Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dr.Mr.Fr.

#2176 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Dr.Mr.Fr. »

chelo wrote:Mala digresija, ali vjecno pitanje, bar u mojoj glavi:
Imajuci u vidu da pravo u dokaznom postupku ne priznaje neovlastena snimanja, postavlja se pitanje kako nasi organi mogu ne obavjestavajući nas (bez znaka upozorenja) slikati kod Marsalke, rtv doma, Stupa, Otoke i sl i koristiti to kao dokaz za kaznu?

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Bakir1

#2177 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Bakir1 »

malo presabirem dojmove kada su u pitanju nove kamere u usk tj njih 30 i kusur i naidjem na ovo:
http://www.mup.vladars.net/index2_lat.p ... _radar_lat
transparentno i dobro da ne moze biti bolje
respo

#2178 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Imajuci u vidu da pravo u dokaznom postupku ne priznaje neovlastena snimanja, postavlja se pitanje kako nasi organi mogu ne obavjestavajući nas (bez znaka upozorenja) slikati kod Marsalke, rtv doma, Stupa, Otoke i sl i koristiti to kao dokaz za kaznu?
mala digresija snima te na javnom mjestu
neovlasteno snimanje se odnosi na zatvorene prostore i bez znanja druge osobe dok ti u ovom slucaju znas da ces biti snimljen ako prekrsis zakon
dottore

#2179 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by dottore »

respo wrote:
mala digresija snima te na javnom mjestu
neovlasteno snimanje se odnosi na zatvorene prostore i bez znanja druge osobe dok ti u ovom slucaju znas da ces biti snimljen ako prekrsis zakon
Image

mora postojati ovaj znak, i upozorenje da se nalazi stac. radar
respo

#2180 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

ne mora jer te ne snima uvijek
dovoljno je postovati saobracajni znak koji stoji da te ne snimi kamera
bjuik_rivera

#2181 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by bjuik_rivera »

izvinjavam se ako je malo off topic ili ako je neko pomenuo na prethodnim stranama, ali me zivo interesuje koliko u prosjeku treba vremena od pocinjenog prekrsaja do stizanja obavijesti, ukoliko je prekrsaj pocinjen:

a. u gradu sarajevu/kantonu sarajevo
b. susjednom kantonu
c. unsko sanskom kantonu
d. republici srpskoj

nadam se da pitanje nije zahmetli i da ima neko iskusan da mi pruzi informaciju.

hvala.
bpsang

#2182 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by bpsang »

sto ti je tehnika , na kilometar mi pokazuje radar ili nesto slično radaru, uglavnom smanjim brzinu na 50 pa nek slika :)
na autocesti A1 OGRANIČENJE 130 ja vozim 135 on me upozorava da sam prekoracio :D i blinka mi crveni znak 130, kad smanjim na 130 pokazuje mi znak normalnog ograničenja 130, tako i ovdje u sa... na 60, Kod maršalke je ograničenje 50, jer je kampus i studenti pjesacki prelaz AMBASADA ...
bjuik_rivera

#2183 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by bjuik_rivera »

bpsang wrote:sto ti je tehnika , na kilometar mi pokazuje radar ili nesto slično radaru, uglavnom smanjim brzinu na 50 pa nek slika :)
na autocesti A1 OGRANIČENJE 130 ja vozim 135 on me upozorava da sam prekoracio :D i blinka mi crveni znak 130, kad smanjim na 130 pokazuje mi znak normalnog ograničenja 130, tako i ovdje u sa... na 60, Kod maršalke je ograničenje 50, jer je kampus i studenti pjesacki prelaz AMBASADA ...
pa ima znak da je 60 :cry:
lemniskata

#2184 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by lemniskata »

bjuik_rivera wrote:
bpsang wrote:sto ti je tehnika , na kilometar mi pokazuje radar ili nesto slično radaru, uglavnom smanjim brzinu na 50 pa nek slika :)
jedan profesor sa saobraćajnog fakulteta mi je prošle godine rekao da je kamera tu namještena na 50 iako je ograničenje 60
530i

#2185 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by 530i »

Ja prođem sa 65 na satu svugdje (osim ako je crveno, naravno) i nikad mi ništa nije došlo. U Binježevu sam prošao i sa skoro 70 na satu i ništa...
bjuik_rivera

