Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#2001 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

Sljedecu pricu sam cuo kao istinitu:
Svedski kralj Gustav je po zavrsenoj Porscheovoj skoli sportske vosnje sjeo u svoj Porsche i nagazio po gasu. Njegovo obezbjedjenje je reagovalo tako sto je kralj zaustavljen i kaznjen zbog prebrze voznje.
Mislim da je vise-manje poznato da se u Finskoj kazne odredjuju prema primanjima, a ne svima jednako, tako je jedan od direktora Nokie za prekoracenje dobio kaznu od 30k EUR.
BadBoy

#2002 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by BadBoy »

goran16v wrote:Sljedecu pricu sam cuo kao istinitu:
Svedski kralj Gustav je po zavrsenoj Porscheovoj skoli sportske vosnje sjeo u svoj Porsche i nagazio po gasu. Njegovo obezbjedjenje je reagovalo tako sto je kralj zaustavljen i kaznjen zbog prebrze voznje.
Mislim da je vise-manje poznato da se u Finskoj kazne odredjuju prema primanjima, a ne svima jednako, tako je jedan od direktora Nokie za prekoracenje dobio kaznu od 30k EUR.
Tačno tako, i nije platio 30 000 Eura nego 116 000 EUR. Direktor Nokia-e

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1759791.stm
goran16v

#2003 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

BadBoy wrote:
goran16v wrote:Sljedecu pricu sam cuo kao istinitu:
Tačno tako, i nije platio 30 000 Eura nego 116 000 EUR. Direktor Nokia-e

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1759791.stm
Ako procitas tekst do kraja vidjeces da je prije Vanjokia kaznu od 35k EUR platio Pekka Ala Pietila predjsednik uprave Nokia-e i to je bila prva velika kazna te vrste na koju sam mislio. Kad mo vec kod Vanjokia kazna od 116k je za prekoracenje od 25 km/h sto izadje 4640 EUR za svaki km/h prekoracenja. Sta bi sad iznenjeri rekli, da li je ovo otimanje para ili je ovo dokaz kako je Finska civilizovana drzava?
fidoremilienko

#2004 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

Sve je to dobro, dok ne dođe upoređivanje sa našom "državom" :D
BadBoy

#2005 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by BadBoy »

Doduše, poletio sam da postavim članak ne pročitavši ga do kraja :D Ispričavam se :D A to nam govori da je Finska napredna i civilizovana država koja se koristi progresivnim kažnjavanjem - što je najpravedniji oblik kažnjavanja.
Kada imaš sistem fiksnih kazni onda oni najbogatiji postanu imuni na to - evo npr. da imaš milione i milione imao bi uvijek mjesta za parkirati u gradu za 40 KM naravno :D Ali ovako, kao studentu, tih 40 KM mi je ko kuća :D
goran16v

#2006 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

BadBoy wrote:Doduše, poletio sam da postavim članak ne pročitavši ga do kraja :D Ispričavam se :D A to nam govori da je Finska napredna i civilizovana država koja se koristi progresivnim kažnjavanjem - što je najpravedniji oblik kažnjavanja.
Kada imaš sistem fiksnih kazni onda oni najbogatiji postanu imuni na to - evo npr. da imaš milione i milione imao bi uvijek mjesta za parkirati u gradu za 40 KM naravno :D Ali ovako, kao studentu, tih 40 KM mi je ko kuća :D
Eto zanemari iznose u EUR nego u nas vilajet samo prenesi odnos da je za prekoracenje od 25 km/h u nasaljenom mjestu dobio kaznu u vrijednosti 14-to dnevne plate. Ako uzmemo prosjek plate u FBiH to bi bilo nekih cca 400 KM, odnosno nekih 180 KM za nekog ko je na minimalcu - kakvo bi to tek otimanje para za neke bilo!!!! Na stranu sto su nam drzava i policija tako jaka pa se oprasta i dogovara kako stigne i prije ce se ukinuti entiteti nego da npr. direktor telecoma ili njegov ferso plate kaznu.
Ateista

