Tableti (notebooks) - All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
iSwagga

#276 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by iSwagga »

cappy_tempo wrote:http://www.gigatronshop.com/info/samsun ... akcija-178

jesam li ja lud ili ovo cudo kosta 6KM u srbiji? nije valjda da mi je snijeg toliko udario u glavu :mrgreen:
Sta ima 6 KM? Izgleda da ti je fakat snijeg toliko udario u glavu kao sto i sam kazes :D
Pise da je 24.990 dinara, a to je oko 430 KM...
cappy_tempo

#277 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by cappy_tempo »

ama i ja vrtim,bacam racunicu,a gledao na stranici bhtelecom konvertor i kako god napisem ovu cijenu izbaci da je 6.090845 neki broj :mrgreen:
IcedFlame

#278 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by IcedFlame »

motorola01 wrote: Evo ja se mislim da narucim jedan od ova dva:

http://www.klix.com/icoo-d70pro-7-d ... 66540.html

http://www.klix.com/ainol-7-ips-scr ... 70372.html

Sta mislite valjaju li ?
Ainol, ali idi na Elf 2 ili Aurora 2. Aurora je skuplja, ali ima bolji (LG-ev, IPS) ekran.
motorola01

#279 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by motorola01 »

Uzeo sam vec ovaj sa drugog linka. Trebao bi valjati :)
Muderris

#280 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Muderris »

IcedFlame wrote:

Sta mislite valjaju li ?
Ainol, ali idi na Elf 2 ili Aurora 2. Aurora je skuplja, ali ima bolji (LG-ev, IPS) ekran.

Ma sve je to smeće.

Najjeftiniji tablet a da išta valja je Prestigio ili Archos.
_Reds_

#281 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by _Reds_ »

Muderris wrote:
IcedFlame wrote:

Sta mislite valjaju li ?

Ma sve je to smeće.

Pa prestigo nije nista skuplji od ovoga.
IcedFlame

#282 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by IcedFlame »

Muderris wrote: Ma sve je to smeće.

Druze, Prestigio nije nista drugo, nego jedan od ovih no-name kineskih tableta, koje je neko uvezao za ovaj dio evrope na vecu kolicinu, pa samim tim i trazio od kineza svoj 'brand'. Nije to nikakva nauka. Mozes i ti traziti od fabrike da napisu Muderris MultiPAD.
Dijelove (chipset) za vecinu pravi Rockchip, Allwinner, AMlogic i MediaTek. S obzirom na konkurenciju, sve bolje i bolje fabrike, povecanu kontrolu kvaliteta, neki (nama nepoznati) brandovi jednostavno isplivaju na povrsinu, u moru drugih. Neki od njih su Archos, Onda, Ainol, Ramos, Zenithink, pa na kraju krajeva i ZTE, Lenovo, Huawei, ViewSonic, koji su nama uglavnom koliko-toliko poznati... Sve je ovo "u 5 deka", samo sto sa imenom imas i neku sigurnost, u vidu predstavnistva, servisa, dijelova, ali i community-ja.

Evo ti samo jedan primjer:
Prestigio MultiPad PMP3170B Pro
1 GHz single core
512 MB Ram
4 GB ROM
7" display, rezolucija: 800x480
Android 4.0
Cijena: 200 KM u Imtecu

Ainol Novo Crystal
1.5 GHz Dual Core
1 GB DDR3 Ram
8 GB Rom
7" IPS display, rezolucija 1024x600
Android 4.1
HDMI, Multitouch, mocan GPU (Mali-400, koji je i u Galaxy S2 i S3), 2 MP kamera, Skype...
Cijena: 177 KM, ako te 'zakace' i carina i porez na ovu cijenu, onda izadje 224 KM

Ti bi opet uzeo Prestigio?
IcedFlame

#283 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by IcedFlame »

Lud i ponosan wrote:^^

Da, prije Prestigio. Prvo, zbog garancije od 2 godine. Drugo, zbog izrade i kvaliteta kucista. U tom cjenovnom rangu (ja sam gledao oko 300 km, okvirno - u BiH) bolje od Prestiga nema. I nije sve u konfiguraciji, ili jeste? Mada ovo tvoje poredjenje nije adekvatno.

