To bi bilo posteno.quasar wrote:Ne bi te peglali, vec bi ti krcili put pod rotacijom. Ako na kraju utvrde da si lagao ili folirao, nahebo si.
Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#1276 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
- Ateista
#1277 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Dobro, preticanje u krivinama, prolazak kroz crven, oduzimanje prvenstva i slicno je druga prica, to im je znatno olaksano zbog rotacije.daxon wrote:Razlika između vozila sa prvenstvom prolaza (onda kada daju svijetlosne i zvučne signale), dakle, razlika između njih i običnih vozila je u tome što; ako tebe pretiče takvo vozilo na punoj linij i u krivini, ti i svaki drugi vozač je dužan skloniti se uz desnu ivicu kolovoza, smanjiti brzinu i po potrebi se zaustaviti te omogućiti takvom vozilu nesmetan prolazak, isto tako i vozila iz suprotnog smijera, dok kada ti nekog pretičeš na punoj linij i u krivini, onaj kojeg pretičeš niti će se sklanjati, niti smanjiti brzinu, niti se po potrebi zaustaviti i zaboli ga neka stvar za tvoje suicidne manevre, u tome je razlika.Ateista wrote: evo quasar je gore pomenuo policiju i hitnu pomoc, zasto oni smiju krsiti neke propise?
Pri tome ne mislim zakonski zasto smiju, nego da li je to sigurno? Ako im se tolerise znaci da moze biti sigurno, ne znaci da je uvijek, ali da propisi nisu realni.
Prema tome, kada vozila sa prvenstvom prolaza, uslovno rečeno krše pravila i propise, njihove radnje mogu biti sigurne upravo zbog zakonske obaveze i dužnosti ostalih učesnika u saobraćaju u takvim situacijama, prema tome, nema logike stavljati vozila sa prvenstvom prolaza u kontekst sa vozilima nižeg ranga.
Ja sam mislio na prekoracenje brzine. I tu mozda moze malo pomoci rotacija, ali jako malo, jer dzaba im i rotacija ako izgube kontrolu na cesti,
- Ateista
#1278 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Hvala na odgovoru.eluna wrote:provjeri u saobraćajnoj školi u sarajevu, ali pazi ..... imaš beneficije da, ali i veću odgovornost i veće kazne (fino i na miru pročitaj onoj moj post sa prvog časa pravaAteista wrote:A gdje to ima, kako?eluna wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
PA POLAŽI DRŽAVNI ISPIT ZA PROFESIONALNOG VOZAČA - KO TI BRANI!!!
samo ti opet preporučujem da prije toga pročitaš zakon - kazne za profesionalce su drugačije nego za obične vozače
Stvarno pitam?
I sta bih dobio time, koje privilegije ako bih polozio?) .............. koliko mene sjećanje služi - profesionalni vozači imaju veće novčane kazne za prekršaje, a ako skrivi smrt drugog lica ima dužu zatvorsku kaznu i slično ........
Iskreno, ne bih imao nista ni protiv vecih kazni ako bi ogranicenja bila realnija.
- fidoremilienko
#1279 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Možda mu ne rade. Znamo kako se tehnički prolazieluna wrote:nije imao upaljena sva 4 žmigavca ............. dakle stoka nevaspitana ostajefidoremilienko wrote:Možda je hitan slučajkockica_kockica wrote:Mislim da su propisi izmisljeni da bi ih neki krsili jer smatraju da su oni iznad toga...
Jutros majmun na krivini me htio preteci i jos mi svira sto ga ne pustim..
Onda nervozno vozi iza mene narednih 100 metara po krivinama priljubljen uz moje auto...
Nakon sto smo prosli te krivine uz opako turiranje pretice kolonu u dvosmjernoj ulici koja ide nizbrdo...
