racun za plin
- alibaba_i_30_godina
#451 Re: racun za plin
Jos nije dosao racun ali svejedno znam da ce biti povelik ovaj mjesec. Medjutim, ne mogu se toliko ni zaliti, kod nas je uvijek temperatura negdje oko 23-25ˇC, a i kada niko nije kuci uopce vise ne smanjujemo temperaturu na termostatu. Izolacija je jako dobra, stolarija skoro pa nova (ugradjena nova PVC stolarija prije nekih 5 godina), stiropor i ostali fazoni.
Jos da napomenem da sam na potkrovlju, tako da bi i racuni vjerovatno bili manji da sam u sredini.
Jos da napomenem da sam na potkrovlju, tako da bi i racuni vjerovatno bili manji da sam u sredini.
- butterfly_01
#452 Re: racun za plin
kod nas se grijenje pali u 6h ujutro a gasi se u 7h ujutro (ne gasi se skroz vec temperatura pada na 19stepeni), zatim se pali u 16:30 i gasi u 23:00. ovo pali znaci dize temperaturu na 22 stepena. a gasi = pada temperatura na 19 stepeni.addem wrote:Nema sanse. Zgrada nova, sve dihtuje dobra izolacija. Upalim u 10 grijanje da bi izbacio na 23 stepena radi do 7 sati navece. Dakle non stop radi grijanje i tek oko sedam prestane. I nema govora da hodas u kratkim rukavima na 23 stepena vec imam dzemper. Nije mi hladno ne zalim se al nema sanse da dodje 100 maraka nego dodje 300. Napominjem nova zgrada, sve dihtuje dobra izolacija 70 kvadrata.butterfly_01 wrote:ma o cemu pricas?? ako ti je OK izolacija u stanu stiropor adekvatne debljine, stolarija koja dobro dihtuje, stan negdje u sredini zgrade pa se sa svih strana grije, mozes potrositi oko 100 KM plina za stan povrsine 60 m2, i ako ti niko nema u stanu u periodu kada je radno vrijeme na poslu. programiras na nekom adektavnom termometru kad da se pali i gasi grijanje, s tim da se nikad ne gasi vac da drzi neku temperaturu od 19 stepeni. mi hodamo u maicama kraktih rukava, u stanu je nekih 22 - 23 stepene..
tako da nama dodje racun oko 100 KM.
-
sistematski pregled
#453 Re: racun za plin
Ako treba ovoliko vremena da dosegne temperaturu od 23 stepena, onda tebi grijanje odnosno cijeli sistem ne valja.addem wrote:Nema sanse. Zgrada nova, sve dihtuje dobra izolacija. Upalim u 10 grijanje da bi izbacio na 23 stepena radi do 7 sati navece. Dakle non stop radi grijanje i tek oko sedam prestane. I nema govora da hodas u kratkim rukavima na 23 stepena vec imam dzemper. Nije mi hladno ne zalim se al nema sanse da dodje 100 maraka nego dodje 300. Napominjem nova zgrada, sve dihtuje dobra izolacija 70 kvadrata.butterfly_01 wrote:ma o cemu pricas?? ako ti je OK izolacija u stanu stiropor adekvatne debljine, stolarija koja dobro dihtuje, stan negdje u sredini zgrade pa se sa svih strana grije, mozes potrositi oko 100 KM plina za stan povrsine 60 m2, i ako ti niko nema u stanu u periodu kada je radno vrijeme na poslu. programiras na nekom adektavnom termometru kad da se pali i gasi grijanje, s tim da se nikad ne gasi vac da drzi neku temperaturu od 19 stepeni. mi hodamo u maicama kraktih rukava, u stanu je nekih 22 - 23 stepene..
- LeonardoAC
#454 Re: racun za plin
Bagra kapitalisticka... plin je poskupio skoro 50% u odnosu na proslu godinu. Racun za januar - skromnih 390 KM
Struja je izgleda alternativa.
Struja je izgleda alternativa.
