali slazem se i za vece odgovornosti. Po meni bi profesionalni vozaci isto tako trebali imati vece slobode, ali ako nesto zajebu da su kazne rigoroznije, ne bih imao nista protiv toga.

bojim se da je suvišno to tebi objašnjavati, tvoj mentalni skolop se nije razvio do tog nivoa
mislim da nema potrebe za ovakvim nacinom komunikacije. ;-)
Post Reply