Kolega pajero se pridruzeje cestitkama....Dendrlix wrote:Poskupe li ga jos prelazim na najjeftiniji cumur. Djeci im za lijekova trebalo, dabogda od raka umirali 10 godina.
Pogledajte cijenu gasa u zadnjih godinu dana. Skoro da se PREPOLOVILA!
http://oil-price.net/dashboard.php?lang ... _gas_large
Navedena cijena je za 1 mmbtu> sto je 1000 kubnih stopa> 28,3 kubna metra. Znaci nabavna cijena gasa je oko 13 feninga. DNK im se zatro!
racun za plin
- pajero
#376 Re: racun za plin
-
zakonpera
#377 Re: racun za plin
Interesuje me vezano za temu ko zna. Dvije etaze grijem..tj. dvoetazni stan spojen stubistem. Svaka etaza ima po bojler. Jedan je vailant, drugi safoto i u kupatilu smjesteni. Imaju dva digitalna termostata. Po jedan termostat po spratu. Interesuje me kakva je mogucnost da kupim jedan jaci bojler za oba sprata, da li bi mi smanjilo potrosnju plina. Da li se moze izvesti da se bojler pali naizmjenicno kada padne temperatura u oba termostata. Na primjer..programirane su mi temperature na 22 stepena. Kada bi na prvoj etazi pala temperatura ispod da se upali bojler i tako i kod drugog termostata kada padne da se upali. Ukratko receno dva termostata su mi potrebna da budu spojena na jedan bojler. Da li se moze izvesti ?
-
sidy51
#378 Re: racun za plin
Za zakonpera:
Sto se tice grijanja nebi bio problem grijati obje etaze sa jednim bojlerom ali bi trebalo ugraditi onaj koji ima boijler za toplu vodu, direktno ugradjen ili sporedno ovisno o mjestu.Pretpostavljam da imas kupatila na obje etaze.
znaci jedan Junkers 5ti ili 6ti model od 24 Kw bi to mogao zadovoljiti.
Sto se tice termostata to nece ici na dva mjesta jer se termostat stavlja tamo gdje se prije hladi, tj u prizemlju ili bolje receno u donjem dijelu stana.Toliko ovom prilikom,nepravim reklamu za Junkers moze i drugi fabrikat.
Pitanje? imas li mogucnost ugradnje kondenzat bojlera??? to je 10% manja potrosnja.
Sto se tice grijanja nebi bio problem grijati obje etaze sa jednim bojlerom ali bi trebalo ugraditi onaj koji ima boijler za toplu vodu, direktno ugradjen ili sporedno ovisno o mjestu.Pretpostavljam da imas kupatila na obje etaze.
znaci jedan Junkers 5ti ili 6ti model od 24 Kw bi to mogao zadovoljiti.
Sto se tice termostata to nece ici na dva mjesta jer se termostat stavlja tamo gdje se prije hladi, tj u prizemlju ili bolje receno u donjem dijelu stana.Toliko ovom prilikom,nepravim reklamu za Junkers moze i drugi fabrikat.
Pitanje? imas li mogucnost ugradnje kondenzat bojlera??? to je 10% manja potrosnja.
- starii
#379 Re: racun za plin
"Sarajevogas": Cijene ne utječu na naplatu
U preduzeću "Sarajevogas" ističu da povećanje cijena plina znatno ne utječe na stepen naplate.
- Primjetna su variranja, ali građani su svjesni da je bolje da redovno izmiruju dugovanja nego da se ona gomilaju. Naša minimalna poskupljenja ne smanjuju postotak naplate, što se pokazalo na primjeru prošle godine. Potrošači znaju da im zbog neplaćanja može u svakom trenu plin biti isključen, ali za tom mjerom rijetko posežemo - kazao je Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor "Sarajevogasa".
maloprije bio, vani toliko smrdi zrak mogu misliti sta sve raja loži da jeftinije prođe..
U preduzeću "Sarajevogas" ističu da povećanje cijena plina znatno ne utječe na stepen naplate.
- Primjetna su variranja, ali građani su svjesni da je bolje da redovno izmiruju dugovanja nego da se ona gomilaju. Naša minimalna poskupljenja ne smanjuju postotak naplate, što se pokazalo na primjeru prošle godine. Potrošači znaju da im zbog neplaćanja može u svakom trenu plin biti isključen, ali za tom mjerom rijetko posežemo - kazao je Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor "Sarajevogasa".
maloprije bio, vani toliko smrdi zrak mogu misliti sta sve raja loži da jeftinije prođe..
