Rad na brodu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nisrin

#51 Re: Rad na brodu

Post by Nisrin »

BAN___KAI wrote:Odmah bih se prijavio na ovaj posao samo je problem kako naci npr 3000KM kada sam nezaposlen a roditelji para nemaju.

Cuo sam da treba za polazak 3000 maraka i negdje sam procitao da ima drugi nacin, tj da Agencija sve troskove placa pa onda se odbija od plate, ili sam ja to pogresno razumio.

Jedan drug iz srednje tamo radi kao beverage assistant i lik je bio bas svugdje u svijetu i cak ima sliku na onom New York Time Square ako je to to.

Evo sada kucim sjedim 24 sata i bas nista drugo neradim i zelim da pobjegnem iz ove drzave ali se samo bojim ako eto se zaposlim i roditelji uzmu kredit a ja se zajebem pa fulim Luku ili grad pa zakasnim na kruzer :(

Nazovi agenta Empower agencije iz Zagreba. oni su ti NAJSIGURNIJI...vidi sa agencijom da ti oni sve troskove plate, pa da ti njima vracas od plate...ako to moze, ja koliko znam nije moglo, svi moji prijatelji su platili 3000 KM najmanje za sve troskove od vadjenja papira, prevoda diploma, ljekarskog, viza, pasosa, karte do Majamija itd...
Ipak, daleko su bolje pogodnosti na americkom kruzeri tipa Carnival ili Princess nego na ovim evropskim...
Mozda da krenes prvo od evropskih, daleko bi ti manje novca trebalo, a recimo kruzer krece iz Splita ili Dubrovnika...
Pa cak da krece i iz Italije, blize ti je nego Majami..
Mala je vjerovatnoca da zakasnis na kruzer, jer to se mjesecima uanprijed sve dogovori i isplanira i nema sanse da dodje u Majami i da ne uspijes naci tu luku :D
GandalfSivi

#52 Re: Rad na brodu

Post by GandalfSivi »

Dosta njih ljeti radi po Evropi, znam sigurno za Carnival i Princess. Svi redom rade Dubrovnik kao najblizu destinaciju, a sem toga ima i Split, pa Venecija, Civitavecchia, onda Grcka itd itd. Problem jeste u tome sto njih uglavnom ne zanimaju tvoji troskovi karte, ali opet sve zavisi od agencije, a i pozicije. Meni je kao staff-u i karta bila placena...
P308

#53 Re: Rad na brodu

Post by P308 »

A ima li kakav posao cuvanja mala djece, neka igraonica ili nesto slicno (pedagoski poslovi), ili se do toga dolazi tek napredovanjem?
Zatamnjena stakla

#54 Re: Rad na brodu

Post by Zatamnjena stakla »

Prijatelj išao prošle godine i radio kao fotograf. Naravno ima fakultet. Ljekarsko, viza, pasoš i karta do Miamia :D
On je imao tetku u Miamiu pa mu je lakše bilo da se snađe. Uglavnom navikao se na posao, partijanja uvijek bilo. Upoznao curu iz Beograda i bilo mu dobro. Imao raje fotografa ma drama :D

Nije bio 8 mjeseci i kaže da kada odeš prvi put tu se šteliš. Zaradio je dosta para sada ne znam koliko ali 15k dolara je sigurno zaradio. Sada ide u Argentinu brate ee..

Išao u Zagreb na intervju, sve uredno prošlo. Dosta se para istrošio 2500KM dok je sve to sredio.

Uglavnom sa srećom :D
Nisrin

#55 Re: Rad na brodu

Post by Nisrin »

GandalfSivi wrote:Dosta njih ljeti radi po Evropi, znam sigurno za Carnival i Princess. Svi redom rade Dubrovnik kao najblizu destinaciju, a sem toga ima i Split, pa Venecija, Civitavecchia, onda Grcka itd itd. Problem jeste u tome sto njih uglavnom ne zanimaju tvoji troskovi karte, ali opet sve zavisi od agencije, a i pozicije. Meni je kao staff-u i karta bila placena...

