Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
respo

#2026 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote:To je vec prilagodjavanje uslovima na cesti.
Nikad svojom voznjom ne ometam druge, ako naidjem na vozilo koje ide sporo usporicu i voziti istom brzinom dok ne bude uslova za preticanje koje obavim kulturno i bez ometanja tog ucesnika kao i bilo kojeg drugog, tako da to sto ja vozim vrze od amele nju ni na koji nacin ne ometa.

Isto je i u obrnutim situacijama, ako neko vozi brze od mene, ne ubrzavam kad krene da me pretice, cak se malo pomjerim u desnu stranu i usporim da mu olaksam, a po potrebi zmigavcima dam znak da je slobodno ili ne, ako nema pregleda.
covjece nije stvar hoces li ti naletiti na amelu ili neces
moze amela biti kuci i gledati tv al je i ona ucesnik u saobracaju isto kao i ti
i ako je i ona obuhvacena propisima kao i sumaher ti taj propis moras postovati pa makar bio sam na cesti sljedecih 20km

shvatas li uopste o cemu ti ja pisem
respo

#2027 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

lavic wrote: Halo, ovdje niko ne govori o divljanju, preticanju preko pune, uletanju u makaze, voznji kroz grad 100+, i slicne gluposti koje istinu za volju neki kreteni rade, govorimo o tome da je recimo dozvoljeno na magistralnom putu 80km/h neko ispred mene vozi 70 ili 90, i to je meni ili tebi sporo i preteknem te na dozvoljenom mjestu i na bezbjedan nacin. Sta je tu problem ako poslije toga nastavim voziti recimo brzinom 100 ili 105 km/h, jeste vozim brze no sto je dozvoljeno, ali ja platim kaznu kad me zaustave, siguran sam da i ti isto ovo radis.
covjece shvatas li ti da ako on vozi 90 to je vec preko ogranicenja al se to tolerise
ne znam koji ces klinac vise da vozis osim nekog svog ceifa eto hocu da vozim brzo
ja da naidjem na nekog koji vozi konstantno 70-90 bilo bi mi ga milina pratiti
ovo je prekoracenje od 5-10% ti vec govoris o 20% i vise
ajde izracunaj od sarajeva do mostara koliko bi prije dosao ako bi vozio 100km/h i nekoga ko vozi 70-90 evo nek bude po ogranicenju 80

do mostara nek ima 120 km
uzmi nek je ovo prosjek mada oba znamo da ne mozemo konstantno ni jedan ni drugi ici tom brzinom ne ukljucujuci i eventualne zastoje
Ateista

#2028 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote: Trenutno nema nacina da se dokaze, ali mogao bi postojati, vec sam pisao o tome, malo drugacije polaganje vozackog gdje bi se i to testiralo.

Ne mislim da mi neko treba dati nesto dzaba, samo navodim jedan od primjera iz stvarnosti kojih je puno a gdje nisu svi jednaki, nego prema mogucnostima, to je realnost.

Ok, to jeste mana ovog zakona sto je pisan prema najlosijim vozacima i vozilima, i ja sam svjestan da ako vozim brze to radim na svoju ruku i rizikujem kaznu ili udes, ali se trudim da prilagodim brzinu da ne ugrozim nikog i ne ometam na bilo koji nacin, a kaznu cu platiti ako me uhvate. Nije to stvar kompleksa, stvar je u tome sto mislim da mogu i osim kazne ne vidim razlog da vozim uvijek striktno po propisu-
nikad nece biti nacina dokazati jesam li ja bolji vozac od tebe ili ti od mene a posebno ne na veci broj ljudi
u ovom slucaju broju ljudi u bih koji voze
ajd recimo od 4 miliona ljudi nek vozi 100000 ljudi
nema te drzave na svijetu koja bi to mogla uspostaviti

primjeri gdje nisu svi jednaki su super samo sto u ovim primjerima jasno se zna ko je u kakvoj mogucnosti
jeli imas 100KM za kartu ili nemas i tu nema price imas ulazis nemas vracas se odakle si dosao i tu je kraj price bez ikakvih psiho testova testova inteligencije motorickih sposobnosti itd

stvar je u tome sto ti neces da se uklopis u okvir zakona koji je takav kakav jeste
i ja sam mozda nudista pa mi zakon kaze ne smijes go hodati po gradu bez obzira sto nikoga time ne ugrozavam ni na koji nacin
ne vidim nikakav drugi razlog osim kazne zasto ne bi hodao go
pa opet hodam obucen bar u sorc(ovo je samo primjer)
Moze se to izvesti, svakako se puno vremena trosi na ljekarski, na ucenje voznje, polaganje, samo da se to malo ozbiljnije uradi, ali nije to toliko ni bitno.

