Rad vikendom i plaćanje istog

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

vozač

#1 Rad vikendom i plaćanje istog

Post by vozač »

Uposlen sam u državnoj firmi, imam redovno radno vrijeme ponedjeljak-petak. Sad imam problem sa direktorom koji mi nameće obavezu rada tokom cijele godine, odnosno pravi mi rješenje za rad i vikendima i praznicima, ubacuje me u smjene i traži da radim mijenjajući se sa kolegama tokom cijele godine, a ne želi da nam dodatno plaća ni vikende, ni praznike, niti nam ih je do sada u ovih nekoliko mjeseci plaćao.

Konsultovao sam se na više mjesta, ali još uvijek nisam dobio konkretan odgovor, da li on to može ili ne. Konkretno, da li me mora platiti dodatno za rad vikendom i praznicima? Napominjem da se radi o državnoj firmi i da nisam u robovlasničkom odnosu u nekoj privatnoj firmi gdje gazda može kršiti zakon kako mu volja.

Nisam siguran kako je ovo zakonski regulisano, ja mislim da imam pravo na dodatnu naknadu. Razumijem da me može rasporediti na drugo radno mjesto, u skladu sa stručnom spremom, da mi može promijeniti radno vrijeme, ali ne prihvatam da mi može uzeti vikende i praznike, a da mi to ne plati. Ne mogu dobiti nikakav konkretan odgovor od ljudi koje sam konsultovao, svi nešto tumače, svako na svoj način, neko kaže imaš pravo, neko ne, a ja se ne bih zalijetao ni sa čim dok ne pripremim teren.

Ako neko može dati tumačenje, bio bih mu zahvalan.
Drvosjeca iz Dejcica

#2 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

vozač wrote:Uposlen sam u državnoj firmi, imam redovno radno vrijeme ponedjeljak-petak. Sad imam problem sa direktorom koji mi nameće obavezu rada tokom cijele godine, odnosno pravi mi rješenje za rad i vikendima i praznicima, ubacuje me u smjene i traži da radim mijenjajući se sa kolegama tokom cijele godine, a ne želi da nam dodatno plaća ni vikende, ni praznike, niti nam ih je do sada u ovih nekoliko mjeseci plaćao.

Konsultovao sam se na više mjesta, ali još uvijek nisam dobio konkretan odgovor, da li on to može ili ne. Konkretno, da li me mora platiti dodatno za rad vikendom i praznicima? Napominjem da se radi o državnoj firmi i da nisam u robovlasničkom odnosu u nekoj privatnoj firmi gdje gazda može kršiti zakon kako mu volja.

Nisam siguran kako je ovo zakonski regulisano, ja mislim da imam pravo na dodatnu naknadu. Razumijem da me može rasporediti na drugo radno mjesto, u skladu sa stručnom spremom, da mi može promijeniti radno vrijeme, ali ne prihvatam da mi može uzeti vikende i praznike, a da mi to ne plati. Ne mogu dobiti nikakav konkretan odgovor od ljudi koje sam konsultovao, svi nešto tumače, svako na svoj način, neko kaže imaš pravo, neko ne, a ja se ne bih zalijetao ni sa čim dok ne pripremim teren.

Ako neko može dati tumačenje, bio bih mu zahvalan.
Jbg. druže, dobro došao u svijet nas običnih smrtnika koji decenijama rintamo kod privatnika. Nisam siguran kako je to regulisano kod državnih firmi/institucija, da li imate neki kolektivni ugovor, ali sam mislim da se prekovremeno plaća.
O'zone
Globalni moderator

#3 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by O'zone »

Rad vikendom, praznicima i noćni odnosno prekovremeni rad se dodatno plaća. E sad ne znam jesi na Federalnom ili na državnom nivou.

Na Federalnom imaš zakon o radu koji kaže:
Clan 32.

