Računar se restartuje!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Damir48

#1 Računar se restartuje!

Post by Damir48 »

Pozdrav...
PC se restaruje samo dok sam u igri. Znači nekad se restartuje čak za 5-10 sekundi, nekad to opet može bit za sat vremena, ali opet nekad mogu igrat dok mi ne dosadi bez restarta. Pregrijavanje nije, pratim temperature svaki put kad sam u igri, a mislim i da se ne bi mogao upalit PC odma nakon pregrijavanja. Kod mene se znači samo restartuje i onda je opet sve ''normalno''. Nije mi jasno šta se dešaje. Testiro sam na sat vremena FurMark, Prime95, OCCT, pa sam u isto vrijeme FurMark i Prime95 i sve je prošlo bez problema. Ne znam šta da probam više, obriso sam driver od grafičke pa ga ponovo instaliro, uradio sam update za Windows skoro 1GB. Pojma nemam šta da pokušam više. :?
winkiewinkie

#2 Re: Računar se restartuje!

Post by winkiewinkie »

Napojna krepava, probaj sa nekom drugom i vidi hoće li se isto dešavati i pošto spominješ da se to počelo dešavati sa zadnjim updateom probaj napraviti system restore, možda je do toga.
Damir48

#3 Re: Računar se restartuje!

Post by Damir48 »

Nemam sad neku napojnu da probam, a ne znam da li se ispalit kupovat jer možda nije do napojne. Da li mogu kako testirat napojnu? Al' FurMark povuče grafičku na 100%, vjerovatno bi i tad bio restart da je do napojne ili možda ne? A update sam uradio nakon ovog problema pokušavajući riješit, ali nije baš pomoglo.
klaki

#4 Re: Računar se restartuje!

Post by klaki »

Ma ja napojna navjerovatnije. Jedino mozda da probas testirat ram za svaki slucaj. Vidi imal ti neko od jarana napojnu sa potrebnim W pa testiraj...
victom

#5 Re: Računar se restartuje!

Post by victom »

procesor se ne hladi dovoljno ili napojna....
Last edited by victom on 01/03/2021 06:01, edited 2 times in total.
oridjidji

#6 Re: Računar se restartuje!

Post by oridjidji »

Otvori kompjuter, ako nije laptop, ako jeste nosi u servis, ako ga se bojis otvoriti. Najcesci problem kod racunara koji se restartuju nije napojna, vec zapusenje kulera procesora, graficke ili susenje termalne paste na procesoru. Kompjuter ima svoju radnu temperaturu koja kada postane vecom, pravi problem procesima racunara, racunar obicno ledi, pa onda se gasi. Kud i kamo zbog graficke nekada kad upalis film na youtube moze da gasi racunar zbog pregrijavanja. Napojna obicno bude sekundarni problem. Ona ponire. Racunar se teze, pali, a bome i teze gasi. Onda samo klekne i nepali vise. Ako imas blue screen prije restarta, pofataj code errora i kopiraj u google problem ce ti se sam reci. Onda bi to mogao biti ram. Kako ti zvuci masina?
adda_sa

#7 Re: Računar se restartuje!

Post by adda_sa »

imam sasvim obrnut problem. laptop nece da se restartuje ili shut down. kada kliknem na jedno od to dvoje, traje jako dugo, znaci satima dugo, stoji natpis windows is shuting down, please do not turn of the comp :S
ako bas moram restart, onda idem na force, dugme ili vadjenje baterije
Damir48

#8 Re: Računar se restartuje!

Post by Damir48 »

Ram sam testiro sa Windows Memory Diagnostic tool. Pastu sam stavio prije 3 mjeseca, ne znam sad koliko često treba mijenjat pastu. Temperature su dobre, procesor ide max do 55c, grafička 70c. Ljeti je temperatura proceosra i grafičke bila veća za 10 i nisam imo problema tad. Blue screen se ne pojavljuje, znači jednostavno se restartuje i to je to. Što se tiče zvuka nema promjene, isto se čuje.
mayab

#9 Re: Računar se restartuje!