Ni za kartu nije bas tako, imas skuplje i jeftinije karte, VIP loze, parter, tribine, sve razlicite cijene i razlicit ugodjaj.

Ok, pozivas se na zakon, jeli ti 100% postujes sve zakone?
Recimo, koristis li kod kuce samo licenciran software ili i piratski?
Susis li ves na balkonu (zakonom zabranjeno, narusava izgled fasade) ili imas masinu za susenje vesa?

Ne kazem, ima i onih koji se bas svega moguceg drze, ali to je rijetkost...
BadBoy

#2029 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by BadBoy »

Zakon nije savršen baš zato što su ga pisali ljudi. A ljudi su skloni greškama. Baš kao što si i ti kada sjedeš za volan. Recimo da voziš 100 km/h. Ti u tom trenutku prelaziš 28 metara u sekundi. Skontaj koliko manevarskog prostora ti to ostavlja da reaguješ ako nešto pođe po zlu. Nisam legalista, ne smatram da je uvijek najtačnije i najispravnije ono što zakon kaže, ali u nekim situacijama tih 10-15 minuta što ćeš prije stići nisu vrijedne rizika.
respo

#2030 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote: Moze se to izvesti, svakako se puno vremena trosi na ljekarski, na ucenje voznje, polaganje, samo da se to malo ozbiljnije uradi, ali nije to toliko ni bitno.

Ni za kartu nije bas tako, imas skuplje i jeftinije karte, VIP loze, parter, tribine, sve razlicite cijene i razlicit ugodjaj.

Susis li ves na balkonu (zakonom zabranjeno, narusava izgled fasade) ili imas masinu za susenje vesa?

ne moze se izvesti
jer bi onda polaganje bilo godinu dana i vozacka bi kostala 10000 maraka
a onda bi se bunio sto je toliko skupo itd
razlog? ne reagira osoba isto u kancelariji i za volanom

sta je nejasno kod karte ako imas 50 maraka kupit ces tribinu ako imas 100 kupit ces parter a ako imas 200 ides u vip lozu ako nista nemas neces ni uci i to je jasno ko dan
kad me vec pitas za software windows je licenciran sve ostalo je fw
susim ves u kupatilu
jos nesto?
covjece ti neces da skontas sta znaci ugrozavanje sigurnosti i narusavanja izgleda zgrade
ti sa svojom brzinom ces nek od 1000 slucajeva 1 ugrozis svoj ili tudji zivot ti si ga ugrozio a sa majicom na balkonu od milion slucajeva neces ugroziti zivot ni sebi ni nikome drugom

zar je tesko zakljuciti da se neki zakoni vise ticu ljudskog zivota nego neki drugi zakon?
Ateista

#2031 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote: Moze se to izvesti, svakako se puno vremena trosi na ljekarski, na ucenje voznje, polaganje, samo da se to malo ozbiljnije uradi, ali nije to toliko ni bitno.

ne moze se izvesti
jer bi onda polaganje bilo godinu dana i vozacka bi kostala 10000 maraka
a onda bi se bunio sto je toliko skupo itd
razlog? ne reagira osoba isto u kancelariji i za volanom

sta je nejasno kod karte ako imas 50 maraka kupit ces tribinu ako imas 100 kupit ces parter a ako imas 200 ides u vip lozu ako nista nemas neces ni uci i to je jasno ko dan
kad me vec pitas za software windows je licenciran sve ostalo je fw
susim ves u kupatilu
jos nesto?
covjece ti neces da skontas sta znaci ugrozavanje sigurnosti i narusavanja izgleda zgrade
ti sa svojom brzinom ces nek od 1000 slucajeva 1 ugrozis svoj ili tudji zivot ti si ga ugrozio a sa majicom na balkonu od milion slucajeva neces ugroziti zivot ni sebi ni nikome drugom

zar je tesko zakljuciti da se neki zakoni vise ticu ljudskog zivota nego neki drugi zakon?
Pa polaganje svakako podrazumijeva prakticni dio, svakako bi se trebalo tome posvetiti vise paznje jer nema pravih kriterija za sigurnu voznju, vecina akon polaganja nisu sposobna da samostalno ucestvuju u saobracaju. Samo umjesto polozio i nije polozio uvesti ocjene i kategorije, i tome ozbiljnije pristupiti.

