Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dunjajesenja

#1 Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by dunjajesenja »

Poštovanje,
imam stan od 30m2 i od električnih potrošača u njemu TV, bojler, malu mašinu za veš, šporet i frižider. Svaki mjesec dobijem oko 36 ili više KM obračunate potrošene el. energije.
U kući provodim vikende, i naveče od 17:00 do 23:00 recimo, kad se sve gasi i idem spavati. Sama živim. Jednom sedmično koristim mašinu za veš a bojler je stalno uključen i koristim ga za brzinsko tuširanje jednom ili dva puta dnevno.
Koga god da pitam oko računa za struju, svi mi kažu da dobijaju manje cifre na računima. Da li ja negdje nešto ne radim kako valja, ili mene netko pegla na fine oči?

I drugo, da li me možete posavjetovati kako da sama sebi 'očitam' struju na satu svaki mjesec?
Mnogo hvala!
potpuni stranac

#2 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by potpuni stranac »

dunjajesenja wrote:Poštovanje,
imam stan od 30m2 i od električnih potrošača u njemu TV, bojler, malu mašinu za veš, šporet i frižider. Svaki mjesec dobijem oko 36 ili više KM obračunate potrošene el. energije.
U kući provodim vikende, i naveče od 17:00 do 23:00 recimo, kad se sve gasi i idem spavati. Sama živim. Jednom sedmično koristim mašinu za veš a bojler je stalno uključen i koristim ga za brzinsko tuširanje jednom ili dva puta dnevno.
Koga god da pitam oko računa za struju, svi mi kažu da dobijaju manje cifre na računima. Da li ja negdje nešto ne radim kako valja, ili mene netko pegla na fine oči?

I drugo, da li me možete posavjetovati kako da sama sebi 'očitam' struju na satu svaki mjesec?
Mnogo hvala!
ja mislim da ti je račun ok, no nije ti teško provjeriti stanje brojila (ako je dvotarifno ima dva brojčanika-skupu i "jeftinu tarifu", odnosno manje skupu) a na računu imaš cijenu jednog kw, sve to x 17%.......

ili pak se udaj i nek ti to lola računa da se ti previše ne zahmetiš. nije da se namaćem ali eto ako si za udaju, imaš stan, posao, vikendicu, funkcionišeš po principu muž okom žena skokom................. :D
karanana

#3 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by karanana »

cekaj malo ni meni nije jasno to za ocitavanje i pracenje brojila. imam taj dvotarifni i imam dva broja. i kako da ocitam? brojila se nikad ne resetuju na 0. kako da znam gdje je pocetak a gdje je kraj obracunskog perioda kad mi taj mjeradzija nekad dodje 23. nekad 24. a nekad 27 u mjesecu i onda uzme 3-4 dana dok mi racun dodje.
potpuni stranac

#4 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by potpuni stranac »

karanana wrote:cekaj malo ni meni nije jasno to za ocitavanje i pracenje brojila. imam taj dvotarifni i imam dva broja. i kako da ocitam? brojila se nikad ne resetuju na 0. kako da znam gdje je pocetak a gdje je kraj obracunskog perioda kad mi taj mjeradzija nekad dodje 23. nekad 24. a nekad 27 u mjesecu.
pa upisuj brojke nekoliko dana, nije zar to toliko zahmetli. u svakom slučaju ako ti jedan mjesec očita više kw u drugom će biti manje i to je to.
arslanica

#5 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by arslanica »

Mnogo hvala!
zbog bojlera ti dolazi toliki račun .. smatram da ti je još i nizak iznos na računu
karanana

#6 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by karanana »

arslanica wrote:

Mnogo hvala!
zbog bojlera ti dolazi toliki račun .. smatram da ti je još i nizak iznos na računu
jeftinije joj je ovako nego da ga ukljucuje i iskljucuje po potrebi. posebno ako je onaj od 50 ili 75 litara jer treba vremena da se ugrije pa ga onda ugasi, iskorisiti jedno 20% i ostatak vode se sam ohladi pa onda ga mora paliti i zagrijavati ponovo citavu kolicinu vode.
drndalo

#7 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by drndalo »

Ja imam bojler od 80 lit. koji je mahom upaljen svaku noc po jeftinoj struji, ponekad kad se ne moze izbjeci paljenje po danu, upali se i tada... Kuhanje je na plin, masine za ves i sudje rade samo na jeftinu... Svjetlo, i ostalo po potrebi... Stan 60 kvadrata... Uglavnom, 8-10x vise jeftine od skupe struje...