#2186 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by bjuik_rivera »

lemniskata wrote:
bjuik_rivera wrote:
jedan profesor sa saobraćajnog fakulteta mi je prošle godine rekao da je kamera tu namještena na 50 iako je ograničenje 60
e bas se profesori sa saobracajnog fakulteta bave time :lol: de nemoj mi reci, to ko da meni profesor sa ekonomije govori kako da popunim virman.

uobicajeno je kad ima skola ili vise bocnih prikljucenja, objekata u blizini, da bude ogranicenje 40 (kao kroz shvrakino ili kod mojmila, cini mi se), ali tada ima i saobracajni znak. cini mi se da bi tako izrecen prekrsaj bilo vrlo lako oboriti na sudu.
quarterback

#2187 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quarterback »

koliko sam vidio, a znak je kod americke ambasade, tu, kod marsalke je ogranicenje 60, sto se tice brzine vjerovatno znate da brzina koju pokazuje brzinomjer nije stvarna brzina nego da brzinomjer uvijek pokazuje vise, sto je veca brzina - veca je i greska brzinomjera pa ako idete po brzinomjeru oko 180, to je realnih 170, ako idete po brzinomjeru 60 to je realnih izmedju 55 i 60

npr kod mene kada idem autoputem 180 po satu, gps ocitava oko 170-173
Bakir1

#2188 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Bakir1 »

profesori obicno ucestvuju u studijama, jos ako bi to bio cekic uopste ne sumljam da zna na koliko ta kamera slika.
ja se vozim dosta ali stvarno dosta, hvala Bogu do sada, kamere i radari 0 poena, situacija u krajini je katastrofa, niko vise ne moze pofatati gdje su kamere, na koliko slikaju, kad slikaju.
ja sam za kontrolu, za kamere, za radare apsolutno sve, ali kada budu ogranicenja propisno obiljezena, 80% znakova ogranicenja sa bijelom podlogom sto po zakonu o sigurnosti saobracaja nije uopste legitimno, kada budu slijedila slovo zakona, poslije svake raskrsnice ogranicenje raste za 20 km/h ukoliko znakom nije drugacije naznaceno, onda neka ih stavljaju na svaki cosak
bjuik_rivera

#2189 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by bjuik_rivera »

ma ja sam vise totalno istrzan zbog tih radara vrazijih... mislim da je puno vaznije skoncentrisati se na pjesake, vozilo ispred, nazad i sa strane, nego na saobracajne znakove i brzinomjer. nisam uopce sklon brzoj ni rizicnoj voznji, ali svakome se desi da nekad prodje kroz zuto ili napravi pogresnu procjenu u tom smislu, pa ga zakaci malo crvenog. a nisam prosao nikad kroz crveno bilesi. isto tako i brzina je stvar procjene u datom trenutku, relativna stvar, a +/- 20 kmph je sasvim blagi dodir na papucici gasa.
preludezalude

#2190 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by preludezalude »

respo wrote:ne mora jer te ne snima uvijek
Ja sam prilicno uvjeren da mora stajati znak obavijesti o radarskoj kontroli.
respo

#2191 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

preludezalude wrote:
respo wrote:ne mora jer te ne snima uvijek
Ja sam prilicno uvjeren da mora stajati znak obavijesti o radarskoj kontroli.
o radarskoj kontroli da
al te ta kontrola ne mora slikati
sto se tice kamere ne mora stajati obavjest da mozes biti snimljen
to su 2 razlicita pojma
pa vec sada bi na svakoj raskrsnici onda trebala stajati tabla sa kamerama jer mozes biti snimljen ne vazno je li to radar ili obicna nadzorna kamera
bjuik_rivera

#2192 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by bjuik_rivera »

koliko je ogranicenje, bolje reci na koliko "slika" mobilna radarska kontrola na dionici autoputa u izgradnji izmedju kaknja i biljesheva?
Hemera