#2007 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
lavic wrote:
respo wrote:nazalost golf 2 je i danas u velikoj upotrebi tako da tvoj argument ne pije vode mozemo mi imati ne znam koje auto sve dok postoji toliko dvica i juga zakon je takav kakav je i isti i za tebe i za mene i za sve
Ja samo kazem da su nam ogranicenja na mnogim dionicama nepotrebno niska, pa cak mislim da su postavljena zbog uzimanja para. Da li ti mislis posto ima jos uvijek mnogo dvica i yuga da treba ostati na nivou 1984-85sto se tice odvijanja saobracaja?
kolicina automobila i brzina automobila nema nista zajednicko sto se tice nivoa odvijanja saobracaja u odnosu na godine cak sta vise logika kaze drugacije nego sto ti pokusavas utvrditi

da usput odgovorim i na tvoj odgovor za voznju vani
znaci tu lezi zec rigorozni su zato i ne vozis vise jer ovdje mozes platiti kaznu od 50 a da je 500 ne bi prekoracio ni 1km/h
sto se tice otvorenih cesti i autobahn-a kakve su ceste tamo kakve ovdje?
na koji nacin se tamo finansira ta cesta i autoput na koji ovdje?
opet nije ni citav autoput u nijemaca bez ogranicenja nego samo neke dionice a napravis li belaj tu kazne su duplo vece od ovih rigoroznih koje pominjes
Ovo je jedna od kljucnih stvari.

Moze se njemacka kurciti sa visokim kaznama zato sto su svojim gradjanima bar omogucili dobro razvijenu mrezu autoputeva i dali im izbor - ko hoce da vozi brze ima autoput, ko nece autoputem neka vozi sporije ili placa ogromne kazne.

Gdje kod nas mozes voziti brze, ono malo jada prema Zenici, a kad prodjes Kakanj vozis po gradilistu?

I pored toga, smatram da i u evropi isto tako ima pljacke i otimanja para, ogranicenja koja su tu samo zbog toga.
Druga su stvar pjesacke zone, tu podrzavam ogranicenja, ali tamo gdje stvarno ima pjesaka, ne magistralni put pored kojeg stoji pet kuca u kojima nema zive duse a smatra se naseljenim mjestom, bilo to kod nas ili u evropi.
Last edited by Ateista on 10/01/2012 08:30, edited 1 time in total.
lavic

#2008 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by lavic »

Eto sad ste svi vi ovdje cvjecke, i obozavate glabati za kamionom 50 km/h na dionici Mostar-Capljina, aha,
Ateista

#2009 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

BadBoy wrote:
lavic wrote:
respo wrote: upravo zato sto svi nismo isti zato je i propisano nesto sto ne znaci da je za sve ispravno
uzmimo za primjer da se odrzava biciklisticka trka giro di sarajevo
svaki biciklista mora nositi opremu kacigu stitnike i sta ja znam bez obzira jeli ucesnik bio lance armstrong kojem to ne treba ili baba mara
shvatas poentu?
ovo isto vazi i za ateistu
Ima nesto sto se zovu mogucnosti auta, tako da meni moje ato dopusta nesto sto nekom drugom ne, pa se tako i ponasam. Propisi o brzini su jos iz SFRJ, sto ce reci vise no zastarjeli, iz vremena kad je golf 2 bio raketa.
Ovo o "mogućnostima auta" je najveća zamka u koju upada najveći broj ljudi. Znaš li da je provedeno istraživanje, studija, u kojoj je zaključeno da ljudi sa automa koja posjeduju ABS voze nemarnije i poduzimaju više rizika nego u autima koja ne posjeduju isti sistem? Razlog je jednostavan - "jarrrane imam auto zvijer, stane u metar..." i tako sve do jednom dok se ne ispostavi da te iz nekih situacija ni X6, Q7 i brojne druge kombinacije slova i brojeva ne mogu izvući. Jednostavno, zakoni fizike ne praštaju.
To stoji, elektronika je tu samo da pomogne koliko moze, ali ne moze spasiti vozaca od vlastite gluposti.
Medjutim, moze omoguciti pametnom i opreznom vozacu da vozi nesto brze nego sa losijim autom.
Ateista