Pri tome se sklanja da dva auta prodju pored njega uzbrdo, i onda kao da semafor za njega ne postoji kroz crveno proleti ... Da mi je mobitel bio pri ruci zvala bi policiju da ga prijavim.. stoka nevaspitana
- Ateista
#1280 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
A mozda su mu pregorili i nakon tehnickog, a on nije primijetio.fidoremilienko wrote:Možda mu ne rade. Znamo kako se tehnički prolazieluna wrote:nije imao upaljena sva 4 žmigavca ............. dakle stoka nevaspitana ostajefidoremilienko wrote: Možda je hitan slučaj
- fidoremilienko
#1281 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ateista wrote: A mozda su mu pregorili i nakon tehnickog, a on nije primijetio.![]()
Vrlo moguće, i to se dešava
- kockica_kockica
#1282 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
A mozda je on samo jos jedan majmun u nizu majmuna koji divljaju po gradu sa bijesnim autom i bas nikakvog opravdanja nema sto pretice kolonu auta na nepreglednim mjestima, prolazi kroz crveno itd i time ugrozava sebe, i druge ucesnike u saboracaju.fidoremilienko wrote:Možda mu ne rade. Znamo kako se tehnički prolazi
Onakvu voznju opravdava jedino u slucaju da vozi trudnicu koja se poradja, osobu sa zastojem srca ili slicnog.. Ali je majmun u bijesnom autu bio sam, malo nervozan kao Laki.
- fidoremilienko
#1283 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Da i to je vrlo moguće, još kad vidi žensko za volanomkockica_kockica wrote:A mozda je on samo jos jedan majmun u nizu majmuna koji divljaju po gradu sa bijesnim autom i bas nikakvog opravdanja nema sto pretice kolonu auta na nepreglednim mjestima, prolazi kroz crveno itd i time ugrozava sebe, i druge ucesnike u saboracaju.fidoremilienko wrote:Možda mu ne rade. Znamo kako se tehnički prolazi
Onakvu voznju opravdava jedino u slucaju da vozi trudnicu koja se poradja, osobu sa zastojem srca ili slicnog.. Ali je majmun u bijesnom autu bio sam, malo nervozan kao Laki.
Realno, takvi divljaci koji ne poštuju baš ništa i koji ugrožavaju, haj sebe, već i druge nisu zaslužili više od prve bandere
- kockica_kockica
#1284 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Svaki vozac koji se onako neodgovorno ponasa samo iz razloga sto ispred njega vozac u autu je zenskog roda zasluzuje prezir za svoju primitivnostfidoremilienko wrote:Da i to je vrlo moguće, još kad vidi žensko za volanomkockica_kockica wrote:A mozda je on samo jos jedan majmun u nizu majmuna koji divljaju po gradu sa bijesnim autom i bas nikakvog opravdanja nema sto pretice kolonu auta na nepreglednim mjestima, prolazi kroz crveno itd i time ugrozava sebe, i druge ucesnike u saboracaju.fidoremilienko wrote:Možda mu ne rade. Znamo kako se tehnički prolazi
Onakvu voznju opravdava jedino u slucaju da vozi trudnicu koja se poradja, osobu sa zastojem srca ili slicnog.. Ali je majmun u bijesnom autu bio sam, malo nervozan kao Laki.Opet, moguće je da je negdje žurio, kažem moguće
![]()
Realno, takvi divljaci koji ne poštuju baš ništa i koji ugrožavaju, haj sebe, već i druge nisu zaslužili više od prve bandere
- fidoremilienko
#1285 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
kockica_kockica wrote: Svaki vozac koji se onako neodgovorno ponasa samo iz razloga sto ispred njega vozac u autu je zenskog roda zasluzuje prezir za svoju primitivnost
-
Krone
#1286 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Tada bi i ti prekršila zakon jer bi koristila mobitel u vožnji, a pod vožnjom se podrazumjeva i ako bi se zaustavila da telefoniras, jedino ako imas hands free u vozilu, to je OK.kockica_kockica wrote:fidoremilienko wrote:Možda je hitan slučajkockica_kockica wrote:Mislim da su propisi izmisljeni da bi ih neki krsili jer smatraju da su oni iznad toga...
Jutros majmun na krivini me htio preteci i jos mi svira sto ga ne pustim..
Onda nervozno vozi iza mene narednih 100 metara po krivinama priljubljen uz moje auto...
Nakon sto smo prosli te krivine uz opako turiranje pretice kolonu u dvosmjernoj ulici koja ide nizbrdo...
Pri tome se sklanja da dva auta prodju pored njega uzbrdo, i onda kao da semafor za njega ne postoji kroz crveno proleti ... Da mi je mobitel bio pri ruci zvala bi policiju da ga prijavim.. stoka nevaspitana
Jasta je hitan slucaj... ne ceka mu se .. nije se potrudio upaliti sva cetiri... ima bijesno auto pa misli da smo svi duzni da mu se sklonimo...
