racun za plin

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
burek_in_space

#276 Re: racun za plin

Post by burek_in_space »

nookey wrote:
burek_in_space wrote:Pa *ebem mu mater, nikako ne kontam ove ispod 3 joje kako uspijevaju.
Elem, decembar - 380 KM. :oops:
Koliko kvadrata? Stan/kuća, izolacija, stolarija?
Kuca - sprat se grije samo, 72-75 kvadrata, izolacija odlichna, stolarija najveci dio promijenjen i odlichno chuva toplotu. Nemoguce da na jednoj sobi gdje nije napravljena zamjena stolarije, toliko toplote odlazi. Ili grijeshim?! :-)
VjecitiStudent

#277 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:
VjecitiStudent wrote:[

Prosjecna temperatura "siromasnog" britanskog doma je 17, 5 stepeni, a "bogati" Bosnjo kuka kad mu se na 22 spusti temperatura.
Ako je vec tako, onda uzivajte u visokom standardu, placajte i sutite.
nebesa, nije zar da ti držiš na 17,5? u takvoj kući glavni rekvizit su priglavke i pleteni džemper. kod mene je 23-24, u kratkim sa rukavima i tako mi je najugodnije. da nebi paćao bezobrazne cifre grijem se na ugalj. od početka sezone do sada sam potrošio kao ovi gore za jedan mjesec (još se ne ugriju).
I jedan si od odgovornih sto je vazduh u Sarajevu zagadjen u kolicini koja je opasna za zivot.
VjecitiStudent

#278 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:
VjecitiStudent wrote:
micki125 wrote:
nebesa, nije zar da ti držiš na 17,5? u takvoj kući glavni rekvizit su priglavke i pleteni džemper. kod mene je 23-24, u kratkim sa rukavima i tako mi je najugodnije. da nebi paćao bezobrazne cifre grijem se na ugalj. od početka sezone do sada sam potrošio kao ovi gore za jedan mjesec (još se ne ugriju).
I jedan si od odgovornih sto je vazduh u Sarajevu zagadjen u kolicini koja je opasna za zivot.
pa od čega bi rudari onda živjeli? zašto ga uopće kopaju? jesi li ti možda za zatvaranje rudnika i uvoz plina?
Ja sam za to da se nekvalitetan ugalj NE SMIJE koristiti u gradovima koji imaju problema sa aerozagadjenjem.
Mini_Star

#279 Re: racun za plin

Post by Mini_Star »

micki125 wrote:

Prosjecna temperatura "siromasnog" britanskog doma je 17, 5 stepeni, a "bogati" Bosnjo kuka kad mu se na 22 spusti temperatura.
Ako je vec tako, onda uzivajte u visokom standardu, placajte i sutite.
Mislim da je 23-24 stepena previse i da nije zdravo. Zato i dolaze toliki racuni. Oko 18 stepeni je optimalno.
burek_in_space

#280 Re: racun za plin

Post by burek_in_space »

micki125 wrote:
šta ti znači ovo "izolacija odlična". koliko konkretno imaš stiropora?
7 cm.
Filter

#281 Re: racun za plin

Post by Filter »

burek_in_space wrote:
micki125 wrote:
šta ti znači ovo "izolacija odlična". koliko konkretno imaš stiropora?
7 cm.
@ burek ... placas sasvim OK cijenu za grijanje kuce. moras se pomiriti sa tim...
Mini_Star

#282 Re: racun za plin

Post by Mini_Star »

micki125 wrote:

Ja sam za to da se nekvalitetan ugalj NE SMIJE koristiti u gradovima koji imaju problema sa aerozagadjenjem.
a kako znaš da je u pitanju nekvalitetan ugalj?
Odakle nabavljas ugalj?
burek_in_space

#283 Re: racun za plin

Post by burek_in_space »

Filter wrote:
@ burek ... placas sasvim OK cijenu za grijanje kuce. moras se pomiriti sa tim...
Ako uredno izmirivanje svojih obaveza prema BH Gasu znachi da se moram pomiriti, onda sam se pomirio. :D
Filter

#284 Re: racun za plin

Post by Filter »

burek_in_space wrote:
Filter wrote:
Ako uredno izmirivanje svojih obaveza prema BH Gasu znachi da se moram pomiriti, onda sam se pomirio. :D

ebga... kuca, sa 6 strana izlozena hladnoci, plin promjenljive kaloricne vrijednosti ... bole usi
burek_in_space