#2193 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Hemera »

masmavi wrote: Lindov je profesor na saobracajnom, a pored toga je inspektor i vrhunski strucnjak za saobracaj. To je bilo ogranicenje 50 kad je radar bio u fazi stimanja, sad je opet vracen na 61, i redovno crvena lampica blinka. Fazon je sto nekad tu kameru izbace pa je stave u neki drugi radar,kao npr. na Dobrinji ili pored ekonomske pa ne znas koji je aktivan.
osman lindov? :lol: Trnovo trans? :lol:
bila emisija prosle godine o saobracaju(bht sa onom dosadnom plavom voditeljicom nezz joj imena),udesima cestama itd itd,bili inzinjeri saobracaja,bio mupovac klisara zeljko i jos nekoliko tih krema od strucnjaka
i najveca mu je provala bila kako masinski inzinjeri sudski vjestaci nisu dovoljno kompetentni vjestaciti vozilo poslije udesa
pa njegove teorije o svjetlima po danu,teorije o nakaradno urađenom kružnom toku na dobrinji kad je posao zavrsen(valjda ne zna citati dokumetaciju tehnicku),pa kako je vozilo neispravno ako se krece nedozvoljenom brzinom itd itd... :run: :run:
eluna

#2194 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

bjuik_rivera wrote:izvinjavam se ako je malo off topic ili ako je neko pomenuo na prethodnim stranama, ali me zivo interesuje koliko u prosjeku treba vremena od pocinjenog prekrsaja do stizanja obavijesti, ukoliko je prekrsaj pocinjen:

a. u gradu sarajevu/kantonu sarajevo
b. susjednom kantonu
c. unsko sanskom kantonu
d. republici srpskoj

nadam se da pitanje nije zahmetli i da ima neko iskusan da mi pruzi informaciju.

hvala.
zavisi od "prometa" na radarima, i broj aosoblja koji obrađuje podatke ............ mupovi koji su nabavili softwer za obradu podata sa radara rade brže - naravno - od onih koji to još uvijek rade ručno (poput Bugojna recimo) .....drugi faktor koji može uticati je POŠTA ......... oko bajrama i božića pošta uviek putuje duže nego recimo u avgustu kad je sezona odmora ........

nadam se da sam pomogla :)
eluna

#2195 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Bakir1 wrote:profesori obicno ucestvuju u studijama, jos ako bi to bio cekic uopste ne sumljam da zna na koliko ta kamera slika.
ja se vozim dosta ali stvarno dosta, hvala Bogu do sada, kamere i radari 0 poena, situacija u krajini je katastrofa, niko vise ne moze pofatati gdje su kamere, na koliko slikaju, kad slikaju.
ja sam za kontrolu, za kamere, za radare apsolutno sve, ali kada budu ogranicenja propisno obiljezena, 80% znakova ogranicenja sa bijelom podlogom sto po zakonu o sigurnosti saobracaja nije uopste legitimno, kada budu slijedila slovo zakona, poslije svake raskrsnice ogranicenje raste za 20 km/h ukoliko znakom nije drugacije naznaceno, onda neka ih stavljaju na svaki cosak
profesori POJMA nemaju na koliko slikaju kamere ....... ako nešto i znaju to je ono sitno što mogu na internetu naći o "principu" rara tih kamera ............. čisto sumnjam da bilo koji faultet u bih ima makar maketu tih radara, za ostalo da ne spominjemo :) :)
eluna

#2196 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Lady Saray wrote:Ljudi jel ima gdje kakav pravilnik kako mup salje kaznu tj obavjestenje da te uslikala kamera?

Stvar je u tome sto su dosle 4 koverte da je vozilo uslikano kod aerodroma u razlicitim danima i vremenima ali je na svakom papiru brzina tacno +12, potpisao isti policajac s tim da je u zadnjoj kazni rukom prepravljen otkucan tekst, odnosno prepravljena brzina, vrijeme i tablice.. 3 kljucna podatka presarana pa neko rukom dopisao.. Sve navodno uslikano u par dana razlike ali svaki put ista brzina.. Pa da je namjerno ne bi mogao ucicati 12km/h.. I na svakoj pise vozacka koja je odjavljena jos u aprilu i izvadjena nova krajem aprila a cestitke dolaze u maju.. Valjda imaju u cipsu i bazi da je vozacka zamijenjena.. Meni prije kad je dosla jednom pisalo je nesto u stilu da se izjasnim ko je vozio inace ce smatra da je vlasnik vozila napravio prekrsaj.. Moze li se zaliti ili nesto uraditi ovdje? Ovo kao da se neko nameno nameracio slati kazne..

