Račan podnio ostavku

Post Reply
dijaliza

#1 Račan podnio ostavku

Post by dijaliza »

Račan podnio ostavku

'Kolegice i kolege, prijatelji, drugarice i drugovi! Suočen s teškom bolešću nastavljam svoju borbu za život. Morat ćete nastaviti bez mene', otišao je iz politike predsjednik SDP-a.

Ovim riječima Ivica Račan podnio je ostavku na mjesto predsjednika SDP-a u prisustvu vodstva stranke: zamjenice predsjednika Željke Antunović, potpredsjednice Milanke Opačić, potpredsjednika Zlatka Komadine, glavnog tajnika Igora Dragovana, predsjednika Glavnog odbora Tonina Picule i voditelja Tima za izbore Slavka Linića.

"Zajedno smo gradili stranku i ponosan sam na Socijaldemokratsku partiju koju smo stvorili. Ponosan sam na vrijednosti - moral, rad, poštenje i toleranciju koje smo neizbrisivo ugradili u politički život Lijepe naše. Učinio sam koliko sam znao i mogao. Ovime podnosim ostavku na mjesto predsjednika Stranke i morat ćete nastaviti bez mene. Novu snagu pronađite na izbornoj konvenciji, a ja sam siguran da ona u SDP-u postoji", napisao je Račan u tekstu ostavke koju je glasnogovornica Gordana Grbić poslala medijima.

Prema priopćenju SDP-a od ponedjeljka Račanovo zdravstveno stanje je stabilno, a nakon dva dana pauze, nastavlja se zračenje u predjelu desnog ramena. Intenzivno liječenje provodit će se do daljnjega u bolnici, u KBC-u Rebro.

U utorak navečer Ljubo Jurčić, Račanov stručnjak za gospodarstvo i jedan od popularnijih SDP-ovaca, koji ipak nije nikada formalno ušao u Partiju, podnio je zahtjev za učlanjenjem u SDP.

Istodobno je potpredsjednica stranke i Račanova v.d. Željka Antunović najavila da će u potpunosti podržati njegov angažman, pa i premijersku kandidaturu, ako tako stranka odluči. Čini se stoga da je Račan odlučio podržati Jurčićevu kandidaturu za predsjednika Vlade. Nije ipak sigurno da će on biti i na čelu stranke, pa kreću nagađanja oko Račanovog nasljednika.
prleitihi

Post by prleitihi »

šteta..ovo najviše ide u prilog sanaderu..iako će se i hns ogrebati za koji glas više!
Hantraga

Post by Hantraga »

Evo prilike za Lagumdziju :lol:
angevin

Post by angevin »

Hantraga wrote:Evo prilike za Lagumdziju :lol:
:lol: :lol:
mala-i

Post by mala-i »

...s tim da jedini koji nije baš oduševljen jurčićevom kandidaturom je upravo bandić...jer čvrsto stoji iza mišljenja da kandidat za premijera mora biti predsjednik stranke
prleitihi

Post by prleitihi »

čisto sumnjam da će bandić krenuti na lidersku poziciju..on je sasvim zadovoljan vladavinom u zagrebu..ne dirajte me - ne diram vas.. :D
FX900

Post by FX900 »

Ipak u Hrvatskoj postoji normalna opcija. SDP NIJE SLABAŠAN I PREŽIVJET ĆE. Šta ćemo mi ovdje? Svi se vezali za lidera i ništa ne vide osim njega. Ipak kakav je, takav je. Bolji i normalniji i više "građanskiji" od ijednog drugog lidera u BiH. Sretno Račanu, a SDP može i bez njega. :(
kicky

Post by kicky »

Osnovna razlika između hrvatskog SDP-a i onoga bosanskog je u tome što je SDP.hr demokratska stranka, a ovaj naš kolko se god dičio svojom ''demokratičnošću'' ipak to još nije, što je i shvatljivo s obzirom u kakvom se političkom okruženju nalazi. Račan je dokazao da je veliki demokrat i da spada u red političara iz komunističkog razdoblja koji su bezbolno prošli tranziciju iz ''ideologa'' u ''europskog demokrata''. Naš SDP i njegov stari kadar jš nije prošao tu tranziciju (izuzev pojedince).
Volio bi da na čelo SDP.hr dođe mladi vanjskopolitički stručnjak i član glavnog odbora Zoran Milinović jer mi izgleda kao vrlo perspektivan političar, al njegova mladost mu je najveća prepreka na tom putu. Kako sada stvari stoje. napravit će se kompomis tzv. komunističkog i socijaldemokratskog SDP, kako kaže Vladimir Bebić. Naime stara struja SDP predvođena Linićem i Vujićem je već podržala Jurčića u njegovoj nakani da bude pemijer. To se očekuje i od Željke Antunović koja iz tog komprpmisa dobiva mjesto predsjednice stranke. Jako zajedništvo tih dviju frakcija jedino može osnažiti SDP i zaustavit jačanje tzv. tjakunske struje koju vodi Bandić uz podršku još nekih lokalnih moćnika poput Mršića (gradonačelnik Koprivnice) i Ronka (župan požeški).
jezičar