Post by mayab »

Koja ti je napojna,i koje snage?
Samo ti probaj nju zamijeniti...
Damir48

#10 Re: Računar se restartuje!

Post by Damir48 »

Be quiet 700w ili evo bolje slika https://www.techpowerup.com/reviews/beQ ... ticker.jpg

Da znam 100% da je do napojne onda bi kupio i gotovo, a nema niko da probam pa da znam da li je to to...
Damir48

#11 Re: Računar se restartuje!

Post by Damir48 »

Pročita da mi treba za grafičku 37A, a ova napojna ima na 12V1 18A i na 12V2 18A što bi bilo manje nego što je potrebno, da li je možda to razlog? Čak se to možda tako i ne gleda kako sam zamislio, jel' može neko da mi ovo malo objasni?

Evo napojna...
https://www.techpowerup.com/reviews/beQ ... ticker.jpg
Damir48

#12 Re: Računar se restartuje!

Post by Damir48 »

Samo da kažem da je napojna pravila problem. Hvala svima koji su dali mišljenje. :D
mayab

#13 Re: Računar se restartuje!

Post by mayab »

:D :thumbup:
adda_sa

#14 Re: Računar se restartuje!

Post by adda_sa »

moj nece da se restartuje, niti shut down
kada idem na shut down dugme, slijedi windows screan, i napisano : do not shut down, windows is instalng updates 1/16 isl, i to onda traje satima. ali satima. dok ga ne istekam iz uticnice :-)
nedims

#15 Re: Računar se restartuje!

Post by nedims »

..
Last edited by nedims on 23/11/2015 17:51, edited 1 time in total.
KB9

#16 Re: Računar se restartuje!

Post by KB9 »

ocisti centralnu
adda_sa

#17 Re: Računar se restartuje!

Post by adda_sa »

nedims wrote:
adda_sa wrote:moj nece da se restartuje, niti shut down
kada idem na shut down dugme, slijedi windows screan, i napisano : do not shut down, windows is instalng updates 1/16 isl, i to onda traje satima. ali satima. dok ga ne istekam iz uticnice :-)
Moras biti strpljivija kada je u pitanju instalacija updates. To je jako vazno za normalan rad racunara. Naravno, problemi su kada kasno navece iskljucujes racunar i vidis ,uz tekst shat down i oznaku da se updates treba instalirati...a ti nemas strpljenja da sacekas da se sve to zavrsi. Kada nasilno iskljucis racunar na dugme za ukljucenje...tada cinis veliku gresku, jer osim sto se updates nije instalirao potencijalno mozes stvoriti i odredjene probleme u radu racunara gestom nasilnog iskljucenja. Onog casa kada kliknes na shat down zapocinje proces instaliranja update-a...a kada se taj proces zavrsi ...racunar ce biti iskljucen, sto znaci da ti mozes ici na spavanje i ne trebas cekati da se sve to zavrsi...
Ako si nasilno iskljucila racunar ... moras ici na - open Action Centar- lijevo dole na Windows Update-te kliknuti na View update history. Tu ce ti se izlistati instalirana update a vidjeces i koji update nije instaliran. Ako ima takvih ...vrati se jednu stranicu nazad (Windows update) i klikni na Check for updates i sacekaj da se taj proces zavrsi. U pravilu...izlastace ti se svi updatei koji nisu instalirani i izvrsice se instaliranje. Ako ne...onda moras rucno instalirati sve nedostajuce update...
update traje satima. znaci znala sam prije spavanja shut down, i ujutro jos stoji instaling updates 6/13 isl
a evo upravo sam prosla te korake u action center, i checking for updates online traje vec 3h :-) :-?
nedims

#18 Re: Računar se restartuje!