Zaista da mi je bio mobitel pri ruci zvala bi policiju da ga prijavim kao sto sam zvala za neke majmune koji preticu preko duple pune u tunelu
- Ateista
#1287 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
@eluna
Malo off topic, ali zaboravih te pitati:
Imas li kod kuce na privatnom racunaru licencirani Windows, Office, i sve ostale programe koje koristis, ili koristis piratske?
Ovo se odnosi na sve one koji meni prigovaraju sto "krsim zakon", pa da vidim koliko se vi stvarno pridrzavate zakona.
Realno, ne znam ima li i 1% ljudi u BiH da na privatnim racunarima ima bar jedan licencirani program, da ne govorim o tome da ih ima sve. Ima po neka firma, alii to je rijetkost.
To je isto tako krsenje zakona kao i prekoracenje brzine.
Imas li kod kuce na privatnom racunaru licencirani Windows, Office, i sve ostale programe koje koristis, ili koristis piratske?
Ovo se odnosi na sve one koji meni prigovaraju sto "krsim zakon", pa da vidim koliko se vi stvarno pridrzavate zakona.
Realno, ne znam ima li i 1% ljudi u BiH da na privatnim racunarima ima bar jedan licencirani program, da ne govorim o tome da ih ima sve. Ima po neka firma, alii to je rijetkost.
- Jeff Bingham
#1288 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
samo sto je razlog tog krsenja u 99,99% slucajeva neimastina, a kod tebe nadrkanost.
- zateznistub
#1289 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Mada ti uspoređivanje nije jaca strana, da te priupitam:Ateista wrote:@eluna
Imas li kod kuce na privatnom racunaru licencirani Windows, Office, i sve ostale programe koje koristis, ili koristis piratske?![]()
Ovo se odnosi na sve one koji meni prigovaraju sto "krsim zakon", pa da vidim koliko se vi stvarno pridrzavate zakona.![]()
Moze li neka osoba ili vise njih nastradati koristenjem mog ne licenciranog sofware-a?
A moze li tvoja neodgovorna voznja?
- Ateista
#1290 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Svejedno, mogao bih ja na to reci "zakon je zakon", mora se postovati, ako nemas para za software, odakle ti pare za racunar, ako nemas nemoj ga ni kupovati, nije neophodno imati ga. Ali necu, ja nisam takav.Jeff Bingham wrote:samo sto je razlog tog krsenja u 99,99% slucajeva neimastina, a kod tebe nadrkanost.
Dakle, neko kupi racunar da bi se izdrkavao na FB-u, ne zbog potrebe, i pri tome krsi zakon.
- Ateista
#1291 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Haj' kad vec pitas.zateznistub wrote:Mada ti uspoređivanje nije jaca strana, da te priupitam:Ateista wrote:@eluna
Imas li kod kuce na privatnom racunaru licencirani Windows, Office, i sve ostale programe koje koristis, ili koristis piratske?![]()
Ovo se odnosi na sve one koji meni prigovaraju sto "krsim zakon", pa da vidim koliko se vi stvarno pridrzavate zakona.![]()
Moze li neka osoba ili vise njih nastradati koristenjem mog ne licenciranog sofware-a?
A moze li tvoja neodgovorna voznja?
Moja voznja nije neodgovorna, samo je malo preko ogranicenja kada se to moze, dakle ne moze nikog ugroziti.
Sa druge strane, koristenje ilegalnog software-a itekako ugrozava one koji su ga napravili, ljudi imaju ogromne finansijske gubitke, niko nema nikakve gubitke zbog moje voznje.
Poenta ovog poredjenja je sto sam ja vise puta objasnio da brza voznja sama po sebi ne mora biti opasna, da nekad moze biti opasnija spora ali losa i neoprezna voznja, da to zavisi od jos puno faktora i da se ne moze samo tako gledati - ako vozis brzo opasan si, ako vozis sporo onda nisi. Na to sam jedini argument dobio - "to je zakon i moras ga postovati kao i svi", pa se onda pitam, cemu selektivno postivanje zakona, zasto se neki zakoni moraju postovati a neki ne?
