racun za plin
-
amko76
#576 Re: racun za plin
Blago vama, vi svi imate para, samo ja nemam
Gledaj računa.
-
kilam
#577 Re: racun za plin
5 cm stiropora i alu stolarija (nisi napisao karakteristike) je daleko od odlicne izolacije u klimi u kojoj mi zivimo. idealno rjesenje za tebe je bolja izolacija (min 15 cm i stolarija sa malim U faktorom) i toplotna pumpa - ali ovo prilicno kosta stoga preporucujem prelazak na biomasu (peleti - sjecka) i kovanove peci (proguglaj)MADMalice wrote: Ma kako to?
Kuca, dvije etaze, ukipno oko 90 m2! Izolacija odlicna (ukljucuje 5 cm stiropor), aluminijska stolarija! I sada u februaru je stigao racun preko 400 KM. Mjesec ranije oko 300 KM. Najmanji racun je bio negdje u oktobru oko 250 KM. Ja nikako ne razumijem sta se desava jer radijatori uopce nisu na maksimumu i od 11 sati navecer se ne grije do 7-8 ujutro.
Kada me jutros docekao racun ni kocka secera nije mi pomogla! Mislim cijela zima me dodoje oko 2000 KM!
Pa da imam funkcionersku platu ne bih to mogla otplatiti! Uopce vise ne znam sta da radim.
Ranije sam imala isto etazno, ali na cvrsto gorivo. I tada su bili problemi sa pritiskom (sarajevo je u kotlini), pa kada nalozis dok povuce, izadjes iz podruma sav cadzav i sav se smrznes ujutro dok potpalis vatru na sabahu u 5 sati dok svi spavaju, kad se ostali probude da bude toplo. A kad dodjes s posla opet se vatra ugasi i bude kuca skroz hladna. Zato smo i presli na gas. Znam da je gas svugdje luksuz, ali za nasu plateznu moc ovo je STRAVA!!!
- butterfly_01
#578 Re: racun za plin
kod nas stiropor 10 cm. sa svih strana se grije, stan u sredini. pvc stolarija sa nekakvim razmakom izmedju stakala.. ne kontam se bas najbolje..
nikad ne gasimo grijanje, imamo programiran onaj regulator, tako da mi nista ne navijamo.
nikad ne gasimo grijanje, imamo programiran onaj regulator, tako da mi nista ne navijamo.
- Hajlac
#579 Re: racun za plin
Toplotna pumpa i ne kosta puno gledano dugorocno - jaka klima u obliku jedne vanjske uz dvije unutrasnje (takozvana 2 plus 1) kosta 3000 do max 3500 KM a podmiruje dvosoban stan. Za jos vece stanove u udaljene prostorije postave se konvektori ili zadrze radijatori od prethodnog plinskog grijanja.kilam wrote:5 cm stiropora i alu stolarija (nisi napisao karakteristike) je daleko od odlicne izolacije u klimi u kojoj mi zivimo. idealno rjesenje za tebe je bolja izolacija (min 15 cm i stolarija sa malim U faktorom) i toplotna pumpa - ali ovo prilicno kosta stoga preporucujem prelazak na biomasu (peleti - sjecka) i kovanove peci (proguglaj)MADMalice wrote: Ma kako to?
Kuca, dvije etaze, ukipno oko 90 m2! Izolacija odlicna (ukljucuje 5 cm stiropor), aluminijska stolarija! I sada u februaru je stigao racun preko 400 KM. Mjesec ranije oko 300 KM. Najmanji racun je bio negdje u oktobru oko 250 KM. Ja nikako ne razumijem sta se desava jer radijatori uopce nisu na maksimumu i od 11 sati navecer se ne grije do 7-8 ujutro.
Kada me jutros docekao racun ni kocka secera nije mi pomogla! Mislim cijela zima me dodoje oko 2000 KM!
Pa da imam funkcionersku platu ne bih to mogla otplatiti! Uopce vise ne znam sta da radim.
