racun za plin

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
triple mama

#76 Re: racun za plin

Post by triple mama »

eh da i ja kazem koju na ovu nadasve interesantnu temu...
prosle godine sam muzu zakukala kako nam je zadnji mjesec dosao ogrooooman racun za plin...odmah smo uklonili dvije fasadne peci plinske i kupili dva konvektora od po 2 kilovata, jer nam je receno da su super, da je usteda energije velika a mali racuni bla, bla, bla...
sad kad citam vase postove mislim da se nisam pokajala, iako sam donedavno bila...tako...pomalo skepticna.
uglavnom, sa pecima nam je uvijek bilo u najvecoj sobi mlako, nikada jaako toplo kako voli moj muz (da se njega pita u stanu bi bilo 40 stepeni). :-) . sa ovim konvektorima je extra toplo, i to toliko da uopste ovaj drugi ne moram paliti. racun za plin je od tada uvijek 3 KM. za struju je zadnji 143 KM (konvektor palili po noci). ljeti oko 70-80 KM.
da su zime ko nekad, sad bi snijega bilo do koljena, vjerovatno bih placala jos 100 KM na ovu cijenu struje jer bi bio upaljen puno duze..pozz.
mumy

#77 Re: racun za plin

Post by mumy »

95KM-56 kvadrata
zgemboni

#78 Re: racun za plin

Post by zgemboni »

187 KM, 97 kvadrata, s tim da dvije sobe od po nekih 8 kvadrata uopce ne grijem. Pored plinskog imam ugrađen i strujni bojler za grijanje. Sta mislite da se prebacim na grijanje na struju, da li ce mi se isplatiti. Znaci isti sistem (radijatore) bih koristio samo sto bih se prebacio na struju. Nesto me strah da probam, da me ne bi ovi iz elektroprivrede sokirali vise nego ovi iz sarajevogasa.
Edinz

#79 Re: racun za plin

Post by Edinz »

82 kvadrata visoki plafoni 135 KM
Trebam te

#80 Re: racun za plin

Post by Trebam te »

50 Eura stan dvoetazni 75 kvadrata, uopste ne stedim :D

Pojma nemam kako vi placate toliko u Bosni, dole je i grijanje luxsuz :(
ami8

#81 Re: racun za plin

Post by ami8 »

poznanik wrote:
Dendrlix wrote:
Dendrlix wrote:Koliko je sad kubik bez PDV-a?
- Nabavna cijena po Sm3 ............. 0,820 KM
- Cijena distribucije po Sm3 ......... 0,060 KM
- Prodajna cijena po Sm3 ............ 0,880 KM

A mene zanima kako se određuje koeficijent toplotne moći?
I.Sarajevo:
Nabavna cijena ............... 0,85 KM
Troskovi distribucije ......... 0,07210
Troskovi snabdijevanja kupaca 0,04394
Ukupno bez PDV .............. 0,96604 KM
cijena sa PDV-om ............ 1,13027
To pise na obavjestenju o poskupljenju(11,55 procenata poskupljenje), tako da je drzava za covjeka zlatna :D

Inace racun 70 KM za stan od 39 kvadrata za novembar. Termostat je uvijek izmedju 20 i 21 celzija. S obzirom da je stan star 3 god. sa dobrom izolacijom i prozorima vjerovatno da je malo skuplje nego struja ili neke druge vrste goriva. Prosle zime smo za citavu zimu potrosili nesto preko 300 KM, ove godine daj boze i 500 KM da zakrpi.
The Realist

#82 Re: racun za plin

Post by The Realist »

ami8 wrote:
I.Sarajevo:
Nabavna cijena ............... 0,85 KM
Troskovi distribucije ......... 0,07210
Troskovi snabdijevanja kupaca 0,04394
Ukupno bez PDV .............. 0,96604 KM
cijena sa PDV-om ............ 1,13027
To pise na obavjestenju o poskupljenju(11,55 procenata poskupljenje), tako da je drzava za covjeka zlatna :D