Post by nedims »

..
caffeinefreak

#19 Re: Računar se restartuje!

Post by caffeinefreak »

Da ne otvaram novu temu.
Laptop toshiba prilikom starta upada u tzv loop, naime, pokrece se diagnosing system, automatic repair ali ne ispravlja greske vec na kraju ponudi opcije restarta i neke advanced opcije koje isto ne popravljaju nista..
Da napomenem, rijec je o win 10 i a prije nekoliko dana prikazivao je neku gresku hdd, i opciju da napravim backup podataka sa hdd..
Sad sta bi moglo biti, ako mogu sam nesto popraviti, dobro i jeste, ako ne mogu-svakako mi ne gine servis
Daryl Dixon

#20 Re: Računar se restartuje!

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 22/05/2016 03:03, edited 1 time in total.
adda_sa

#21 Re: Računar se restartuje!

Post by adda_sa »

Daryl Dixon wrote:
imas li jos ovaj problem?
jos uvijek.jos odavno
TAFKAP

#22 Re: Računar se restartuje!

Post by TAFKAP »

Idi dierektno na "Windows Update", instaliraj update-ove i onda nakon što je gotov shut down ili restart
Daryl Dixon

#23 Re: Računar se restartuje!

Post by Daryl Dixon »

.
salih 1936

#24 Re: Računar se restartuje!

Post by salih 1936 »

winkiewinkie wrote:Napojna krepava, probaj sa nekom drugom i vidi hoće li se isto dešavati i pošto spominješ da se to počelo dešavati sa zadnjim updateom probaj napraviti system restore, možda je do toga.
Kod mene je ista stvar,ali zna i po mjesec dana da se nerestartuje,Kod mene nema nikakve obavjesti na monitoru,naprosto se ugasi i lampice od hard diska i procesora se ugase i za oko 5-10 sekundi sam se upali i počme od podizanja sistema.
typeOnegative

#25 Re: Računar se restartuje!

Post by typeOnegative »

adda_sa wrote:
nedims wrote:
Moras biti strpljivija kada je u pitanju instalacija updates. To je jako vazno za normalan rad racunara. Naravno, problemi su kada kasno navece iskljucujes racunar i vidis ,uz tekst shat down i oznaku da se updates treba instalirati...a ti nemas strpljenja da sacekas da se sve to zavrsi. Kada nasilno iskljucis racunar na dugme za ukljucenje...tada cinis veliku gresku, jer osim sto se updates nije instalirao potencijalno mozes stvoriti i odredjene probleme u radu racunara gestom nasilnog iskljucenja. Onog casa kada kliknes na shat down zapocinje proces instaliranja update-a...a kada se taj proces zavrsi ...racunar ce biti iskljucen, sto znaci da ti mozes ici na spavanje i ne trebas cekati da se sve to zavrsi...
Ako si nasilno iskljucila racunar ... moras ici na - open Action Centar- lijevo dole na Windows Update-te kliknuti na View update history. Tu ce ti se izlistati instalirana update a vidjeces i koji update nije instaliran. Ako ima takvih ...vrati se jednu stranicu nazad (Windows update) i klikni na Check for updates i sacekaj da se taj proces zavrsi. U pravilu...izlastace ti se svi updatei koji nisu instalirani i izvrsice se instaliranje. Ako ne...onda moras rucno instalirati sve nedostajuce update...
update traje satima. znaci znala sam prije spavanja shut down, i ujutro jos stoji instaling updates 6/13 isl
a evo upravo sam prosla te korake u action center, i checking for updates online traje vec 3h :-) :-?
Ne smijes prisilno gasiti niti prekidati update , 99 % da ce doci do problema .vjv je vec steta ucinjena i imas kurslus u sistemu i zato ti se te stvari desavaju . Ako je Win 10 moj ti je savjet da uradis "reset " OSa , sve ce ti podatke ostavit a sistem ce pregazit novim i rjesit sve to .
Post Reply