Vec je bilo price o tome i o clanu zakona koji je ostao nejasan a koji bi trebao da zabrani sporu voznju i ometanje drugih ucesnika u saobracaju sto dosta ljudi radi. Ima jos dosta tih primjera, bilo da je vezano za saobracaj ili ne, ali ima jako puno zakonskih propisa koje gotovo niko ne postuje, a onda se isti ti nadju da meni govore kako moram postovati zakon. Cast izuzecima, ako ima neko da postuje apsolutno svaki zakon, mozda neko ko je vani, u BiH jako tesko, takav ima i pravo da koristi taj argument, ostali nemaju.
- zateznistub
#1292 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
@ateista, vrijedi ti nick para
nisam mislio da sad gines na cesti.
Pitao sam cisto onako sa zdravstvenog aspekta sta koga moze ugroziti. Mada si u pravu sto se tice prozvođaca softvera.
Pitao sam cisto onako sa zdravstvenog aspekta sta koga moze ugroziti. Mada si u pravu sto se tice prozvođaca softvera.
- Ateista
#1293 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Naravno da vise moze ugroziti voznja, ali to ne mora biti brza voznja, to je poenta, a kad se pominje zakon, i jedno i drugo je zakon.zateznistub wrote:@ateista, vrijedi ti nick para![]()
- Jeff Bingham
#1294 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Logika ti nije jaca strana, jesi li siguran da nisi vjernik?Ateista wrote:Svejedno, mogao bih ja na to reci "zakon je zakon", mora se postovati, ako nemas para za software, odakle ti pare za racunar, ako nemas nemoj ga ni kupovati, nije neophodno imati ga. Ali necu, ja nisam takav.Jeff Bingham wrote:samo sto je razlog tog krsenja u 99,99% slucajeva neimastina, a kod tebe nadrkanost.![]()
Dakle, neko kupi racunar da bi se izdrkavao na FB-u, ne zbog potrebe, i pri tome krsi zakon.
- poznanik
#1295 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Brzom vožnjom dovodiš u opasnost svoj život, ali i živote ostalih učesnika u saobraćaju - motornim vozilima i pješaka itd. Brzom vožnjom bitno umanjuješ sposobnost da pravovremeno reaguješ u izuzetnim i iznenadnim situacijama, npr. prelazak životinje preko kolovozne trake, naglo i neočekivano skretanje drugog vozila, istrčavanje pješaka na kolovoz, neka druga fizička prepreka na cesti, itd. U takvim situacijama možeš nastradati i ti i drugi. Imaš li pravo ugroziti tuđi život? Imaš li pravo načiniti materijalnu štetu drugom, neovisno što će biti nadoknađena? Imaš li pravo dovoditi druge učesnike u saobraćaju da se plaše, da zaziru od vožnje ili pješačenja? Znaš li da je javni prostor javni u doslovnom smislu, da ne pripada samo tebi.Ateista wrote:...Moja voznja nije neodgovorna, samo je malo preko ogranicenja kada se to moze, dakle ne moze nikog ugroziti. Sa druge strane, koristenje ilegalnog software-a itekako ugrozava one koji su ga napravili, ljudi imaju ogromne finansijske gubitke, niko nema nikakve gubitke zbog moje voznje.
Poenta ovog poredjenja je sto sam ja vise puta objasnio da brza voznja sama po sebi ne mora biti opasna, da nekad moze biti opasnija spora ali losa i neoprezna voznja, da to zavisi od jos puno faktora i da se ne moze samo tako gledati - ako vozis brzo opasan si, ako vozis sporo onda nisi. Na to sam jedini argument dobio - "to je zakon i moras ga postovati kao i svi", pa se onda pitam, cemu selektivno postivanje zakona, zasto se neki zakoni moraju postovati a neki ne?
Postaje degutantno pravdanje tvoje brze vožnje po gradu, postaje drsko pravdanje dovođenja u opasnost drugih učesnika u saobraćaju, moraš konačno shvatiti da griješiš. Ne dozvoli sebi da se prekasno počneš kajati
- Ateista
#1296 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Siguran.Jeff Bingham wrote:Logika ti nije jaca strana, jesi li siguran da nisi vjernik?Ateista wrote:Svejedno, mogao bih ja na to reci "zakon je zakon", mora se postovati, ako nemas para za software, odakle ti pare za racunar, ako nemas nemoj ga ni kupovati, nije neophodno imati ga. Ali necu, ja nisam takav.Jeff Bingham wrote:samo sto je razlog tog krsenja u 99,99% slucajeva neimastina, a kod tebe nadrkanost.![]()
Sta nije u redu sa mojom logikom?
