Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
eluna

#1076 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Pogresno me shvatas, al' nema veze. :-)

Kad me uhvate sa radarom platim kaznu, ne napadam policajce kalasnjikovom. :-)

Poenta je da bi zakon i drzava trebali da budu u ulozi gradjana[/u], da omoguce uslove za sigurnu i normalnu voznju, da zastite pjesake i druge ucesnike u saobracaju i slicno, ali probleme sam vec naveo, zakon je prilagodjen ispodprosjecnim vozacima i kantama od auta, i pored toga ima cilj da napuni budzet postavljanjem nelogicnih ogranicenja za koja se zna da se nece postovati.

Slicno je kao i sa drustveno nametnutim moralnim normama koje su u vecini slucajeva beskorisne i nelogicne. Osnovno sto ja postujem je da ne radim nista na stetu drugih ljudi, tako isto i sa saobracajnim propisima. Cilj propisa bi trebao da bude da zastite druge ucesnike u saobracaju, a ja ih ni na koji nacin ne ugrozavam i smatram da je to jedino bitno. Kada me uhvate spreman sam da platim kaznu jer sam svjestan da to nije po propisima, ali nemam moralni problem sa tim jer nikog ne ugrozavam svojom voznjom.

Koliko samo ima zakonskih propisa koje jako malo ljudi postuje ili niko, na primjer velika vecina ljudi susi ves na balkonima a to je zabranjeno, samo sto se zakon ne primjenjuje, i jos mnoge slicne stvari kojih se raja ne pridrzava, sta cemo sa tim?

To sa nepriznavanjem drzave je prica za sebe, ali ja i njima dajem to pravo, ali je pitanje imaju li oni za to argumente, ja za svoje nepridrzavanje odredjenih propisa imam.

@ateista

svega ti na svijetu - da li ti ikada pogledaš svoje postove nakon što ih postaviš, i pročitaš :-) :-) :-) :-) :-) .... sam pišeš kontradikcije a ne vidiš ih

a što se tiče onog ogromnog podvučenog - koliko god se to tebi sviđalo ili ne, u građane se ubrajaju i djeca od 2 godine, i starci od 80 godina, i ludaci u jagomiru, i direktori, i ljudi koji voze nove ferarije, ali i ljudi koji voze fiće stare 30 godina, i manje sposobni i više sposobni vozači ....................i SVI .... pa kad sve to sabereš i oduzmeš, pomnožiš i podijeliš, i pretumbaš na 3000000000000000 načina dobiješ propis da je ograničenje brzine 60 ili 50 na sat

a to što ti tako sebično i egoistično razmišljaš samo o svom ćejfanju - to je drugi par cipela ...... plaćaj onda kazne, ja bi ti zakonom propisala kazno od 3.000,00 KM za prekoračenje od 1 km/h samo zbog toga što ne poštuješ pravo drugih učesnika u saobraćaju, tj. drugih GRAĐANA

jer ako neko vozi fiću ne znači da ima manja prava od tebe koji voziš bijesno auto ..... to samo znači ili da voli fićeke, ili da ima daleko manja novaca, ili da im novaca ali fura svoj ĆEJF ....... na što - na kraju krajeva, i takva osoba ima pravo ..... za zakon morate biti jednaki i ti sa bijesnim autom, i onaj sa fićom .... ne vrijediš ti više od nekoga drugog samo zato što imaš više novca i skuplje auto .........
respo

#1077 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:
respo wrote:
quasar wrote:pa da, zato sam i rekao da se u gradu gdje na svakih 500-700 metara imas raskrsnicu tesko moze provoditi ovaj propis potpuno, ali to ne znaci da se ne treba postovati nikako, cak i kad se moze, pa da se od semafora do semafora gusla u sve tri trake kako hoce i jos tvrditi da to nije nista protiv propisa.

Podsjecam da je kazna veca nego za voznju do +20 km/h.
opet dolazimo do onoga gdje sam te u postu negdje iznad pitao koja je minimalna dozovoljena brzina u naselju
Stvarno ili ja ne znam tumaciti, ili vi ne znate citati:
Član/Članak 39.
(1) Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza/kolnika u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove/uvjete saobraćaja/prometa i stanje i osobine puta/ceste, ne ugrožava
druge učesnike/sudionike u saobraćaju/prometu i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog člana/članka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobraćaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne/prometne trake za kretanje vozila, vozač može koristiti i saobraćajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava/stavka (3) ovog člana/članka ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu/cesti ne može razviti brzinu kretanja veću od 40 km na čas/sat i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskrižja ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
Stav 4 kaze da svako vozilo koje ne moze voziti minimalno 40 u normalnim uslovima na ravnom, mora uvijek voziti desnom trakom osim na DIJELU puta ispred raskrsca na kojem vozilo skrece lijevo.

