da li za 2 place iz 2008 g koje su ispalcene u 2009 godini se moze koristiti pravo na licni odbitak???
hvala
Racunovodstveni upit - Pravo na lični odbitak
Moderator: anex
-
generator2020
- djulba
#2 Re: Racunovodstveni upit - Pravo na lični odbitak
Lični odbitak se može koristiti jednom u mjesecu bez obzira koliko se plata primilo tog mjeseca može samo jedan odbitak.
Plate iz ranijih perioda prije novog zaona o porezu na dohodak se moraju platiti po novom zakonu.
Odgovor je DA. Možeš koristiti odbitak ali jedan odbitak u jednom mjesecu.
Plate iz ranijih perioda prije novog zaona o porezu na dohodak se moraju platiti po novom zakonu.
Odgovor je DA. Možeš koristiti odbitak ali jedan odbitak u jednom mjesecu.
-
generator2020
#3 Re: Racunovodstveni upit - Pravo na lični odbitak
Ja sam takodjer pretpostvaljao da može ali jedna mala dopuna upita jos:
naime, u januaru 2009 su isplacene 2 zaostale place iz 2008 godine, u februaru i martu nije bilo isplata dohodka, tek u aprilu je bila isplata za januar 2009g
e sad pitanje je posto u februaru i martu nije bilo isplata, moze li se ova isplata u januaru za 2 dohodka za oba priznati licni odbitak jer nije bilo u februaru i martu ispalta pa da se to nadomjesti pravo na licni odbitak
naime, u januaru 2009 su isplacene 2 zaostale place iz 2008 godine, u februaru i martu nije bilo isplata dohodka, tek u aprilu je bila isplata za januar 2009g
e sad pitanje je posto u februaru i martu nije bilo isplata, moze li se ova isplata u januaru za 2 dohodka za oba priznati licni odbitak jer nije bilo u februaru i martu ispalta pa da se to nadomjesti pravo na licni odbitak
- djulba
#4 Re: Racunovodstveni upit - Pravo na lični odbitak
Prije nego što odgovorim nije mi jasno zašto pitaš moželi nešto što je već prošlo, bolje mi reci šta je urađeno pa ću ti objasniti kako da se šta uradi.
Konkretno, porezna uprava je rekla da se može u 2009 god. (ali samo u 2009 god.) koristiti više odbitaka u jednom mjesecu a najviše 12 odbitaka u toj godini.
Dakle reci mi šta je urađeno pa ti mogu bolje pomoći.
Konkretno, porezna uprava je rekla da se može u 2009 god. (ali samo u 2009 god.) koristiti više odbitaka u jednom mjesecu a najviše 12 odbitaka u toj godini.
Dakle reci mi šta je urađeno pa ti mogu bolje pomoći.
-
generator2020
#5 Re: Racunovodstveni upit - Pravo na lični odbitak
u 2009 godini ukupnoje ispalceno 10 dohodaka
za 11 i 12 2008 je isplaceno u januaru 2009 a ostalih 8 pripada 2009 godini
eto to je situacija, pa ne znam
- djulba
#6 Re: Racunovodstveni upit - Pravo na lični odbitak
Može se iskoristiti svih 10 odbitaka, napominjem da ovo važi samo za 2009. god.generator2020 wrote:u 2009 godini ukupnoje ispalceno 10 dohodaka
kada počnete puštat plate u 2010 god. nije bitno koliko se plata isplati u mjesecu može biti samo jedan odbitak.
Ako bude npr 5 odbitaka u 2010 radnik može u 2011 god. predati GPD 1051 na kojem će staviti svih 12 odbitaka i umanjiće svoju obavezu poreza na dohodak a zatim će podnijeti zahtjev poreskoj upravi da mu vrati novac.
Pozdrav
-
generator2020
#7 Re: Racunovodstveni upit - Pravo na lični odbitak
hvala ti za odgovor, pretpostavlajo sam da moze ali ipak je bolje jos necije misljenje cuti
inace, ti si certificirani racunovodja ili?
- djulba
#8 Re: Racunovodstveni upit - Pravo na lični odbitak
jeste, ja sam certificirani računovođa, pa se trudim da malo pomognem kome treba. Pozdrav.generator2020 wrote:hvala ti za odgovor, pretpostavlajo sam da moze ali ipak je bolje jos necije misljenje cuti
-
generator2020
#9 Re: Racunovodstveni upit - Pravo na lični odbitak
imam gore jos jedan upit na temu knjigovodstvena agencija
Ja mislim ako je osnivac knjigovd agencije certificirani racunovodja da uposlenici te agencije ne moraju imati certifikat,
a valsnik sam sa sobom napravi ugoovr o djelu da mozep otpisati ispred agencije zavrsni racun
ispravi me ako grijesim
p.s
ako si u prilici da u slucaju nekih upita mogu se obratiti putem mail-a bio bih zahvalan
evo ti moj mail pa mi ti posalji svoj za kontakt, mail: [email protected]
Ja mislim ako je osnivac knjigovd agencije certificirani racunovodja da uposlenici te agencije ne moraju imati certifikat,
a valsnik sam sa sobom napravi ugoovr o djelu da mozep otpisati ispred agencije zavrsni racun
ispravi me ako grijesim
p.s
ako si u prilici da u slucaju nekih upita mogu se obratiti putem mail-a bio bih zahvalan
evo ti moj mail pa mi ti posalji svoj za kontakt, mail: [email protected]