Racuni 28-38 KM mjesecno... Koliko ti je star bojler ? Stariji ima vise kamenca, zbog kojeg grijanje vode traje duze, samim tim i potrosnja raste na istu kolicinu potrosene tople vode...

Ako ti je stalno upaljen bojler, pokusaj tako sto ces temp. na termostatu bojlera smanjiti za npr. 5 stepeni Celzijusa... Nije puno, ne mjenja ti nista osim kad praznis bojler do kraja, ali to valjda rijetko biva, jer za tusiranje ti ne treba toliko vode... To smanjenje temp. grijanja vode moze donijeti vecu ustedu nego sto nekad mislimo.
kurty

#8 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by kurty »

karanana wrote:cekaj malo ni meni nije jasno to za ocitavanje i pracenje brojila. imam taj dvotarifni i imam dva broja. i kako da ocitam? brojila se nikad ne resetuju na 0. kako da znam gdje je pocetak a gdje je kraj obracunskog perioda kad mi taj mjeradzija nekad dodje 23. nekad 24. a nekad 27 u mjesecu i onda uzme 3-4 dana dok mi racun dodje.

Drug, na racunu ti pise stanje brojila...
Ili ako mu ne vjerujes, upratis kad doje da popise...Odmah i ti popisi... Sljedeci mjesec kad bude opet popisivao, popisi i ti, oduzmi stanja... Dobijes koliko si potrosio skupe, a koliko jeftine...
Edinz

#9 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by Edinz »

100% do bojlera jos ako je stariji dobro da nije i vise. Pali po potrebi po mogucnosti kad je jeftina struja i vidjeces razliku
saga

#10 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by saga »

Edinz wrote:100% do bojlera jos ako je stariji dobro da nije i vise. Pali po potrebi po mogucnosti kad je jeftina struja i vidjeces razliku
Meni je tata davno nekad proracunao da se ne isplati palit/gasit bojler, da nam ga isto dodje kad je vazda upaljen... tad nas je bilo 4 u stanu
Sada je taj broj spao na 2, a racuni za struju uzas... posto je bojler i dalje vazda gorio, reko ajd da pokusam da ga gasim. I tako sam 2 mjeseca vodila racuna o tome, uglavnom se palio po jeftinoj struji, ponekad se ipak zadesi da fulimo taj period... ali racuni su bili manje visi isti (bojler je star neke 4 godine)
Ja vise ne znam sta cu... u zadnje vrijeme me ufatila manija pravljenja kolaca, pa i rerna cesto gori... Ali sad i to poceh radit samo za jeftine struje
sheilak

#11 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by sheilak »

@dunjajesenja
Provjeri da li ti neko krade struju i provjeri obavezno ispravnost brojila. Nama je za stan od 55 qm dolazio racun za struju od oko 70 KM ljeti i 90-95KM zimi. Mislili smo da je to normalan iznos sve dok nam nisu poceli dolaziti racuni po 120, 150, 165 KM. To je bilo krajem 2005. i pocetkom 2006. i desavalo se kada smo zaista rijetko bili u tom stanu. Nekoliko puta su nam mijenjali brojila-prvo brojilo, kad smo se doselili zapalilo se, to se desilo i sa trecim.

