Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
niggy

#1 Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by niggy »

Pozdrav svima,
imam jedno pitanje.
Prema nasem zakonu (o radu predpostavljam) uposlenik ima pravo na najmanje 18 RADNIH dana godisnjeg odmora.

Da li se u tih 18 radnih dana racuna SUBOTA. tj. Sedmica godisnjeg- Je li to 5 RADNIH dana ili 6 RADNIH dana.

Citao sam zakon i ne mogu da nadjem taj detalj. DA li je to nesto sto firma moze propisati ili....
Rekli su mi da je u bivsem sistemu, subota racunata u godisnji odmor ?!?! Trenutno koliko znam vecina firmi ih ne racuna....

Ja licno ne radim subotom, tako da mi je glupo da moje dvije sedmice godisnjeg racunaju kao 12 RADNIH dana.
djulba

#2 Re: Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by djulba »

Subota se računa u godišnji odmor. tj imaš 3 sedmice godišnjeg. ili ti 15 tvojih radnih dana.
DobroJutroKolumbo

#3 Re: Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by DobroJutroKolumbo »

djulba wrote:Subota se računa u godišnji odmor. tj imaš 3 sedmice godišnjeg. ili ti 15 tvojih radnih dana.

Nije tacno! To zavisi od statuta firme , a ne od zakona! U mojoj firmi se subota ne radi i ista ta subota mi ne ulazi u dane godisnjeg odmora!
niggy

#4 Re: Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by niggy »

e pa izgleda da je moja firma donijela statut da se racuna...tako da jos jednu heftu moram rasparcat... u toku ove godine :D
znaci imaju pravo to uraditi :evil:
DobroJutroKolumbo

#5 Re: Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by DobroJutroKolumbo »

niggy wrote:e pa izgleda da je moja firma donijela statut da se racuna...tako da jos jednu heftu moram rasparcat... u toku ove godine :D
znaci imaju pravo to uraditi :evil:

Pa ako tu subotu ne radis inace , a racunaju ti je u odmor , onda radis u lopovskoj firmi! :D :D :D :lol: :lol: :lol:
kockica_kockica

#6 Re: Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by kockica_kockica »

niggy wrote:Pozdrav svima,
imam jedno pitanje.
Prema nasem zakonu (o radu predpostavljam) uposlenik ima pravo na najmanje 18 RADNIH dana godisnjeg odmora.

Da li se u tih 18 radnih dana racuna SUBOTA. tj. Sedmica godisnjeg- Je li to 5 RADNIH dana ili 6 RADNIH dana.

Citao sam zakon i ne mogu da nadjem taj detalj. DA li je to nesto sto firma moze propisati ili....
Rekli su mi da je u bivsem sistemu, subota racunata u godisnji odmor ?!?! Trenutno koliko znam vecina firmi ih ne racuna....

Ja licno ne radim subotom, tako da mi je glupo da moje dvije sedmice godisnjeg racunaju kao 12 RADNIH dana.

pogledaj statut firme... ako vam je subota radni dan onda je moguce da racunaju.. medjutim evo recimo kod mene subota i nedjelja su neradni radni pa tako oni ne ulaze u GO :) puno srece u pretrazivanju :)
amrica

#7 Re: Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by amrica »

U javnim ustanovama se do prosle godine subota racunala u GO, vise ne, tako da ti je najbolje malo proceprkati Zakon o radu, to je jace od bilo kojeg pravilnika.
niggy

#8 Re: Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by niggy »

Ma stvar je sto radim u firmi koja se bavi proizvodnjom, tako da radnicima sigurno se racuna i subota radna....
Iako administracija ne radi subotom....i nas su izgleda zakacil zajedno sa ostalim ....
nuttyyy

#9 Re: Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by nuttyyy »

Ovo mi je jedno vrijeme bilo od velikog interesa pa sam detaljno proucila Zakon o radu.

Dakle, da, subota se racuna u godisnji odmor jer je po Zakonu radna sedmica organizovana u maximalno 6 radnih dana (tj. zaposlenik ima pravo na min 1 dan sedmicno odmora) i na max 40-satnu radnu sedmicu. Dakle, ako radis subotu, trebao bi krace raditi tokom sedmice jer ne bi smio premasiti 40 sati rada u toku sedmice.

No medjutim, kako svi znamo na terenu je situacija drugacija. Zakon o radu propisuje zakonski minimum ispod kojeg se ne smije ici a svaka firma internim pravilnicima odredjuje svoja pravila. Dakle, ako ti subotu racunaju u godisnji odmor a ti je ne radis, nije protivzakonito. Ako ti je ne racunaju, budi sretan sto radis u takvoj firmi. :-D .... jer ti poslodavac daje vise od onoga sto je duzan po zakonu....

Paznja za one kojima se subota racuna u god odmor. Ako uzmes 1 dan godisnjeg da sprasis na more, npr. petak, onda ti uzmu 2 dana jer racunaju i subotu....
zito23

#10 Re: Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by zito23 »

djulba wrote:Subota se računa u godišnji odmor. tj imaš 3 sedmice godišnjeg. ili ti 15 tvojih radnih dana.
Hajmo ovako kontati:
ako se subota neradi u firmi,a vama računaju u GO,onda si na dobitku plačenu dnevnicu a dan svakako prođe.tj.obe strane su na dobitku.
Može li ovako???
WizzardFromBOZ

#11 Re: Racuna li se SUBOTA?!? U Godisnji odmor?

Post by WizzardFromBOZ »

nuttyyy wrote: Paznja za one kojima se subota racuna u god odmor. Ako uzmes 1 dan godisnjeg da sprasis na more, npr. petak, onda ti uzmu 2 dana jer racunaju i subotu....
ako uzmes jedan dan godisnjeg nema teorije da ti se racuna dva dana. ali ako uzmes vise od jednog i prvi dan pada recimo u petak tada se racuna i subota.

zato ja uzimam godisnji dan po dan i subotu i nedjelju preskacem.... :mrgreen:
Post Reply