Ne moze na uredjaj od 177 km doci samo 50km carine i troskova, pdv-a i shipinga. Nikako.
I stavi konacnu cijenu, u BiH, ili onda nadji Prestigio na istom sajtu gdje si nasao taj prvi model, pa uporedi.
Cijena od 177 KM je SA shippingom i po danasnjem kursu dolara. Cak nisam ni trazio najnizu cijenu, nego je sa prvog shopa na koji sam naletio. Drugo, carina je 5% ili 10% (kako kad zaracunaju, iz iskustva), porez 17%, pa ti racunaj. Par maraka gore dole. Ne kontam sta ti nije jasno? Dakle konacna cijena, u najgorem slucaju je 220-230 KM. Po meni sasvim dovoljno mala razlika, za puno bolji uredjaj.
Da pojasnim i ovo oko carine - za uredjaje ovog tipa, koji imaju GSM mogucnosti, carina je 5% (dakle smartphone mobiteli), za uredjaje koji nemaju (tableti) - 10%. Znam, mozda nelogicno, ali tako pise u "zakonu". Tako da zavisi i sta ti napise na posiljci onaj koji salje. Sad ni mobitel od 6" nije nemoguc, a isto tako 5" tableta ima koliko hoces. Takodje i tableti sa 3G podrskom i SIM slotom. Pa nek na carini dokazuju sta je sta :)

Trece, jesi li vidio i uporedio kvalitet izrade kucista jednog i drugog uredjaja??

Tvoje me rezonovanje navodi da pomislim da je bolje kupiti Golfa 2 dizela u BiH za 4000 KM, nego za te pare, ili stoju vise, uvesti Hondu 15 godina mladju iz inostranstva, kad vec imam tu mogucnost :)
novi.dan.nova.nafaka

#284 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Lud i ponosan wrote:Da, prije Prestigio. Prvo, zbog garancije od 2 godine. Drugo, zbog izrade i kvaliteta kucista. U tom cjenovnom rangu (ja sam gledao oko 300 km, okvirno - u BiH) bolje od Prestiga nema. I nije sve u konfiguraciji, ili jeste? Mada ovo tvoje poredjenje nije adekvatno.
Složio bih se sa LiP-om. Naime, ja sam igrom slučaja prošle sedmice kupio ovaj proizvod: http://www.prestigio.com/products/Table ... _9.7_ULTRA
Onako, iz prve ruke, mogu reći da sam zadovoljan, sve u svemu. Koštao me 529 KM (u Imtec-u je čak i jeftiniji, 519 KM). Dakle, nije da je baš kao iPad, najveća zamjerka mi je što ponekad štopa sa browserom (Dolphin se pokazao malo boljim od inicijalnog browsera koji dođe instaliran) - no, za duplo manje para dobiješ sasvim solidnu kvalitetu. Nadam se da će sa JB-om biti puno bolja situacija - vidio sam da već postoje neki custom ROM-ovi, ali mi se nije dalo to isprobavati. Sačekat ću par mjeseci možda sa upgradeom OS-a...
Takođe, ono što je dobro je 2 godine garancije, što nije malo. Kažem, sve u svemu, zadovoljan.
motorola01

#285 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by motorola01 »

Svako ima pravo izbora i kupi sebi sta hoce. Nema uopste razlike izmedju ovog prestigia ili kako se vec zove i ovih tableta iz Kine. Tacnije ima jedna razlika i to je cijena. Ostalo sve isto. Prijatelj nedavno uzeo sa jedne kineske stranice tablet i nakon 15-20 dana mu ispadne i slomi se ekran. Posalje im mail da im kaze da se razbio i nije covjek nista ni ocekivao od njih, kad nakon dva dana stize mu mail da im posalje taj tablet i Kinu, a oni ce njemu novi poslati :shock: . Eh sad razmislite vi da li bi vama predstavnik prestigia ovakvu "reklamaciju" uvazio ?
novi.dan.nova.nafaka

