Rad na "Crno" ?

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
zetareticula

#1 Rad na "Crno" ?

Post by zetareticula »

Dali mi neko moze objasniti sljedecu situaciju. Dakle radim u jednoj renomiranoj firmi u BiH u kojo nisam prijavljen, platu dobijam na ruke koja doslovno i nije bas neka ali eto. Na pocetku radnog odnosa morao sam im donjeti CIPS, Ljekarski i izvod iz Maticne knjige Rodjeni, i ljudi su me na startu zakinuli za 200KM neplacenog probnog rada koji su obecali. Ja razgovarao sa nadredjenim i ljudi nece da isplate moje naradjene sate dali ja mogu njih kako da tuzim ili da se i ja napravim budala i uzmem iz pazara 1000KM i odem kuci pa neka oni mene ganjaju.
shandrprcSA

#2 Re: Rad na "Crno" ?

Post by shandrprcSA »

izdaju li fiskalne racune? :D
zekoslav85

#3 Re: Rad na "Crno" ?

Post by zekoslav85 »

Slobodno to uradi..naplati svoje vrijeme i uzmi sebi na kafu onako iz bezobrazluka..
Ha ya... kazea lijepo ja naplatio svoje i cao đaci..
Uvijek ima inspekcijski udar....nazoveš zaprijetis kako god..
zetareticula

#4 Re: Rad na "Crno" ?

Post by zetareticula »

Doslovno u pitanju je jedna bas ozbiljna firma, kod mene u mom gradu ima vise od 20 radnika koji nisu prijavljeni iako rade duze od 1 godine. Sjedista imaju po cjeloj BiH i mislim da su vodeca firma u svojoj bransi, mislio sam se posavjetovati i sa nekim advokatom pa cak i sa inspekcijom u koju bas i nemam nekog pouzdanja. Znam da to nisu neke pare ali necu dozvoliti da me pravi budalom.
kuli1961

#5 Re: Rad na "Crno" ?

Post by kuli1961 »

Ja ni u kom slucaju ne bih uzeo novac iz tog pazara, da se "namirim". Kad nece da ti daju ugovor, kad (vjerovatno) nemas nista na "papiru", mislis li da ce oklijevati da ti svezu krivicnu prijavu za pronevjeru- bila bi cista kao suza i ode ti bezveze na robiju????
Kod tebe je izgleda cisti rad na crno. Mozes ih prijaviti inspekciji rada ili pokrenuti parnicu za utvrdjenje da si u radnom odnosu, ili da si ga imao, sa obavezom placanja razlike plate i doprinosa za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje itd. Prvo je izvjestan ishod- kaznice ih, a drugo jako dugo i neizvjesno. U oba slucaja, mislim da ti "ne gine" trenutni otkaz. Ako ti od te plate ne zavisi egzistencija direktno, onda ih prijavi, to bi mogao biti dobar osnov za tvoju "osvetu".
Ponavljam, ja se ne bih "namirivao" iz pazara.
DaffyDuck

#6 Re: Rad na "Crno" ?

Post by DaffyDuck »

Bit ces u ti kaznjen +skinut s biroa akobnabtaj nacin ostvarujes zdravstveno
moonca

#7 Re: Rad na "Crno" ?

Post by moonca »

ljudi su me na startu zakinuli za 200KM neplacenog probnog rada koji su obecali. Ja razgovarao sa nadredjenim i ljudi nece da isplate moje naradjene sate dali ja mogu njih kako da tuzim ili da se i ja napravim budala i uzmem iz pazara 1000KM i odem kuci pa neka oni mene ganjaju.

Bila bi greska da na svoju ruku naplacujes dug koji je zbilja tvoj, no to nije nacin da ga uzmes iz kase.
I zasto 1000KM, kada su ti duzni 200KM.
Da mene pitas, zaboravi taj dug ako je 200KM.

Posto je firma renomirana, odradi neko vrijeme, stekni iskustvo i trazi posao dalje. Ta firma ce ti biti dobra referenca da nadjes drugi posao .
Mlad si. Ja ti ne bih preporucila da se s njima tuzakas ili prijavljujes inspekciji. Doci ce inspekcija, nagoditi se o kazni sa ovlastenim :wink: a tebi noga. :-)

Daj im malo vremena da te upoznaju.Moguce, ako zadovoljavas njihove kriterije -da te prijve i daju bolju platu.
Ramzess Veliki

#8 Re: Rad na "Crno" ?

Post by Ramzess Veliki »

zetareticula wrote:Doslovno u pitanju je jedna bas ozbiljna firma, kod mene u mom gradu ima vise od 20 radnika koji nisu prijavljeni iako rade duze od 1 godine. Sjedista imaju po cjeloj BiH i mislim da su vodeca firma u svojoj bransi, mislio sam se posavjetovati i sa nekim advokatom pa cak i sa inspekcijom u koju bas i nemam nekog pouzdanja. Znam da to nisu neke pare ali necu dozvoliti da me pravi budalom.
Porazgovaraj sa advokatom na koji nacin da ih tuzis za odstetu. Prije svega moras imati dokaze. I to placanje na ruke je dovoljno da ih prijavis inspekciji i da ih debelo kosta. Ali budi mudar i stalozen, u brzini se prave greske.
Drugi savjet - radi tu a trazi drugi posao. Ne daje se otkaz pa se trazi posao, drugi posao se trazi dok si u radnom odnosu.
Post Reply