- Ateista
#1297 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ne da mi se opet ispocetka.poznanik wrote:Brzom vožnjom dovodiš u opasnost svoj život, ali i živote ostalih učesnika u saobraćaju - motornim vozilima i pješaka itd. Brzom vožnjom bitno umanjuješ sposobnost da pravovremeno reaguješ u izuzetnim i iznenadnim situacijama, npr. prelazak životinje preko kolovozne trake, naglo i neočekivano skretanje drugog vozila, istrčavanje pješaka na kolovoz, neka druga fizička prepreka na cesti, itd. U takvim situacijama možeš nastradati i ti i drugi. Imaš li pravo ugroziti tuđi život? Imaš li pravo načiniti materijalnu štetu drugom, neovisno što će biti nadoknađena? Imaš li pravo dovoditi druge učesnike u saobraćaju da se plaše, da zaziru od vožnje ili pješačenja? Znaš li da je javni prostor javni u doslovnom smislu, da ne pripada samo tebi.Ateista wrote:...Moja voznja nije neodgovorna, samo je malo preko ogranicenja kada se to moze, dakle ne moze nikog ugroziti. Sa druge strane, koristenje ilegalnog software-a itekako ugrozava one koji su ga napravili, ljudi imaju ogromne finansijske gubitke, niko nema nikakve gubitke zbog moje voznje.
Postaje degutantno pravdanje tvoje brze vožnje po gradu, postaje drsko pravdanje dovođenja u opasnost drugih učesnika u saobraćaju, moraš konačno shvatiti da griješiš. Ne dozvoli sebi da se prekasno počneš kajati![]()
Ukratko, sve to sto si napisao stoji, ali ko garantuje da je bas ona propisana brzina adekvatna, vec sam navodio primjere kada je i ta brzina prevelika zbog losih uslova na putu. Isto tako, u odredjenim situacijama se moze voziti i brze od ogranicenja koje ne moze nikako biti predvidjeno za sve vozace i za sva vozila, ista brzina moze biti opasna ako je los vozac u losem autu, a ne mora ako je dobar i oprezan vozac u dobrom i ispravnom autu.
Nisam ja neko ko divlja po gradu, samo se ne drzim striktno ogranicenja nego vise svoje procjene, a da li je moja procjena dobra ili ne nije bitno, to ne mogu dokazati na forumu, ko garantuje da ja uopste govorim istinu, mozda i nemam polozen vozacki i slicno. Ono sto je bitno je da voznja iznad ogranicenja ne znaci uvijek opasnost, na sta su mi govorili da moram postovati zakon bio on ispravan ili ne, pa me zanima, da li ti isti postuju zakon kada je u pitanju ilegalni software.
- Jeff Bingham
#1298 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
mozda si kontras al mi ne djelujes neinteligentan
znas ti dobro sta nije uredu. znas i da nisi upravu, al merak ti se prepucavat 
- Ateista
#1299 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ja fakat ne vidim sta nije u redu.Jeff Bingham wrote:mozda si kontras al mi ne djelujes neinteligentanznas ti dobro sta nije uredu. znas i da nisi upravu, al merak ti se prepucavat
Uopste nisam kontras i nije mi cilj da se prepucavam, samo me nervira kada ljudi plitko gledaju na neke stvari, kao na ovo.
Ako mislis na to da voznjom mogu nekog ubiti a koristenjem ilegalnog software-a ne mogu, to stoji, ali to nije ni poenta, post iznad sam objasnio sta je poenta.
- chuchumbamayumbe
#1300 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Da ne otvaram novu temu, može li mi neko reći za one "stropne" kamere koje se nalaze na Otoci i još nekim mjestima po gradu (uglavnom na raskrsnicama, instalirane na vrhovima bandera ili semafora)...čemu one služe (ako ičemu služe) i da li uopšte ferceraju?!