Maticna ploca, POMOC!!!!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
campa_xxx

#1 Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by campa_xxx »

Problem je slijedeci...
Kupio sam maticnu plocu GA-G31M-ES2L i procesor INTEL Pentium DualCore E6500 2.93GHz 2MB 1066MHz
Kad sam sve ovo spojio na kuciste, stavio graficku, stavio RAM (DDR2 800), prikopcao plocu na naponsku 400W nije radilo...znaci, nema uopste napona na prekidacu, ukratko MRTAV komp????
Da li moze da bude do naponske jedinice (400 W) treba li jaca ili je nesto drugo u pitanju (naponska je nova i radi 100% )??? Jesam li mogao nesto pogresno prikopcati? Je li kuciste ne odgovara toj ploci, tacnije onaj prednji dio gdje je prekidac? Ili ne radi maticna uopste (koja je nova) ???

u pitanju je ova ploca, postoji li mogucnost da sam pogresno skopcao one PW LED, HDD PW i te stvari, mada sam kopcao kako je oznaceno na ploci i na kablovima....
Image

P.S. I procesor sam stavio kako treba, znaci nisam ga okrenuo naopako ili tako nesto....
alys

#2 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by alys »

Mogući problemi:
- Velika je vjerovatnoća da si pogrešno spojio kablove kućišta sa MB. Kombinuj samo naponske (PWR) kablove s prekidača kućišta (+ i - samo), tj. probaj ih prikopčati na različite pozicije na MB. Ne diraj i ne kopčaj u početku druge priključke s kućišta - LED, zvučnike itd.
- Postoji velika mogućnost (dosta često) da si pogrešno spojio ventilator na procesoru. Vidi da li je ventilator čvrsto prikopčan i pričvršćen i da je prikopčan na matičnu ploču - ukoliko je original Intelov hladnjak ne smije se mrdati, ne smiju mu kablovi smetati u vrtnji itd. (ploča neće proraditi dok ventilator procesora nije postavljen i ispravno prikopčan),
- Sa napojne jedinice moraš na MB prikopčati dva priključka (jedan je 4pinski - negdje je blizu procesora, a drugi je 24pinski)
- Provjeri da li je RAM ispravno umetnut (može biti da ti jedna pločica RAM-a ne radi dobro)
- Napojna jedinica od 400 W je sasvim dovoljna ukoliko nemaš bijesne grafičke karte, matičnu ploču i memoriju (ja imam 600 W na Rampage matičnoj sa dvije ATI 4800 grafičke (crossfire), Zalman hladnjacima na procesoru i dodatnim hladnjacima na kućištu te 8 GB RAM-a 1066 MHz i radi dobro). Ova tvoja ploča mora savršeno raditi na 400W ukoliko je napojna ispravna kao što kažeš.
udrch

#3 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by udrch »

Provjeri ti napojnu jedinicu, svejedno što je nova..ako je napojna ispravna mora biti nekog signala, bilo kakvog..skoro sam siguran da ti je problem oko napajanja, ili napojna ili nisi dobro prikopču ploču sa napajanjem..
campa_xxx

#4 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by campa_xxx »

alys wrote:Mogući problemi:
- Velika je vjerovatnoća da si pogrešno spojio kablove kućišta sa MB. Kombinuj samo naponske (PWR) kablove s prekidača kućišta (+ i - samo), tj. probaj ih prikopčati na različite pozicije na MB. Ne diraj i ne kopčaj u početku druge priključke s kućišta - LED, zvučnike itd.
- Postoji velika mogućnost (dosta često) da si pogrešno spojio ventilator na procesoru. Vidi da li je ventilator čvrsto prikopčan i pričvršćen i da je prikopčan na matičnu ploču - ukoliko je original Intelov hladnjak ne smije se mrdati, ne smiju mu kablovi smetati u vrtnji itd. (ploča neće proraditi dok ventilator procesora nije postavljen i ispravno prikopčan),
- Sa napojne jedinice moraš na MB prikopčati dva priključka (jedan je 4pinski - negdje je blizu procesora, a drugi je 24pinski)
- Provjeri da li je RAM ispravno umetnut (može biti da ti jedna pločica RAM-a ne radi dobro)
Eh oko kablova sa kucista nisam bas siguran da li je spojeno dobro jer se razlikuju oznake na kablovima i na ploci
alys wrote:- Velika je vjerovatnoća da si pogrešno spojio kablove kućišta sa MB. Kombinuj samo naponske (PWR) kablove s prekidača kućišta (+ i - samo), tj. probaj ih prikopčati na različite pozicije na MB.
Kako mislis na razlicite pozicije?? Ne mislis valjda da ih kopcam tamo gdje se kopca HDD ili RESET?