#286 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by novi.dan.nova.nafaka »

motorola01 wrote:Svako ima pravo izbora i kupi sebi sta hoce. Nema uopste razlike izmedju ovog prestigia ili kako se vec zove i ovih tableta iz Kine. Tacnije ima jedna razlika i to je cijena. Ostalo sve isto. Prijatelj nedavno uzeo sa jedne kineske stranice tablet i nakon 15-20 dana mu ispadne i slomi se ekran. Posalje im mail da im kaze da se razbio i nije covjek nista ni ocekivao od njih, kad nakon dva dana stize mu mail da im posalje taj tablet i Kinu, a oni ce njemu novi poslati :shock: . Eh sad razmislite vi da li bi vama predstavnik prestigia ovakvu "reklamaciju" uvazio ?
A jel tvoj frend poslao tablet u Kinu, i dobio popravljeni nazad ?
motorola01

#287 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by motorola01 »

Svoj je poslao u Kinu(kostalo oko 10KM), a oni su njemu poslali drugi, novi i trenutno je "u putu".
Muderris

#288 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Muderris »

motorola01 wrote:Svoj je poslao u Kinu(kostalo oko 10KM), a oni su njemu poslali drugi, novi i trenutno je "u putu".
Jastaradi!

Ne mozes do Trnova poslati za 10KM a ne u Kinu.

Slao sam ja 2 puta.

Prvi put platio 80-ak maraka, drugi put 30.
Nekad tete u posti lijepo objasne, nekad ne. :lol:

Helem, prevelika je to frustracija. Kupis Tablet preko kineske stranice. Platis PayPal-om. Cekas cca 30 dana da stigne. Dodje, otvoris, vidis ima neku gresku. Zalis se PayPal-u. Ceka se odgovor prodavaca, tamo-vamo jos dva-tri mjeseca. PayPal odluci da ti vrate novac ili posalju novi uredjaj. Ti vidjevsi kakvo su ti smece poslali, odlucis da ti vrate novac koji mozes podici opet nakon otprilike mjesec dana. Ma katastrofa, ne bih nikome preporucio. Odes kao covjek u radnju ljuljnes za neki samsung, ako imas malo manje love uzmes archos ili prestigio i prst u uho.

Ja platio tablet, poodavno, 10" 16GB mem., Dual CPU oko 300KM, stigao sve u redu osim baterije koju nikako ne puni ili je i nema, nemam pojma. Kontaktiram ja Kineze, kazu pa otvori tablet, mozda baterija nije spojena pa spoji. :lol:
Nakon mjesec dana, drugi odgovor...hajde poslacemo ti bateriju pa je ti ugradi. Ma bjezi...
Muderris

#289 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Muderris »

IcedFlame wrote:
Muderris wrote: Ma sve je to smeće.

Druze, Prestigio nije nista drugo, nego jedan od ovih no-name kineskih tableta, koje je neko uvezao za ovaj dio evrope na vecu kolicinu, pa samim tim i trazio od kineza svoj 'brand'. Nije to nikakva nauka. Mozes i ti traziti od fabrike da napisu Muderris MultiPAD.
Dijelove (chipset) za vecinu pravi Rockchip, Allwinner, AMlogic i MediaTek. S obzirom na konkurenciju, sve bolje i bolje fabrike, povecanu kontrolu kvaliteta, neki (nama nepoznati) brandovi jednostavno isplivaju na povrsinu, u moru drugih. Neki od njih su Archos, Onda, Ainol, Ramos, Zenithink, pa na kraju krajeva i ZTE, Lenovo, Huawei, ViewSonic, koji su nama uglavnom koliko-toliko poznati... Sve je ovo "u 5 deka", samo sto sa imenom imas i neku sigurnost, u vidu predstavnistva, servisa, dijelova, ali i community-ja.