-U slucaju vise sile (pozar, potres, poplava) i iznenadnog povecanja obima posla, kao i u drugim slicnim slucajevima neophodne potrebe, zaposlenik, na zahtijev poslodavca, obavezan je da radi duze od punog radnog vremena (prekovremeni rad ), a najvise do 10 sati sedmicno.
-Ako prekovremeni rad zaposlenika traje duze od tri sedmice neprekidno ili vise od 10 sedmica u toku kalendarske godine, o prekovremenom radu poslodavac obavijestava organ nadlezan za poslove inspekcije rada kantona (u daljnjem tekstu: inspekcija rada kantona).
-Nije dozvoljen prekovremeni rad maloljetnih zaposlenika. Trudnica, majka odnosno usvojilac sa djetetom do tri godine zivota i samohrani roditelj odnosno usvojilac sa djetetom do sest godina zivota, moze raditi prekovremeno, ako da pismenu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.
-Inspekcija rada kantona zabranit ce prekovremeni rad, uveden suprotno st. 1., 2., 3. i 4. ovog clana.
Znači ne može on samovoljno tebi nabiti prekovremeni

Dalje što se tiče rada u smjenama
Clan 33.

Ako priroda posla to zahtijeva, puno radno vrijeme moze se preraspodjeliti tako da tokom jednog perioda traje duze, a tokom drugog perioda krace od punog radnog vremena, s tim da prosjecno radno vrijeme ne moze biti duze od 52 sata sedmicno, a za sezonske poslove najduze 60 sati sedmicno.
Ako je uvedena preraspodjela radnog vremena, prosjecno radno vrijeme tokom kalendarske godine ili drugog perioda odredenog kolektivnim ugovorom, ne moze biti duze od 40 sati u sedmici. Ako je uvedena preraspodjela radnog vremena, takvo radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom.
Vikendi odnosno slobodni dani
Clan 39.

Zaposlenik ima pravo na sedmicni odmor u trajanju od najmanje 24 sata neprekidno, a ako je neophodno da radi na dan svog sedmicnog odmora, osigurava mu se jedan dan u periodu odredenom prema dogovoru poslodavca i zaposlenika.

Clan 40.

Zaposleniku se ne moze uskratiti pravo na odmor u toku rada, dnevni odmor i sedmicni odmor.
Moraš imati jedan dan sedmično odmora

Što se tiče plaćanja moraćeš da konsultuješ kolektivni ugovor vaše grane u kojoj radiš jer zakon kaže
Clan 71.

Zaposlenik ima pravo na povecanu placu za otezane uvjete rada, prekovremeni rad i nocni rad, te za rad nedjeljom i praznikom ili nekim drugim danom za koji je zakonom odredeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Najpametnije ti je od svega ako imaš prijatelja advokata ili pravnika sjedi sa njim plati večeru, ručak šta bilo i protabirite kako i šta.

Sreća pa nisi u privatnoj firmi :mrgreen:
vozač

#4 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by vozač »

hvala svima na informacijama,
budžet je federalni, a ja nemam baš snage za istraživanje, a ni vremena,

znam da imamo pravilnik koji je bevanda potpisao i odobrio i u kojem stoji da se rad subotom i nedjeljom plaća dodatno 30%, a praznikom 50%, noćni rad također ... ne znam koliko, ovdje se, bar ja mislim radi o čistoj demonstraciji sile po sistemu stisni pa se žali, ali to kod mene ne pije vode, dovoljno sam lud da me niko ne levati

gledao sam i neke zakone i jasno mi je da termin radni i neradni dan ne bi ni postojao da se to u praksi ne razlikuje, zašto bi se zvali različito ako je svejedno radiš li nedjeljom ili četvrtkom, praznikom ili običnim danom, jel tako, onda bi sve bili isti dani

ozone, znači trebalo bi da vidim kolektivni ugovor za federalne institucije i šta tamo piše

u suštini nama je isto radno vrijeme, sve se uklapa, jasna mi je i preraspodjela i sve što ide uz to, ništa nije problem osim DODATNOG PLAĆANJA ZA VIKENDE I PRAZNIKE,

da se razumijemo ni to nije problem, barem za mene, ne bih to nikada tražio, ne treba mi, ali je problem u arogantnom i drskom nastupu, demonstraciji sile, a ja neću kleknuti ... nema sile, da je korektan odnos ne bi bilo nikakvih problema, ovako ako glavni hoće igranku imaće je, ali da je plati
O'zone
Globalni moderator