Dakle ovim stavom mu je dozvoljeno da promjeni traku i predje lijevo pred raskrscem na kojem ce skrenuti lijevo, a ne da vozi od semafora do semafora manje od 40 bilo kojom trakom.
Dalje ocigledno smatras da je voznja na 40 prihvatljiva, ali onda pogledaj stav 2 gdje kaze da svi moraju voziti desnom trakom, a tamo gdje ima vise traka u istom smijeru, MOGU koristiti i ostale AKO NE SMETAJU drugim vozilima iza sebe.
Druga vozila iza tebe imaju pravo i zelju da voze do 60 km/h tako da im tvoja voznja od 40 sigurno smeta.
ocigledno si ti to pogresno protumacio

vozis desnom trakom
ako ima jos vozis i ostalima
zaboravljas glavnu odredbu u saobracaju
prilagodi voznju uslovima i stanju na putu
quasar

#1078 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

respo wrote: ocigledno si ti to pogresno protumacio

vozis desnom trakom
Nisam, nego selektivno postujete propise.

pod 1. da
pod 2. vozis ako ne smetas drugima iza sebe (pise ti brate, jel se to ne slazes sa tim?)
pod 3. uslovi i stanje su sasvim normalni. suho i pregledno, samo nekakvi naprijed smetaju jer se boje ubaciti u trecu da ne izginu.
fidoremilienko

#1079 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

vozis desnom trakom
To praktično :)

Teoretski je sasvim OK ovo što @quasar piše!
eluna

#1080 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Ateista wrote:
eluna wrote: @ateista

ako nisi u stanju da poštuješ to vražije pravilo o ograničenju brzine - iako ti se ne sviđa - a tako je beznačajno, kako si onda u stanju da poštuješ druga društvena pravila, npr. da NE pipaš djevojke bez njihovog pristanka, da ne spominjem da starijem ili trudnici ustupiš mjesto, itd.

zakon je skup društvenih pravila, pravila u sportu su ZAKON u igri (bilo kojoj) ...... a SISTEM pravila u drušvenoj zajednici ide ovako:
1. ZAKONI (sa svojom vertikalnom i horizontalnom hijerarhijom)
2. PODZAKONSKI AKTI
3. SUDSKA PRAKSA (kod nas je počela ponovo da zaživljava)
4. OBIČAJNO PRAVO
5. JAVNI MORAL
6. Etika
7. Bonton

sve od prethodno pobrojanog spada u društvena pravila - to što ih ti baš ne razumiješ ne znači da ne treba da ih poštuješ ........ ne razumijem ni ja zašto se donacije vjerskim zajednicama izbijaju iz poreske osnovice dok se donacije za liječenje teško oboljele djece NE izbijaju iz poreske osnovice, ali ipak novac doniram djeci a ne vjersko-mafijaškoj kliki zbog koje narod gladuje i zbog koje u - krajnjoj liniji - i skupljamo donacije da liječimo djecu .....

i da - žao mi je svake marke poreza koje platim ovoj državi, ali ih platim - iako bi radije svaki mjesec taj iznos uplatila na račun doma za nezbrinutu djecu Ljubica Ivezić ........... ali pravilo kaže da se porez platiti mora.
Kao sto sam vec napomenuo, osnovno pravilo kojeg se drzim u zivotu uopste je da nikog ne ugrozavam, i to pravilo mi je iznad bilo kojeg drugog zakonskog propisa. Pipkanje djevojaka bez njihovog pristanka je isto tako ugrozavanje nekog, kao i ne ustupanje mjesta onima kojima je potrebnije i slicno.

Znaci, nisam rekao da ne postujem pravila, ali ih ne postujem slijepo jer medju svim pravilima ima onih nelogicnih i bespotrebnih.
hoćeš da kažeš da ti procjenjuješ jesi li ili nisi ugrozio mene? znači ovako - evo da malo pokušam sama sebi razjasniti tvoje nepise

ti voziš sigurno, imaš dosta iskustva, SAM procjenjuješ koji propis ćeš da poštuješ a koji ne i to u skladu sa samo tvojim razmišljanjima/osjećajima/procjenama tebe kao vozača i osobe, i TI PROCJENJUJEŠ KAD UGROŽAVAŠ MENE!!!!! ............................... hahahahahahahahahahhah ........... joj da mi je popiti kafu s tobom pa da ti kažem koju

halo bolan - SAMO I JEDINO J A IMAM PRAVO DA PROCJENIM KAD SAM UGROŽENA!!!

