pa ne možeš sad ni u tu krajnost
a bit će da sam endem na kvadrat
pardon, na kub ..... papire nikada ne bacam iz auta, čak i dok sam tramvajila, sve papiriće od bombona, ili omote od sendviča nosila sam sa sobom
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Do Ilidže da, samo ne znam kako nisu i u tom smjeru morali prekinuti zeleni val ipak tu ima pekara, kiosk, stanica jedna, stanica druga, stanica treća, taxi štandeluna wrote:a protok do ilidže pri brzini od 55 na sat JESTE bez zaustavljanja i to ujutro u 7:45 ...... idem svaki dan ..... a vozačku imam od 1997 a bogami i vozim ....
Mislim da ti mene pogresno shvatas, nisam ja za to da se ni jedan zakon ne postuje, naravno da ih treba postovati, samo ne bas bukvalno i ne svaki. sto se tice saobracaja konkretno, da ne sirimo dalje, prekoracenje brzine i nevezanje su vjerovatno jedini prekrsaji koje ja pravim, ali i to umjereno (mislim na brzinu). Na punoj ne preticem (samo u rijetkim situacijama), dajem zmigavce, ne uvaljujem se nekulturno, ne prelazim na crveno i slicno.eluna wrote:
a ja ne mogu da vjerujem da je bilo koja osoba koja imalo drži do svoje ličnosti javno napisala ovako nešto.....
prijatelju po vjeri - Ateista - da je više onih koji se drže ograničenja i poštuju zadata pravila - ne samo saobraćajna, nego i sva ostala - definitivno je sigurno da bi udesa bilo daleko manje, a sigurno bi bilo i manje korupcije, klizišta zbog bespravne gradnje, vrelo bosne bi i dalje mogli piti .... itd, itd ....
Ne poznajes dovoljno fiziku, noviji BMW koji ima dobre kocnice i ABS ce bolje zakociti na 80 nego neka kanta od Juge na 40, a da ne govorimo o refleksima i sposobnostima vozaca, koliko to tek moze uticati, ne vezano koji auto da vozi.(ne)forumas wrote: a po zakonima fizike je opasniji bmw koji vozi 80 a i po zdravom razumu...
Vec smo govorili o ovome, niko ne brani te fakere kojima je auto sve sto imaju u zivotu, govorim o normalnim vozacima koji voze malo brze od prosjeka.eluna wrote: a BMW je opasniji ne samo zbog brzine, nego i zbog vrlo velike vjerovatnoće da isti vozi neki lik koji u životu ništa sem te mašine i nema - otvori oči i pogledaj oko sebe - ni viđeniji kriminalci više ne vozaju ta auta jer neće da se porede sa svakim
Ateista wrote:Ne poznajes dovoljno fiziku, noviji BMW koji ima dobre kocnice i ABS ce bolje zakociti na 80 nego neka kanta od Juge na 40, a da ne govorimo o refleksima i sposobnostima vozaca, koliko to tek moze uticati, ne vezano koji auto da vozi.(ne)forumas wrote: a po zakonima fizike je opasniji bmw koji vozi 80 a i po zdravom razumu...
Vec smo govorili o ovome, niko ne brani te fakere kojima je auto sve sto imaju u zivotu, govorim o normalnim vozacima koji voze malo brze od prosjeka.eluna wrote: a BMW je opasniji ne samo zbog brzine, nego i zbog vrlo velike vjerovatnoće da isti vozi neki lik koji u životu ništa sem te mašine i nema - otvori oči i pogledaj oko sebe - ni viđeniji kriminalci više ne vozaju ta auta jer neće da se porede sa svakim
Kao prvo, pravi vozac nece gledati prepreke 30m od sebe nego ce gledati puno vise ispred, amateri samo gledaju par metara ispred sebe.(ne)forumas wrote:e moj vozac... bmw koji ide 80 km/h prelazi cca 22 m/s, a yugo sa 40 km/h prelazi cca 11 m/s sad skontaj kolika ti treba brzina reakcije kada vidis neku "prepreku" na cca 30 metara ispred sebe i koliko ces preci od momenta "vidjenja" prepreke preko reakcije do zaustavljanja, da ne govorimo o masama... nejse abs ti ne skracuje zaustavni put nego ti omogucava upravljivost vozila pri naglom kocenju...