#5 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by O'zone »

vozač wrote:hvala svima na informacijama,
budžet je federalni, a ja nemam baš snage za istraživanje, a ni vremena,

znam da imamo pravilnik koji je bevanda potpisao i odobrio i u kojem stoji da se rad subotom i nedjeljom plaća dodatno 30%, a praznikom 50%, noćni rad također ... ne znam koliko, ovdje se, bar ja mislim radi o čistoj demonstraciji sile po sistemu stisni pa se žali, ali to kod mene ne pije vode, dovoljno sam lud da me niko ne levati

gledao sam i neke zakone i jasno mi je da termin radni i neradni dan ne bi ni postojao da se to u praksi ne razlikuje, zašto bi se zvali različito ako je svejedno radiš li nedjeljom ili četvrtkom, praznikom ili običnim danom, jel tako, onda bi sve bili isti dani

ozone, znači trebalo bi da vidim kolektivni ugovor za federalne institucije i šta tamo piše

u suštini nama je isto radno vrijeme, sve se uklapa, jasna mi je i preraspodjela i sve što ide uz to, ništa nije problem osim DODATNOG PLAĆANJA ZA VIKENDE I PRAZNIKE,

da se razumijemo ni to nije problem, barem za mene, ne bih to nikada tražio, ne treba mi, ali je problem u arogantnom i drskom nastupu, demonstraciji sile, a ja neću kleknuti ... nema sile, da je korektan odnos ne bi bilo nikakvih problema, ovako ako glavni hoće igranku imaće je, ali da je plati
Pokušaj se dočepati tog pravilnika odnosno kolektivnog ugovora mislim da ga imaš i na netu samo zavisi od grane u kojoj si (zdravstvo, sudstvo, obrazovanje, javna uprava, etc.) pa vidi šta tamo piše o naknadama i uopće o radu ne radnim danima.

Ja znam dosta ljudi koji rade pri budžetu i da su tužili svoje ustanove u kojima rade zbog kršenja kolektivnog ugovora i zakona o radu mada to meni nekad nije logično ali opet sa druge strane i treba tako. Još da se hoćemo mi u privatnom sektoru dozvati tobe :mrgreen:

Ja se prošle sedmice zakačio sa šefom hoće da nam smanji sa 4 na dva slobodna dana mjesečno jbg-a može mu se :-D
iz dna duše

#6 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by iz dna duše »

Ti kao zaposlenik po zakonu smiješ imati 40 redovnih radnih sati, rasporedjenih u petodnevnoj radnoj sedmici, što znači, da moraš imati jedan sedmični odmor u trajanju od najmanje 24 sata. Sve preko 40 sati što ostvariš u jednoj sedmici se računa kao prekovremeni i plaća se uvećan za određeni procenat (20 ili 30%). Noćni rad ili rad u vrijeme praznika se takodje plaća uvećano (ne bih sada napamet da ti kažem koliko %, ali više nego prekovremeni rad. Pauza u dužini od 30 min, ako se ne varam, u FBiH ne ulazi u broj ostvarenih sati, a u RS ulazi u fond sati.