#285 Re: racun za plin

Post by burek_in_space »

A da ja vas pitam, da li bi bilo isplativije da predjem na neko drugo grijanje?! Molio bih samo argumentovane odgovore, i po mogucnosti one koji zhive u kuci, a ne griju se na plin.
VjecitiStudent

#286 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:

a kako znaš da je u pitanju nekvalitetan ugalj?
Od Martina Tajsa, naseg vodeceg strucnjaka za kvalitet zraka.
http://balkans.aljazeera.net/video/kont ... enje-zraka
starii

#287 Re: racun za plin

Post by starii »

burek_in_space wrote:A da ja vas pitam, da li bi bilo isplativije da predjem na neko drugo grijanje?! Molio bih samo argumentovane odgovore, i po mogucnosti one koji zhive u kuci, a ne griju se na plin.
kalorijska vrijednost plina sada nije jaka,tako da se isplati grijati i na struju i na ugalj ili naftu jer imaju jacu kalorijsku moc od plina,jednostavno sa ovim energentima se brže ugrijes dok plinu treba vjecnost da zagrije kucu il stan..poenta je i u odrzavanju jedne konstantne temperature....
VjecitiStudent

#288 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:
VjecitiStudent wrote:
micki125 wrote: a kako znaš da je u pitanju nekvalitetan ugalj?
Od Martina Tajsa, naseg vodeceg strucnjaka za kvalitet zraka.
http://balkans.aljazeera.net/video/kont ... enje-zraka
da li je taj tajs nekada mjerio koliko moje grijanje proizvodi zagađenje? uz pravilno loženje, adekvatan sistem grijanja i visoku iskorištenosti uglja, dobrim sagorjevanjem isa dobrom regulacijom, tvrdim da je isto minimalno.
Podijeli onda tu uspjesnu formulu i sa nama, koji to kvalitetni ugalj koristis, kako ukidas sumpor iz vlastite emisije, koju certfificanu pec/kotao koristis i ko ti je certificirao, ko ti mjeri i kontrolise zagadjenje itd, itd.
burek_in_space

#289 Re: racun za plin

Post by burek_in_space »

micki125 wrote:
gle, računica ti ovako ide. 1 kwh toplotne energije dobijene od plina košta oko 0,13KM (pod uslovom da je kaloričnost onakva kakva bi trebala biti, što je jako upitno), 1kwh dobijene od uglja je oko 0,05 KM, 1kwh dobijen toplotnom pumpom je oko 0,035-0,04 KM (samo što traži ogromna ulaganja).
Ovako laichki gledano, mislim da nas najvishe ovo zeza. Da neshto rade sa plinom, ali shta je to neshto, pojma nemam. Jednostavno mi nema logike da ista kolichina vode u jednakoj dzezvi, brzhe provri u Zagrebu nego u Sarajevu. Ako se neko pita kako znam ovo, ja testirao u toku razgovora sa poznanikom. :mrgreen:
Mini_Star

#290 Re: racun za plin

Post by Mini_Star »

burek_in_space wrote:
micki125 wrote:
gle, računica ti ovako ide. 1 kwh toplotne energije dobijene od plina košta oko 0,13KM (pod uslovom da je kaloričnost onakva kakva bi trebala biti, što je jako upitno), 1kwh dobijene od uglja je oko 0,05 KM, 1kwh dobijen toplotnom pumpom je oko 0,035-0,04 KM (samo što traži ogromna ulaganja).
Ovako laichki gledano, mislim da nas najvishe ovo zeza. Da neshto rade sa plinom, ali shta je to neshto, pojma nemam. Jednostavno mi nema logike da ista kolichina vode u jednakoj dzezvi, brzhe provri u Zagrebu nego u Sarajevu. Ako se neko pita kako znam ovo, ja testirao u toku razgovora sa poznanikom. :mrgreen:
Mozda vam sipaju vodu u gas :D Jeste li testirali pod istim uslovima? Ista dzezva, ista jacina, isti stednjak...
burek_in_space

#291 Re: racun za plin

Post by burek_in_space »