Ranije sam imala isto etazno, ali na cvrsto gorivo. I tada su bili problemi sa pritiskom (sarajevo je u kotlini), pa kada nalozis dok povuce, izadjes iz podruma sav cadzav i sav se smrznes ujutro dok potpalis vatru na sabahu u 5 sati dok svi spavaju, kad se ostali probude da bude toplo. A kad dodjes s posla opet se vatra ugasi i bude kuca skroz hladna. Zato smo i presli na gas. Znam da je gas svugdje luksuz, ali za nasu plateznu moc ovo je STRAVA!!!
Nama za grijanje jednosobnog stana dolazi oko 60KM struje(ukupno). Klima je Toshiba Super Daiseikai. Izdrzala je i onih minus 20 i nekoliko od prije mjesec dana.
Preporuka svima koje muci problem sve skupljih energenata baziranih na fosilnim gorivima da, prije nego bilo sta zakljuce i odluce, dobro se upoznaju sa ovim pojmom toplotna pumpa jer predstavlja potpuno drugaciji koncept "grijanja" od svih dosadasnjih konvencionalnih.
Ovi racuni za plin kojima se ovdje barata su
- simbabimba
#580 Re: racun za plin
MADMalice wrote:Ma kako to?simbabimba wrote:179 KM dvije etaze, 100-tinjak m2 ukupno. Ne stedimo, imamo malu djecu. Ali smo u prethodne 2 godine uložili u propisnu izolaciju kuce kao i novu stolariju.
Ne znam fakat, nema tajne. Kazem ti jos su djeca u kuci, po cijeli dan se koristi i grijanje i topla voda...Nama su racuni za plin sletili nakon postavljanja izolacije i izmjene stolarije pa mislim da je to popravilo dosta.
Ali jeste izolacija na nekim mjestima u kuci i sa unutrasnje i sa vanjske strane - tako nam je kuca diktirala, ovo smo postavili na sva mjesta gdje su se znale gljivice pojaviti (nakon uvodjenja centralnog grijanja) i sad je i to rijeseno.
- Tvrdokorna mrlja
#581 Re: racun za plin
594kmova februarski,kako sam ocekivao,dobro je 
-
gaius
#583 Re: racun za plin
samo da potvrdimHajlac wrote: Toplotna pumpa i ne kosta puno gledano dugorocno - jaka klima u obliku jedne vanjske uz dvije unutrasnje (takozvana 2 plus 1) kosta 3000 do max 3500 KM a podmiruje dvosoban stan. Za jos vece stanove u udaljene prostorije postave se konvektori ili zadrze radijatori od prethodnog plinskog grijanja.
Nama za grijanje jednosobnog stana dolazi oko 60KM struje(ukupno). Klima je Toshiba Super Daiseikai. Izdrzala je i onih minus 20 i nekoliko od prije mjesec dana
-
lavic
#584 Re: racun za plin
Za februar 192 KM, grijanje se nije nikako gasilo, 58 m2.
Prosao sam kao "maca".
Prosao sam kao "maca".
- alibaba_i_30_godina
#585 Re: racun za plin
380 KM.
Nadao sam se i vecem racunu, mada je i ovo pretjerano vise! Sreca pa su sad dani topliji pa grijanje nikako ne radi.
Nadao sam se i vecem racunu, mada je i ovo pretjerano vise! Sreca pa su sad dani topliji pa grijanje nikako ne radi.
- agent_zero
#586 Re: racun za plin
Pitanje za sve one koji se griju na plin preko plinske peći (ne znam model).
Jeli normalno da je račun za februar za tu jednu peć koja grije prostor od nekih cca 50 kvadrata 370km? A peć 100% nije radila 24h dnevno.
Jeli normalno da je račun za februar za tu jednu peć koja grije prostor od nekih cca 50 kvadrata 370km? A peć 100% nije radila 24h dnevno.
- thea
#587 Re: racun za plin
uzas, vi kao da nemate zatvorene otvore na stanovima kucama, nasa kuca ima izolaciji
ipak 300.- za struju, a kuca ima 180 kvadrata
ipak 300.- za struju, a kuca ima 180 kvadrata
-
taichi
#588 Re: racun za plin
agent_zero wrote:Pitanje za sve one koji se griju na plin preko plinske peći (ne znam model).
izgleda da jeste, isti slucaj pec grijala cca 60m2 racun dosao 356 KM...lijepo sunce...