I ventilator na procesoru mi je sumnjiv, nekako nije bas najbolje legao (ali se ne pomjera), provjerit cu i to...
Sa napojne sam skopcao na plocu onaj 4pinski kabal i onj 24pinski tako da je to ok...
Probat cu i RAM staviti u drugi slot...

Je li moguce da ovaj RAM i ventilator prave toliki problem da racunar uopste nema nikakvog signala da u njega dolazi struja???

udrch wrote:Provjeri ti napojnu jedinicu, svejedno što je nova..ako je napojna ispravna mora biti nekog signala, bilo kakvog..skoro sam siguran da ti je problem oko napajanja, ili napojna ili nisi dobro prikopču ploču sa napajanjem..
Napojna sigurno radi jer sam je juce probao na drugoj ploci....
chuchumbamayumbe

#5 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by chuchumbamayumbe »

sistem treba da se upali, pa makar da nema niti procesora, niti rama na ploci.
bios bi ti javio gresku
sigurno je da nije niti do ventilatora, radice ti masina i bez ventilatora (dok se ne pregrije procesor)
garant nisi dobro spojio pwr kablove sa front panela na pinove na maticnoj
imas li upotstvo koje bi trebalo da ti je doslo sa plocom?
da li ti je napajanje ploce 20 ili 24 pinsko, na glavnom napojnom vodu?
kod nekih ploca moze i jedno i drugo, a kod nekih ne moze, mada onda ne bi mogao spojiti konektore da nije kompatibilna
btw, da li si mozda zaboravio da upalis napojnu ?!
campa_xxx

#6 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by campa_xxx »

chuchumbamayumbe wrote:sistem treba da se upali, pa makar da nema niti procesora, niti rama na ploci.
bios bi ti javio gresku
sigurno je da nije niti do ventilatora, radice ti masina i bez ventilatora (dok se ne pregrije procesor)
garant nisi dobro spojio pwr kablove sa front panela na pinove na maticnoj
imas li upotstvo koje bi trebalo da ti je doslo sa plocom?
da li ti je napajanje ploce 20 ili 24 pinsko, na glavnom napojnom vodu?
kod nekih ploca moze i jedno i drugo, a kod nekih ne moze, mada onda ne bi mogao spojiti konektore da nije kompatibilna
btw, da li si mozda zaboravio da upalis napojnu ?!
To i meni nije jasno, zasto je bas MRTAV racunar? :?
Imam uputstvo ali malo se razlikuju kablovi sa prednjeg panela kucista i onih oznaka na maticnoj...
Napajanje je 24 pinsko...
Napojnu nisam zaborabio da upalim jer nema onaj prekidac na sebi...Noc prije sam je probao na drugom racunaru i radila je savrseno....
chuchumbamayumbe

#7 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

garant nisi dobro pospajao kablove koji sa power-a na kucistu kopcaju na maticnu, + i ground
ako nisi siguran da je do toga, ako mozes ponovo da pretumbash napojnu u taj comp gdje je prije radila, cisto da nju provjeris (ako si naravno u mogucnosti da to uradis)
a ja sam 99% ubijedjen da je do pogresnog kopcanja kablova, da je napojna, ili bi se nesto culo kada je vrisnula, ili bi nesto zasmrdilo, ponekad cak i zadimilo
Borej