#2010 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

lavic wrote:Eto sad ste svi vi ovdje cvjecke, i obozavate glabati za kamionom 50 km/h na dionici Mostar-Capljina, aha,
Vidis, ima jedna zanimljiva stvar vezana za to osudjivanje brze voznje.

Da sad ne ulazimo u to koliko je brza voznja ok i jeli opasna, vecina onih koji osuduju brzu voznju na ovoj temi i sami priznaju da znaju nekad brze voziti ali da su svjesni da je to opasno i da prave glupost, pa im recimo smeta to sto ja smatram da ne radim nesto sto ne treba.

Meni to nikako nije jasno, ja ako smatram da nesto ne treba raditi ja to i necu raditi, necu isgurno reci "ja to radim ali sam svjestan da je to glupost", sto onda to uopste radis ako smatras da je glupost? :-)

Sve razumijem, ali ovaj nacin razmisljanja ne mogu nikako. :D
lavic

#2011 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by lavic »

Ateista wrote:
lavic wrote:Eto sad ste svi vi ovdje cvjecke, i obozavate glabati za kamionom 50 km/h na dionici Mostar-Capljina, aha,

Da sad ne ulazimo u to koliko je brza voznja ok i jeli opasna, vecina onih koji osuduju brzu voznju na ovoj temi i sami priznaju da znaju nekad brze voziti ali da su svjesni da je to opasno i da prave glupost, pa im recimo smeta to sto ja smatram da ne radim nesto sto ne treba.

Meni to nikako nije jasno, ja ako smatram da nesto ne treba raditi ja to i necu raditi, necu isgurno reci "ja to radim ali sam svjestan da je to glupost", sto onda to uopste radis ako smatras da je glupost? :-)

Ma bacaju suplju, eto treba za grobom autom glabat ili levatom sto se bori sa volanom i sto ga je strah vozit, ja necu a vi glabajte. Isao sam u subotu do Sarajevo - Doboj i nazad, pa to je katastrofa, ima levata vozi 40 gdje je 60, alo magistralni put M17, glavni put u zemlji a on hoce-nece, e to je opasnost na cesti.
respo

#2012 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote: Ovo je jedna od kljucnih stvari.

Moze se njemacka kurciti sa visokim kaznama zato sto su svojim gradjanima bar omogucili dobro razvijenu mrezu autoputeva i dali im izbor - ko hoce da vozi brze ima autoput, ko nece autoputem neka vozi sporije ili placa ogromne kazne.

Gdje kod nas mozes voziti brze, ono malo jada prema Zenici, a kad prodjes Kakanj vozis po gradilistu?

I pored toga, smatram da i u evropi isto tako ima pljacke i otimanja para, ogranicenja koja su tu samo zbog toga.
Druga su stvar pjesacke zone, tu podrzavam ogranicenja, ali tamo gdje stvarno ima pjesaka, ne magistralni put pored kojeg stoji pet kuca u kojima nema zive duse a smatra se naseljenim mjestom, bilo to kod nas ili u evropi.
ovo je jedna od kljucnih stvari i za brzinu
zato kod svabe imas mogucnost voziti 150 a ovdje nemas zato jer pise
PRILAGODI VOZNJU USLOVIMA NA PUTU a i zato je ogranicenje prilagodjeno tome
a gore ako i to zajebes onda se ne kurci s kaznama nego fino naplati za ono sto si kriv nije to nikakvo kurcenje
kurcenje je onih koji i pored mogucnosti da razvije veliku brzinu on hoce jos vecu
ako hoces bas da se ubijes adrenalinom odi na grobnik (oni na nirburgring)i vozi dok ti se gume ne raspadnu
a da to se placa

ma ja sad i kod njih inzenjeri napravili ogranicenja da se otima

europo ako citas ovaj forum nemoj nas primiti nikad u zajednicu propast cete odmah
respo