Nego, kako reče Muha, mi koji smo radili ili radimo u privatnoj firmi (čast izuzecima) nemamo tako strogo odredjeno radno vrijeme niti bismo mogli kao nešto zahtijevati, jer ako bih se pozivali stalno na ZOR ili Parvilnik o radu, onda bismo brzo ostali bez posla. Radimo dok ne zavrsimo i viđe. Ali, kako rekoh, ponegdje to ima i u privatnim firmama.
vozač

#7 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by vozač »

ma nema potrebe da se dočepam bilo čega, meni je to dostupno, imam kopiju pravilnika u ladici, na kraju krajeva zatražiću ga i službeno ako treba, znam šta piše u njemu, sve je definisano, jedino me buni šta je od svih ovih akata aktuelno

ako sam vas sve dobro shvatio trebam uzeti
1. aktuelni zakon o radu (federalni)
2.važeći kolektivni ugovor (federalni, za organe uprave)
3. pravilnik o plaćama moje firme

proučiti šta kažu o ovoj problematici i poduzeti korake

u suštini, nemam ni prekovremeni rad, ni noćni, jedino rad vikendom i praznicima i to je ono što me zanima, kako je regulisano
šta mislite, hoće li ova 3 pomenuta dokumenta biti dovoljna da budem načisto šta mi je raditi?
vozač

#8 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by vozač »

iz dna duše wrote:Ti kao zaposlenik po zakonu smiješ imati 40 redovnih radnih sati, rasporedjenih u petodnevnoj radnoj sedmici, što znači, da moraš imati jedan sedmični odmor u trajanju od najmanje 24 sata. Sve preko 40 sati što ostvariš u jednoj sedmici se računa kao prekovremeni i plaća se uvećan za određeni procenat (20 ili 30%). Noćni rad ili rad u vrijeme praznika se takodje plaća uvećano (ne bih sada napamet da ti kažem koliko %, ali više nego prekovremeni rad. Pauza u dužini od 30 min, ako se ne varam, u FBiH ne ulazi u broj ostvarenih sati, a u RS ulazi u fond sati.

Nego, kako reče Muha, mi koji smo radili ili radimo u privatnoj firmi (čast izuzecima) nemamo tako strogo odredjeno radno vrijeme niti bismo mogli kao nešto zahtijevati, jer ako bih se pozivali stalno na ZOR ili Parvilnik o radu, onda bismo brzo ostali bez posla. Radimo dok ne zavrsimo i viđe. Ali, kako rekoh, ponegdje to ima i u privatnim firmama.
moje tumačenje boldiranog je slijedeće, radim 5 dana u sedmici od ponedjeljka do petka, u subotu dežuram što znači probijam limit radnih sati za jednu sedmicu i to mi se mora platiti više za određeni procenat
ako mi je uzeo subotu, imam slobodan dan, npr. u ponedjeljak, onda u toj sedmici radim recimo 4 dana, ne radim vikend i to je 10 radnih dana za dvije sedmice,

u suštini to je isti fond sati, 6 dana u jednoj sedmici + 4 u drugoj, ali oteo mi je subotu i to se mora platiti,a probio sam i limit radnih sati, bez obzira što naredne sedmice radim dan manje,

ja tako mogu raditi i par mjeseci, npr. odu kolege na godišnji ili se razbole, pa npr. nas dvojica lupamo smjene mjesec dana, radimo 4 vikenda, a opet da mi niko ne plaća te vikende, meni je to van pameti
diason

#9 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by diason »

Ako bi se mogao nadovezati i pitati u vezi plaćanja vikendom.Firma koja se bavi proizvodnjom je digla norme da ih ni jedan radnik ne može uhvatit, recimo ako se određenih jedinica može napraviti 1000 oni su stavili 3000.I sad kad dođe rad vikendom, oni računaju recimo subotu sa podbačajem, u kojem je večina radnika, i tako se desi da za rad subotom se dobije 8 KM toplog obroka a dnevnica se ispari u podbačaju.Pitanje je, je li to zakon prepoznaje, smije li se to raditi, i da li bi morali odvojiti rad vikendom, produženi rad i sl. od norme posla na platnoj listi?
kica

#10 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by kica »

U drustvu gdje je 40% nezaposleno, poslodavci rade sta zele, a radnik nema mogucnosti da bilo sta poduzme :-(
iz dna duše