#8 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by Borej »

ovo sto predhodnik rece je vjerovatno u pitanju (nema teorije da prekucam ovaj nick:D). evo ti je savjet da otklonis svaku dilemu, male tajne malih majstora. nemoj spajat ove kablove od kucista na maticnu zaokuruzene na slici, njih iskljuci sve i kad si siguran da si ostalo dobro spojio, na otvorenom kucistu, naravno ukljucenom u struju, srafcigerom(ispitivacem)predji preko onog oznacenog na slici(desno-lijevo) dakle tamo gdje kopcas kablove: reset, led i ostalo predji srafcigerom i desit ce se cudo. slobodno to uradi nece se sigurno nista desiti, ni tebi niti kompu, ali naravno samo preko ovog dijela gdje se kopca kuciste, ostalo ni slucajno. posle uganjaj gdje sta ide...prislonis srafciger i palis lagano...:D
chuchumbamayumbe

#9 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

jesi li skuriso sta pasha?!
campa_xxx

#10 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by campa_xxx »

chuchumbamayumbe wrote:jesi li skuriso sta pasha?!
Hvala svima na pomoci...

Ipak je bilo do kablova (PWR) tacnije do prekidaca na kompu, on nije ispravan, sve sam skopcao kako treba...Uglavnom, izvadio sam sve kablove i upalio sarafcigerom kako borej rece :D Tada sam skontao da nije do kablova nego do prekidaca...onda ja fino prespojim kablove od reseta na PWR mjesto i sad se tu pali komp dok se ne kupi drugo kuciste... moze i ovako privremeno :mrgreen:

Uglavno hvala svima jos jednom na pomoci :thumbup: :sax:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#11 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by bordo gandalf »

Nu maticna ko moja :D koliko si je platio i ako moze neko da nam kaze jel valja cemu ova ploca :)
udrch

#12 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by udrch »

don_emir wrote:Nu maticna ko moja :D koliko si je platio i ako moze neko da nam kaze jel valja cemu ova ploca :)
Ploča je solidna za malo para, ispod 100 KM je..čipset je trenutno najjeftiniji Intel G31 koji ima na tržištu, a ova ploča je najbolja koja se nudi u toj klasi..uglavnom ova ploča je predviđena za Intel Dual-Core procesore E5xxx i E6xxx..za procesore iznad ovih serija nije adekvatna, odnosno "tijesna" je..inače jako pouzdana ploča, što inače ne karekteriše najjeftinije dostupne ploče..
campa_xxx

#13 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by campa_xxx »

udrch wrote:
don_emir wrote:Nu maticna ko moja :D koliko si je platio i ako moze neko da nam kaze jel valja cemu ova ploca :)
Ploča je solidna za malo para, ispod 100 KM je..čipset je trenutno najjeftiniji Intel G31 koji ima na tržištu, a ova ploča je najbolja koja se nudi u toj klasi..uglavnom ova ploča je predviđena za Intel Dual-Core procesore E5xxx i E6xxx..za procesore iznad ovih serija nije adekvatna, odnosno "tijesna" je..inače jako pouzdana ploča, što inače ne karekteriše najjeftinije dostupne ploče..
90 i par KM-ova u Plus Computers u Skenderiji...
chuchumbamayumbe

#14 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

campa, drago mi je da si upalio masinu!
:thumbup:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#15 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by bordo gandalf »

udrch wrote:
ja na njoj imam intel core2duo E4500...ono dovoljno za mene ne ganjam neke igrice pretezno su to programi oko muzike (FL Studio Cubase i sl.) 2 gb rama i neku bezze 6600 GT graficku i 320 GB HDD:) solidno :)
campa_xxx

#16 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by campa_xxx »

chuchumbamayumbe wrote:campa, drago mi je da si upalio masinu!
:thumbup:
Hvala tebi na pomoci :thumbup:
Nisrin

#17 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 28/11/2016 11:12, edited 1 time in total.
DonieBrasco

#18 Re: Maticna ploca, POMOC!!!!

Post by DonieBrasco »

Kako te mala sitnica moze zabrinuti, radi glupog prkidaca mislis da je problem mnogo veci.
Post Reply