Evo ti samo jedan primjer:
Prestigio MultiPad PMP3170B Pro
1 GHz single core
512 MB Ram
4 GB ROM
7" display, rezolucija: 800x480
Android 4.0
Cijena: 200 KM u Imtecu

Ainol Novo Crystal
1.5 GHz Dual Core
1 GB DDR3 Ram
8 GB Rom
7" IPS display, rezolucija 1024x600
Android 4.1
HDMI, Multitouch, mocan GPU (Mali-400, koji je i u Galaxy S2 i S3), 2 MP kamera, Skype...
Cijena: 177 KM, ako te 'zakace' i carina i porez na ovu cijenu, onda izadje 224 KM

Ti bi opet uzeo Prestigio?
Da, Prestigio je brand Americko-Francuske kompanije Archos i mora biti kvalitetniji bez obzira na cinjenicu sto se proizvodi u Kini.
Tim fabrikama tamo kompanije postave standarde koje moraju ispuniti pa imas npr. napojne jedinice Lite On koje su smece za razliku od one serije koja se moze naci u IBM/Lenovo racunarima. E tu je vec druga prica, certifikati, standardi, itd.
motorola01

#290 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by motorola01 »

@muderris, ide ispravka. Sad sam ga zvao i ja sam pogresno cuo. 10 KM je bio samo carinski pregled, a ne zna ni on koliko je sve ukupno bilo. Uglavnom izmedju 30 i 40 KM.
fluidni

#291 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by fluidni »

Mislim da je Prestigio projekt nekakvih rusa, sjedište je na Kipru (gdje ide sav opran novac), CEO je nekakav Yuri a prošle godine su potpisali sporazum o saradnji s Archosom (francuzi) na području tehničke razmjene ili nečeg sličnog, nebitno sad...elem, imao sam Prestigio 3084b i to je qita od tableta, kineski je po rođenju a brendiran u skladu s komentarom nekog postača gore. Sad imam Archos 80 G9 i nije loša mašina, kućište jeftino ali HW odličan...do sada najbolji HW koji sam imao da je vrtio Andru...
ja_cura_

#292 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by ja_cura_ »

Moje pitanje glasi: kako mogu gledati filmove na iPad-i????
StrelacZE

#293 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by StrelacZE »

Upravo sam danas kupio nov tablet prestigio 3270B multipad,i prvi utisci su da je za taj novac jako dobar,svi ga hvale,e sada-prva mana je flash player gde sam morao cijeli dan da trazim neku noviju verziju i maloprije pronasao,jer nisam mogao preko web browsera da gledam video,sada moze,i jos jedna stvar me najvise muci.Znaci,ovaj tablet ima 512MB DDR3 RAM_a,+1GHZ Cortex Procesor,ali me cudi,imam 5Mbit internet koji mi pruza wi fi router i pod tom brzinom,sporo mi ucitava stranice,ne znam zasto,dok na primjer kada skidam nesto ili vrtim hd video na youtube,ide sasvim ok-zanima me zasto sporo ocitava stranice,pokusao na visae browsera,a brzina 5Mbit!?
vaučer

#294 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by vaučer »

ja_cura_ wrote:Moje pitanje glasi: kako mogu gledati filmove na iPad-i????
Uradi jailbreak, instaliraj XBMC i u njeg usadi Navi-X plugin.
Uspiješ li uz pomoć Googlea ostvariti taj strašni zadatak (cca 8 minuta) imat ćeš na izbor sve filmove, serije i tv kanale koji ti mogu pasti na pamet (potrebna internet konekcija).
shiljak

#295 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by shiljak »

Imam ga vec neko vreme. Kupio sam ga uglavnom zbog cene, i stvarno je odlican odnos cena/kvalitet. Radi 3g modem na njemu (probao sam mts-ov modem, za ostale ne znam). Moj je vec dosao sa instaliranim skype-om, baterija otrprilike traje kao u uputstvu (oko 5h video reprodukcije, uz smanjeno osvetljenje, igrice 1.5 h, audio preko 15h, ). Ima odredjenih problema da se konektuje na wireless na odredjenim routerima (problem software-a, ne hardware-a), za ovo postoji dodatni wifi programi, kao i odredjena podesavanja, uputstva je moguce pronaci preko google-a, mada moze da potraje... Sasvim zadovoljovajuci tablet...