Svi poznanici koji su plovili na kruzerima po Evropi kazu da im je daleko bolje bilo u Americi, kako po sredisnjoj, tako i po Juznoj...navodno, puno im je zanimljivije bilo u USA i zbog raje, djevojaka, gostiju, napojnica, plata, nego u Evropi...
hordash

#56 Re: Rad na brodu

Post by hordash »

Znaci mi sto nemamo tih 2.500 - 3.000 KM mozemo zaboravit na taj posao. E jbg, ne da se usranom do potoka. :-?
P308

#57 Re: Rad na brodu

Post by P308 »

Evo sa jednog bloga, djevojke iz BiH koja je provela nekoliko mjeseci na brodu:
Nakon što je objavljen članak o meni (i mom poslu) u Dnevnom avazu dobila sam dosta poruka od ljudi koji bi voljeli ići na brod i zaraditi pare. Međutim, nemam mnogo vremena i ne mogu stići svima odgovoriti, pa sam odlučila da sastavim novi post. Pa, krenimo lagano.

April – odlučila sam da idem. Međutim šta sad, kome se obratiti, preko koga otići, jel to pametno, jel sigurno? Milion pitanja, nigdje odgovora. Pa krenimo onda od interneta. Ukucam u google “rad na kruzerima” i izbaci mi sjajan forum inozemstvo-posao.com. Nekoliko dana provedem pretražujući forum i odlučim da se javim nekoliko agencija. Na kraju se odlučim za jednu (iz Zagreba, ime neću spominjati jer ne želim da se priča kako pravim nekome reklamu) jer su me fino nazvali odmah i pitali kada mogu doputovati na intervju i nudili su mi najbolje uslove i platu. I tako sam se za 5 dana našla u Zagrebu kod rođaka i čekajući famozni intervju. Da li je to sudbina ili su se zvijezde poklopile ne znam, ali stižem na intervju za jednu od boljih kompanija. To u početku nisam znala jer nisam skoro ništa našla o njima. Iz komentara koje sam čitala na forumu ima i dosta loših kompanija gdje su plate lošije i uslovi življenja. Intervju je bio na engleskom i ispitivao nas je neki “lik” sa broda. Pitanja su bila tipa, zašto želiš da ideš, da li planiraš graditi karijeru, šta očekuješ, šta nudiš, zašto da tebe izaberemo i slično. Naredni dan me zovu iz agencije da mi kažu da sam dobila posao. Za nekoliko dana me opet zovu da mi kažu da idem naredne sedmice i da trčim po američku vizu jer će brod biti tamo i trebat će mi. Nakon toga sam dane i dane provela trčeći i sređujući papire i sve. I 23.maja sam krenula od kuće. Roditelji su me ispratili na aerodrom, a meni je najveći problem bio kako ću se prebaciti u drugi avion. U tom trenutku to je zaista bio problem, a sada mi je to smiješno. Oni koje zanima preko koje sam agencije otišla nek mi se jave, pa ću ih uputiti. Ali svi imaju različita iskustva, moje je bilo dobro, ali možda će nečije biti loše. Da se ode na brod, treba i para. Ali od prve plate se sve pare vrate. Moja je sreća opet bila što nisam morala platiti avionsku kartu, i što će mi refundirati zdravstveno i vizu. Ali i agencije uzimaju proviziju što ti sve srede, pa te na kraju sve skupa dođe preko 1000 KM. I da, došao je još jedan momak iz BiH prije nekoliko dana. Pozdrav svima

Koga zanima u pitanju je blog http://dijanamir.wordpress.com/ - djevojka je s vremena na vrijeme opisivala dane na brodu, zaniljive situacije, opisala je svoj posao i slicno, pa procitajte.
BAN___KAI

#58 Re: Rad na brodu

Post by BAN___KAI »