Nije nista nejasno kod karata, samo jos jedan primjer te gradacije, koliko para toliko i muzike, negdje je koliko znanja toliko muzike, u saobracaju je potrebno i jedno i drugo, dzaba znanje ako vozas krs.

Ok, onda si i ti jedan od rijetkih koji se svega drzi, a takvih sigurno nema vise od 1%, a vise od 50% ljudi ima takav stav da treba voziti po propisima i slicno...
Naravno da se to ne moze porediti sa sigurnoscu, ali to je argument na to da svi treba da postuju zakon, mnogi to pricaju a malo njih to i sami postuje, nego selektivno - kako mu sta odgovara, izvinjavam se ako ti nisi jedan od tih.

Kad je pitanju sigurnost, to sam vec pominjao, ne znaci da je onaj ko vozi po propisu sigurniji od mene koji nekad prekoracm brzinu. Moje licno misljenje je da sam ja sigurniji od bar 80% vozaca koji voze po propisu, ali sam svjestan da to ne mogu dokazati, pogotovo ne na forumu pa ne bih ulazio u to.
quasar

#2032 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Sve ti je to drug moj bezveze. Ideja kao ideja ima logike da je izvodiva, ali nije... i dzaba ti upinjanje.

Ostaje ti da vozis kako najbolje znas i umijes. Da se nadas da neces ubiti dijete koje ce da istrci za mackom, ili da ne ostanes naljepnica na sleperu, sa jos jednim kamenom krajputasem i prasnjavim cvijecem kraj njega.
kakaljin

#2033 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

lavic wrote:
Halo, ovdje niko ne govori o divljanju, preticanju preko pune, uletanju u makaze, voznji kroz grad 100+, i slicne gluposti koje istinu za volju neki kreteni rade, govorimo o tome da je recimo dozvoljeno na magistralnom putu 80km/h neko ispred mene vozi 70 ili 90, i to je meni ili tebi sporo i preteknem te na dozvoljenom mjestu i na bezbjedan nacin. Sta je tu problem ako poslije toga nastavim voziti recimo brzinom 100 ili 105 km/h, jeste vozim brze no sto je dozvoljeno, ali ja platim kaznu kad me zaustave, siguran sam da i ti isto ovo radis.

sve je receno ovim postom
kakaljin

#2034 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by kakaljin »

respo wrote:
Ateista wrote: Ovo je jedna od kljucnih stvari.

Moze se njemacka kurciti sa visokim kaznama zato sto su svojim gradjanima bar omogucili dobro razvijenu mrezu autoputeva i dali im izbor - ko hoce da vozi brze ima autoput, ko nece autoputem neka vozi sporije ili placa ogromne kazne.

Gdje kod nas mozes voziti brze, ono malo jada prema Zenici, a kad prodjes Kakanj vozis po gradilistu?

I pored toga, smatram da i u evropi isto tako ima pljacke i otimanja para, ogranicenja koja su tu samo zbog toga.
Druga su stvar pjesacke zone, tu podrzavam ogranicenja, ali tamo gdje stvarno ima pjesaka, ne magistralni put pored kojeg stoji pet kuca u kojima nema zive duse a smatra se naseljenim mjestom, bilo to kod nas ili u evropi.
ovo je jedna od kljucnih stvari i za brzinu
zato kod svabe imas mogucnost voziti 150 a ovdje nemas zato jer pise
PRILAGODI VOZNJU USLOVIMA NA PUTU a i zato je ogranicenje prilagodjeno tome
a gore ako i to zajebes onda se ne kurci s kaznama nego fino naplati za ono sto si kriv nije to nikakvo kurcenje
kurcenje je onih koji i pored mogucnosti da razvije veliku brzinu on hoce jos vecu
ako hoces bas da se ubijes adrenalinom odi na grobnik (oni na nirburgring)i vozi dok ti se gume ne raspadnu
a da to se placa

ma ja sad i kod njih inzenjeri napravili ogranicenja da se otima

europo ako citas ovaj forum nemoj nas primiti nikad u zajednicu propast cete odmah
PRILAGODI VOZNJU USLOVIMA NA PUTU

ovo je najveca ubleha koja postoji,

dali vi svi ocekujete na magistralnom putu na svakoj krivini rupu ili kamen ili pogresan nagib krivine,

