Rad kamere

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
zomri

#1 Rad kamere

Post by zomri »

Grehota je da ovako jedan divan termin koji je potekao sa ovog podforuma ili je tu popularizovan nema svoju posebnu temu

Dakle, riječ je o nečemu što se stručno naziva rad kamere, a nestručno i filmskom fotografijom ili kinematografijom.

Pišite koje filmove pamtite po dobrom ili lošem radu kamere, pišite o svojim omiljenim ili ne tako omiljenim direktorima filmske fotografije, postavljajte slike iz filmova koje su vas oduševile. Volio bih da se ovdje ne držite onoga što ste pročitali u nekom izboru filmova sa najboljom fotografijom ili listi top direktora fotografije kojih možete naći bezbroj na netu, nego baš ono što pamtite lično i što vas je oduševilo.
Tito_i_Partija

#2 Re: Rad kamere

Post by Tito_i_Partija »

Priča o radu kamere je besmislena bez ove dvojice GOATa:

Emmanuel Lubezki, Children of Men, 2006.

Roger Deakins, 1917, 2019.

zomri

#3 Re: Rad kamere

Post by zomri »

:thumbup: :thumbup:

Neki od meni omiljenih su

Christopher Doyle

Image
Image

Harris Savides

black

#4 Re: Rad kamere

Post by black »

onako na prvu Ida od Pawlikowskog, The Assassination of Jesse James, Nomadland, Stranger Than Paradise, serija Ripley itd.

Ida je nesto posebno sto se tice fotografije, prvi put kada sam gledao klapnula mi je vilica do koljena :mrgreen:
karanana

#5 Re: Rad kamere

Post by karanana »

Onako od prve par kojih smo ovde na nekim temama spomenuli, ali konkretni dijelovi serije/filma: s01e4 true detective, rokachina u hoodu kad dolaze bijeli gangsteri da otmu drogu crnim gangsterima, nekih 6-7 minuta. Adolescence epizoda dva, zadnje 2-3 minute, uvezanost kamera-dron-kamera, fenomenalno odradjeno.
Post Reply