Ateista wrote:Kao prvo, pravi vozac nece gledati prepreke 30m od sebe nego ce gledati puno vise ispred, amateri samo gledaju par metara ispred sebe.(ne)forumas wrote:e moj vozac... bmw koji ide 80 km/h prelazi cca 22 m/s, a yugo sa 40 km/h prelazi cca 11 m/s sad skontaj kolika ti treba brzina reakcije kada vidis neku "prepreku" na cca 30 metara ispred sebe i koliko ces preci od momenta "vidjenja" prepreke preko reakcije do zaustavljanja, da ne govorimo o masama... nejse abs ti ne skracuje zaustavni put nego ti omogucava upravljivost vozila pri naglom kocenju...
Drugo, brzina reakcije moze biti presudna, meni se desava da kad mi stvari ispadnu da toliko brzo odreagujem ne samo da ih uhvatim nego da ih docekam rukom ispod, vjerovao ili ne.![]()
U voznji su mnogi ljudi totalno uspavani, voze polako ali gledaju samo pravo, ni iza sebe ni oko sebe, mislima su kilometrima daleko, zato im nekda treba jako puno vremena da odreaguju na neku situaciju, pogotovo jos im osnonve operacije u voznji - gas, kocnica, saltanje brzina i slicno nisu rutina i moraju da razmisljaju o tome.
Ja volim da vozim i zbog toga sam uvijek maximalno skoncentrisan, cak i ako sam umoran ja to ni ne osjetim u voznji jer sam tad jako aktivan i koncetrisem se. Posto su mi pomenute osnovne operacije rutina, mogu se skoncentrisati na saobracaj oko sebe, pratim sta se desava ispred na cesti koliko god mogu vidjeti, pratim usput retrovizore, rupe na cesti, pored ceste (ima li pjesaka koji bi mozda mogli izletiti i slicno) puteve koji se prikljucuju na cestu ako se neko uvali, te sam zbog toga spreman na skoro sve i mogu jako brzo odreagovati ili na vrijeme izbjeci potencijano opasnu situaciju koja se mozda i ne desi.
Dalje, ABS moze skratiti zaustavni put, pogotovo u kriticnim situacijama kada raja naglo pritisnu kocnicu do daske. Pogotovo jos ako je malo klizavo, bez ABS-a auto moze proklizati i udvostruciti zaustavni put, u nekim situacijama naravno.
Meni je najmanje zao platiti kaznu za bezu voznju, ceif za koji sam uvijek spreman dati pare, samo da nije oduzimanje vozacke, najgore mi je dati za gluposti tipa svjetla koja sam zaboravio, ili za pojas, parking i slicno.eluna wrote:@ateista
a čuj, ako baš voliš da "malo" prekoračiš ograničenje, onda brate voli i da plaćaš..... u vraga, meni kad je ćejf da popijem u kafani, platim taksi ...... ako me mrzi isti dan popravljati žmigavac jer žurim kući, platim kaznu ako me zaustavi policajac - ne piše meni na čelu da je prestalo da žmiga prije 5 minuta .......za svoj ćejf plaćaj, ili ne krši zakon ..... šta da ti velim, tako je ...
jer, ma šta mi mislili, zakon je zakon, bolji je ikakav nego nikakav ..... zamisli da voziš u egiptu, ili nedao bog afganistanu ...... cijenio bi ti ovih naših 50 kao dukate, vjeruj mi
osim toga, strašno mi smeta što smo svi uskogrudni, gledamo samo svoje probleme, samo svoje potrebe, samo da ja stignem na posao ............... ma vraga mu, masa ljudi ide nekuda, svi imamo neku obavezu ...... dajte ljudi, okrenite se oko sebe, pa ne živite sami samcati na planeti ...... što napisa onaj negdje na početku, živi kod maršalke, pa ima light shou noću - šta on da kaže - miči radar, smeta mi blic!!!! .... kad slušam vas pomislim da bi čovjek imao apsolutno pravo .......