Uslovina cesti su takvi da svi mi ocekujemo da na magistralnom putu nema rupa, nemaodronai nije pogresan nagib krivine, jer za pravljenje ceste postoje norme koje se moraju ispostovati da biput bio siguran i pusten u promet.

Jedino gdje se ocekuju rupe i odroni i te stvari su znakom obiljezeni da su radovi u toku, na ostalim mjestima ti ne bi trebao da brineso uslovima na put sem o ostalom saobracaju koji se odvija kuda ti vozis i da pratis znakova.

Normalno da jedino o uslovima trebas da vodis racuna je kada je velika magla, kisa, poledica ili snijeg. Za ostalo ne postoji prilagodi voznju uslovima nacesti sem sto sam gore naveo, sto bi trebalo biti podkrepljeno adekvatnim znakovima na cesti i ostalim ucesnicima u saobracaju
Ateista

#2035 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Nikad svojom voznjom ne ometam druge, ako naidjem na vozilo koje ide sporo usporicu i voziti istom brzinom dok ne bude uslova za preticanje koje obavim kulturno i bez ometanja tog ucesnika kao i bilo kojeg drugog, tako da to sto ja vozim vrze od amele nju ni na koji nacin ne ometa.

Isto je i u obrnutim situacijama, ako neko vozi brze od mene, ne ubrzavam kad krene da me pretice, cak se malo pomjerim u desnu stranu i usporim da mu olaksam, a po potrebi zmigavcima dam znak da je slobodno ili ne, ako nema pregleda.
moze amela biti kuci i gledati tv al je i ona ucesnik u saobracaju isto kao i ti
i ako je i ona obuhvacena propisima kao i sumaher ti taj propis moras postovati pa makar bio sam na cesti sljedecih 20km

Shvatam ja poentu, znam ja da ja po zakonu moram postovati propise, a ako ipak ne zelim onda za to postoji policija koja kaznjava. Kad malo razmislim, ni policija kojima je to posao da sprovode zakon mi nije pametovala i moralisala kao neki na ovom forumu, jednostavno mi napisu kaznu i gotovo.

Medjtim, moja poenta se svodi na isgurnost koja je meni vaznija od samih propisa.
Ateista

#2036 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

quasar wrote:Sve ti je to drug moj bezveze. Ideja kao ideja ima logike da je izvodiva, ali nije... i dzaba ti upinjanje.

Ostaje ti da vozis kako najbolje znas i umijes. Da se nadas da neces ubiti dijete koje ce da istrci za mackom, ili da ne ostanes naljepnica na sleperu, sa jos jednim kamenom krajputasem i prasnjavim cvijecem kraj njega.
Ja i dalje ne mislim da nije izvodiva, samo sto ne ocekujem da je neko prihvati niti namjeravam ici u tom pravcu, samo onako dajem primjer kako bi se to moglo rijesiti.

Samo mala napomena, ja se ne nadam, ne mogu bas reci ni da imam 100% kontrolu nad onim sto ce se desiti jer ima i drugih ucesnika u saobracaju na cije postupke ne mogu uticati, ali imam dobar dio kontrole i umjesto da se nadam, ja se trudim da uradim sve sto je u mojoj moci da takve stvari izbjegnem i predvidim moguce probleme kako bih na vrijeme reagovao.
quasar

#2037 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Ateista wrote:
Samo mala napomena, ja se ne nadam, ne mogu bas reci ni da imam 100% kontrolu nad onim sto ce se desiti jer ima i drugih ucesnika u saobracaju na cije postupke ne mogu uticati, ali imam dobar dio kontrole i umjesto da se nadam, ja se trudim da uradim sve sto je u mojoj moci da takve stvari izbjegnem i predvidim moguce probleme kako bih na vrijeme reagovao.
Ovo je u kontradikciji sa onim sto stalno pises ovdje. Ne mozes voziti brze od dozvoljenog, bez obzira na svoju procjenu sta je bezbjedno i tvrditi da radis sve sto je u tvojoj moci da izbjegnes udese i na vrijeme reagujes.
Ateista