Zato, provjeri sve-instalacije, brojilo, susjede.
starii

#12 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by starii »

meni dođe racun oko 15-20KM..u principu to je ono sto potrosim zimi mozda do 30KM max...doduse sve su mi prakticno stedne sijalice isplate se ipak..
Jara

#13 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by Jara »

Zar nisu svima zamijenili brojila, tj. ugradili nova koja će daljinski očitavati? :-)
dunjajesenja

#14 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by dunjajesenja »

Hvala vam svima na korisnim sugestijama i savjetima! Mnoge ću poslušati!
Pozdrav svima! :thumbup:
kurty

#15 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by kurty »

da...i brojilo provjeriti sto se tice struje...

ja sam temu otvorio bio...kad je meni prosjek racuna bio oko 80km...i dodje racun od 162km....

tamo vamo, nakon sto su zamjenili brojilo i dva osiguraca, meni racuni sada u prosjeku 60maraka...
MAN-lion's coach

#16 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by MAN-lion's coach »

....
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:28, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#17 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by PipiDugaDevetka »

sheilak wrote:@dunjajesenja
Provjeri da li ti neko krade struju i provjeri obavezno ispravnost brojila. Nama je za stan od 55 qm dolazio racun za struju od oko 70 KM ljeti i 90-95KM zimi. Mislili smo da je to normalan iznos sve dok nam nisu poceli dolaziti racuni po 120, 150, 165 KM. To je bilo krajem 2005. i pocetkom 2006. i desavalo se kada smo zaista rijetko bili u tom stanu. Nekoliko puta su nam mijenjali brojila-prvo brojilo, kad smo se doselili zapalilo se, to se desilo i sa trecim.

Zato, provjeri sve-instalacije, brojilo, susjede.
To što se brojilo zapalilo i kod mene u zgradi se kod nadogradjenih zapalilo brojilo prije nekoliko godina.
Jesu li ta spržena brojila bila sa pvc sklopkama?
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

#18 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by trimi68 »

Zašto, veliki broj forumaša, navodi kvadraturu stana ??? Zar se struja računa po kvadratnom metru ??
:sax:
Shoshana

#19 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by Shoshana »

trimi68 wrote:Zašto, veliki broj forumaša, navodi kvadraturu stana ??? Zar se struja računa po kvadratnom metru ??
Ako se grije na struju - otprilike trecina godisnje potrosnje struje odlazi na grijanje. Da bi se lakse poredilo koliko ko trosi na grijanje - navodi se kvadrature. Nije isto grijati jednosoban i cetverosoban stan.
trimi68

#20 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by trimi68 »

:D Ako.... svi gore spominju bojlere i mašine za veš i suđe....niko nije spomenuo TA peći i slične žderače struje :D :D :D :D :D :D :D
Shoshana

#21 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by Shoshana »

trimi68 wrote::D Ako.... svi gore spominju bojlere i mašine za veš i suđe....niko nije spomenuo TA peći i slične žderače struje :D :D :D :D :D :D :D
Ama, ne znam, bolan, samo mi se ucinilo jedino logicno objasnjenje :D
trimi68

#22 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by trimi68 »

Nije lako biti moderator :)

Shoshana

#23 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by Shoshana »

trimi68 wrote:Nije lako biti moderator :)

Ama bas nikako :oops:

:D
Jara

#24 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by Jara »

Jara wrote:Zar nisu svima zamijenili brojila, tj. ugradili nova koja će daljinski očitavati? :-)
Ima li još iko ovdje da su mu stara brojila zamijenili "daljinskim"?
Cholina_Lokica

#25 Re: Računi za struju i očitavanje stanja potrošnje

Post by Cholina_Lokica »

Jara wrote:
Jara wrote:Zar nisu svima zamijenili brojila, tj. ugradili nova koja će daljinski očitavati? :-)
Ima li još iko ovdje da su mu stara brojila zamijenili "daljinskim"?
meni su mjenjali brojilo, ali ne bih rekla da je daljinsko :-)

i kako vam skoro svima dolaze tako mali racuni a kukate da su veliki :roll: :-) :mrgreen:
Post Reply