Mini_Star wrote:
Mozda vam sipaju vodu u gas :D Jeste li testirali pod istim uslovima? Ista dzezva, ista jacina, isti stednjak...
NIje sve istovjetno bilo, ali je razlika svejedno ogromna - 3 minute.
Mini_Star

#292 Re: racun za plin

Post by Mini_Star »

burek_in_space wrote:
Mini_Star wrote:
Iz takvog mjerenja ne mozes izvuci zakljucak. Tacka. :)
VjecitiStudent

#293 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:
VjecitiStudent wrote:[qu

Podijeli onda tu uspjesnu formulu i sa nama, koji to kvalitetni ugalj koristis, kako ukidas sumpor iz vlastite emisije, koju certfificanu pec/kotao koristis i ko ti je certificirao, ko ti mjeri i kontrolise zagadjenje itd, itd.
ja ti samo mogu dati link na forum, jer je to nemoguće sažeti u jednom postu, ta tema ima par stotina stranica, ako te interesuje proučavaj.
najveći problem grijanja na ugalj je taj što vlasnici ne znaju ložiti i zastarjeli i predimenzionirani sistemi grijanja koji se i danas kod nas ugrađuju.

informacije radi, iz mog dimnjaka NIKADA ne kulja smeđi niti bijeli dim.
U jednom postu mozes navesti porijeklo tog izvanrednog, neskodljivog uglja.
burek_in_space

#294 Re: racun za plin

Post by burek_in_space »

Mini_Star wrote:
Nemoj me zajebavati. :D
Nisam tu da se nadmudrujem sa zakonima fizike, termodinamike, citologije, i aeronautike nego da probam smanjiti troshkove grijanja zimi.
VjecitiStudent

#295 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:
VjecitiStudent wrote:
U jednom postu mozes navesti porijeklo tog izvanrednog, neskodljivog uglja.
nije stvar u izvanrednom uglju, nego u izvadrednom sistemu grijanje, i primjeni znanja u rukovanju istim. :D
Da li to znaci da u "izvanrednom sistemu grijanja" mozes loziti bilo sta?
Mini_Star

#296 Re: racun za plin

Post by Mini_Star »

burek_in_space wrote:
Mini_Star wrote:
Nisam tu da se nadmudrujem sa zakonima fizike, termodinamike, citologije, i aeronautike nego da probam smanjiti troshkove grijanja zimi.
Ne zezam te. Ali fakat ne mozes na taj nacin uporedjivati stvari. :) Mozda je kod njega duplo veci gorionik od tvog.
burek_in_space

#297 Re: racun za plin

Post by burek_in_space »

Mini_Star wrote:
Ne zezam te. Ali fakat ne mozes na taj nacin uporedjivati stvari. :) Mozda je kod njega duplo veci gorionik od tvog.
Ne, ne...isti gorionik, mada ne i ista vrsta peci. Ista dzezva, zapremina kao i kolichina vode koja je u nju nasuta. Samo pec nije iste marke kao od poznanika. :D
Filter

#298 Re: racun za plin

Post by Filter »

burek_in_space wrote:
Mini_Star wrote:
pelet burece, pelet. za kucu (po meni) rjesenje br 1.
skuplje nego cumur i drva, ali kad poredim sa plinom i strujom :) :)
start je skup. ali, troskove grijanja prepolovio i usput se ko covjek ugrijao :)
Mini_Star

#299 Re: racun za plin

Post by Mini_Star »

burek_in_space wrote:
Mini_Star wrote:
Ne, ne...isti gorionik, mada ne i ista vrsta peci. Ista dzezva, zapremina kao i kolichina vode koja je u nju nasuta. Samo pec nije iste marke kao od poznanika. :D
Nemoj da te citiram sta si maloprije napisao :)
Nemoj se naci uvrijedjenim ali ja ti ne vjerujem. Sorry :)
VjecitiStudent

#300 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:
VjecitiStudent wrote:
micki125 wrote:
nije stvar u izvanrednom uglju, nego u izvadrednom sistemu grijanje, i primjeni znanja u rukovanju istim. :D
Da li to znaci da u "izvanrednom sistemu grijanja" mozes loziti bilo sta?
:-) :-) :-)

dakle link te ne interesuje, nije ti do znanja nego do šupljiranja i izvrtanja postova?
Ne izvrcem, trazim samo jednostavan odgovor na jednostavno pitanje.
Post Reply