#2013 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote: To stoji, elektronika je tu samo da pomogne koliko moze, ali ne moze spasiti vozaca od vlastite gluposti.
Medjutim, moze omoguciti pametnom i opreznom vozacu da vozi nesto brze nego sa losijim autom.
ti ne shvatas sustinu da su u zakonu svi isti i da tako treba biti
ajmo onda ovako ja imam vise para od tebe i zbog toga smijem hodati ferhadijom a ti posto nemas dovoljno za dolce klinac palac ne smijes hodati jer sta ce turisti reci kad te vide u levisu eto tvoje logike

svi su isti bio ti u bugattiju ili neko u fici staroj isti ste i isto vazi i za tebe i za njega bez obzira koje ti auto ima mogucnosti
respo

#2014 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote:

vas dvojica izgleda ne razumijete sta vam se zeli reci
prekoraci se brzina naravno niko nije cvjecka
kad se kamion pretekne ne nastavi se ici 140 nego se smanji na 60-70 koliko je vec tolerancija

znaci vec se i tolerise prekoracenje brzine od dozvoljene al jok to nije dovoljno daj jos
sto rece francuski ministar ako dignemo na 130 ljudi bi vozili 150

tako isto kad bi digli na 200 takvi kao vi bi pokusali voziti 220

jednostavno je u ljudima da prkose
Ateista

#2015 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote: Ovo je jedna od kljucnih stvari.

ovo je jedna od kljucnih stvari i za brzinu
zato kod svabe imas mogucnost voziti 150 a ovdje nemas zato jer pise
PRILAGODI VOZNJU USLOVIMA NA PUTU a i zato je ogranicenje prilagodjeno tome
a gore ako i to zajebes onda se ne kurci s kaznama nego fino naplati za ono sto si kriv nije to nikakvo kurcenje
kurcenje je onih koji i pored mogucnosti da razvije veliku brzinu on hoce jos vecu
ako hoces bas da se ubijes adrenalinom odi na grobnik (oni na nirburgring)i vozi dok ti se gume ne raspadnu
a da to se placa

ma ja sad i kod njih inzenjeri napravili ogranicenja da se otima

europo ako citas ovaj forum nemoj nas primiti nikad u zajednicu propast cete odmah
Samo je pitanje koliko je kod nas ogranicenje prilagodjeno realnim uslovima na cesti, na vecini magistralnih puteva, vecina vozaca vozi bar malo preko ogranicenja...
Ateista

#2016 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote: To stoji, elektronika je tu samo da pomogne koliko moze, ali ne moze spasiti vozaca od vlastite gluposti.
ti ne shvatas sustinu da su u zakonu svi isti i da tako treba biti
ajmo onda ovako ja imam vise para od tebe i zbog toga smijem hodati ferhadijom a ti posto nemas dovoljno za dolce klinac palac ne smijes hodati jer sta ce turisti reci kad te vide u levisu eto tvoje logike

svi su isti bio ti u bugattiju ili neko u fici staroj isti ste i isto vazi i za tebe i za njega bez obzira koje ti auto ima mogucnosti
Znam ja da je zakon isti, ali govorim o sigurnosti, da bolje vozilo i bolji vocaz omogucavaju da se vozi brze a sigurno.