-
Emi_Nevermind
#455 Re: racun za plin
556 KM za stan od 67 kvadrata. Od tih 67 ne grijemo ni 40, jer beba ne boravi u svojoj, vec nasoj sobi, i u kreveticu je dosta, a i mi s njim, pa najvise spavacu grijemo. Ostalo onako. U principu nekih 15 kvadrata uopste ne grijemo.Radim od kuce, pa sam tu citav dan. Kad sam nazvala sarajevo gas i oni se ibrete. Onaj plinski bojler radi STALNO, znaci ukljucuje se svake 2-3 minute. Ovaj sto postavlja plin naravno kaze da nije do njega i da je sve u redu. To je rekao i kad je curio plin, pa smo zamalo otisli u zrak. na kraju kad smo poludjeli i institirali da dodje opet, pokazalo se da ipak curi plin. Poenta- ne vjerujemo tom instalateru, a on je taj koji je zaduzen. On kaze da je to sasvim normalan racun
Zvali smo SarajevoGas, kazu de su samo zaduzeni za brojace, i da trebamo sami naci nekog Bosch-bojler servisera koji bi mogao da da nezavisnu procjenu, Takodjer mi je ciko iz Sarajevo gasa rekao da mnogi dobiju uzasno visoke racune zbog nepravilno instaliranog plinskog bojlera..pa vi sto dobijate visoke racune - da znate. Zna li neko nekog ko servisira Bosch bojlere? Prosli mjesec smo poludjeli kad je dosao racun od 467 KM, ali ovo je bolesno!!
Zvali smo SarajevoGas, kazu de su samo zaduzeni za brojace, i da trebamo sami naci nekog Bosch-bojler servisera koji bi mogao da da nezavisnu procjenu, Takodjer mi je ciko iz Sarajevo gasa rekao da mnogi dobiju uzasno visoke racune zbog nepravilno instaliranog plinskog bojlera..pa vi sto dobijate visoke racune - da znate. Zna li neko nekog ko servisira Bosch bojlere? Prosli mjesec smo poludjeli kad je dosao racun od 467 KM, ali ovo je bolesno!!
- starii
#456 Re: racun za plin
bosch ti je ustvari junkers pa trazi njihove servise...puno ti je racun predi na struju neces ni pola placati a bice ti toplije...ja se od decembra grijem na struju ponekad ukljucim plin da dogrijem helem urahatio sam se 
-
Emi_Nevermind
#457 Re: racun za plin
Hvala za savjet, potrazit cu njihov servis sutra! Ma znam da je puno, ali mislim da je do instalacije.. Mislili smo nakupovati grijalica, ali imamo malu bebu, pa mora biti onako umjereno, od grijalice e brzo ugrije, ali bude prevruce, a bojim se radi bebe.. Po noci je najgore, tad stvarno moras grijati na plin, jer se on otkriva, znaci mora biti bar 22 stepena tokom noci, a sa grijalicom prevruce ako ostane tokom noci, i previe suh zrak bude bebi. Bez grijanja, naravno prehladno.. Nismo pametni
Novogradnja, betonska zgrada pa je niko ne moze zagrijati, a nikog nema oko nas da zivi... Sto smo se usrecili
Sreca pa nismo kupili ovaj stan, vec iznajmili da vidimo da li odgovara prije nego sto kupimo..Da smo kupili, upucala bih se 
- starii
#458 Re: racun za plin
ne moras kupovati grijalice,mozes uzeti uljani radijator kvalitetniji i ostavis da grije, na njemu mozes kontrolisati temperaturu ili kao sto sam ja uzeo elektricne grijace za radijator pa ih samo stavis u vec postojeci radijator koji je u sistemu plinskog grijanja i imas konstantnu temp radijatora (nema onog paljenja gasenja kao kod plina)...AmirEmira wrote:Hvala za savjet, potrazit cu njihov servis sutra! Ma znam da je puno, ali mislim da je do instalacije.. Mislili smo nakupovati grijalica, ali imamo malu bebu, pa mora biti onako umjereno, od grijalice e brzo ugrije, ali bude prevruce, a bojim se radi bebe.. Po noci je najgore, tad stvarno moras grijati na plin, jer se on otkriva, znaci mora biti bar 22 stepena tokom noci, a sa grijalicom prevruce ako ostane tokom noci, i previe suh zrak bude bebi. Bez grijanja, naravno prehladno.. Nismo pametniNovogradnja, betonska zgrada pa je niko ne moze zagrijati, a nikog nema oko nas da zivi... Sto smo se usrecili
Sreca pa nismo kupili ovaj stan, vec iznajmili da vidimo da li odgovara prije nego sto kupimo..Da smo kupili, upucala bih se
- hadzinicasa
#459 Re: racun za plin
sa strahom i tremorom prilazim postanskom sanducicu pri povratku s posla....
