jedan klinac iz komsiluka me jutros zamolio da mu rijesim 4 zadatka iz mm (stohastika-vjerovatnoca) posto moj trenutni posao ima veze sa matematikom. Ja sam taj njegov papir uzela sa zadovoljstvom misleci da je u pitanju nesto lagano uz obecanje da cu mu te zadatke rijesiti do subote. I onda kad sam se vratila s posla uzmem te zadatke, rekoh da ih uradim na brzinu uz kaficu.. al ne lezi vraze, ja pooojma nemam
Prije 10min mi sine ideja da bih mogla postaviti temu ovdje.. mozda ima neko da mu je poznata ova oblast i da mi pokusa uraditi bar par njih..bila bih mu do neba zahvalna
Ja cu sad pokusati prevesti na bosanski sto je krace moguce...
1. Prema istrazivanju novina "K." poznato je da je 8% jabuka stavljenih u prodaju pokvareno.
a) kolika je vjerovatnoca da je pri kupovini jedne jabuke, ta ista jabuka pokvarena
b) kolika je vjerovatnoca da su pri kupovini tri jabuke, te iste tri jabuke pokvarene
c) kolika je vjerovatnoca da je pri kupovini tri jabuke, najmanje jedna od njih pokvarena
d) kolika je vjerovatnoca da je pri kupovini tri jabuke, najvise jedna od njih pokvarena
e) kolika je vjerovatnoca da je pri kupovini druge jabuke, ta ista pokvarena?
2) Iz voznog prevoza NN kazu da je vjerovatnoca za kontrolu voznih karata po voznji 2%. Kazna za neposjedovanje karte je 70€. Inace jedna karta za jedan smjer kosta 1.70€.
a) da li je za ocekivati da je jeftinije koristenje te jedne karte za dnevni prevoz ili voznja na crno
b) kolika bi trebala biti kazna, odnosno kolika vjerovatnoca, da bi voznja sa ili bez karte izgledala neutralna
c) jedna prijateljica Vam stize u posjetu. Vi racunate 24 voznje. Sta cete da je posavjetujete: voziti se na crno ili da kupi 8-dnevnu kartu za 27.40€?
3. Iz jednog kataloga od 20 pitanja na ispitu budu samo 3. Zbog nedostatka vremena za ucenje i spremanje za ispit, Vi ste naucili samo 14 pitanja. Odabir tih pitanja je slucajan i bez ikakvog reda.
a) kolika je vjerovatnoca da niste naucili nijedno od ova 3 pitanja
b) kolika je vjerovatnoca da nedostatak vremena za ucenje nema uticaj na rezultat ispita
c) u slucaju da ste naucili sva pitanja, profesor Vam daje izbor na jos jedno, cetvrto pitanje. Mozete poboljstati ili pokvariti dosadasnji uspjeh. Kako i na koji nacin se odlucujete?
4. Zamislimo sad da postoji neki Sistem za trazenje i otkrivanje osoba/identiteta. Pa na primjer: Od ukupno 24 trazene osobe 22 su otkrivene. U grupi XY od 75 prisutnih osoba 4 su detektirane s tim da dvije od njih nisu uopste bile trazene.
a) kolika je vjerovatnoca da ovaj Sistem otrkiva trazene osobe
b) kolika je vjerovatnoca da ovaj Sistem neku osobu pogresno detektira
c) da li smatrate da je ova vjerovatnoca prihvatljiva?
Hvala svima puno unaprijed