Sent from my iPhone 4S using Tapatalk

pogledaj pečate - vrlo je moguće da te neko ZEZA :lol: :lol: :lol: :lol:

da ti ne pričam šta smo mi kolegi na poslu radili ............... malo uporedi rukopis, i razmisli ko bi volio da te malo nasekira
fejk

#2197 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fejk »

Pozdrav svima, samo me interesuje na koliko slika kamera kod stupa i da li kamera radi ako je semafor u kvaru?
drndalo

#2198 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by drndalo »

Trebalo bi da radi okidanje na 71 km/h i vise... Ako ne radi semafor, vjerovatno ne okida "na crveno", ali brzina bi trebala biti rijesena posebnim programom...
eluna

#2199 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

KvaziExpert wrote:
eluna wrote:
Lady Saray wrote:Ljudi jel ima gdje kakav pravilnik kako mup salje kaznu tj obavjestenje da te uslikala kamera?

Stvar je u tome sto su dosle 4 koverte da je vozilo uslikano kod aerodroma u razlicitim danima i vremenima ali je na svakom papiru brzina tacno +12, potpisao isti policajac s tim da je u zadnjoj kazni rukom prepravljen otkucan tekst, odnosno prepravljena brzina, vrijeme i tablice.. 3 kljucna podatka presarana pa neko rukom dopisao.. Sve navodno uslikano u par dana razlike ali svaki put ista brzina.. Pa da je namjerno ne bi mogao ucicati 12km/h.. I na svakoj pise vozacka koja je odjavljena jos u aprilu i izvadjena nova krajem aprila a cestitke dolaze u maju.. Valjda imaju u cipsu i bazi da je vozacka zamijenjena.. Meni prije kad je dosla jednom pisalo je nesto u stilu da se izjasnim ko je vozio inace ce smatra da je vlasnik vozila napravio prekrsaj.. Moze li se zaliti ili nesto uraditi ovdje? Ovo kao da se neko nameno nameracio slati kazne..

Sent from my iPhone 4S using Tapatalk

pogledaj pečate - vrlo je moguće da te neko ZEZA :lol: :lol: :lol: :lol:

da ti ne pričam šta smo mi kolegi na poslu radili ............... malo uporedi rukopis, i razmisli ko bi volio da te malo nasekira
Ako te ne zaustave nema podataka o vozackoj, vec to moras dostaviti
expert :) ........ čim postoje tablice postoje i podaci o vozačkoj, ali podaci o vozačkoj dozvoli za vlasnika auta ....... obzirom da tate ili mame mogu auto davati djeci, rodbini, prijateljima itd. da e provozaju ili nešto odrade, ustanovljen je institut izjave o vozaču ...... osimj toga - kad firma ima 5, 15, 50 auta, i maltene sto toiko vozača - kako znati KOME slati kaznu ako neko ne da izjavu .........
mahalas505

#2200 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by mahalas505 »

masmavi wrote:
Hemera wrote:
masmavi wrote: Lindov je profesor na saobracajnom, a pored toga je inspektor i vrhunski strucnjak za saobracaj. To je bilo ogranicenje 50 kad je radar bio u fazi stimanja, sad je opet vracen na 61, i redovno crvena lampica blinka. Fazon je sto nekad tu kameru izbace pa je stave u neki drugi radar,kao npr. na Dobrinji ili pored ekonomske pa ne znas koji je aktivan.
osman lindov? :lol: Trnovo trans? :lol:
bila emisija prosle godine o saobracaju(bht sa onom dosadnom plavom voditeljicom nezz joj imena),udesima cestama itd itd,bili inzinjeri saobracaja,bio mupovac klisara zeljko i jos nekoliko tih krema od strucnjaka
i najveca mu je provala bila kako masinski inzinjeri sudski vjestaci nisu dovoljno kompetentni vjestaciti vozilo poslije udesa
pa njegove teorije o svjetlima po danu,teorije o nakaradno urađenom kružnom toku na dobrinji kad je posao zavrsen(valjda ne zna citati dokumetaciju tehnicku),pa kako je vozilo neispravno ako se krece nedozvoljenom brzinom itd itd... :run: :run:
Odakle je, ne zanima me. Ako te interesuju detalji i podsmjehivanje, odes mu fino na fakultet pa mu fino to sve kazes, kvazi-strucnjak ;-)
Ne vidjoh ranije, vidim spominje se "strucnjak" Lindov, ima malo vise ovdje o njemu: http://www.klix.ba/forum/zato-se-lanak- ... l#p7505362
Post Reply