racun za plin
-
mare 28
#252 Re: racun za plin
decembarski račun 440 KM
Nismo se ni ugrijali, max temperatura u stanu je 20,5, još malo pa ćemo raditi samo za plin.
Nismo se ni ugrijali, max temperatura u stanu je 20,5, još malo pa ćemo raditi samo za plin.
- despina
#253 Re: racun za plin
mare 28 wrote:decembarski račun 440 KM![]()
prosječna plata mislim da je 815 km minus 440 km = jako malo para za ostale troškove
- Mini_Star
#254 Re: racun za plin
Visoki racuni za plin su najvjerovatnije posljedica sljedecih "sitnica":
- Losa stolarija (prozori)
- Losa fasada (izolacija). Bez min. 10cm stiropora tesko da se moze zadrzati toplota u stanu.
- Plinski bojleri starije generacije
- Laminat umjesto parketa
Mislim da su najvazniji faktori stolarija i fasada. Desi se da ljudi prepolove racun za plin samo sto izmjene prozore.
- Losa fasada (izolacija). Bez min. 10cm stiropora tesko da se moze zadrzati toplota u stanu.
Mislim da su najvazniji faktori stolarija i fasada. Desi se da ljudi prepolove racun za plin samo sto izmjene prozore.
-
lavic
#255 Re: racun za plin
Racuni Nov. I Dec. po 140KM, 58 m2, termo fasada, dobri prozori ali i radi cijeli dan.sidy51 wrote:Re: racun za plin
Postao/la Ambrozija dana 07/01/2012 20:49
zakonpera je napisao/la:
Safoto bojleri prema ocjeni javnosti u Europskoj uniji su jako kvalitetni..kod nas u gradu postoji samo jedan serviser pa obilato raju deru na servisima. Jos nesto je zanimljivo..da majstori koji razvode grijanje i radijatore imaju "preporuke" za bojlere..koje nas kasnije uvijek zavale. Moja preporuka za buduce kupce..ne safoto bojleru i ne cicku i zarki u ruke te bojlere. Ovo nije nikakvo ogovaranje, ovo je moje iskustvo..ti isti serviseri su mi do sad na popravke iz dzepa izvukli dva puta vrijednosti bojlera. Famozna "kiselina" kojom cica serviser cisti bojler je kako rece 30 km po litru. Za ciscenje mi je trazio 250 km..sto u najmanju ruku nije normalno. Tri sprata su u pitanju po 50 kvadrata. Dva su bojlera.. sada da li postoji mogucnost da se na jedan bojler griju sva tri sprata jer bilo bi kud i kamo isplativije..bar sto se servisera tice. Bio sam u prilici da vidim jedan vailantov bojler koji grije cijelu kucu od 300 kvadrata. Posto sam jedan sprat naknadno uradio a jedan bojler vise nije bio dovoljno jak. Kakva su iskustva i preporuke ?
Kod mene je isti bojler, i vjerovatno zovemo istog servisera, koji me uvijek "odere", svaki moguci put oko 200 KM "racun" bude.....
Sto se tice safato bojlera to je francuski proizvod i na zapadu osim francuske ga malo cijene,sto se tice servisa i na zapadu su tako skupi kao apeteka zato nisu dobro dosli.Kiselina za ciscenje bojlera kosta oko 8 km po litru ali se mora uzeti 30-do 50 lit.Kad majstor naspe 3l u aparat za ciscenje moze oprati nekoliko bojlera dok mu kamenac ne preuzme kiselinsku agresivnost i mora je zamijeniti ili satima vrtiti da bi uspjesno izaprao.Ako je kiselina nova i bojler nije bas skroz zacepljen tada mu je deset minuta dosta da uspjesno obavi ispiranje.
Sada da se vratim na preporuku majstora koji bojler da ugradite,pa svako navodi vodu na svoj mlin ali izbor je pitanje na kojem je bojleru obucen isti.Mislim da jedan majstor moze samo jedan ili dva fabrikata uspjesno servisirati jer to iziskuje stalo pracenje novih modela i njihovo stalo poboljsanje pa rezervni dijelovi pa alat i tako da se ne moze upustati da radi sve modele jedan iskren majstor.
Junkers bojleri su Najkvalitetniji jer pored nabavne cijene nisu komplikovani za popravku i odrzavanje,Vaillat bojleri nisu losi ali su malo komplikovaniji,sve u svemu to su vodeci danas na trzistu. Wolfa nebih preporucio jer nije uradio strategiju rezervnih dijelova pa ga poslije mozes promijeniti,prije nego se smrznes.
Jedan kombi bojler moze da grije uspjesno do 200m2 stana (kuce) do jedne eteze,sta to znaci da nije kuca na cetiri etege tada ni jedan bojler nije u stanju da tjera na tu visinu.