s kojim pravom ti odlučuješ kad si i na koji način ugrozio mene??? ko je to tebe ovlastio da procjenjuješ kad si ugrozio omladinu koja u 2.30 noću sjedi na školskom igralištu??? koja institucija je tebi dala bilo kakav certifikat da procjenjuješ stepen sigurnosti građana????

mene si ugrozio već samim tvojim postovima jer od čovjeka koji gleda samo sebe mogu svašta da očekujem, omladinu koja se usred noći nalazi na školskom igralištu ugrožavaš samim tim što ti ni na kraj pameti nisu - jer ti ćejfiš svoju brzu vožnju - POBOGU SI BRATE KOME TO SMETA, a građani pored tebe sa takvim načinom razmišljana definitivno nisu sigurniji
respo

#1081 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:

vozis desnom trakom

pod 1. da
pod 2. vozis ako ne smetas drugima iza sebe (pise ti brate, jel se to ne slazes sa tim?)
pod 3. uslovi i stanje su sasvim normalni. suho i pregledno, samo nekakvi naprijed smetaju jer se boje ubaciti u trecu da ne izginu.
nije selektivno sve je to pravilo
mrsko mi traziti i druge clanove i stavke u vezi ovoga kazem ti samo da ako vozis 40 lijevom trakom u gradu ne krsis ama bas nijedan jedini zakon
eluna

#1082 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Ateista wrote:
eluna wrote:jos samo da nam je pronaci instituciju koja ce da izdaje certifikate za iskusne vozace kako bi isti mogli da krse zakonske propise bez naknadnog pljuvanja po drzavi zbog kazni

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

doduše - ima Formula 1 - ali za to treba imat herca ;) ...... sve frajeri sa autima koji imaju zračne jastuke na sve strane, silne abs-ove i ine --ove ............... kad su takvi maheri što ne voze formulu???? A-HA što bi se reklo

doduše - možda im smeta što i u formuli postoje pravila
Za F1 treba imati "malo vise" para, to je sport kojim se mogu baviti samo djeca bogatasa, dzaba nekom mozda i talenat ako nema uslova da ga razvije.

Sto se tice pravila u F1 i slicno, skroz je druga poenta tih pravila. Cilj tih pravila je da se osigura far play jer je to takmicenje, i cilj je da se omoguci da svako pokaze svoje umijece i talenat sto omogucavaju upravo pravila i fer play.

Voznja u saobracaju nije takmicenje, i tu pravila sluze iskljucivo zbog zastite drugih ucesnika , odnosno trebala bi, a vec sam objasnio kako ih stite i koliko su ta pravila logicna, i u praksi sluze vecinom za punjenje budzeta. I u raznim sportovima moze biti nelogicnih pravila, ali ih trebaju svi postovati kako bi svi bili ravnopravni, saobracaj nije takmicenje i nema potrebe za ravnopravnoscu, bitna je samo sigurnost.

khm ....... ateista - čul'i ti ikada za Povelju o pravima građana??????? ......... ajd malo na Wikipediu pa se nauči nečemu ....... za ovakavu izjavu bi dobio ban da sam administrator

znači traba da imamo 5 zakona o saobraćaju kako bi se lole sa dubljim džepom bolje osjećale od drugih????? ..... što bi rekla Emilija Popadić - GOSPODE BOŽE!! :zoka:
respo

#1083 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

fidoremilienko wrote:

vozis desnom trakom
To praktično :)

Teoretski je sasvim OK ovo što @quasar piše!
pa i ovo je teoretski
samo sto je odredjeno drugim clanom i drugim aktom
nije dovoljno jedan clan da bi odredio datu situaciju ima tu jos clanova i odredbi koji nadopunjuju
kad budem imao vremena nadjem to i postam
eluna

#1084 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

AmADin_gospo wrote:vala od trkača na cesti su mi opasniji penzioneri, babe, početnici, cure u štiklama i kojekakvi drugi izgubljeni slučajevi koji voze prvom ljevom trakom konstantno 22.5 km/h od paljenja do gašenja auta i kad im blicneš, ha eto ih il na šinama il zviznu u prvo auto koje naiđe u traci do njih.

policija bi trebala češče pisati kazne za sporu vožnju i takav vid ugrožavanja saobračaja
i sa ovime se slažem ....... i to je prekršaj i treba ga sankcionisati isto kao i prekoračenje brzine
quasar

#1085 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Ja stalno i govorim o tome sto pise u zakonu, a ne o realnosti, dakle ono sto bi trebalo da bude, a nije. Znaci samo teoretski.
Pokusavam objasniti da svako ima pravo da vozi 60 i da mu drugi ne bi smjeli smetati.

