rad u njemackoj, studenti
- elmirčo
#1 rad u njemackoj, studenti
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=49925
zna li neko nesto konkretnije o ovome
da li je neko ucestvovao u ovakvim projektima?
iskustva?
zna li neko nesto konkretnije o ovome
da li je neko ucestvovao u ovakvim projektima?
iskustva?
- elmirčo
#2 Re: rad u njemackoj, studenti
Hvala na iscrpnim odgovorima

- Zatamnjena stakla
#4 Re: rad u njemackoj, studenti
Idu redovni studenti 
Ma jarane, vjerovatno je dobra dnevnica.
Ja planiram juni i juli tamo radit.
Sad ne znam kako cu otic al cu otic
Ma jarane, vjerovatno je dobra dnevnica.
Ja planiram juni i juli tamo radit.
Sad ne znam kako cu otic al cu otic
-
Emilija Kovačev
#5 Re: rad u njemackoj, studenti
Ja sam prošle godine radila test, imala razgovore za te poslove, prošla to sve nekad u decembru, kasnije objavili rezultate, rekli da će u maju nas kontaktirati njemačke firme, ko sve ne... Međutim, niti su me kasnije zvali, a koliko sam čula od ljudi koji su sa mnom bili tih dana, nisu ni njih. Do koga je bilo prošle godine, da li je cijela akcija neuspjela, ili samo u mom slučaju i tih meni bliskih ljudi
, ne znam...
Djelovalo mi je kao jedna ozbiljna i fina stvar, uz to sam slušala ranija iskustva nekih ljudi, koja su bila pozitivna. Šta se desilo prošle godine, sam Bog zna. Nebitno, nakon tog dana, ljudi su ubjeđeni da sam expert njemačkog jezika.
Sretno u svakom slučaju svakome ko se odluči prijaviti.
Djelovalo mi je kao jedna ozbiljna i fina stvar, uz to sam slušala ranija iskustva nekih ljudi, koja su bila pozitivna. Šta se desilo prošle godine, sam Bog zna. Nebitno, nakon tog dana, ljudi su ubjeđeni da sam expert njemačkog jezika.
- Zatamnjena stakla
#6 Re: rad u njemackoj, studenti
Gdje si išla na te testove?Emilija Kovačev wrote:Ja sam prošle godine radila test, imala razgovore za te poslove, prošla to sve nekad u decembru, kasnije objavili rezultate, rekli da će u maju nas kontaktirati njemačke firme, ko sve ne... Međutim, niti su me kasnije zvali, a koliko sam čula od ljudi koji su sa mnom bili tih dana, nisu ni njih. Do koga je bilo prošle godine, da li je cijela akcija neuspjela, ili samo u mom slučaju i tih meni bliskih ljudi, ne znam...
Djelovalo mi je kao jedna ozbiljna i fina stvar, uz to sam slušala ranija iskustva nekih ljudi, koja su bila pozitivna. Šta se desilo prošle godine, sam Bog zna. Nebitno, nakon tog dana, ljudi su ubjeđeni da sam expert njemačkog jezika.![]()
- elmirčo
#7 Re: rad u njemackoj, studenti
@sorel
trebas se prijaviti na biro do 7.12. i onda ce te pozvati, negdje u sarajevu se to radi, da li u ambasadi ili gdje vec ne znam, ugl zvace te,
pise ti gore sve
@emilija
kakvi su na tom testiranju, msm jel moras bas znati ili...
ja sam cuo da je prosle ili pretprosle godine, komisija rekla kako oni nikome nece uskratit priliku da ide zaraditi, jer kad tamo dodjes, snalazi se
trebas se prijaviti na biro do 7.12. i onda ce te pozvati, negdje u sarajevu se to radi, da li u ambasadi ili gdje vec ne znam, ugl zvace te,
pise ti gore sve
@emilija
kakvi su na tom testiranju, msm jel moras bas znati ili...
ja sam cuo da je prosle ili pretprosle godine, komisija rekla kako oni nikome nece uskratit priliku da ide zaraditi, jer kad tamo dodjes, snalazi se
-
Emilija Kovačev
#8 Re: rad u njemackoj, studenti
@Sorel i @elmirčo,
Zavod za zapošljavanje se nalazi u ulici Đoze Mazalića Sarajevo. Snaći ćete se. Uglavnom, prijavite se u zavodu u mjestu gdje se nalazite, (čini mi se), i onda oni vašu prijavu proslijede u Sarajevo. Kasnije vas iz Sarajeva zovu i kažu vam dan kad trebate biti tu.
Najprije se radi test njemačkog. Ima vas oko 20 u toj prostoriji. Test, pa može se reći da nije jednostavan, pogotovo za one koji se godinama nisu susreli s tim. Najprije ima da se upotpune neke rečenice, da se prebace glagoli iz jednog u drugo vrijeme, isto to i sa rečenicama. Onda, ima komparacija pridjeva, postavljanje članova tamo gdje pripadaju.. Klasični gramatički test kao u srednjoj. Na zadnjoj stranici je prostor kao za mini esej, više neka biografija o sebi. Treba napisati desetak rečenica (ako znate
) o sebi, hobiji, zanimanja i te stvari.