jos nista
jos nista
-
Emi_Nevermind
#460 Re: racun za plin
Cuj to? Nisam pojma imala, bas ti hvala, sutra cemo onda do Robota da stanemo u kraj ovom plinu.. Pa za 550 mjesecno mozemo iznajmljivati jos jedan stan- sa centralnimstarii wrote:ne moras kupovati grijalice,mozes uzeti uljani radijator kvalitetniji i ostavis da grije, na njemu mozes kontrolisati temperaturu ili kao sto sam ja uzeo elektricne grijace za radijator pa ih samo stavis u vec postojeci radijator koji je u sistemu plinskog grijanja i imas konstantnu temp radijatora (nema onog paljenja gasenja kao kod plina)...AmirEmira wrote:Hvala za savjet, potrazit cu njihov servis sutra! Ma znam da je puno, ali mislim da je do instalacije.. Mislili smo nakupovati grijalica, ali imamo malu bebu, pa mora biti onako umjereno, od grijalice e brzo ugrije, ali bude prevruce, a bojim se radi bebe.. Po noci je najgore, tad stvarno moras grijati na plin, jer se on otkriva, znaci mora biti bar 22 stepena tokom noci, a sa grijalicom prevruce ako ostane tokom noci, i previe suh zrak bude bebi. Bez grijanja, naravno prehladno.. Nismo pametniNovogradnja, betonska zgrada pa je niko ne moze zagrijati, a nikog nema oko nas da zivi... Sto smo se usrecili
-
sidy51
#461 Re: racun za plin
Za Amir&Emira:Malo se razumim u ovu temu i hocu reci da je moguce potrositi tih 530m3 gasa,sto bi bilo 17m3 u 24 sata ali me malo
brine dali je taj bojler u poslednje vrijeme servisiran,ako jes kako.
Dakle ako tako mali prostor grijete to je onda katastrofa,zasto kazem jer ja grijem cetiri etaze sa po 85 m2 i platim 500-600km,imam normalnu fasadu ali dobre prozore i vrata.
Zato nesta nestima sa vama a moze biti vise faktora,kao slaba i nikava izolacija, slabi prozori, ili slabo zadihtani,ili lose zracenje mozda radi bebe nikakvo. Zasiceni zrak se tesko grije ili bolje receno veliku energiju apsorbuje na vanjske zidove i stakla.Ako vam stakla rose to znaci da ne zracite prostorije,a sto se tice bojlera koji se stalno pali i gasi taj treba servis pod hitno.Neznam dali vam je pritisak gasa koji dolazi na bojler normalan ili je slab sto dovodi isto do stalnog paljenja i gasenja bojlera a energije nigdje.Ja bih licno trazio da se to izmjeri i da se regulise uporedo sa servisom koji je vjerovatno neminovan.Ovom prilikom toliko. Ako nebi bilo pomoci drugom prilikom pojasnite malo kad je bojler instaliran sa kojim cijevima od brojila i koje dimenzije su te cijevi,tuj se nemoze puno pogrijesiti,samo treba da su diht.
Dakle ako tako mali prostor grijete to je onda katastrofa,zasto kazem jer ja grijem cetiri etaze sa po 85 m2 i platim 500-600km,imam normalnu fasadu ali dobre prozore i vrata.
Zato nesta nestima sa vama a moze biti vise faktora,kao slaba i nikava izolacija, slabi prozori, ili slabo zadihtani,ili lose zracenje mozda radi bebe nikakvo. Zasiceni zrak se tesko grije ili bolje receno veliku energiju apsorbuje na vanjske zidove i stakla.Ako vam stakla rose to znaci da ne zracite prostorije,a sto se tice bojlera koji se stalno pali i gasi taj treba servis pod hitno.Neznam dali vam je pritisak gasa koji dolazi na bojler normalan ili je slab sto dovodi isto do stalnog paljenja i gasenja bojlera a energije nigdje.Ja bih licno trazio da se to izmjeri i da se regulise uporedo sa servisom koji je vjerovatno neminovan.Ovom prilikom toliko. Ako nebi bilo pomoci drugom prilikom pojasnite malo kad je bojler instaliran sa kojim cijevima od brojila i koje dimenzije su te cijevi,tuj se nemoze puno pogrijesiti,samo treba da su diht.