Inace racun 70 KM za stan od 39 kvadrata za novembar. Termostat je uvijek izmedju 20 i 21 celzija. S obzirom da je stan star 3 god. sa dobrom izolacijom i prozorima vjerovatno da je malo skuplje nego struja ili neke druge vrste goriva. Prosle zime smo za citavu zimu potrosili nesto preko 300 KM, ove godine daj boze i 500 KM da zakrpi.
Meni rekoše da je cijena sa PDV-om 1.05KM. Baš ću vidjeti kada dođe račun.
AdnanSA

#83 Re: racun za plin

Post by AdnanSA »

Račun u novembru. 360 KM grijem oko 120 km2 kuće. Fasada dobra i nova a prozori osrednji.
Temperatura 22-23 navečer. Po noći i preko dana 18-19 C.
Mnogo brate ode na plin. Treba govna isključiti.
samoTEgledam

#84 Re: racun za plin

Post by samoTEgledam »

Kuća 200 m2 račun 232 KM.
Izolacija: stiropor 8 cm, stolarija dobra.
Temperatura 21°, digitalni bežićni termostat.
Ima li neko da je eksperimentisao sa toplinskim pumpama (imam bunar u dvorištu).
kilam

#85 Re: racun za plin

Post by kilam »

struja je mozda kratkorocno rjesenje... ali BiH je potpisala pristup Energetskoj zajednici JI Evrope sto znaci da ce se u narednih par godina cijene strujeizjednaciti sa cijenama u okolini (i dalje rasti), i prema informacijama kojim raspolazemo u periodu 2015-2017 ce biti oko 0,5 KM/kWh (sada je prosjecno oko 0,12 KM/kWh). A plin ce i dalje rasti prema unaprijed odredjenoj stopi od 3,1% ili vise godisnje (nisam gledao zadnje projekcije rasta cijena).

Rjesenje (za one koji mogu to implementirati, ja nazalost ne mogu posto sam na centralnom grijanju i ovo sto su ostavili cijene na proslogodisnjem nivou je samo kupovina socijalnog mira, one neminovno moraju rasti sa cijenama plina i nafte) je u biomasi i kombinaciji sa solar-termalnim sistemom. Ako imate kucu i centralno grijanje ova kombinacija Vam moze drzati racune grijanja (i tople vode) na 40-60% od sadasnjih racuna! Tona sjecke je 60tak KM (peleti su nesto skuplji ali i sjecka odlicno radi), a solarni sistemi i zimi mogu imati jako dobre efekte (sam sam mjerio izlaznu temperaturu od 60 C na cjevastom kolektoru pri vanjskim uslovima od 15 C, oblacan i pomalo kisan dan). Za nas u stanovima - bolja stolarija (nova stolarija ne znaci da je dobra) i izolacija iz unutrasnjosti (na ustrb kvadrature stana) i kalorimetri (za nas na centralnom).
kilam

#86 Re: racun za plin

Post by kilam »

samoTEgledam wrote:Kuća 200 m2 račun 232 KM.
Ima li neko da je eksperimentisao sa toplinskim pumpama (imam bunar u dvorištu).
toplinske pumpe su jos skupe, ali ako si zainteresovan dat cu ti na PP broj firme koja ih jako dobro projektuje i postavlja.
samoTEgledam

#87 Re: racun za plin

Post by samoTEgledam »

kilam wrote:
toplinske pumpe su jos skupe, ali ako si zainteresovan dat cu ti na PP broj firme koja ih jako dobro projektuje i postavlja.
Bio bih ti zahvalan.
tazmaniaBAN4

#88 Re: racun za plin

Post by tazmaniaBAN4 »

80KM 50m2
sary

#89 Re: racun za plin

Post by sary »

410,10 - cini mi se da sam do sada rekorder, juhuuuuuuuu :x :evil:
starii

#90 Re: racun za plin

Post by starii »

sary wrote:410,10 - cini mi se da sam do sada rekorder, juhuuuuuuuu :x :evil:
prosjecna plata u drzavi je 820KM a ti pola toga das za plin...valja se snalaziti, eno u penniju imaju junkersovi konvektori 150KM ovaj od 2kw...kontam taj uzet i rijesiti se plina...
A_I_