Post by jezičar »

Bandić i ostali tajkuni su krtice u SDP-u. Tako se to radi, ubace se krtice na vrijeme, profiliraju se medijski u harizmatične ljude i eto kontrole nad protivnicima. Inače taj budaletina Bandić je stvarno budala tip. Ima nevjerojatne izave o infrastrukturnim problemima Zagreba. Pa još teatralnost, skoro k'o onaj majmun Dražen Budiša ili Boris Mikšić. Pa zar je moguće da takvi napuhanci još prolaze? Onakvi uvijek smrknuti, prijetećeg pogleda i izgleda, izgledaju više kao paunovi kad se šepure, a ne kao normalne osobe. Primitivizam vlada i u Hrvatskoj kao i u Bosni.
Last edited by jezičar on 12/04/2007 11:58, edited 1 time in total.
kicky

Post by kicky »

Ja imam prilično negativno mišljene o Bandiću, ali ljudi za njega glasaju. On je pobjedio 2001. i tad se govorilo da je to logičan razvoj događaja s obzirom da je koalicija pobjedila na državnom nivou. U to vrijeme je HNS bio u Zagrebu vrlo jak, tako da su i oni na neki način ušutkivali Bandića i nisu mu dali puno prostora za manevar. Onda je došla afera sa saobraćajkom, pa moždani udar, i onda prije 2 godine na lokalnim izborima dobije 49% glasova i sada praktički sam obavlja vlast u glavnom gradu. Znači pola zagreba je glasalo za njega, očito ne bez razloga. Oni ima populističkui retoriku, nije ljevičar kao neki drugi SDPovci, koketira sa desnicom. međutim ljudi glasaju za njega i to glasaju socijalno najugroženiji. Bandić je politički fenomen, i politički mješanac, ali što je najgore: on predjsednik najveće lokalne organizacije jedne stranke u Hrvatskoj jer Zagrebački SDP ima 8 000 članova. Opasan igrač, zasigurno.
jezičar

Post by jezičar »

Ma on je budaletine, koju je lako kontrolisati. Zato je tu i instalisan. Veze nema sa životom. Moje je mišljenje da se politikom bave najnesposobniji ljudi, koji samo prodaju ublehe. Takav je i Bandić i mnogi drugi na hrvatskoj političkoj estradi. Nije u vezi sa temom, ali u Njemačkoj su se vodile nevjerojatne rasprave o ograničenju brzine na auto-bahnovima. Zapjenjeni pričali za govornicom "zeleni". Najglasniji su bili "stručnjaci" za tu oblast, pravnici, ekonomisti, političari, filozofi,... Ženetine se zajapurile, vrište sa govornice, kobajagi se razumiju u problematiku... Misliš li da je Bandić bolji? Ako bi onakvi kao on preuzeli vodstvo u SDP-u sve bi propalo. Ali imaju oni pametnijih i poštenijih kadrova. Preživjet će SDP i bez Račana,
jezičar

Post by jezičar »

I kod nas ti je isto ovo za "stručnjake" za sve i svašta. Poslanici kroje sudbinu naroda i zemlje, "razumiju" se u privredu, ekonomiju, agrikulturu, zagađenje,... i diskutuju. O čemu diskutuju kad se ne razumiju u bilo što? Takvi svugdje u svijetu kroje kapu normalnim ljudima. Ne d'o Bog da takvi k'o Bandić zamijene Račana. Otišao je i nacionalista Tomac, pa SDP preživi, čak i profitira. Riješio se negativca i balasta prošlosti. Sad se treba riješiti i budala tipa Bandića.
FX900

Post by FX900 »

Slažem se da je Bandić nenormalan i loš izbor, samo nije nam on tema. Tema je ipak SDP i Račanovo povlačenje. Meni ga je iskreno žao. Ne dao Bog nikome to. :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Objavljeno prije 36 minuta 3 sekunde
SDP: Račanovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo

Zdravstveno stanje Ivice Račana jutros se naglo pogoršalo, saopćeno je iz SDP-ova Odjela za odnose s javnošću. U kratkom saopštenju samo je navedeno da se nastavljaju mjere intenzivnog liječenja.

Da je stanje Ivice Račana zaista loše bilo je očito još jučer kada je podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a.

Predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić posjetio je jutros Ivicu Račana u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, a nakon toga je razgovarao sa zamjenicom predsjednika SDP-a Željkom Antunović i ostalim čelnišzvom stranke.

Dugogodišnji lider SDP-a i bivši hrvatski premijer Ivica Račan 31. januara ove godine javnosti je saopćio da se zbog teške bolesti na određeno vrijeme povlači iz javnog života.
Post Reply