Relativno malo vremena ima, pogotovo ako vam u glavi to nije sve fino posloženo.
Poslije toga se radi kao "usmeni" sa nekom profeosoricom s Filozofskog, ako sam je dobro shvatila. Ona dok razgovara sa osobom, ispravlja test i govori da li valja ili ne. Odjednom ulaze dvije osobe. Tad zahtjeva razgovor na njemačkom, malo o tom eseju, malo o vremenu vani.
Ukoliko budete išli na ovo, preporuka je da dobro ispitate u toj grupici od 20 studenata ko je već boravio u Njemačkoj, odnosno zna jezik, jer takve osobe želite izbjeći na tom mini razgovoru.
Prije mene je bio jedan momak koji je izgleda za vrijeme rata tamo završio nekakve škole, s njom se raspričao o svemu i svačemu, uglavnom bio je iznad mog tadašnjeg znanja njemačkog. Odmah je ona očekivala od mene isto, a ja sam joj se lijepo nasmijala.
No, ipak sam zadovoljila njene kriterije, između ostalog kao i većina. Onda su nam rekli da ponesemo neke papire i "dobro, dobro čuvamo", da će nam trebati kad ih budemo nosili poslodavcima u Njemačku. Ti papiri nikad nisu vidjeli Njemačke, niko me kasnije nije zvao. To sam već pisala.
Zavod za zapošljavanje se nalazi u ulici Đoze Mazalića Sarajevo. Snaći ćete se. Uglavnom, prijavite se u zavodu u mjestu gdje se nalazite, (čini mi se), i onda oni vašu prijavu proslijede u Sarajevo. Kasnije vas iz Sarajeva zovu i kažu vam dan kad trebate biti tu.
Najprije se radi test njemačkog. Ima vas oko 20 u toj prostoriji. Test, pa može se reći da nije jednostavan, pogotovo za one koji se godinama nisu susreli s tim. Najprije ima da se upotpune neke rečenice, da se prebace glagoli iz jednog u drugo vrijeme, isto to i sa rečenicama. Onda, ima komparacija pridjeva, postavljanje članova tamo gdje pripadaju.. Klasični gramatički test kao u srednjoj. Na zadnjoj stranici je prostor kao za mini esej, više neka biografija o sebi. Treba napisati desetak rečenica (ako znate
Relativno malo vremena ima, pogotovo ako vam u glavi to nije sve fino posloženo.
Poslije toga se radi kao "usmeni" sa nekom profeosoricom s Filozofskog, ako sam je dobro shvatila. Ona dok razgovara sa osobom, ispravlja test i govori da li valja ili ne. Odjednom ulaze dvije osobe. Tad zahtjeva razgovor na njemačkom, malo o tom eseju, malo o vremenu vani.
Ukoliko budete išli na ovo, preporuka je da dobro ispitate u toj grupici od 20 studenata ko je već boravio u Njemačkoj, odnosno zna jezik, jer takve osobe želite izbjeći na tom mini razgovoru.
Prije mene je bio jedan momak koji je izgleda za vrijeme rata tamo završio nekakve škole, s njom se raspričao o svemu i svačemu, uglavnom bio je iznad mog tadašnjeg znanja njemačkog. Odmah je ona očekivala od mene isto, a ja sam joj se lijepo nasmijala.
No, ipak sam zadovoljila njene kriterije, između ostalog kao i većina. Onda su nam rekli da ponesemo neke papire i "dobro, dobro čuvamo", da će nam trebati kad ih budemo nosili poslodavcima u Njemačku. Ti papiri nikad nisu vidjeli Njemačke, niko me kasnije nije zvao. To sam već pisala.
- elmirčo
#9 Re: rad u njemackoj, studenti
prijava je u kantonalnom birou...meni dakle tz..
haj nemam šta izgubit osim da me kidnapuju i prodaju u bijelo roblje xd
hvala na info
haj nemam šta izgubit osim da me kidnapuju i prodaju u bijelo roblje xd
hvala na info
- crusader
#10 Re: rad u njemackoj, studenti
prijavio se danas, testiranje ce biti polovinom decembra
emilija de mi reci koliko vas je bilo na testiranju, ima li puno konkurencije ? jesi li pricala sa nekim ko je vec bio tamo, kakva su im iskustva, gdje su bili, sta su radili, koliko su placeni, daj nam jos info ako znash ? 
-
Emilija Kovačev
#11 Re: rad u njemackoj, studenti
Izvinite, nisam stigla ranije da pišem.
Prijavi se dosta studenata koje oni rasporede u grupe za testiranje po gradu iz kojeg dolazite obično. Dakle, ne vriši se odmah neka bitna klasifikacija, čisto da olakšaju onima koji nisu iz Sarajeva, pa da ne stave odmah u 8 h i slično.
Tad nam je rečeno da se prijavilo da li 200 da li 150 studenata. Uglavnom, taman onoliko koliko treba.