#2038 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

quasar wrote:
Ateista wrote:
Ovo je u kontradikciji sa onim sto stalno pises ovdje. Ne mozes voziti brze od dozvoljenog, bez obzira na svoju procjenu sta je bezbjedno i tvrditi da radis sve sto je u tvojoj moci da izbjegnes udese i na vrijeme reagujes.
Razumijem sta hoces da kazes, ali ako cemo tom logikom gledati sve bukvalno, onda bi to znacilo da jedino onaj ko ne vozi nikako radi bas sve sto moze.

Meni to nije opcija, ali pokusavam da nadjem sigurnu i optimalnu brzinu za date uslove, ona je nekad iznad a nekad i ispod dozvoljenog. Naravno da bi jos sporije od toga dodatno smanjilo mogucnost da dodje do udesa, ali to smatram zanemarljivim jer uglavnom ne vozim na samim granicama nego trazim neki optimum sa kojim mogu predvidjeti i izbjeci gotovo sve eventualne udese, gotovo isto kao i da vozim sporije od toga.
quasar

#2039 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Optimum je propisao zakon.
Ateista

#2040 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

quasar wrote:Optimum je propisao zakon.
Jeste, ali ne znaci da je uvijek ispravan.
quasar

#2041 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Ateista wrote:
Opet se vracas na istu pricu koja nema osnove ni u kakvoj logici osim u tvojoj.
Ne smatram ja tebe trkacem ili budalom koja ce proci nerazumnim brzinama kroz naselje. Vjerujem da si relativno siguran vozac, ali ti stav koji imas ne valja.
Nisi ti zakonodavac. Nije tvoje da sudis o ispravnosti. Ti to mozes raditi na vlastitu odgovornost i rizik, ali ako si imalo pametan, neces taj stav braniti kao ispravan.
Svi mi krsimo propise. Gasam i ja pocesto i prilagodjavam brzinu svojoj procjeni, uslovima ceste i saobracaja, licnom raspolozenju, mogucim radarima, itd, ali ne pada mi na pamet da branim svoj stav time sto ja mislim da se na ovakvoj cesti sa dobrim gumama moze voziti solidnih 70 bez bitnog rizika i sto me nerviraju oni koji guslaju 50 i stvore kolonu. Ljudi voze po propisu jbg. i sta sad. Nemam nikakvo pravo da se bunim. U ovoj prici oni su pametni, a ja sam budala jer bespotrebno rizikujem radi ceifa, tankih zivaca, par minuta... Drugo su pegle koje voze 30-40 i kad je suha cesta. Takvi nisu smjeli nikad dobiti vozacku, jer se boje vlastitog auta.
Ali to nije tema danasnje emisije.
Ateista

#2042 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

quasar wrote:
Ateista wrote:
Ne smatram ja tebe trkacem ili budalom koja ce proci nerazumnim brzinama kroz naselje. Vjerujem da si relativno siguran vozac, ali ti stav koji imas ne valja.
Nisi ti zakonodavac. Nije tvoje da sudis o ispravnosti. Ti to mozes raditi na vlastitu odgovornost i rizik, ali ako si imalo pametan, neces taj stav braniti kao ispravan.
Svi mi krsimo propise. Gasam i ja pocesto i prilagodjavam brzinu svojoj procjeni, uslovima ceste i saobracaja, licnom raspolozenju, mogucim radarima, itd, ali ne pada mi na pamet da branim svoj stav time sto ja mislim da se na ovakvoj cesti sa dobrim gumama moze voziti solidnih 70 bez bitnog rizika i sto me nerviraju oni koji guslaju 50 i stvore kolonu. Ljudi voze po propisu jbg. i sta sad. Nemam nikakvo pravo da se bunim. U ovoj prici oni su pametni, a ja sam budala jer bespotrebno rizikujem radi ceifa, tankih zivaca, par minuta... Drugo su pegle koje voze 30-40 i kad je suha cesta. Takvi nisu smjeli nikad dobiti vozacku, jer se boje vlastitog auta.