-
Emi_Nevermind
#462 Re: racun za plin
Velika ti hvala na opsirnom odgovoru! I nama se cini da je suludo puno, prije par godina smo zivjeli u jednom stanu od 50 kvadrata i grijali smo ga na peci (sto je mnogo skuplje nego preko plinskog bojlera koliko znam.) i dolazilo nam je max. 100 KM struje. Da ja malo pojasnim. Ovo je potpuno nova zgrada sa novim prozorima, koji na oko dihtuju ok, ali posto smog smrdi i u stanu od kuca koje su okolo, pretpostavljam da ne dihtuju savrseno. Mi smo prvi stanari ovog stana, i plinski bojler je instaliran nedavno i nije koristen prije. Elem, izolacija je 20 cm debela i tvrde da je sve radjeno po najsavremenijim evropskim standardima blablabla.U pravu si oko zracenja, ne zracimo ali imamo prociscivac zraka (NE ovlazivac). Ne smijemo otvarati radi ovog otrovnog smoga. Ja sam vlagofob, pa imamo onaj mjerac vlage, drzi se na 35-45 obicno i prozori rijetko rose osim kada se ohlade radijatori. Pritisak na bojleru je prejak! Znaci ima onaj mjerac sa onim sivim poljem, i posto od pocetka imamo problema, covjek koji je instalirao nam je u pocetku rekao da ona kazaljka ne treba prelaziti to sivo polje. Kazaljka KONSTANTNO prelazi preko sivog polja. Kad sam ga nazvala da vidim sta cemo, rekao je da je to normalno iako nam je u pocetku rekao da moramo da mu javimo ako bude prelazilasidy51 wrote:Za Amir&Emira:Malo se razumim u ovu temu i hocu reci da je moguce potrositi tih 530m3 gasa,sto bi bilo 17m3 u 24 sata ali me malo
Osim toga svaki dan po jedno sat-dva bruje zidovi zgrade, kao u americkim filmovima kad treba evakuisati nuklearnu centralu- taj zvuk-pii-piii-piii-pii, i to pravo glasno. Prvo smo mislili da je to vani, ali se pokazalo da zidovi bruje i da je to do plina, jer navodno ima previse praznih bojlera u zgradi i zato bruji
Hvala jos jednom na pomoci, ako se vi bavite servisiranjem, bila bih zahvalna kada biste poslali broj na mail i indikaciju koliko bi kostalo da pregledate to samo. Servisiranje vjerovatno mora uraditi covjek koji je postavio , jer on je "njihov", ali samo bismo da neko neutralan vidi u cemu je greska..
Veliki pozdrav
- van Basten
#463 Re: racun za plin
po opisu majstora liči mi na dunđera koji se motao nama oko bojlera. namjerno prošlo vrijeme jer je vrijeme garancije prošlo a sigurno neću njemu ni markice dati, kad trebam platiti naći ću nekog stručnijeg.
Možda je isti dunđer u pitanju? E.H. inicijali? Opjevao sam ga i na ovoj temi o bezobranim, nestručnim... pod razne diskusije.
Btw - račun za januar mi je došao 250km (na nekih 50 kvadrata koje grijem). decembarski je bio 210km.
prošlogodišnji decembarski 180km. Njega namjerno spominjem jer nam je mališan tada imao nepunih mjesec dana i baš smo hajcali k'o ludi... duplo više nego grijemo sada, a eto opet nam je račun bio manji nego ove zime
Možda je isti dunđer u pitanju? E.H. inicijali? Opjevao sam ga i na ovoj temi o bezobranim, nestručnim... pod razne diskusije.
Btw - račun za januar mi je došao 250km (na nekih 50 kvadrata koje grijem). decembarski je bio 210km.
prošlogodišnji decembarski 180km. Njega namjerno spominjem jer nam je mališan tada imao nepunih mjesec dana i baš smo hajcali k'o ludi... duplo više nego grijemo sada, a eto opet nam je račun bio manji nego ove zime
- Mis mekinjas
#464 Re: racun za plin
Ja na 58 kvadrata dobijem oko, sam' da preračunam.van Basten wrote:po opisu majstora liči mi na dunđera koji se motao nama oko bojlera. namjerno prošlo vrijeme jer je vrijeme garancije prošlo a sigurno neću njemu ni markice dati, kad trebam platiti naći ću nekog stručnijeg.
100KM...
Doduše ne živim u SA, ali svejedno... Cijena plina je u par deka možda.