Dakle, to testiranje je bilo pro forme, jer su kasnije izbacili listu i gotovo su svi prijavljeni prošli. Kako sam pisala, u jednom terminu bude oko 20 studenata. A, na razgovor ulazi po dvoje, ali profesorica priča zasebno sa svakim, dakle jedno gotovo da džaba sjedi par minuta.
Ne znam puno o iskustvima direktno iz Njemačke. Znam samo da su išli, radili i zaradili; te se prijavljivali opet.
Očito im je bilo dobro i nisu se osjećali izigranim.
Prijavu koju sam i ja kasnije popunjavala ima listu grupa poslova prema znanju njemačkog jezika. Npr, možeš ići raditi u polju, kopati krompire, brati voće, povrće, ne treba ti jezik. A, možeš biti konobar, raditi u McDonaldsu ili na recepciji hotela i sl. Dakle, veliki je spektar poslova.
U svakom slučaju, preporučujem da se prijavite, otišli ne otišli. Jedno iskustvo više. Jest da ja nisam otišla ljetos, vjerovatno su oni zakazali negdje, ali iskreno ja nisam bila u tolikoj mjeri zainteresovana, još su mi se pojavili neki neočekivani planovi, tako da ih nisam kontaktirala i raspitivala se o situaciji.
Sretno, u svakom slučaju!
Prijavi se dosta studenata koje oni rasporede u grupe za testiranje po gradu iz kojeg dolazite obično. Dakle, ne vriši se odmah neka bitna klasifikacija, čisto da olakšaju onima koji nisu iz Sarajeva, pa da ne stave odmah u 8 h i slično.
Tad nam je rečeno da se prijavilo da li 200 da li 150 studenata. Uglavnom, taman onoliko koliko treba.
Ne znam puno o iskustvima direktno iz Njemačke. Znam samo da su išli, radili i zaradili; te se prijavljivali opet.
Prijavu koju sam i ja kasnije popunjavala ima listu grupa poslova prema znanju njemačkog jezika. Npr, možeš ići raditi u polju, kopati krompire, brati voće, povrće, ne treba ti jezik. A, možeš biti konobar, raditi u McDonaldsu ili na recepciji hotela i sl. Dakle, veliki je spektar poslova.
U svakom slučaju, preporučujem da se prijavite, otišli ne otišli. Jedno iskustvo više. Jest da ja nisam otišla ljetos, vjerovatno su oni zakazali negdje, ali iskreno ja nisam bila u tolikoj mjeri zainteresovana, još su mi se pojavili neki neočekivani planovi, tako da ih nisam kontaktirala i raspitivala se o situaciji.
Sretno, u svakom slučaju!
- elmirčo
#12 Re: rad u njemackoj, studenti
oh meinen Freunden idemo li sutra na testiranje?

- Zatamnjena stakla
#13 Re: rad u njemackoj, studenti
Ti se nakanio da odeš i Bog 
- elmirčo
#14 Re: rad u njemackoj, studenti
naturlich hahaha
ma jašta, testiranje pičkin dim
ma jašta, testiranje pičkin dim
- Optimist
#15 Re: rad u njemackoj, studenti
Izasao je spisak primljenih kandidata. Ukupno 200 studenata je polozilo test znanja njemackog.
- crusader
#16 Re: rad u njemackoj, studenti
Ima li dje spiska, link ? Na stranici agencije za zaposljavanje nema nista josOptimist wrote:Izasao je spisak primljenih kandidata. Ukupno 200 studenata je polozilo test znanja njemackog.
- elmirčo
#17 Re: rad u njemackoj, studenti
crusader wrote:Ima li dje spiska, link ? Na stranici agencije za zaposljavanje nema nista josOptimist wrote:Izasao je spisak primljenih kandidata. Ukupno 200 studenata je polozilo test znanja njemackog.
fakat, i ja gledam na stranici biroa, nema nista??
- elmirčo
#18 Re: rad u njemackoj, studenti
http://www.arz.gov.ba/Aktuelnosti/Obavi ... 0bs,hr.pdf
Evo rezultata, ja nisam imao sreće, nadam se da vi ostali jeste.
- Zatamnjena stakla
#19 Re: rad u njemackoj, studenti
A reče da je bio pičkin dim 
- elmirčo
#20 Re: rad u njemackoj, studenti
Sorel wrote:A reče da je bio pičkin dim
refko reko pa proreko
potcijenio sam protivnike
- Zatamnjena stakla
#21 Re: rad u njemackoj, studenti
Aj ko ga šiša 
Nisam ni ja bio pa šta
Idemo ja i ti preko posrednika. Naći ćemo veze te.
Nisam ni ja bio pa šta
- elmirčo
#22 Re: rad u njemackoj, studenti
haha, koliko sutra

- Optimist
#23 Re: rad u njemackoj, studenti
elmirčo wrote:http://www.arz.gov.ba/Aktuelnosti/Obavi ... 0bs,hr.pdf
Prvobitni spisak je bio u drugacijoj formi i nije bilo podjele na studente iz FBiH i RS. Ocito se ovdje neko igrao.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
-
prvi_pravnik
#25 Re: rad u njemackoj, studenti
Moze li se neki student prava prijavit