IcedFlame wrote:@eluna
Nemoj mi samo reci da si jos i endem koji nije dozivio da kao suvozac uvidi razliku u nacinu voznje kod ljudi, i da se uz nekog osjeca puno sigurnije, makar taj vozio u prosjeku 20% brze, nego uz nekoga ko se slijepo drzi ogranicenja.
Ja znam da ja jesam, i isto tako znam da mogu kao suvozac mirno odspavati sa nekim ko vozi 80-120 na putu SA-BL, a sa nekim sam sav ko na iglama iako nigdje ne prelazi 60.
Fakat bi trebalo tako nesto testirati, ne samo ni sa Yugom, treba uzeti i golfa2 i jos neka auta.@ateista
Ovo za Yugu i BMW bi volio da testirati fakat, bas me zanima rezultat
Kad vec poredis novijeg bmw-a i ABS, nije fer ni da Yugo bude na Trayal gumama u dimenziji 145/80 13, pa cemo ga 'spustiti' na Fulda Carat 175/50 13, a kao kocnice cemo uzeti one malo novije proizvodnje, sa Floride recimo, pa kom opanci tom i dzeri.
![]()
Ja sam imao 2 iz fizike, al kako god - kladim se na Yugu![]()
Ni jedna prepreka se ne moze stvoriti na cesti, oprezan vozac ce gledati i sta se desava pored ceste te smanjiti brzinu i biti na oprezu ako ugleda djecu, pogotovo sa loptom. Ja recimo kad vidim psa pored ceste automatski pustam gas, oni znaju biti jako nepredvidivi.(ne)forumas wrote:Normalno da se u voznji ne gleda par metara ispred, govorim o "prepreci" koja ce se iznenada pojaviti tipa pjesak koji ti istrci na cestu, dijete koje poleti za loptom ili auto koje npr prodje kroz crveno...
Upravo ono sto sam pokusavao da kazem.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Dobro ispraksan vozač razmišlja za sebe, i za onog ispred sebe, i za onog pored sebe, i za onog što mu dolazi u susret i za ono dijete što će iza parkiranog auta izletiti po loptu, također gleda pješačke semafore, pa kad zasvijetli crveno pješacima eto ga i njemu kojih par sekundi, itd, itd, itd. da ne nabrajam...
Passat 2.0 TDI 2006. godina (highlineJimmy_The_Saint wrote:Koje?
Vozim se svakim radnim danom (od 7:30), vec 4 godine, na dionici Stup/Nedzarici - Drvenija. Nikad, ali nikad mi se nije desilo da me "zatekne" zeleni val (sto li BozeJimmy_The_Saint wrote:Neću nije karavan ne mogu lubenice ćerat....![]()
Nisam još nikad uspio, al' mislim da se može. Jebeš mu mater, direktore, nešto kontam, ovi pred nama vazda nekako proprže, pa valjda ima neka šnjira.![]()
Šta ti misliš, jel' bolje ostati u repu da lakše probereš koja je traka brža, ili jurcati u prvom safu?
Kad smo već kod lubenica, mala offtopic digresija:Jimmy_The_Saint wrote:Neću nije karavan ne mogu lubenice ćerat....![]()
Tesko ce to pomci, jedino da ranije krene.Jimmy_The_Saint wrote:Blobi, pazi ovo: pošto si sam sebi šef rahat si zakasnit' na pos'o. Probaj umjesto tih svojih navika krenuti u 7:45.![]()
Čim makar pet minuta se pomjeriš iz standardnog vremena, bude kol'ko tol'ko drukčije.