Naravno, moj stav o samostalnoj procjeni brzine nije ispravan jer se ne moze odnositi na svakog, ali ja njega ni ne branim kao takav i ne govorim ljudima - zajebite znakove, vozite po svojoj procjeni. Ja sam samo protiv osudjivanja onih koji voze po svojoj procjeni i prozivanjem istih trkacima i opasnim budalama (znam da ti ne mislis tako, ali ima onih koji tako misle), pogotovo ovako na forumu, jer se ne moze znati je li neko stvarno siguran i oprezan vozac ili je budala za volanom, kao sto se ne moze znati ni ko je od onih koji voze po ogranicenju u stvari i pored toga opasan i nesiguran vozac koji moze napraviti neko sranje, i protiv sam bilo kakvih generalizacija.

Isto tako mi je cilj da malo skrenem paznju na to koliko je bitna dobra procjena i reakcija u nekim situacijama, cak i kad se vozi po ogranicenju. Zato sam navodio primjer losih uslova kada je optimalna brzina ispod maksimalne dozvoljene i kada onaj ko se drzi propisa ne moze da prilagodjava brzinu znakovima ogranicenja i mora sam da procjenjuje koliko moze ici. Onaj ko ne zna dobro procijeniti moze zajebati i kad vozi po ogranicenju ili ici u drugu krajnost i praviti zastoje na cesti, a onaj ko zna procijeniti nece zajebati ni kad prekoraci jer to znaci da uslovi dozvoljavaju tu brzinu.

To si pogresno shvatio da se bunim zbog vozaca koji voze po ogranicenju. Tacno je da me nekad znaju nervirati kada tako voze dionicama na kojima se moze dosta brze, ali daleko od toga da se bunim, to je njihovo pravo i ja niti mogu niti zelim da im ga uskratim.
respo

#2043 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote:
respo wrote:

Shvatam ja poentu, znam ja da ja po zakonu moram postovati propise, a ako ipak ne zelim onda za to postoji policija koja kaznjava. Kad malo razmislim, ni policija kojima je to posao da sprovode zakon mi nije pametovala i moralisala kao neki na ovom forumu, jednostavno mi napisu kaznu i gotovo.

Medjtim, moja poenta se svodi na isgurnost koja je meni vaznija od samih propisa.
nije moralisala kad s tobom nije razmijenila nista vise od tvojih licnih podataka i situacije koja se desila
covjece da ikako mogu i da znam tvoj stav pri ulazu u automobil bi ti pukao kaznu bez moralisanja

nije bitno sada jeli te kaznjavaju policajci
poenta je da sada imas pogresno misljenje jer je ono nemoguce ostvariti
da je moguce ostvariti bila bi druga prica
zato i jeste tako danas kad mislis po svom opameti te policajac sa kaznom i to je to

mada bi volio da su kazne 10x vise (ne konkretno radi tebe nego radi sviju)
respo

#2044 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote:
quasar wrote:
Ateista wrote: Jeste, ali ne znaci da je uvijek ispravan.

Naravno, moj stav o samostalnoj procjeni brzine nije ispravan jer se ne moze odnositi na svakog, ali ja njega ni ne branim kao takav i ne govorim ljudima - zajebite znakove, vozite po svojoj procjeni. Ja sam samo protiv osudjivanja onih koji voze po svojoj procjeni i prozivanjem istih trkacima i opasnim budalama (znam da ti ne mislis tako, ali ima onih koji tako misle), pogotovo ovako na forumu, jer se ne moze znati je li neko stvarno siguran i oprezan vozac ili je budala za volanom, kao sto se ne moze znati ni ko je od onih koji voze po ogranicenju u stvari i pored toga opasan i nesiguran vozac koji moze napraviti neko sranje, i protiv sam bilo kakvih generalizacija.

Isto tako mi je cilj da malo skrenem paznju na to koliko je bitna dobra procjena i reakcija u nekim situacijama, cak i kad se vozi po ogranicenju. Zato sam navodio primjer losih uslova kada je optimalna brzina ispod maksimalne dozvoljene i kada onaj ko se drzi propisa ne moze da prilagodjava brzinu znakovima ogranicenja i mora sam da procjenjuje koliko moze ici. Onaj ko ne zna dobro procijeniti moze zajebati i kad vozi po ogranicenju ili ici u drugu krajnost i praviti zastoje na cesti, a onaj ko zna procijeniti nece zajebati ni kad prekoraci jer to znaci da uslovi dozvoljavaju tu brzinu.