Nisrin wrote: Nazovi agenta Empower agencije iz Zagreba. oni su ti NAJSIGURNIJI...vidi sa agencijom da ti oni sve troskove plate, pa da ti njima vracas od plate...ako to moze, ja koliko znam nije moglo, svi moji prijatelji su platili 3000 KM najmanje za sve troskove od vadjenja papira, prevoda diploma, ljekarskog, viza, pasosa, karte do Majamija itd...
Ipak, daleko su bolje pogodnosti na americkom kruzeri tipa Carnival ili Princess nego na ovim evropskim...
Mozda da krenes prvo od evropskih, daleko bi ti manje novca trebalo, a recimo kruzer krece iz Splita ili Dubrovnika...
Pa cak da krece i iz Italije, blize ti je nego Majami..
Mala je vjerovatnoca da zakasnis na kruzer, jer to se mjesecima uanprijed sve dogovori i isplanira i nema sanse da dodje u Majami i da ne uspijes naci tu luku :D
Bas sam gledao i svi kazu da je taj Empower najbolja agencija a reci mi sta je najveci trosak tu, Karta do SAD-a ? ako se ukrcajem u hrvatskoj hocu li odmah duplo manju cijenu placati, stvarno se nerazumijem u te stvari.
mogu krenuti naopako xD

Neznas ti mene, ja bih odmah nasao 1000 stvari koje mogu kreniti naopako i sve usrati xD
Nisrin

#59 Re: Rad na brodu

Post by Nisrin »

BAN___KAI wrote:
Bas sam gledao i svi kazu da je taj Empower najbolja agencija a reci mi sta je najveci trosak tu, Karta do SAD-a ? ako se ukrcajem u hrvatskoj hocu li odmah duplo manju cijenu placati, stvarno se nerazumijem u te stvari.
mogu krenuti naopako xD

Neznas ti mene, ja bih odmah nasao 1000 stvari koje mogu kreniti naopako i sve usrati xD

Za pocetak, promijeni STAV! Kako mislis prezivjeti sa nepoznatim ljudima u kabini za 2-3 ljudi, koja je velicine metar sa metar, po 4-5 dana na otvorenom moru da ne vidis kopna, radeci po 13-14h?! :S

Karta jeste najveci trosak+ provizija za agenciju, ljekarsko, viza...Nekoga karta izadje 600$, nekoga preko 800, a nekoga i preko 1000$, sve zavisi kad ubodes i odakle :D :D

Ne brini o tim formalnostima, nazovi agenta i vidi mozes li im platiti poslije, kad primis platu itd ...i sretno ti!

Evo ti jos jedan prijedlog: JAVI SE DIREKTNO KOMPANIJI, ako tako upadnes velika je vjerovatnoca da ce ti refundirati troskove karte, vizu i ljekarsko...mozda obave s tobom razgovor putem skype-a ili nekog svog agenta i slicno, pokusaj!
Mustang1

#60 Re: Rad na brodu

Post by Mustang1 »

Nema na brodu do daljnjeg .. Meni je jedna firma (ne znam ni sam koja sve mi se pomjesalo jer sam svima slao) rekla da posaljem CV pa ce mi zakazati intervju preko skype.a .. Poslat cu danas CV .. Preko Zagreba EP.a nema do kraja ljeta za muskarce za rad na brodu .. Ako neko hoce ima u Abu Dhabiju .. Radi se u Ferrarijevom tematskom parku "Ferrari world Abu Dhabi" ima na google sve :D Tu je sve placeno hrana,smjestaj,putovanje.. Samo sto je plata 420 $ :D
GandalfSivi

#61 Re: Rad na brodu

Post by GandalfSivi »