-
nookey
#380 Re: racun za plin
Račun za decembar 228 KM (zadovoljan)
Trenutno potrošio oko 210 do danas, znači očekujem oko 300 za januar (pomalo zabrinut)...
Trenutno potrošio oko 210 do danas, znači očekujem oko 300 za januar (pomalo zabrinut)...
- shalla
#381 Re: racun za plin
Ne znam da li sam to već napisao, ako želite jedan koristan savjet, ja u mjesecima u kojima mi dolazi po 10-ak KM plina (dakle od nekog maja do oktobra-novembra) plaćam po 50-60 KM i pravim pretplatu i napravim nekih 300-ak KM pretplate (to stvarno uredno evidentiraju) i onda je dosta lakše kad moram platiti decembar, januar, februar po 100-150 KM nego da me stisne da moram iskreširati 1200-1400 KM u ta 4 mjeseca koliko se grije...
A ne znam ko napisa ovo za Toplane, i kod moje mame na Dobrinji, stan 55 m2, vazda prevruće (što reče, ja kad dođem molim mamu da odškrine prozor) ona plaća mjesečno oko nekih 75-80 KM (fakat ne znam tačno koliko) što godišnje dođe nekih cca 1000 KM pa se to otprilike svede na isto ono koliko ja platim...
A ne znam ko napisa ovo za Toplane, i kod moje mame na Dobrinji, stan 55 m2, vazda prevruće (što reče, ja kad dođem molim mamu da odškrine prozor) ona plaća mjesečno oko nekih 75-80 KM (fakat ne znam tačno koliko) što godišnje dođe nekih cca 1000 KM pa se to otprilike svede na isto ono koliko ja platim...
-
struja1968
#382 Re: racun za plin
Ja mogu grijati čitavu kuću od nekih 210 kvadrata sa jednim bojlerom od 28 kW. Međutim, ovo se ne isplati, jer su mi spratovi fizički odvojeni i više mi se isplati grijati svaku etažu odvojeno, pa definisati različite režime grijanja: intervale i temperature. Inače, pravilo je da bojler koji grije više etaža bude na najnižoj tački objekta, kako bi pumpa optimalno radila.zakonpera wrote:Interesuje me vezano za temu ko zna. Dvije etaze grijem..tj. dvoetazni stan spojen stubistem. Svaka etaza ima po bojler. Jedan je vailant, drugi safoto i u kupatilu smjesteni. Imaju dva digitalna termostata. Po jedan termostat po spratu. Interesuje me kakva je mogucnost da kupim jedan jaci bojler za oba sprata, da li bi mi smanjilo potrosnju plina. Da li se moze izvesti da se bojler pali naizmjenicno kada padne temperatura u oba termostata. Na primjer..programirane su mi temperature na 22 stepena. Kada bi na prvoj etazi pala temperatura ispod da se upali bojler i tako i kod drugog termostata kada padne da se upali. Ukratko receno dva termostata su mi potrebna da budu spojena na jedan bojler. Da li se moze izvesti ?
- krava
#383 Re: racun za plin
jedno pitanje, da li je moguce da kad odes platiti racun za plin u sarajevogas da kazes da platis samo dio racuna, a ne cijeli? jer me svaki put pitaju koliko zelite platiti?
moguce?
moguce?
- Dr.Cuddy
#384 Re: racun za plin
da. možeš manje platiti a i preplatiti. dosta ljudi to radi, pogotovo preko ljeta. uplaćuju više da bi im bilo manje preko zime, razgodekrava wrote:jedno pitanje, da li je moguce da kad odes platiti racun za plin u sarajevogas da kazes da platis samo dio racuna, a ne cijeli? jer me svaki put pitaju koliko zelite platiti?
moguce?
- Manic Psycho
#385 Re: racun za plin
upravo to radim ja i moja porodica. uplacujemo tokom cijele godine po malo. kad ne trosis onda preplacujes i onda se sve vrati na nulu u hladnijim danima. i ovako i onakoDr.Cuddy wrote:da. možeš manje platiti a i preplatiti. dosta ljudi to radi, pogotovo preko ljeta. uplaćuju više da bi im bilo manje preko zime, razgodekrava wrote:jedno pitanje, da li je moguce da kad odes platiti racun za plin u sarajevogas da kazes da platis samo dio racuna, a ne cijeli? jer me svaki put pitaju koliko zelite platiti?
moguce?