Sto se tice zakona, ne mora bas biti za sve isti, moze se i to regulisati.
Ti si uzeo primjer ferhadiju, ali ima drugih primjera gdje recimo oni koji imaju vise para imaju i vise mogucnosti.
Evo recimo, u evropi imaju te ekoloske zone, vec sam to pominjao, ako ti auto nije u nekoj ekoloskoj klasi (sto znaci uglavnom nova i skupa auta) ne mozes pristupiti nekim gradskim sredinama. Onda, ako nemas para uopste da kupis auto i platis registraciju, ne mozes ni voziti, ne mozes uci na koncert ako nisi kupio kartu i slicno...
respo

#2017 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

pa zato i imas toleranciju policije da te nikad nece kazniti ako ides 70 recimo i to je valjda i dovoljno a ne ajmo sad voziti na granici mogucnosti
respo

#2018 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote: Znam ja da je zakon isti, ali govorim o sigurnosti, da bolje vozilo i bolji vocaz omogucavaju da se vozi brze a sigurno.

Ti si uzeo primjer ferhadiju, ali ima drugih primjera gdje recimo oni koji imaju vise para imaju i vise mogucnosti.
Evo recimo, u evropi imaju te ekoloske zone, vec sam to pominjao, ako ti auto nije u nekoj ekoloskoj klasi (sto znaci uglavnom nova i skupa auta) ne mozes pristupiti nekim gradskim sredinama. Onda, ako nemas para uopste da kupis auto i platis registraciju, ne mozes ni voziti, ne mozes uci na koncert ako nisi kupio kartu i slicno...
ko ce dokazati da sam ja bolji vozac od tebe da je goran bolji od mene da je mujo bolji od gorana?
sta se uzima sve da se utvrdi da je neko dobar i da je neko bolji vozac?

auta koji ulazi u tu ekolosku zonu lako se moze provjeriti jeli ispunjava ili ne ispunjava zadane norme
stavis crijevo u auspuh i pokaze jeli vise od 100g ili manje ugljendioksida ili sta se vec mjeri i vozdra znamo moze li ili ne moze(uzeo sam brojku nasumice)

ajmo dalje
sta treba da ti neko da auto i da ne platis registraciju i da vozis a neko drugi treba platiti jer ima para?
ajde nek mujo ne plati kartu za rhcp al zato nek ateista plati on ima
a za svaki se luksuz placa
sto se opet vracamo na ono ako ti je ceif da brzo vozis grobnik najblizi plati i vozi auto ako moze i 300 na sat a ne na javnoj cesti koju placaju svi kroz registraciju i za koju vazi isti zakon za sve

ja platio ti platio ja losiji vozac ti bolji
inzinjeri skontali da je za mene dovoljno 60 jer sam los vozac
a posto smo oba na cesti zakon kaze oba vozaca su ista
ja se na tvoj nivo ne mogu popeti al ti mozes bez problema voziti na mom nivou
osim ako si kompleksas pa kontati sto da se spustam na njegov nivo
Ateista

#2019 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:

vas dvojica izgleda ne razumijete sta vam se zeli reci
prekoraci se brzina naravno niko nije cvjecka
kad se kamion pretekne ne nastavi se ici 140 nego se smanji na 60-70 koliko je vec tolerancija

znaci vec se i tolerise prekoracenje brzine od dozvoljene al jok to nije dovoljno daj jos
sto rece francuski ministar ako dignemo na 130 ljudi bi vozili 150

tako isto kad bi digli na 200 takvi kao vi bi pokusali voziti 220

jednostavno je u ljudima da prkose
Ja ne govorim o tome, govorim o onima koji otvoreno kazu da nekad jurcaju, ali su kao svjesni da je to glupost i da je opasno. Ne ulazeci uopste u to jeli to opasno i koliko je opasno, ali meni je to za psihijatrijske bolnice kad neko radi nesto za sta sam misli da je opasno (po druge) i pri tome u svoju odbranu kaze da on bar zna da pravi glupost. :-) Meni su ti gori nego oni koji isto tako prave glupost ali nisu toga svjesni, cak i na sudu bi gore prosli oni koji svjesno rade gluposti.