To nije normalno.
Doduše od 9 do 17 ne grijem, ali hajcam do 2 a.m.
- dadoka84
#465 Re: racun za plin
Meni za januar doslo 365km plina... na stan od nepunih 50 kvadrata. 
- E&E
#466 Re: racun za plin
Januar 348KM s tim da termostat NIKAKO nije bio ispod 24 stepena.
- biserna zvoncica
#467 Re: racun za plin
bas mnogo na tu kvadraturudadoka84 wrote:Meni za januar doslo 365km plina... na stan od nepunih 50 kvadrata.
- dadoka84
#468 Re: racun za plin
A jeste mnogo, doduse nije se previse pazilo na termostat jer je obicni, nema mogucnost programiranja.
-
udrch
#469 Re: racun za plin
Kad si ovo napisala, u mene se uvrtila cifra, reko prošli 267, ovaj će biti 323..i danas dođem kući fakat 323 KMAmbrozija wrote:349KM ovaj mjesec, prosli okruglo 300
-
Emi_Nevermind
#470 Re: racun za plin
Koliko kvadrata?E&E wrote:Januar 348KM s tim da termostat NIKAKO nije bio ispod 24 stepena.
-
Emi_Nevermind
#471 Re: racun za plin
JESTEEE!!! Ne mogu da vjerujem.. Da nam je da nadjemo jos par ljudi pa da ga onako kolektivno na sud.. Saljem pp da budem sigurna, da nije recimo Erik Hansonvan Basten wrote:po opisu majstora liči mi na dunđera koji se motao nama oko bojlera. namjerno prošlo vrijeme jer je vrijeme garancije prošlo a sigurno neću njemu ni markice dati, kad trebam platiti naći ću nekog stručnijeg.
- van Basten
#472 Re: racun za plin
hehe, još ćemo komšije ispasti. Slab hajr bi bio na sudu, teško bi išta uspjeli dokazati a godine i pare bi otišli u nepovrat. Ja koristim ovako svaku priliku da njega i njegovu firmu Hejzing javno ocrnim, pa možda nekada ostane bez nekog posla i zarade zbog moje preporuke. To saznanje bilo bi mi lijepa satisfakcija 
- starii
#473 Re: racun za plin
SAMOSTALNA ZANATSKA DJELATNOST HEJZING VL.HALVADŽIJA ESADvan Basten wrote:hehe, još ćemo komšije ispasti. Slab hajr bi bio na sudu, teško bi išta uspjeli dokazati a godine i pare bi otišli u nepovrat. Ja koristim ovako svaku priliku da njega i njegovu firmu Hejzing javno ocrnim, pa možda nekada ostane bez nekog posla i zarade zbog moje preporuke. To saznanje bilo bi mi lijepa satisfakcija
Adresa: VITKOVAC 89
Telefon: 63 72 82
Upisan u registar: 1
izvor http://www.sarajevogas.ba/dow/kako-postati-kupac-sg.pdf
zalite se pa nek ga skinu sa ove liste
- van Basten
#474 Re: racun za plin
ja lično sam mejlovao pritužbu i sarajevogasu i junkersu i vailantu (pošto i sa njihovim bojlerima radi), niko mi nije ni odgovorio a kamoli šta drugo. Jedino mi je žao što nisam lično otišao u sarajevogas žaliti se, ali kad sam bio vruć zbog bezobrazluka nisam mogao napustiti stan, a kasnije se ohladio i eto... standardno...starii wrote:SAMOSTALNA ZANATSKA DJELATNOST HEJZING VL.HALVADŽIJA ESADvan Basten wrote:hehe, još ćemo komšije ispasti. Slab hajr bi bio na sudu, teško bi išta uspjeli dokazati a godine i pare bi otišli u nepovrat. Ja koristim ovako svaku priliku da njega i njegovu firmu Hejzing javno ocrnim, pa možda nekada ostane bez nekog posla i zarade zbog moje preporuke. To saznanje bilo bi mi lijepa satisfakcija
Adresa: VITKOVAC 89
Telefon: 63 72 82
Upisan u registar: 1
izvor http://www.sarajevogas.ba/dow/kako-postati-kupac-sg.pdf
zalite se pa nek ga skinu sa ove liste
- madner
#475 Re: racun za plin
Ako bojler radi non stop ili je preslab, u kvaru ili izolacija ne valja.