Pri tom se pojavljuju neki koji ne priznaju taj propis, jer im ne odgovara, ne poznaju ga, prespavali su obuku, sta li...

Cilj mi je samo da pokazem da ima clan zakona koji to regulise, da ste duzni da se maknete brzem vozilu, odnosno da ne usporavate cijeli saobracaj zbog svog straha, nesposobnosti, ili sta je vec razlog voznji manjoj od 60.
Smatram da je 60 na glavnoj sasvim bezbjedna brzina (a i saobracajna policija smatra) za ispravno vozilo, sto bi svakako trebalo da bude, obzirom na preglednost i širinu, te stoga ne vidim ni jedan opravdan razlog da se po cesti koja nije klizava, sa solidnom vidljivoscu, vozi sporije od toga.
eluna

#1086 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Ateista wrote:
AmADin_gospo wrote:vala od trkača na cesti su mi opasniji penzioneri, babe, početnici, cure u štiklama i kojekakvi drugi izgubljeni slučajevi koji voze prvom ljevom trakom konstantno 22.5 km/h od paljenja do gašenja auta i kad im blicneš, ha eto ih il na šinama il zviznu u prvo auto koje naiđe u traci do njih.

policija bi trebala češče pisati kazne za sporu vožnju i takav vid ugrožavanja saobračaja
Primijeitio sam par vozaca koje cesto srecem (dok ih preticem :D ) kad idem na posao, uglavnom zene, i hajd sto voze pravo sporo, nego sto kad zapada snijegn ili prva kisa koja je najopasnija jer je cesta kao led, oni voze potpuno istoim brzinom - pridrzavaju se propisa. Mozda ta brzina i nije prevelika za te uslove na cesti, mozda je taman, ali ne mogu da vjerujem da neko vozi potpuno isto po suhom i po poledici, da nema osjecaj da nema istu kontrolu kao kad je suho.

Eto gdje vodi slijepo postovanje propisa, jer nekad su uslovi na cesti toliko losi da treba voziti znatno ispod ogranicenja.
za ovo ti priznam da si u pravu - imam i ja par takvih koje srećem :) .... samo moram dodati da ima i jedan muški .....tačno ppoznam njegovo suto i registraciju .....lol
quasar

#1087 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

respo wrote:
quasar wrote:

vozis desnom trakom

pod 1. da
nije selektivno sve je to pravilo
mrsko mi traziti i druge clanove i stavke u vezi ovoga kazem ti samo da ako vozis 40 lijevom trakom u gradu ne krsis ama bas nijedan jedini zakon
Hajde molim te nadji. Ne bi bilo prvi put da su dva clana zakona u koliziji, ali makar da upozorimo zakonodavca.
Ateista

#1088 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
@ateista

svega ti na svijetu - da li ti ikada pogledaš svoje postove nakon što ih postaviš, i pročitaš :-) :-) :-) :-) :-) .... sam pišeš kontradikcije a ne vidiš ih

a što se tiče onog ogromnog podvučenog - koliko god se to tebi sviđalo ili ne, u građane se ubrajaju i djeca od 2 godine, i starci od 80 godina, i ludaci u jagomiru, i direktori, i ljudi koji voze nove ferarije, ali i ljudi koji voze fiće stare 30 godina, i manje sposobni i više sposobni vozači ....................i SVI .... pa kad sve to sabereš i oduzmeš, pomnožiš i podijeliš, i pretumbaš na 3000000000000000 načina dobiješ propis da je ograničenje brzine 60 ili 50 na sat

a to što ti tako sebično i egoistično razmišljaš samo o svom ćejfanju - to je drugi par cipela ...... plaćaj onda kazne, ja bi ti zakonom propisala kazno od 3.000,00 KM za prekoračenje od 1 km/h samo zbog toga što ne poštuješ pravo drugih učesnika u saobraćaju, tj. drugih GRAĐANA

jer ako neko vozi fiću ne znači da ima manja prava od tebe koji voziš bijesno auto ..... to samo znači ili da voli fićeke, ili da ima daleko manja novaca, ili da im novaca ali fura svoj ĆEJF ....... na što - na kraju krajeva, i takva osoba ima pravo ..... za zakon morate biti jednaki i ti sa bijesnim autom, i onaj sa fićom .... ne vrijediš ti više od nekoga drugog samo zato što imaš više novca i skuplje auto .........
Pogledam, i stojim iza svega sto sam napisao. :D

Kao prvo, nit' sam lovator, nit' vozim bijesno auto, samo vozim relatvno ispravan 9 godina star auto koji je dosta stabilan na cesti, ima dobre kocnice, ABS, ESP i slicno, i u odnosu na neke starudije koje se voze po cesti je puno stabilniji i sigurniji, nista tako bijesno ni luksuzno.