Ima tu jos par stvari koje vam mogu pomoci. Kao sto neko vec spomenu, poprilicno sam dobro povezan sa par velikih kompanija (da ne ulazim u detalje), pa sam kao rezultat toga pokusao otvoriti agenciju za zaposljavanje na brodovima u Sarajevu. Kazem pokusao, jer sam nakon izvjesnog vremena morao odustati od iste. U sustini sam pokusao raditi recruit za Holland American Line, sto je kompanija koja je dio Carnival porodice, ali su malo vise upscale, za bogatiju klijentelu i samim tim traze i malo vise od zaposlenih. Ljudi su cak bili spremni i pokriti troskove avionskih karata, sto znaci da bi potencijalni uposlenici morali platiti samo ljekarski i vizu (oboje se radi o svom trosku, tako da se agenciji apsolutno nista nije moralo placati).
Ovo je sve bilo tamo 2007, i registrujem ja agenenciju, dam oglase po novinama i na posao.ba, te nakon dva mjeseca dobijem mozda nekih 100 CV-eva od kojih su bukvalno 3 ili 4 bila vrijedna da se uopste pogledaju. Ovo je jako bitno, ako hocete da dobijete posao, naucite pisati CV po americkim standardima. Dalje, radi se standarizovani test engleskog jezika, koji nije naivan, tako da ako ne znate dobro engleski, nemojte trositi vrijeme. Ja sam na kraju odustao od ovoga, jer fakat nije bilo vrijedno zivaca se ganjati sa razno raznim kandidatima. Bilo je tu fakat i dobrih ljudi, koji su imali totalno posten pristup, ali dzaba kad nisu bili kvalifikovani za posao. Recimo poredjenja radi, Holland American Line ima svoje skole na Filipinima gdje obucavaju ljude za posao koji ce dobiti na brodu. Sada, tako obuceni ljudi su vam konkurencija da dobijete posao, i zato shvatite da se ovome mora jako ozbiljno pristupiti. Svi traze prethodno iskustvo za poziciju na koju aplicirate (ne mora biti rad na brodu, ali je pozeljno barem u hotelu, ne u lokalnoj kafani), znanje engleskog jezika, zivotni stav vam mora biti isto tako jako pozitivan (znam da kod nas to zvuci kao zajebancija, ali je to kod njih mozda i najbitnija stvar), te morate znati kako da sve to prezentujete.
Pocetni troskovi jesu veliki problem, shvatam to, ali daleko od toga da su najveci. Morate biti spremni zaboraviti na prethodni zivot i pripremiti se da radite na brodu, sto uglavnom nije zajebancija (meni jeste bila, ali je meni sjekira u med upala :)
korisnik.1

#62 Re: Rad na brodu

Post by korisnik.1 »

Bubalo1 wrote:Nema na brodu do daljnjeg .. Meni je jedna firma (ne znam ni sam koja sve mi se pomjesalo jer sam svima slao) rekla da posaljem CV pa ce mi zakazati intervju preko skype.a .. Poslat cu danas CV .. Preko Zagreba EP.a nema do kraja ljeta za muskarce za rad na brodu .. Ako neko hoce ima u Abu Dhabiju .. Radi se u Ferrarijevom tematskom parku "Ferrari world Abu Dhabi" ima na google sve :D Tu je sve placeno hrana,smjestaj,putovanje.. Samo sto je plata 420 $ :D
Na koliko te obavezuje ugovor, a tako mala plata :?
Mustang1

#63 Re: Rad na brodu

Post by Mustang1 »

Nisam siguran da li je godina ili dvije .. Mislim da je cak dvije ali ne znam sigurno .. U principu to bi bilo dovoljno da prezivljavas tamo .. Jer imas naknadno placeno sve ostalo smjestaj hranu .. E sad kakva je hrana .. A plata je mala jer onaj za koga radis ti placa sve vizu i to .. Ali opet neovisno o tome premala je :D
Neradnik

#64 Re: Rad na brodu

Post by Neradnik »

Jest al kad zavrsis dobijes novog ferarija. :D
Last edited by Neradnik on 31/01/2013 17:07, edited 2 times in total.
Mustang1

#65 Re: Rad na brodu

Post by Mustang1 »

Ja sam razmisljao da odem .. Uskocim u ferrarija i nazad kuci :D :lol: :lol: Stigao bih nekih par metara preci :D Onda bi mi odsjekli obe ruke,kamenovali i Bog zna sta jos radili :D
Neradnik

#66 Re: Rad na brodu

Post by Neradnik »

:D

baj d vej jesi ti siguran posto je to ipak abu dabi i ferari da to nije dnevnica? :lol:
matic.ivan

#67 Re: Rad na brodu

Post by matic.ivan »

Znam jednog koji je otisao, radio 9 godina i prezadovoljan je.
Mustang1

#68 Re: Rad na brodu

Post by Mustang1 »

Gospodin_bez_kravate wrote::D

baj d vej jesi ti siguran posto je to ipak abu dabi i ferari da to nije dnevnica? :lol:
Ma jest .. Tako su mi napisali .. Otprilike 500 $ .. Jer oni traze jeftinu radnu snagu .. Da ti placas sam sebi mozda bi bilo nesto vise .. 100-200 $ .. Kazem za onoga ko nema nista ovdje i kome se ispaljuje odavde po svaku cijenu ovo je idealno ..
Neradnik