http://www.itsvet.com/proizvod/prestigi ... da/131/696

Možda to pomogne
StrelacZE

#296 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by StrelacZE »

Tablet je extra,podesio sam ga u totalu,a i kod mene je doslo sve instalirano,skype,twitter,youtube,itd...Extra je.
Samo sto je meni baterija radila oko 2h,ali nisam podesavao osvetljenje,najvise multimedij gledao.;-)

Znci,kada "kazem",da je doslo dooosta toga instalirano,a mnogi na net_u pisu,kako dobijete kada kupite nov uredjaj,"goli android",sa par aplikacija-nije tacno! Znaci,kada prvi put ukljucite uredjaj,mozda mnogi nisu to odradili,uredjaj vam nudi podesavanja,i izmedju toga podesavanja nudi vam opciju da instalirate aplikacije,bez obzira sto niste povezani na net-u mom slucaju,ja kada sam prvi put jucer ukljucio tablet,kada sam dosao kuci,nisam odmah spojio na net,jer sam ta podesavanja odradio,i na kraju vidim da ima i nas jezik,i tada mi je ponudio opciju da instaliram aplikacije,sto sam ucinio,i "on je automatski",instalira mnogo toga,tako da uopste nemam potrebe sa net_a skidati bilo sta vise-cak ima i igrica angry birds,karte,itd,itd,browseri,notesi,svega!

Jedino sto sam jucer trazio malo vise po netu je malo drugacija verzija flash playera,jer uz uredjaj vam instalira ovu zadnju oficijelnu verziju za android uredjaje,koja je 11.1......,i vise nema flash verzija,to je zadnja verzija ,"po njima",koja je zaista losa verzija ,puna bug_a,itd,tako da sam trazio po netu rjesenje,i na kraju,pronasao. Skinuo druugu verziju,jos noviju,koja sada radi perfektno!

Ovo pisem za one koji mozda ne znaju,a zele da kupe,ili ce kupiti ubrzo,zavisi gde i kupujete,dakle ih nabavljaju,ovaj kod mene se uvozi iz Hrvatske,i zaista sve sam dobio "u njemu",i vise od ocekivanog,na nasem jeziku,itd,itd...

Pozdrav.
architect

#297 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by architect »

Chata87 wrote:Ima li iko iskustva sa Nexus 7? Kod nas je 546KM 32gb :) Googlao sam i cini se strasan, ali me interesuje first hand informacija :)
gdje je 546KM?
u imtecu je 579KM 16GB
motorola01

#298 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by motorola01 »

architect wrote:
Chata87 wrote:Ima li iko iskustva sa Nexus 7? Kod nas je 546KM 32gb :) Googlao sam i cini se strasan, ali me interesuje first hand informacija :)
gdje je 546KM?
u imtecu je 579KM 16GB
http://www.next.ba/Asus-tablet-NEXUS-7- ... 18944.aspx
StrelacZE

#299 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by StrelacZE »

Ljudi,znate sta me malo muci,posto nisam bas neki znalac po pitanju tablet uredjaja,pa ako neko tko zna i ima ovakav prestigio da mi objasni-kada gledam system info putem neke od aplikacija,za ram memoriju pise total 374MB ram memorije,a u specifikacijama gde god da gledate na net_u ili prodavnicama,pise da uredjaj ima 512MB DDR3 ram memorije(ovo dd3 ram9,nigde se ne moze vidjeti u system info u uredjaju,pa me to zbunjiva? Cak prikazuje external memori 1 GB,free 600,itd,a uopste nemam externe kartice,pa me zbunjiva zasto ne pise u system info, total 512MB ram memory??? Sorry ljudi!
architect

#300 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by architect »

motorola01 wrote:
architect wrote:
gdje je 546KM?
u imtecu je 579KM 16GB
http://www.next.ba/Asus-tablet-NEXUS-7- ... 18944.aspx
ali ipak nije 546 nego 574
Post Reply