To si pogresno shvatio da se bunim zbog vozaca koji voze po ogranicenju. Tacno je da me nekad znaju nervirati kada tako voze dionicama na kojima se moze dosta brze, ali daleko od toga da se bunim, to je njihovo pravo i ja niti mogu niti zelim da im ga uskratim.
covjece svi apsolutno voze po svojoj procjeni
sta mislis koliko ljudi ce reci da grijesi u procjeni u toku voznje nevazno jeli u pitanju brzina ili neke druge radnje?
a onda razmisli koliki je broj onih koji su pogrijesili nesvjesno
i ludjak misli da je sve sto je procjenio ispravno a on napravio havariju

ti uporno govoris nek voze po svojoj procjeni a neces da kazes jeli svaka ta procjena ispravna
ako ti imas pravo na tu procjenu jeli ima pravo i amela na tu procjenu hoce li ici 5 na sat ili mujo da ide 324 na sat?
Ateista

#2045 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:
respo wrote: covjece nije stvar hoces li ti naletiti na amelu ili neces

nije moralisala kad s tobom nije razmijenila nista vise od tvojih licnih podataka i situacije koja se desila
covjece da ikako mogu i da znam tvoj stav pri ulazu u automobil bi ti pukao kaznu bez moralisanja

nije bitno sada jeli te kaznjavaju policajci
poenta je da sada imas pogresno misljenje jer je ono nemoguce ostvariti
da je moguce ostvariti bila bi druga prica
zato i jeste tako danas kad mislis po svom opameti te policajac sa kaznom i to je to

mada bi volio da su kazne 10x vise (ne konkretno radi tebe nego radi sviju)
Mislim da ne moralisu zato sto i sami to ne smatraju kao da je neko ne zam sta uradio ako je prekoracio brzinu, ali im je to posao da pisu kazne i to rade.

Ne znam sta smatras pod pogresnim misljenjem? Ja sam svjestan da nekad krsim zakon, ali krsio ga ili ne primarna mi je sigurnost, radije cu platiti kaznu (samo ja imam stetu od toga) nego napraviti udes u kojem mogu ostetiti i sebe i druge, ako je to pogresno onda jebi ga...
Ateista

#2046 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:
quasar wrote:

covjece svi apsolutno voze po svojoj procjeni
sta mislis koliko ljudi ce reci da grijesi u procjeni u toku voznje nevazno jeli u pitanju brzina ili neke druge radnje?
a onda razmisli koliki je broj onih koji su pogrijesili nesvjesno
i ludjak misli da je sve sto je procjenio ispravno a on napravio havariju

ti uporno govoris nek voze po svojoj procjeni a neces da kazes jeli svaka ta procjena ispravna
ako ti imas pravo na tu procjenu jeli ima pravo i amela na tu procjenu hoce li ici 5 na sat ili mujo da ide 324 na sat?
Nisi shvatio sta sam htio da kazem.

Ja se ne zalazem za to da svako vozi po svojoj procjeni, samo govorim da bi svaki bar prosjecan vozac trebao da zna sam procijeniti, upravo zbog nekih situacija kada ti oslanjanje na propise ne moze pomoci, da je to jako bitno i jedna od kljucnih stvari kod sigurne voznje, makar i vozio samo po ogranicenju. Sa druge strane, ima toliko onih koji misle da ne trebaju da razmisljaju u voznji, da su propise pisali ljudi pametniji i strucniji od njih (mozda i jesu strucniji i pametniji, ali ne mogu uzeti u obzir sve uslove na cesti koji se mogu promijeniti u sat vremena) i da samo trebaju slijepo da ih postuju te da je to garancija sigurne voznje.
quasar

#2047 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

oh shit, not again! :shock:
Ateista

#2048 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Nije ponovo, samo nastavak. :D

Nije me bilo nekolko dana pa bila pauza... :lol: :lol:
didgeridoo

#2049 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by didgeridoo »

quasar wrote:oh shit, not again! :shock:
a lakse bosancu ulazi u dupe neg' u glavu
eluna

#2050 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: nevjerovatno!!!!!

Ateista i dalje po svome - ajmeeeeeeeeeeeeeeeee :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Post Reply