Drugo, znam ja ko sve spada u gradjane, i svakako da svi imaju prava, ne dajem ja sebi vise prava nego njima, nije to stvar prava nego mogucnosti. Poenta je da bi zakon trebao da ZASTITI SVE GRADJANE, sto znaci da im da prava i da zastiti druge od ugrozavanja, a cinjenica je da kanta od auta sa losim vozacem ugrozava druge i sa 40, dok dobar vozac sa ispravnim i sigurnim autom moze biti manje opasan na istoj cesti i da vozi 100. Nije to nikakva diskriminacija, nego stvar mogucnosti, kao sto jedni mogu sebi priustiti recimo zvijer od raucnara i raditi u najzahtijevnijim programima ili igrati najnovije igrice, dok neki imaju kantu koja jedva radi sa Win95 i mogu pokrenuti samo Office i 10 godina stare igrice, da li ovima treba zabraniti da koriste nove racunare?

Uzmi primjer autobusa i kamiona, za njih cesto ne vaze uobicajena ogranicenja, nego imaju svoja jos veca ogranicenja, odnosno jos sporije moraju voziti jer nisu predvidjeni za vecu brzinu, da li zbog toga treba sve propise svesti na brzinu predvidjenu za kamione i autobuse?
Isto bi se moglo uraditi i sa autima. S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju ne moze se zabraniti ljudima da vozaju stara i losa auta, ali se na tehnickom pregledu moze ustanoviti recimo klasa u koju spada i dobiti naljepnica, pa u skladu sa tim da vaze i drugacija ogranicenja brzine i slicno. Slicna stvar se koristi kod ekoloskih standarda, u nekim dijelovima nekih evropskih gradova je zabranjeno prolaziti starim autima koja nemaju odredjenu naljepnicu koja garantuje manji nivo stetnih gasova i slicno, sve se to moze uvesti kad bi neko htio.

Madjutim, ja ne ocekujem da ce se tako nesto uraditi, pogotovo ne u ovakvoj drzavi u kojoj nista nije uredjeno, ali nema potrebe da neko pljuje po mojoj voznji samo zato sto je zakon radjen po prosjeku. Ok, neka oni meni pisu kazne kad me uhvate, spreman sam na to, ali ja znam da ne radim nista lose time sto vozim brze jer je moja voznja prilagodjena mojim sposobnostima, mogucnostima auta i uslovima na cesti i nikog ne ugrozavam ni na koji nacin niti oduzimam nekom njegovo pravo kao sto ti tvrdis.
eluna

#1089 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

kakaljin wrote:
Jeff Bingham wrote:fakat, kakve veze u gradu ima kojom trakom vozi?

nebi imalo veze da svi voze 60 koliko je ogranicenje svim trakama, ja govorim jer voze 40 lijevom trakom

a desilo mi se nekoliko puta cak na autoputu ovome nasem da ljudi voze 40-50 lijevom trakom!!!!!

jer ne znaju da je lijeva traka za preticanje

i za to bi propisala kaznu od 3.000,00 KM - DEFINITIVNO! ....meni se desilo da se kraljica okrenula i krenula nazad suprotinim pravcem prema nama .... :-) :-) :-) :-) :-) :-) na autoputu!!!!!!!!!!! ......... katastrofa - takve treba slati psihijatrima
respo

#1090 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:Ja stalno i govorim o tome sto pise u zakonu, a ne o realnosti, dakle ono sto bi trebalo da bude, a nije. Znaci samo teoretski.
Pokusavam objasniti da svako ima pravo da vozi 60 i da mu drugi ne bi smjeli smetati.

Pri tom se pojavljuju neki koji ne priznaju taj propis, jer im ne odgovara, ne poznaju ga, prespavali su obuku, sta li...