Sto se tice ogranicenja i tolerancije, to zavisi od vozaca do vozaca. Meni nije poenta da vozim preko ogranicenja, meni je poenta da vozim onoliko koliko uslovi dopustaju, nekad je to preko a nekad i ispod ogranicenja, zavisi od uslova na cesti. Neki dan sam recimo na autoptu vozio i ispod maksimalnih 130 - bila je noc i bila su mi prljava svjetla tako da sam jako slabo vidio cestu. Uslovi na samom putu nisu bili ok, ali moj auto nije i prilagodio sam brzinu tome, dok sam po tom istom putu znao voziti i dosta brze.
Ateista

#2020 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:pa zato i imas toleranciju policije da te nikad nece kazniti ako ides 70 recimo i to je valjda i dovoljno a ne ajmo sad voziti na granici mogucnosti
Negdje je to ok, ali negdje se moze puno brze, i to ne neko ispitivanje granica nego skroz normalna i ravnomjerna voznja.
respo

#2021 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote:
respo wrote:pa zato i imas toleranciju policije da te nikad nece kazniti ako ides 70 recimo i to je valjda i dovoljno a ne ajmo sad voziti na granici mogucnosti
Negdje je to ok, ali negdje se moze puno brze, i to ne neko ispitivanje granica nego skroz normalna i ravnomjerna voznja.
negdje gdje ti mozes puno brze vozi i amela koja je tek polozila a za nju je i tih 70 vjerovatno veliko

svaki put zaboravljas da nisi sam na cesti i nisi jedini koji koristi istu

i ja sam mozda bolji vozac od tebe bolje auto pa se moram prilagodjavati tebi bez obzira sto bi moda mogao ici i 200
Ateista

#2022 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote: Znam ja da je zakon isti, ali govorim o sigurnosti, da bolje vozilo i bolji vocaz omogucavaju da se vozi brze a sigurno.

ko ce dokazati da sam ja bolji vozac od tebe da je goran bolji od mene da je mujo bolji od gorana?
sta se uzima sve da se utvrdi da je neko dobar i da je neko bolji vozac?

auta koji ulazi u tu ekolosku zonu lako se moze provjeriti jeli ispunjava ili ne ispunjava zadane norme
stavis crijevo u auspuh i pokaze jeli vise od 100g ili manje ugljendioksida ili sta se vec mjeri i vozdra znamo moze li ili ne moze(uzeo sam brojku nasumice)

ajmo dalje
sta treba da ti neko da auto i da ne platis registraciju i da vozis a neko drugi treba platiti jer ima para?
ajde nek mujo ne plati kartu za rhcp al zato nek ateista plati on ima
a za svaki se luksuz placa
sto se opet vracamo na ono ako ti je ceif da brzo vozis grobnik najblizi plati i vozi auto ako moze i 300 na sat a ne na javnoj cesti koju placaju svi kroz registraciju i za koju vazi isti zakon za sve

ja platio ti platio ja losiji vozac ti bolji
inzinjeri skontali da je za mene dovoljno 60 jer sam los vozac
a posto smo oba na cesti zakon kaze oba vozaca su ista
ja se na tvoj nivo ne mogu popeti al ti mozes bez problema voziti na mom nivou
osim ako si kompleksas pa kontati sto da se spustam na njegov nivo
Trenutno nema nacina da se dokaze, ali mogao bi postojati, vec sam pisao o tome, malo drugacije polaganje vozackog gdje bi se i to testiralo.

Ne mislim da mi neko treba dati nesto dzaba, samo navodim jedan od primjera iz stvarnosti kojih je puno a gdje nisu svi jednaki, nego prema mogucnostima, to je realnost.