#11 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by iz dna duše »

diason wrote:Ako bi se mogao nadovezati i pitati u vezi plaćanja vikendom.Firma koja se bavi proizvodnjom je digla norme da ih ni jedan radnik ne može uhvatit, recimo ako se određenih jedinica može napraviti 1000 oni su stavili 3000.I sad kad dođe rad vikendom, oni računaju recimo subotu sa podbačajem, u kojem je večina radnika, i tako se desi da za rad subotom se dobije 8 KM toplog obroka a dnevnica se ispari u podbačaju.Pitanje je, je li to zakon prepoznaje, smije li se to raditi, i da li bi morali odvojiti rad vikendom, produženi rad i sl. od norme posla na platnoj listi?

Zakon prepoznaje samo broj redovnih sati, dozvoljenih na sedmicnom nivou i obavezni sedmicni odmor od min 24 sata, a sto se tice plata (u kontekstu dnevnice i ispunjavanja, odnosno neispunjvanja norme), pred zakonom je važno da poslodavac ne isplaćuje plate mane od zagarantovanih.
prog321

#12 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by prog321 »

kica wrote:U drustvu gdje je 40% nezaposleno, poslodavci rade sta zele, a radnik nema mogucnosti da bilo sta poduzme :-(

eijs, 40 % :lol:
kica

#13 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by kica »

prog321 wrote:
kica wrote:U drustvu gdje je 40% nezaposleno, poslodavci rade sta zele, a radnik nema mogucnosti da bilo sta poduzme :-(

eijs, 40 % :lol:
Greska do mene, 44,50%

Posao u BiH traži 550.000 ljudi, nominalna nezaposlenost 44,5 posto

Više od 60 posto nezaposlenih su kvalificirani i nekvalificirani radnici

SARAJEVO - Posao u Bosni i Hercegovini trenutačno traži više od 550.000 osoba, a nominalna stopa nezaposlenosti premašila je 44 posto, podaci su koje je u ponedjeljak objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Prema statističkim pokazateljima, 31. prosinca 2013. godine na evidencijama nezaposlenih bilo je 553.481 osoba, što je za oko dvije tisuće više u odnosu na studeni prošle godine.

Najviše nezaposlenih, odnosno njih gotovo 392.000, bilo je evidentirano na području Federacije BiH, oko 150.000 u Republici Srpskoj, dok je nešto više od 12.000 nezaposlenih s područja distrikta Brčko.

Više od 60 posto nezaposlenih su kvalificirani i nekvalificirani radnici.

Službeni pokazatelji govore kako u BiH, koja po posljednjem popisu ima oko 3,8 milijuna stanovnika, statistička stopa nezaposlenosti trenutačno iznosi 44,5 posto.

Procjena Agencije je kako je stvarna nezaposlenost na razini od 27,5 posto jer evidencije zavoda za zapošljavanje ne odražavaju stvarno stanje na terenu s obzirom da je dio nominalno nezaposlenih zapravo angažiran unutar raširenog sektora tzv. sive ekonomije.
channel10

#14 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by channel10 »

Zar nije rad subotom placen sa 150, a nedjeljom 200 posto odnosno duplom dnevnicom?
Wolf Angel

#15 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by Wolf Angel »

vozač wrote:
iz dna duše wrote:Ti kao zaposlenik po zakonu smiješ imati 40 redovnih radnih sati, rasporedjenih u petodnevnoj radnoj sedmici, što znači, da moraš imati jedan sedmični odmor u trajanju od najmanje 24 sata. Sve preko 40 sati što ostvariš u jednoj sedmici se računa kao prekovremeni i plaća se uvećan za određeni procenat (20 ili 30%). Noćni rad ili rad u vrijeme praznika se takodje plaća uvećano (ne bih sada napamet da ti kažem koliko %, ali više nego prekovremeni rad. Pauza u dužini od 30 min, ako se ne varam, u FBiH ne ulazi u broj ostvarenih sati, a u RS ulazi u fond sati.