Cilj mi je samo da pokazem da ima clan zakona koji to regulise, da ste duzni da se maknete brzem vozilu, odnosno da ne usporavate cijeli saobracaj zbog svog straha, nesposobnosti, ili sta je vec razlog voznji manjoj od 60.
Smatram da je 60 na glavnoj sasvim bezbjedna brzina (a i saobracajna policija smatra) za ispravno vozilo, sto bi svakako trebalo da bude, obzirom na preglednost i širinu, te stoga ne vidim ni jedan opravdan razlog da se po cesti koja nije klizava, sa solidnom vidljivoscu, vozi sporije od toga.
pa i ja govorim sta pise u zakonu

ps. to jeli to opravdano ili ne jeli u koliziji ili ne dalo bi se raspravljati do sutra
ja ti samo govorim po zakonu da svako u sarajevu moze voziti 40 a da ne krsi nijedan zakon
Last edited by respo on 09/11/2011 13:43, edited 1 time in total.
eluna

#1091 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Ateista wrote:
Ima veze, desna traka je za sporija i teretna vozila, lijeva za brza, to je kultura.
Autoskola mora voziti desnom stranom.

Najveci je problem je kada se nadju tri auta koja zauzmu sve tri trake i peglaju jedan pored drugog i ne mozes ih proci nikako.
ateista - upravo ovo spada u običajno pravo ...... nije ušlo u zakone zato što se pretpostavlja da ljudi razmišljaju logično te da vode računa i o pravima drugih građana ..... nažalost - to kod nas baš i nije tako i to avi osjetimo na svojoj koži
Ateista

#1092 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
Ateista wrote:
eluna wrote: @ateista

ako nisi u stanju da poštuješ to vražije pravilo o ograničenju brzine - iako ti se ne sviđa - a tako je beznačajno, kako si onda u stanju da poštuješ druga društvena pravila, npr. da NE pipaš djevojke bez njihovog pristanka, da ne spominjem da starijem ili trudnici ustupiš mjesto, itd.

zakon je skup društvenih pravila, pravila u sportu su ZAKON u igri (bilo kojoj) ...... a SISTEM pravila u drušvenoj zajednici ide ovako:
1. ZAKONI (sa svojom vertikalnom i horizontalnom hijerarhijom)
2. PODZAKONSKI AKTI
3. SUDSKA PRAKSA (kod nas je počela ponovo da zaživljava)
4. OBIČAJNO PRAVO
5. JAVNI MORAL
6. Etika
7. Bonton

sve od prethodno pobrojanog spada u društvena pravila - to što ih ti baš ne razumiješ ne znači da ne treba da ih poštuješ ........ ne razumijem ni ja zašto se donacije vjerskim zajednicama izbijaju iz poreske osnovice dok se donacije za liječenje teško oboljele djece NE izbijaju iz poreske osnovice, ali ipak novac doniram djeci a ne vjersko-mafijaškoj kliki zbog koje narod gladuje i zbog koje u - krajnjoj liniji - i skupljamo donacije da liječimo djecu .....

i da - žao mi je svake marke poreza koje platim ovoj državi, ali ih platim - iako bi radije svaki mjesec taj iznos uplatila na račun doma za nezbrinutu djecu Ljubica Ivezić ........... ali pravilo kaže da se porez platiti mora.
Kao sto sam vec napomenuo, osnovno pravilo kojeg se drzim u zivotu uopste je da nikog ne ugrozavam, i to pravilo mi je iznad bilo kojeg drugog zakonskog propisa. Pipkanje djevojaka bez njihovog pristanka je isto tako ugrozavanje nekog, kao i ne ustupanje mjesta onima kojima je potrebnije i slicno.

Znaci, nisam rekao da ne postujem pravila, ali ih ne postujem slijepo jer medju svim pravilima ima onih nelogicnih i bespotrebnih.
hoćeš da kažeš da ti procjenjuješ jesi li ili nisi ugrozio mene? znači ovako - evo da malo pokušam sama sebi razjasniti tvoje nepise

ti voziš sigurno, imaš dosta iskustva, SAM procjenjuješ koji propis ćeš da poštuješ a koji ne i to u skladu sa samo tvojim razmišljanjima/osjećajima/procjenama tebe kao vozača i osobe, i TI PROCJENJUJEŠ KAD UGROŽAVAŠ MENE!!!!! ............................... hahahahahahahahahahhah ........... joj da mi je popiti kafu s tobom pa da ti kažem koju

halo bolan - SAMO I JEDINO J A IMAM PRAVO DA PROCJENIM KAD SAM UGROŽENA!!!

s kojim pravom ti odlučuješ kad si i na koji način ugrozio mene??? ko je to tebe ovlastio da procjenjuješ kad si ugrozio omladinu koja u 2.30 noću sjedi na školskom igralištu??? koja institucija je tebi dala bilo kakav certifikat da procjenjuješ stepen sigurnosti građana????