Ok, to jeste mana ovog zakona sto je pisan prema najlosijim vozacima i vozilima, i ja sam svjestan da ako vozim brze to radim na svoju ruku i rizikujem kaznu ili udes, ali se trudim da prilagodim brzinu da ne ugrozim nikog i ne ometam na bilo koji nacin, a kaznu cu platiti ako me uhvate. Nije to stvar kompleksa, stvar je u tome sto mislim da mogu i osim kazne ne vidim razlog da vozim uvijek striktno po propisu-
Ateista

#2023 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:
negdje gdje ti mozes puno brze vozi i amela koja je tek polozila a za nju je i tih 70 vjerovatno veliko

i ja sam mozda bolji vozac od tebe bolje auto pa se moram prilagodjavati tebi bez obzira sto bi moda mogao ici i 200
To je vec prilagodjavanje uslovima na cesti.
Nikad svojom voznjom ne ometam druge, ako naidjem na vozilo koje ide sporo usporicu i voziti istom brzinom dok ne bude uslova za preticanje koje obavim kulturno i bez ometanja tog ucesnika kao i bilo kojeg drugog, tako da to sto ja vozim vrze od amele nju ni na koji nacin ne ometa.

Isto je i u obrnutim situacijama, ako neko vozi brze od mene, ne ubrzavam kad krene da me pretice, cak se malo pomjerim u desnu stranu i usporim da mu olaksam, a po potrebi zmigavcima dam znak da je slobodno ili ne, ako nema pregleda.
Last edited by Ateista on 10/01/2012 13:29, edited 1 time in total.
lavic

#2024 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by lavic »

respo wrote:
Ateista wrote:

Halo, ovdje niko ne govori o divljanju, preticanju preko pune, uletanju u makaze, voznji kroz grad 100+, i slicne gluposti koje istinu za volju neki kreteni rade, govorimo o tome da je recimo dozvoljeno na magistralnom putu 80km/h neko ispred mene vozi 70 ili 90, i to je meni ili tebi sporo i preteknem te na dozvoljenom mjestu i na bezbjedan nacin. Sta je tu problem ako poslije toga nastavim voziti recimo brzinom 100 ili 105 km/h, jeste vozim brze no sto je dozvoljeno, ali ja platim kaznu kad me zaustave, siguran sam da i ti isto ovo radis.
respo

#2025 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote: Trenutno nema nacina da se dokaze, ali mogao bi postojati, vec sam pisao o tome, malo drugacije polaganje vozackog gdje bi se i to testiralo.

Ne mislim da mi neko treba dati nesto dzaba, samo navodim jedan od primjera iz stvarnosti kojih je puno a gdje nisu svi jednaki, nego prema mogucnostima, to je realnost.

Ok, to jeste mana ovog zakona sto je pisan prema najlosijim vozacima i vozilima, i ja sam svjestan da ako vozim brze to radim na svoju ruku i rizikujem kaznu ili udes, ali se trudim da prilagodim brzinu da ne ugrozim nikog i ne ometam na bilo koji nacin, a kaznu cu platiti ako me uhvate. Nije to stvar kompleksa, stvar je u tome sto mislim da mogu i osim kazne ne vidim razlog da vozim uvijek striktno po propisu-
nikad nece biti nacina dokazati jesam li ja bolji vozac od tebe ili ti od mene a posebno ne na veci broj ljudi
u ovom slucaju broju ljudi u bih koji voze
ajd recimo od 4 miliona ljudi nek vozi 100000 ljudi
nema te drzave na svijetu koja bi to mogla uspostaviti

primjeri gdje nisu svi jednaki su super samo sto u ovim primjerima jasno se zna ko je u kakvoj mogucnosti
jeli imas 100KM za kartu ili nemas i tu nema price imas ulazis nemas vracas se odakle si dosao i tu je kraj price bez ikakvih psiho testova testova inteligencije motorickih sposobnosti itd

stvar je u tome sto ti neces da se uklopis u okvir zakona koji je takav kakav jeste
i ja sam mozda nudista pa mi zakon kaze ne smijes go hodati po gradu bez obzira sto nikoga time ne ugrozavam ni na koji nacin
ne vidim nikakav drugi razlog osim kazne zasto ne bi hodao go
pa opet hodam obucen bar u sorc(ovo je samo primjer)
Post Reply