#91 Re: racun za plin

Post by A_I_ »

Moderne Inverter klime su ti isto Toplinske pumpe ;-) A za sad su puno jeftinije od geotermalnih na koje mislis. Efikasnost tj. COP do -5C se vrti na preko 3 (odnos ulozene el. energije naspram isporucene toplotne) a do -15C se drzi iznad 2x. 1kW utrosene el. a 2kW isporucene toplotne. Razlika dolazi izvlacenjem vanjske toplotne energije zraka bez obzira sto je toliki minus vani.
I kudi kamo je jednostavnija ugradnja klime. 2+1 split sistem uz pametno pozicioniranje trosoban stan podmiruje.
rimac

#92 Re: racun za plin

Post by rimac »

Može li se iskopati kolika je bila prosječna temperatura u Sarajevu Novembar 2010 - NOvembar 2011.

1. Čini mi se da je prošle godine bilo dosta hladnije.
2. Prošle godine kod mene djeca bila bolesna i zato po cijeli dan kući, ove godine, Bogu hvala, po cijeli dan u školi.
3. Lani držao na 21 c, ove na 20,5.
OPet, ovaj novembar račun 106 KM a prošle 66 KM. Kad se uzmu navedeni faktori, znači da je plin otišao gore 100 %. Miješaju li zrak, ili kako već. Ima li, kako netko reče, neka kontrola kvalitete plina koju dobijemo?

Kukurikuuuuuuuuuuu
Trebam te

#93 Re: racun za plin

Post by Trebam te »

Provjerite kvalitet plina jer zaista je ne normalno da su tolike cijene u Bosni. Ima sigurno neka drzavna agencija za regulaciju...Uzmite nezavisne strucnjake sa faxa...ili recimo 3 covjeka se udruze i povedu sudsku arbitrazu protiv Gasa, ;-) ovo jeste malo para i vremena ali vjerujem da ce se isplatiti na kraju :thumbup: :bih:
despina

#94 Re: racun za plin

Post by despina »

ma kakav crni kvalitet plina, imam osjećaj da više zraka iz cijevi izlazi :roll:
Optimist

#95 Re: racun za plin

Post by Optimist »

330KM, oko 120 kvadrata se grije (kuca, dimnjacni bojler - radijatori po sobama). Fasada 5 cm stiropor, radjena prije par godina. Stolarija solidna. Dnevna temperatura 21 C, iza 16h 22-23 C. Po noci se iskljucuje.
seven of 9

#96 Re: racun za plin

Post by seven of 9 »

Izgleda osim poskupljenja plina da opasno kradu i na plinskim brojilima. Ovaj mjesec utroshak 230sm3 = 241,30KM, shto me je frapiralo.
Nashla sam rachune iz prethodnih godina i potroshnja za prethodne godine u mjesecu novembaru je bila slijedeca:
2010 - 131sm3, 2009. -150sm3, 2008. 167sm3 , 2007.- 160sm3 .
U mjesecu oktobru, tachnije 20.10. gospoda iz Sarajevogasa mi je promijenila plinsko brojilo, navodno oni to rade svakih nekoliko godina, i ispostavili su 2 rachuna, na prvom rachunu utroshak je bio 30sm3, a na drugom (nakon zamjene brojila za 10 dana) 68sm3, (malo me je iznenadilo, ali sam kontala mozda je bilo hladnije i zato sam vishe potroshila), da bi rachun koji sam danas dobila oborio sve rekorde za mjesec novembar.
Ne znam kome da se obratim i kako da provjerim ispravnost novog brojila? Ako se obratim Sarajevogasu chisto sumnjam da ce ishta poduzeti. Shto je najgore, oni su skinuli brojilo iz 2004, a ugradili iz 1997. god. (tako pishe na nalogu). Da li je još neko od vas dobio novo (staro)brojilo, i da li mu se desilo ovo shto se meni deshava? :?
starii