mene si ugrozio već samim tvojim postovima jer od čovjeka koji gleda samo sebe mogu svašta da očekujem, omladinu koja se usred noći nalazi na školskom igralištu ugrožavaš samim tim što ti ni na kraj pameti nisu - jer ti ćejfiš svoju brzu vožnju - POBOGU SI BRATE KOME TO SMETA, a građani pored tebe sa takvim načinom razmišljana definitivno nisu sigurniji
Potpuno pogresno, daleko od toga da gledam samo sebe, ocigledno ne citas ono sto pisem.
Gledam sve oko sebe, na sve ucesnike u saobracaju, od drugih auta do pjesaka, pratim sve sto se desava ispred, iza i oko mene kako nikog ne bih ugrozio.

I da, naravno da znam jesam li nekoga ugrozio ili nisam. Ugrozio sam nekog ako ga udarim, povrijedim i slicno, ako nekog poprskam zbog prolaska kroz lokvu, ako neko mora kociti zbog mog uvaljivanja ili ako izleti sa ceste da bi me izbjegao i slicno, to je ugrozavanje i mogu znati jesam li nekoga ugrozio ili ne.

To sto se neko BOJI da ga ne ugrozim je skroz druga prica, ljudi se svacega boje, opravdano ili ne, ja govorim o konkretnim stvarima.
Ateista

#1093 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
Ateista wrote:
eluna wrote:jos samo da nam je pronaci instituciju koja ce da izdaje certifikate za iskusne vozace kako bi isti mogli da krse zakonske propise bez naknadnog pljuvanja po drzavi zbog kazni

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

doduše - ima Formula 1 - ali za to treba imat herca ;) ...... sve frajeri sa autima koji imaju zračne jastuke na sve strane, silne abs-ove i ine --ove ............... kad su takvi maheri što ne voze formulu???? A-HA što bi se reklo

doduše - možda im smeta što i u formuli postoje pravila
Za F1 treba imati "malo vise" para, to je sport kojim se mogu baviti samo djeca bogatasa, dzaba nekom mozda i talenat ako nema uslova da ga razvije.

Sto se tice pravila u F1 i slicno, skroz je druga poenta tih pravila. Cilj tih pravila je da se osigura far play jer je to takmicenje, i cilj je da se omoguci da svako pokaze svoje umijece i talenat sto omogucavaju upravo pravila i fer play.

Voznja u saobracaju nije takmicenje, i tu pravila sluze iskljucivo zbog zastite drugih ucesnika , odnosno trebala bi, a vec sam objasnio kako ih stite i koliko su ta pravila logicna, i u praksi sluze vecinom za punjenje budzeta. I u raznim sportovima moze biti nelogicnih pravila, ali ih trebaju svi postovati kako bi svi bili ravnopravni, saobracaj nije takmicenje i nema potrebe za ravnopravnoscu, bitna je samo sigurnost.

khm ....... ateista - čul'i ti ikada za Povelju o pravima građana??????? ......... ajd malo na Wikipediu pa se nauči nečemu ....... za ovakavu izjavu bi dobio ban da sam administrator

znači traba da imamo 5 zakona o saobraćaju kako bi se lole sa dubljim džepom bolje osjećale od drugih????? ..... što bi rekla Emilija Popadić - GOSPODE BOŽE!! :zoka:
Pogresno shvaceno i izvuceno iz konteksta.

Govorim o razlikama u sportskim i saobracajnim pravilima.

Cilj sportskih pravila je fer play i ravnopravnost, a saobracajnih sigurnost gradjana, nema nikakve veze sa dubokim dzepovima i guzonjama.
Ateista

#1094 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
Ateista wrote:

Primijeitio sam par vozaca koje cesto srecem (dok ih preticem :D ) kad idem na posao, uglavnom zene, i hajd sto voze pravo sporo, nego sto kad zapada snijegn ili prva kisa koja je najopasnija jer je cesta kao led, oni voze potpuno istoim brzinom - pridrzavaju se propisa. Mozda ta brzina i nije prevelika za te uslove na cesti, mozda je taman, ali ne mogu da vjerujem da neko vozi potpuno isto po suhom i po poledici, da nema osjecaj da nema istu kontrolu kao kad je suho.