I zato ima lijeka kada se dodatno ugradi pumpa da ispomaze dizati na visinu vecu od 10 m.
Sto se neko poigra sa njegovim racunom od 2 km to je neposteno jer ovdje trebamo jedni drugima dato moralnu i strucnu podrsku a ne cirkuziti.
Sama mjesecna pretplata je 2,45 km na gasno brojilo pa da nista ne potrosi. Dakle ja sam misljenja da se neko nasalio ili je stvarno greska u stamanju racuna.
Sto se tice bojlera probao sam dva Vailant i Viessman, na Vailantu onaj mi ventil crko i to zadovoljsto je bilo oko 300KM, Viessman radi, radi... familija ima Vailant i Safato, da hoce crci ovaj Safato da ga bacimo, malo malo nesta ga podesavaj, ali bolje i to nego cumur lozit.
- Filter
#256 Re: racun za plin
i bez tih sitnica plin je jednostavno skup.Mini_Star wrote:Visoki racuni za plin su najvjerovatnije posljedica sljedecih "sitnica":
- roki
#257 Re: racun za plin
Mini Star to jednostavno nije tacno.Mi samo kuhamo na plin i racun je godinama bio od 6 do 8 KM.Znaci 9KM i navise ja nikad nisam vidio na racunu.Neki dan gledam 11.8KM.Na kuhanje faktori koje si naveo ne uticu.Jest da smo kupili novu teflon tavu pa je mozda toFilter wrote:i bez tih sitnica plin je jednostavno skup.Mini_Star wrote:Visoki racuni za plin su najvjerovatnije posljedica sljedecih "sitnica":
- hadzinicasa
#258 Re: racun za plin
258 KM račun za decembar
82m2 prozori i vanjski zidovi sa 3 strane stana (bez dodatne izolacije). Grijanje je stalno uključeno osim noću, kada smanjim temperaturu. Kuhanje, kupanje, pranje suđa - sve preko plinskog bojlera.
radijator u kuhinji zatvoren.
82m2 prozori i vanjski zidovi sa 3 strane stana (bez dodatne izolacije). Grijanje je stalno uključeno osim noću, kada smanjim temperaturu. Kuhanje, kupanje, pranje suđa - sve preko plinskog bojlera.
radijator u kuhinji zatvoren.
- Mini_Star
#259 Re: racun za plin
Iz iskustva. Ne zadrzava toplotu kao parket.micki125 wrote:sve stoji al odakle laminat izvuče?Mini_Star wrote:Visoki racuni za plin su najvjerovatnije posljedica sljedecih "sitnica":
-
I
#260 Re: racun za plin
Za stan od 120 kvadrata sa jako losom stolarijom za decembar mi je doslo plina 260 KM. Toliko sam dobivala i ranijih godina 10 KM gore dole. u svakom slucaju mi je bolje nego da sam na toplanama 
- burek_in_space
#261 Re: racun za plin
Pa *ebem mu mater, nikako ne kontam ove ispod 3 joje kako uspijevaju.
Elem, decembar - 380 KM.
Elem, decembar - 380 KM.
-
AdnanSA
#262 Re: racun za plin
Mrznu se druže mrznu se. Stave termostat iznad radijatora pa varuju sami sebe da im je u kući 23 C a ono 19 C.
Ja očekujem da mi dođe oko 500 KM za decembar grijem oko 160 m2 kuće na dva sprata. Stolarija solidna a fasada odlična. Preko dana 22C a po noći 19C
Ja očekujem da mi dođe oko 500 KM za decembar grijem oko 160 m2 kuće na dva sprata. Stolarija solidna a fasada odlična. Preko dana 22C a po noći 19C
-
nookey
#263 Re: racun za plin
Koliko kvadrata? Stan/kuća, izolacija, stolarija?burek_in_space wrote:Pa *ebem mu mater, nikako ne kontam ove ispod 3 joje kako uspijevaju.
Elem, decembar - 380 KM.
-
VjecitiStudent
#264 Re: racun za plin
Da malo ne pretjerujete s tim temperaturama?
the World Health Organization's standard for warmth says 18C (64F) is suitable for healthy people who are appropriately dressed. For those with respiratory problems or allergies, they recommend a minimum of 16C (60.8C); and for the sick, disabled, very old or very young, a minimum of 20C (68F).
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-12606943
- hadzinicasa
#265 Re: racun za plin
pa ne mo'š igrat' fudbala u zatvorenom i plaćati 100 KM grijanjaburek_in_space wrote:Pa *ebem mu mater, nikako ne kontam ove ispod 3 joje kako uspijevaju.
Elem, decembar - 380 KM.