moje tumačenje boldiranog je slijedeće, radim 5 dana u sedmici od ponedjeljka do petka, u subotu dežuram što znači probijam limit radnih sati za jednu sedmicu i to mi se mora platiti više za određeni procenat
ako mi je uzeo subotu, imam slobodan dan, npr. u ponedjeljak, onda u toj sedmici radim recimo 4 dana, ne radim vikend i to je 10 radnih dana za dvije sedmice,

u suštini to je isti fond sati, 6 dana u jednoj sedmici + 4 u drugoj, ali oteo mi je subotu i to se mora platiti,a probio sam i limit radnih sati, bez obzira što naredne sedmice radim dan manje,

ja tako mogu raditi i par mjeseci, npr. odu kolege na godišnji ili se razbole, pa npr. nas dvojica lupamo smjene mjesec dana, radimo 4 vikenda, a opet da mi niko ne plaća te vikende, meni je to van pameti
Tvoj direktor pravi više prekršaja po Zakonu o radu, na znam sada koji kolektivni, tj granski ugovor imate, ili interni pravilnik o radu, ali kako god moralo bi biti usklađeno sa općim kolektivnim ugovorom za teritoriju fbih, evo ti link i nađi si član 12. koji ti definiše prekovremeni rad i plaćanje istoga
http://www.sobih.ba/siteoo/images/stori ... ktivni.pdf
Last edited by Wolf Angel on 24/10/2014 15:02, edited 1 time in total.
Wolf Angel

#16 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by Wolf Angel »

diason wrote:Ako bi se mogao nadovezati i pitati u vezi plaćanja vikendom.Firma koja se bavi proizvodnjom je digla norme da ih ni jedan radnik ne može uhvatit, recimo ako se određenih jedinica može napraviti 1000 oni su stavili 3000.I sad kad dođe rad vikendom, oni računaju recimo subotu sa podbačajem, u kojem je večina radnika, i tako se desi da za rad subotom se dobije 8 KM toplog obroka a dnevnica se ispari u podbačaju.Pitanje je, je li to zakon prepoznaje, smije li se to raditi, i da li bi morali odvojiti rad vikendom, produženi rad i sl. od norme posla na platnoj listi?
Mislim da bi trebali, jer se isti obračunava u najmanjem procentu od bruto-satnice.
prog321

#17 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by prog321 »

Ako radis u drzavnoj firmi, ne bi trebao biti placen ni za onih 40 sati.
:D
vozač

#18 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by vozač »

Wolf Angel wrote:
vozač wrote:

Tvoj direktor pravi više prekršaja po Zakonu o radu, na znam sada koji kolektivni, tj granski ugovor imate, ili interni pravilnik o radu, ali kako god moralo bi biti usklađeno sa općim kolektivnim ugovorom za teritoriju fbih, evo ti link i nađi si član 12. koji ti definiše prekovremeni rad i plaćanje istoga
http://www.sobih.ba/siteoo/images/stori ... ktivni.pdf

ZAKON O PLAĆAMA I NAKNADAMA U ORGANIMA VLASTI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE,
Član 24.
Naknada za prekovremeni rad, rad u neradne dane,
noćni rad i rad u dane državnih praznika
U slučaju prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada ili rada u dane državnih praznika, državni
službenik i namještenik ima pravo na naknadu osnovne plaće, razmjerno vremenu trajanja tog rada,
uvećanom za postotak utvrđen kolektivnim ugovorom.
Visina naknade i uvjeti za ostvarivanje naknade utvrdit će se aktom Vlade Federacije.
Obračun naknade iz stava 1. ovog člana vrši se od osnovne plaće bez dijela plaće po osnovu penzijskog
staža. Naknada iz ovog člana čini sastavni dio plaće.