Eto gdje vodi slijepo postovanje propisa, jer nekad su uslovi na cesti toliko losi da treba voziti znatno ispod ogranicenja.
za ovo ti priznam da si u pravu - imam i ja par takvih koje srećem :) .... samo moram dodati da ima i jedan muški .....tačno ppoznam njegovo suto i registraciju .....lol
Naravno, da ne bude da sam sovinista, ima i muskih koji tako voze, isto kao sto su me neke zene znale iznenaditi dobrom i sigurnom voznjom. :D
quasar

#1095 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

respo wrote:
quasar wrote:Ja stalno i govorim o tome sto pise u zakonu, a ne o realnosti, dakle ono sto bi trebalo da bude, a nije. Znaci samo teoretski.

pa i ja govorim sta pise u zakonu

ps. to jeli to opravdano ili ne jeli u koliziji ili ne dalo bi se raspravljati do sutra
ja ti samo govorim po zakonu da svako u sarajevu moze voziti 40 a da ne krsi nijedan zakon
Govorimo o cijelom Sarajevu ili npr.ulici Zmaja od Bosne?
Ovo drugo? Onda krsis clan 39. stav 3 i 4.

Daj mi clan koji kaze drugacije.
quasar

#1096 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

eluna wrote:
Ateista wrote:
Ima veze, desna traka je za sporija i teretna vozila, lijeva za brza, to je kultura.
Autoskola mora voziti desnom stranom.

Najveci je problem je kada se nadju tri auta koja zauzmu sve tri trake i peglaju jedan pored drugog i ne mozes ih proci nikako.
ateista - upravo ovo spada u običajno pravo ...... nije ušlo u zakone zato što se pretpostavlja da ljudi razmišljaju logično te da vode računa i o pravima drugih građana ..... nažalost - to kod nas baš i nije tako i to avi osjetimo na svojoj koži
Nije obicajno pravo nego ZOBS
eluna

#1097 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Ateista wrote:
Jeff Bingham wrote:glavni su mi ovi zlocinci sto prozivaju druge za ljubomoru

ja krsim zakon vozeci brzo a vi kojima to smeta ste ljubomorni
ja vozim motor bez opreme a vi kojima to smeta ste ljubomorni
ja se nakro pjesama pa napravio karijeru a vi kojima to smeta ste ljubomorni

:roll:
Za prvu stavku priznajem da krsim zakon i imam argumente za to jer bi zakon trebao da stiti druge ucesnike a ja svojom voznjom nikog ne ugrozavam, ali ne kontam odakle izvuce ove druge dvije i kakve veze imaju sa mnom?

I da, ocigledno je da ima kompleksasa koji su ljubomorni, ne znam drugo objasnjenje, koliko puta sam naletio na nekog na cesti da vozi sporo ali mi ne da da ga preteknem, ubrzava na pravcima gdje se moze preteci pa opet uspori i slicno, kako bi ti to nazvao?
neki to zovu "držanjem lekcije onima koji traže poseban zakonski tretman" :D
Ateista

#1098 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
Ateista wrote:
Jeff Bingham wrote:glavni su mi ovi zlocinci sto prozivaju druge za ljubomoru

ja krsim zakon vozeci brzo a vi kojima to smeta ste ljubomorni
ja vozim motor bez opreme a vi kojima to smeta ste ljubomorni
ja se nakro pjesama pa napravio karijeru a vi kojima to smeta ste ljubomorni

:roll:
Za prvu stavku priznajem da krsim zakon i imam argumente za to jer bi zakon trebao da stiti druge ucesnike a ja svojom voznjom nikog ne ugrozavam, ali ne kontam odakle izvuce ove druge dvije i kakve veze imaju sa mnom?

I da, ocigledno je da ima kompleksasa koji su ljubomorni, ne znam drugo objasnjenje, koliko puta sam naletio na nekog na cesti da vozi sporo ali mi ne da da ga preteknem, ubrzava na pravcima gdje se moze preteci pa opet uspori i slicno, kako bi ti to nazvao?
neki to zovu "držanjem lekcije onima koji traže poseban zakonski tretman" :D
A neki to zovu ugrozavanjem saobracaja i nepridrzavanjem zakonskih propisa. :D
respo

#1099 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:
respo wrote:pa i ja govorim sta pise u zakonu

koliko to ulica u sarajevu ima 3 trake?

bas na bulevaru ne krsis 3 i 4 posebno 4
quasar

#1100 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

respo wrote:
quasar wrote:
respo wrote:pa i ja govorim sta pise u zakonu

koliko to ulica u sarajevu ima 3 trake?

bas na bulevaru ne krsis 3 i 4 posebno 4
Umoran sam od ponavljanja. Hajd procitaj clan 39.
vise od jedne trake u istom smjeru - ima ih koliko hoces, sve trasnferzale i sjeverna longitudinala - iliti Put zivota.
Sta konkretno mislis pod prekrsajem iz clana 39 stav 3 i 4?
Post Reply