- Control panel
#589 Re: racun za plin
meni zadnja tri mjeseca racuni dosli 238, 240, 241 KM
-
MADMalice
#590 Re: racun za plin
Meni je serviser neki dan dosao radi plinskog bojlera (mora se svakih 6 mjeseci servisirati) i kad sam mu rekla za te abnormalne cijene plina rekao je da ima hrpa takvih slucajeva i da je uzrok najvjerojatnije u tome sto nam pustaju nekvalitetan plin tj. upuhuju i neke druge gasove od kojih se okrece brojac a mi ne dobivamo nista. Mozda zvuci glupo i nevjerojatno ali s obzirom da smo mi Bosna ne iznenadjuje me nimalo!
A imam i komsiju koji mjesec dana uopste nije bio u kuci i doslo mu plina 267 KM. Hah...nisu normalni!
A imam i komsiju koji mjesec dana uopste nije bio u kuci i doslo mu plina 267 KM. Hah...nisu normalni!
- starii
- žulijan asanž
#592 Re: racun za plin
starii wrote:
ma kakav magnet, kakvi bakrači.
ima Fajćo što vraća sahat unazad. za cvanciku.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#593 Re: racun za plin
I kada ga privede Unutrašnja kontrola, pa prijavi...organi gonjenja imaju spisak,...žulijan asanž wrote:starii wrote:http://www.youtube.com/watch?v=gWaW4nRbcYk
ima Fajćo što vraća sahat unazad. za cvanciku.sve uredno vodi tefter klijenata
Crna hronika objavi ''Fajćin spisak'' u Avazu, kad ono,tamo Žulijan, a 'vamo, pravi se da je iz Finske
- starii
- žulijan asanž
#595 Re: racun za plin
žulijan se na struju grijePipiDugaDevetka wrote:I kada ga privede Unutrašnja kontrola, pa prijavi...organi gonjenja imaju spisak,...žulijan asanž wrote:starii wrote:http://www.youtube.com/watch?v=gWaW4nRbcYk
ima Fajćo što vraća sahat unazad. za cvanciku.sve uredno vodi tefter klijenata
![]()
![]()
Crna hronika objavi ''Fajćin spisak'' u Avazu, kad ono,tamo Žulijan, a 'vamo, pravi se da je iz Finske.
-
MADMalice
#596 Re: racun za plin
ahahaha...ovako cu ja definitivno morati iduce zime...fen imam, sijalicu imam, karton i najlon imam i sto je najvaznije macka imam!starii wrote:
i lijpo na zimski san!
-
EliasVeskot
#597 Re: racun za plin
jesul vama dosli racuni "u komadu" za prosli mjesec? meni doslo za 10 dana februara preko 100 KM i za cijeli mart 150...ne kontam odakle ovaj "dug". Doduse nisam ni provjeravala racune, sutra cu dok mi svane 
- Curve
#598 Re: racun za plin
dodje za mart mi 420 KM
pa na najgoroj hladnoci nije toliko doslo, sad skoro sve na min bilo i 420.. oooo ebem ti sarajevogas
-
MADMalice
#599 Re: racun za plin
meni 10 KM manje! straaaaasno!Curve wrote:dodje za mart mi 420 KM![]()
pa na najgoroj hladnoci nije toliko doslo, sad skoro sve na min bilo i 420.. oooo ebem ti sarajevogas
- starii
#600 Re: racun za plin
lijepa struja racun za mart 70KM od toga je jedno 40 za grijanje i doslo mi oko 60KM za plin, jednom ga zena ukljicila za grijanje a ostalo se potrosilo na kupanje...helem iduce zime sam na struji, ja im vise necu biti žirant za plin, *ebo i plin i rusi i onaj ko im ga prodade ovako nekvalitetnogMADMalice wrote:meni 10 KM manje! straaaaasno!Curve wrote:dodje za mart mi 420 KM![]()