na ovo se nadoveže
Uredba o naknadama ko je nemaju karakter plaće, odnosno
Član 6.
Državnom službeniku i namješteniku osnovna plaća uvećat će se:
a) za prekovremeni rad najmanje 50%,
b) za rad u neradne dane najmanje 30%,
c) za rad noću najmanje 35%,
d) za rad u dane državnih praznika najmanje 50%.
Naknade odnosno uvećanja plaće iz stava 1. ovog. člana ostvaruju se donošenjem rješenja u kome
će biti precizno naznačeni vrsta poslova, period obavljanja poslova i broj izvršioca poslova.

a na ova dva dokumenta se pozivaju u mojoj firmi kroz PRAVILNIK O PLAĆAM I NAKNADAMA

tako da što se mene tiče sve je kristalno jasno, imam pravilnik u firmi i imam ova dva dokumenta na koji se pozivaju, a u njima je jasno rečeno na što imam pravo

hvala svima na pomoći, mislim da sam na dobrom putu da riješim problem
O'zone
Globalni moderator

#19 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by O'zone »

channel10 wrote:Zar nije rad subotom placen sa 150, a nedjeljom 200 posto odnosno duplom dnevnicom?
Jes' ako si ministar :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#20 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by Bloo »

O'zone wrote:
channel10 wrote:Zar nije rad subotom placen sa 150, a nedjeljom 200 posto odnosno duplom dnevnicom?
zavisi kako je navedeno u pravilniku o radu i/ili kolektivnom ugovoru ako ga imate.
O'zone
Globalni moderator

#21 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by O'zone »

Bloo wrote:
O'zone wrote:
zavisi kako je navedeno u pravilniku o radu i/ili kolektivnom ugovoru ako ga imate.
Hm da vidim :?: Privatna firma i šef kaže radiš Nedjelju i eto to je to :mrgreen: Evo recimo radim i sutra i prekosutra i mislim da ću odmarat tam' u onu Nedjelju.

Kod privatnika - privatnik je i pravilnik o radu i kolektivni ugovor i zakon o radu što on kaže to je to
Bloo
Globalna šefica

#22 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by Bloo »

O'zone wrote:
Kod privatnika - privatnik je i pravilnik o radu i kolektivni ugovor i zakon o radu što on kaže to je to
znam :D been there, done that
međutim, da li IKO tuži privatne firme?
prog321

#23 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by prog321 »

O'zone wrote:
Hm da vidim :?: Privatna firma i šef kaže radiš Nedjelju i eto to je to :mrgreen: Evo recimo radim i sutra i prekosutra i mislim da ću odmarat tam' u onu Nedjelju.

Tacno tako.
A ovi lezihljebovici u drzavnim firmama koji brat-bratu ne rade ni 20% radnog vremena, htjeli bi da budu placeni za prekovremeno ?? :lol:
O'zone
Globalni moderator

#24 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by O'zone »

Bloo wrote:
O'zone wrote:
znam :D been there, done that
međutim, da li IKO tuži privatne firme?
Naša je krivica zašto se privatnici ponašaju tako.

Radnici prvo nisu složni između sebe jer ako jedan odluči da tuži njih 100 stoji i čeka da mu zabije nož u leđa kako bi dospjeli na njegovo radno mjesto (been there :mrgreen: ušo do balčaka). Druga stvar niko neće da talasa boji se da će ostati bez posla a sa druge strane svejstan je da mu sutra može reći da kupi prnje i leti napolje.

Za dosta slučajeva znam da su radnici dobili kad su tužili privatnike ali raja i dalje ne smije da se upusti u tu struju jer bolje je plata svaka tri mejseca nego da je nema nikako :roll:
Bloo
Globalna šefica

#25 Re: Rad vikendom i plaćanje istog

Post by Bloo »

O'zone wrote: Za dosta slučajeva znam da su radnici dobili kad su tužili privatnike ali raja i dalje ne smije da se upusti u tu struju jer bolje je plata svaka tri mejseca nego da je nema nikako :roll:
da, jer je zaposlenik uvijek slabija strana naspram poslodavca - sto se tice radnog prava
jbg samo kod privatnik ti ne pada na pamet jer sve mislis suti dobro je bice bolje :D
Post Reply