#97 Re: racun za plin

Post by starii »

seven of 9 wrote:Izgleda osim poskupljenja plina da opasno kradu i na plinskim brojilima. Ovaj mjesec utroshak 230sm3 = 241,30KM, shto me je frapiralo.
Nashla sam rachune iz prethodnih godina i potroshnja za prethodne godine u mjesecu novembaru je bila slijedeca:
2010 - 131sm3, 2009. -150sm3, 2008. 167sm3 , 2007.- 160sm3 .
U mjesecu oktobru, tachnije 20.10. gospoda iz Sarajevogasa mi je promijenila plinsko brojilo, navodno oni to rade svakih nekoliko godina, i ispostavili su 2 rachuna, na prvom rachunu utroshak je bio 30sm3, a na drugom (nakon zamjene brojila za 10 dana) 68sm3, (malo me je iznenadilo, ali sam kontala mozda je bilo hladnije i zato sam vishe potroshila), da bi rachun koji sam danas dobila oborio sve rekorde za mjesec novembar.
Ne znam kome da se obratim i kako da provjerim ispravnost novog brojila? Ako se obratim Sarajevogasu chisto sumnjam da ce ishta poduzeti. Shto je najgore, oni su skinuli brojilo iz 2004, a ugradili iz 1997. god. (tako pishe na nalogu). Da li je još neko od vas dobio novo (staro)brojilo, i da li mu se desilo ovo shto se meni deshava? :?
kod mene je staro brojilo i prije tri mjeseca su kontrolisali i rekli da ce ga zamjeniti ali jos nisu dosli,mada mi je šuhveli ova potrošnja,mislim ipak da je nekvalitetan plin u pitanju i da ima dosta zraka tako da je potrebno duže da bojler radi da bise zagrijali radijatori.
seven of 9

#98 Re: racun za plin

Post by seven of 9 »

starii wrote: kod mene je staro brojilo i prije tri mjeseca su kontrolisali i rekli da ce ga zamjeniti ali jos nisu dosli,mada mi je šuhveli ova potrošnja,mislim ipak da je nekvalitetan plin u pitanju i da ima dosta zraka tako da je potrebno duže da bojler radi da bise zagrijali radijatori.
Sigurno da je kvalitet plina loshiji, ali nemoguche je da potroshim ovoliko :cry: Zashto se nagli skok potroshnje pojavio nakon zamjene brojila? :? Da sam prethodnih godina troshila ovoliko (ili bar priblizno) bilo bi OK, a ovo je sigurno do njih. Samo su izgleda previshe popustili sharafe, pa se brojilo nenormalno okreche. :-)

Nego znash li kako da dokazem da sam upravu? :?
pajero

#99 Re: racun za plin

Post by pajero »

seven of 9 wrote:
starii wrote: kod mene je staro brojilo i prije tri mjeseca su kontrolisali i rekli da ce ga zamjeniti ali jos nisu dosli,mada mi je šuhveli ova potrošnja,mislim ipak da je nekvalitetan plin u pitanju i da ima dosta zraka tako da je potrebno duže da bojler radi da bise zagrijali radijatori.
Sigurno da je kvalitet plina loshiji, ali nemoguche je da potroshim ovoliko :cry: Zashto se nagli skok potroshnje pojavio nakon zamjene brojila? :? Da sam prethodnih godina troshila ovoliko (ili bar priblizno) bilo bi OK, a ovo je sigurno do njih. Samo su izgleda previshe popustili sharafe, pa se brojilo nenormalno okreche. :-)

ma vratili su oni isto brojilo samo "podmazali" brojcanike sa wd-40 i sad leteeeeeeee :x
despina

#100 Re: racun za plin

Post by despina »

pajero wrote:
seven of 9 wrote:

ma vratili su oni isto brojilo samo "podmazali" brojcanike sa wd-40 i sad leteeeeeeee :x

stavi magnet :D
Post Reply