#69 Re: Rad na brodu

Post by Neradnik »

Pa dobro jebiga ako je sve placeno i ako ne pusis super lova za neki pocetak da uletis u fol ako nista.Ovde svakako da radis jedes spavas-rezije nebi imo toliko na kraju mjeseca tako da... :D

Ne mogu milje odmah za prvi dzob lakapo.
Mustang1

#70 Re: Rad na brodu

Post by Mustang1 »

Jest ali opet malo je tesko jer znas da neces nista zaraditi nego ces sve potrositi .. Ovako na brod kada ides imas fine pare da osiguravas zivot kad zavrsis sa brodom .. Ako ostavljas lovu na stranu normalno .. Ja sam odlucio sacekati do ljeta ili tako nesto da vidim za brod .. Ako nista ne bude onda Abu Dhabi :D
Neradnik

#71 Re: Rad na brodu

Post by Neradnik »

Pa dobro ima i ta mjesta...nego konto sam sutra uzet sebi ferarija al kad vidim da su takvi cigani necu. :D
Konjanik

#72 Re: Rad na brodu

Post by Konjanik »

BAN___KAI wrote:Odmah bih se prijavio na ovaj posao samo je problem kako naci npr 3000KM kada sam nezaposlen a roditelji para nemaju.

Cuo sam da treba za polazak 3000 maraka i negdje sam procitao da ima drugi nacin, tj da Agencija sve troskove placa pa onda se odbija od plate, ili sam ja to pogresno razumio.

Jedan drug iz srednje tamo radi kao beverage assistant i lik je bio bas svugdje u svijetu i cak ima sliku na onom New York Time Square ako je to to.

Evo sada kucim sjedim 24 sata i bas nista drugo neradim i zelim da pobjegnem iz ove drzave ali se samo bojim ako eto se zaposlim i roditelji uzmu kredit a ja se zajebem pa fulim Luku ili grad pa zakasnim na kruzer :(
ako budeszivio u strahovima neces nigdje da se mrdnes s mjesta,nije istina da ti treba 3000 KM da bi otisao na brod,prijavi se za posao u celebrity cruises oni imaju brodove u mediteranu ibaltiku ja sam kao luku ukrcaja dva puta imao southampton UK ,a znam dosta momaka sto su imaliluku ukrcaja u Vene iji,Boki ili Istanbulu ...
Konjanik

#73 Re: Rad na brodu

Post by Konjanik »

najbolje informacije o radu na brodovima i intervjuima mozete vidjet na www.inozemstvo-posao.com ja sam radio 5 ugovora po 6mjeseci na Celebrity cruises brodovi Infinity i Eclipse preporucujem Celebrity svima za razliku od carnevala i ostalih firmi ovi daju najbolje plate ako idete kao assist.waiter ili waiter

jedna velika stvar u celebrity cruises jeste da tokom kruzeva po Evropi dobijas od firme 85% od svakog napravljenog declajna
Mustang1

#74 Re: Rad na brodu

Post by Mustang1 »

sta je declajn ? :D
I kako si ti dosao na te brodove .. Jesi preko agencija ili si direktno preko njih ? Evo gledao sam sad na stranici cini mi se da nema aplikacije za posao direktno preko stranice .. Ima samo mail ne znam moze li se tako da pitam ?
DON_eARL

#75 Re: Rad na brodu

Post by DON_eARL »

Da se upišem i ja. Definitivno ovo mi je uvijek želja bila. Imam i nekog iskustva u boravku na moru, istina turistički, pa mi sam boravak na brodu, u malim kabinama i sl., predstavlja isključivo zadovoljstvo. Još ako se može povezati ugodno sa korisnim, naravno uz malo truda, bilo bi idealno.

Zanima me sljedeće. Kakvi su standardi što se tiče školovanja? Da li engleski jezik mora biti savršen? Ranije iskustvo, moram li znati plivati kao Phelps, i neke slične sitnice?
Post Reply