- starii
#386 Re: racun za plin
mozes lovu ostavljati i sa strane a ne uplacivati njima...kako je januar hladan mnogima ce racuni doci uduplaniManic Psycho wrote:upravo to radim ja i moja porodica. uplacujemo tokom cijele godine po malo. kad ne trosis onda preplacujes i onda se sve vrati na nulu u hladnijim danima. i ovako i onakoDr.Cuddy wrote:da. možeš manje platiti a i preplatiti. dosta ljudi to radi, pogotovo preko ljeta. uplaćuju više da bi im bilo manje preko zime, razgodekrava wrote:jedno pitanje, da li je moguce da kad odes platiti racun za plin u sarajevogas da kazes da platis samo dio racuna, a ne cijeli? jer me svaki put pitaju koliko zelite platiti?
moguce?
- Manic Psycho
#387 Re: racun za plin
znam da moze. al eto kad cu ga vec potrositi, bolje nek stoji kod njih na racunu nego kod mene. kod mene mogu da zavrse negdje drugostarii wrote: mozes lovu ostavljati i sa strane a ne uplacivati njima...kako je januar hladan mnogima ce racuni doci uduplani
- Dupli_skalp
#388 Re: racun za plin
ne rise... hoćeš li mi ti plaćati od aprila do oktorbra svaki mjesec 90 i kusur km-ova, dok ti tad plaćaš po 10-15km.VjecitiStudent wrote:[Znamo, znamo, ali ne znamo zasto uvijek onolika kuknjava kad god pokusaju da vam poskupe ovu bagatelu od grijanja.
- starii
#389 Re: racun za plin
http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/s ... /120131088
sta ce nam ovi palamuditi opet da je plin jeftin...
sta ce nam ovi palamuditi opet da je plin jeftin...
- starii
#390 Re: racun za plin
koliki ocekujete racun za plin,da ne bude veci racun za plin od snijega 
- Optimist
#391 Re: racun za plin
starii wrote:koliki ocekujete racun za plin,da ne bude veci racun za plin od snijega
Zavisi od jedinice kojom mjeris snijeg.
Ocekujem oko 300 KM, s tim da je plin koristen 15 dana. Ostalih 15 alternativa. Da je bio plin cijeli mjesec, hladno bi racun bio preko 600 kermi, a ne bi se uopce ugrijao.
-
Ambrozija
#392 Re: racun za plin
400 - 450 KM 
- butterfly_01
#393 Re: racun za plin
ja ne ocekujem vise od 130KM. jos racun nije stigao...
-
Dendrlix
#394 Re: racun za plin
Prosli bio 440, ovaj ocekujem oko 550. Kakav sam peh bice 600 kmica!
- biserna zvoncica
#395 Re: racun za plin
pratim potrosnju i mjerim svako jutro.potrosnja ide oko 13 kubika dnevno i od 01.02. do danas potrosila sam plina u vrijednosti 103 KM. mnogo.
ovaj mjesec racun nece biti manji od 300KM.
bojim se da nam malo podvaljuju,uz plin salju nam i vazduha da nabiju potrosnju.
ko da ih kontrolise u ove kijamet dane?
bojim se da nam malo podvaljuju,uz plin salju nam i vazduha da nabiju potrosnju.
- hadzinicasa
#396 Re: racun za plin
decembarski bio 280starii wrote:koliki ocekujete racun za plin,da ne bude veci racun za plin od snijega
januarski neće ispod 350.
- starii
#397 Re: racun za plin
U posljednja 24 sata ostvarena rekordna potrošnja gasa u KS
Jutros u samo jednom satu na području KS-a potrošeno oko 80.000 standardnih metara kubnih gasa
....izvor dnevni avaz ..
mashala bice para za ruse i sarajevogas
Jutros u samo jednom satu na području KS-a potrošeno oko 80.000 standardnih metara kubnih gasa
....izvor dnevni avaz ..
mashala bice para za ruse i sarajevogas
- medaaa
#398 Re: racun za plin
nisam dobila jos januarski, al do sad januar + ovaj dio februara oko 520 KM 
-
scrat
#399 Re: racun za plin
Ima li sanse da mi je potrosnja za ovih 10 dana februara 700KM?
Imam Vaillantov bojler i 3 radijatora, a grijali smo se u prosjeku po 7-8h dnevno otkad je ovog snijega. Molim vas odgovorite, ako neko ima iskustva sa ovim.
Imam Vaillantov bojler i 3 radijatora, a grijali smo se u prosjeku po 7-8h dnevno otkad je ovog snijega. Molim vas odgovorite, ako neko ima iskustva sa ovim.
- O'zone
- Globalni moderator
#400 Re: racun za plin
Stigao račun za Januar 102,00 KM ja zadovoljan.