-
lavic
#266 Re: racun za plin
23-24 je normala, sve ispod toga za mene je nepotrebna patnja.VjecitiStudent wrote:Da malo ne pretjerujete s tim temperaturama?
the World Health Organization's standard for warmth says 18C (64F) is suitable for healthy people who are appropriately dressed. For those with respiratory problems or allergies, they recommend a minimum of 16C (60.8C); and for the sick, disabled, very old or very young, a minimum of 20C (68F).
-
miki.ba
#267 Re: racun za plin
417 KM -86 m2 za decembar, još nisu došli da promjene brojilo. 
- Filter
#268 Re: racun za plin
VjecitiStudent wrote:Da malo ne pretjerujete s tim temperaturama?
da mogu u sorcu i majici kratkih rukava sjediti... mjera.
koliko je to C ne znam. kinesko kino kaze 21-23. i opet sam na 200m2 potrosio 300-320 KMica...
i ovaj januar ce biti tu negdje.
naravno
- E&E
#269 Re: racun za plin
Apsolutno nema veze...Mini_Star wrote:Visoki racuni za plin su najvjerovatnije posljedica sljedecih "sitnica":
Stolarija NOVA novcata ugradjeno proslo ljeto od strane firme ans drive
Fasada takodje nova jer je stan napravljen prije 4 godine
Plinski bojler najnovije generacije Vaillant
parket umjesto laminata i racun od 298KM.
- Filter
#270 Re: racun za plin
ako mislite da na nekom mjestu gubite toplotu, jedini pouzdan nacin da ustanovite lokaciju je termalna kamera.
napolju da je sto hladnije, unutra nahajcate i svaki termo propust ce biti vidljiv
napolju da je sto hladnije, unutra nahajcate i svaki termo propust ce biti vidljiv
-
kikicca
#271 Re: racun za plin
90 m2 - 440 KM za decembar. Ova prica o malim racunima je suplja - ili je grijanje ukljuceno samo odredjeni dio dana, ili je hladno u stanu. Trece nema, svi znamo koja je cijena plina. A ako je nekome ugodno na 18 stepeni da sjedi i gleda TV - aferim.
- Mini_Star
#272 Re: racun za plin
Ja sam govorio sta utice da doaze veci racuni ako se plin koristi za grijanje. Za parket nisam siguran, to je subjektivan osjecaj da se laminat nekako brze ohladi. Mozda zimi kuhas jacu hranu kojoj treba vise vremena da se skuha pa samim time i energije da je skuhas. Mozda je i do tave.roki wrote:Mini Star to jednostavno nije tacno.Mi samo kuhamo na plin i racun je godinama bio od 6 do 8 KM.Znaci 9KM i navise ja nikad nisam vidio na racunu.Neki dan gledam 11.8KM.Na kuhanje faktori koje si naveo ne uticu.Jest da smo kupili novu teflon tavu pa je mozda toFilter wrote:i bez tih sitnica plin je jednostavno skup.Mini_Star wrote:Visoki racuni za plin su najvjerovatnije posljedica sljedecih "sitnica":
Last edited by Mini_Star on 12/01/2012 10:16, edited 2 times in total.
- Mini_Star
#273 Re: racun za plin
Pusaci... otvaranje prozora da se provjetri, izlazak na balkon i pusenje na prozoru... sve to izvuce toplotu iz stana pa ga valja opet zagrijati.micki125 wrote:ne treba mi kamera, znam i bez nje.Filter wrote:ako mislite da na nekom mjestu gubite toplotu, jedini pouzdan nacin da ustanovite lokaciju je termalna kamera.
1. prozori i vrata (danas postoji stolarija sa tri stakla, između ispunjena argonom+kvalitetnija stakla)
2. plafon, ako je zadnji sprat
3. zidovi
4.podovi
i to je sva nauka.
-
SHOCK
#274 Re: racun za plin
207KM racun za decembar, dobra stolarija 2 godine stara, stan 80 kvadrata na zadnjem spratu kuce, izolacija stiropor 5cm sa 3 strane, sjeverna strana stavljena 8cm, lafo radi hladnije strane i cijevi. Cak ima i neka izolacija sa gornje strane, tako sto sam ostatke stiropora poslagao po tavanu bez lijepljenja, po vecini povrsine.
Da iskren budem, nisam se ogrijao kako treba.
Da iskren budem, nisam se ogrijao kako treba.
-
VjecitiStudent
#275 Re: racun za plin
Prosjecna temperatura "siromasnog" britanskog doma je 17, 5 stepeni, a "bogati" Bosnjo kuka kad mu se na 22 spusti temperatura.lavic wrote:23-24 je normala, sve ispod toga za mene je nepotrebna patnja.VjecitiStudent wrote:Da malo ne pretjerujete s tim temperaturama?
Ako je vec tako, onda uzivajte u visokom standardu, placajte i sutite.