Quarterlife Crisis?!
- kala
#1 Quarterlife Crisis?!
Temu otvaram zbog simptomatičnog problema izgubljenih generacija (25-30 godina), a ponukana ovim člankom - http://www.eyeweekly.com/article/55882 .
"This phenomenon, known as the “Quarterlife Crisis,” is as ubiquitous as it is intangible. Unrelenting indecision, isolation, confusion and anxiety about working, relationships and direction is reported by people in their mid-twenties to early thirties who are usually urban, middle class and well-educated; those who should be able to capitalize on their youth, unparalleled freedom and free-for-all individuation. They can’t make any decisions, because they don’t know what they want, and they don’t know what they want because they don’t know who they are, and they don’t know who they are because they’re allowed to be anyone they want."
"This phenomenon, known as the “Quarterlife Crisis,” is as ubiquitous as it is intangible. Unrelenting indecision, isolation, confusion and anxiety about working, relationships and direction is reported by people in their mid-twenties to early thirties who are usually urban, middle class and well-educated; those who should be able to capitalize on their youth, unparalleled freedom and free-for-all individuation. They can’t make any decisions, because they don’t know what they want, and they don’t know what they want because they don’t know who they are, and they don’t know who they are because they’re allowed to be anyone they want."
- JThomas
#2 Re: Quarterlife Crisis?!
ja šuplje.
krize su najnormalnija stvar u životu i nema nikoga ko ih ne preživljava, samo se danas od muke pravi nauka...a kad se od nečega pravi velika priča i epopeja, postaje TEŽE riješiti problem.
krize su najnormalnija stvar u životu i nema nikoga ko ih ne preživljava, samo se danas od muke pravi nauka...a kad se od nečega pravi velika priča i epopeja, postaje TEŽE riješiti problem.
-
SOMA
#3 Re: Quarterlife Crisis?!
totalna suplja, al sam srela par ljudi koji su patili od te krize. Nikad mi nije bilo jasno kako mozes imat krizu, jer "sam sebe moras da nadjes"
pa gdje si bio do sad???
- JThomas
#4 Re: Quarterlife Crisis?!
ma čuj, ja oko sebe viđam ljude SVIH generacija koji ne znaju šta hoće, od 7-77. ali ne možeš ti to svrstati u koševe neke, to je tako otkad je svijeta i vijeka.
čuj quarterlife, pa nije prosječni ljudski vijek 100 ni 120 godina
-
felichi
#5 Re: Quarterlife Crisis?!
sreca kod nas ima taj balkanski mentalitet, jer dobro znamo,
ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine!
te krize, i suplje price, to je za bjednike iz zapadnih
zemalja, koje preziremo. oni su slabi, normalno da ih lome takve stvari.
mi smo odrasli na kajmaku, zajebali smo ih sve.
a psihijatri, mentalno zdravlje i slicne pizdarije - to je smjesno.
nama to ne treba.
ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine!
te krize, i suplje price, to je za bjednike iz zapadnih
zemalja, koje preziremo. oni su slabi, normalno da ih lome takve stvari.
mi smo odrasli na kajmaku, zajebali smo ih sve.
a psihijatri, mentalno zdravlje i slicne pizdarije - to je smjesno.
nama to ne treba.
- JThomas
#6 Re: Quarterlife Crisis?!
ajde leba ti, reci, nisi li se sto puta u životu ovako osjećao na kraći ili duži period:
Unrelenting indecision, isolation, confusion and anxiety about working, relationships and direction is reported by people
je li ovo majke ti nešto novo, neobično, neljudski, da ljudi s vremena na vrijeme imaju krizne periode?
Unrelenting indecision, isolation, confusion and anxiety about working, relationships and direction is reported by people
je li ovo majke ti nešto novo, neobično, neljudski, da ljudi s vremena na vrijeme imaju krizne periode?
-
SOMA
#7 Re: Quarterlife Crisis?!
Slazem se s tobom, manje vise.
Cinjenica je da su osobe koje sam ja s tom krizom sretala bili zapadnjaci. Cinjenica je da oni nisu morala da se bore za svoj zivot i svoju sudbinu, nego su vecinom odrasli u medu i mlijeku. Pogledaj osobe o kojim se radi, koje STVARNE probleme oni imaju u svom zivotu???
S druge strane je i istina da oni vise "paze" na svoju "psiholosku higjenu", a to nama balkancima fali. Ako - ne daj boze - odes kod psihologa, sta ce mahala reci???
Cinjenica je da su osobe koje sam ja s tom krizom sretala bili zapadnjaci. Cinjenica je da oni nisu morala da se bore za svoj zivot i svoju sudbinu, nego su vecinom odrasli u medu i mlijeku. Pogledaj osobe o kojim se radi, koje STVARNE probleme oni imaju u svom zivotu???
S druge strane je i istina da oni vise "paze" na svoju "psiholosku higjenu", a to nama balkancima fali. Ako - ne daj boze - odes kod psihologa, sta ce mahala reci???
-
felichi
#8 Re: Quarterlife Crisis?!
da imam kosto nemam, platio bih sebi dobrog psihijatra. cisto onako, da se nekom
istuzim i pojadam. alternativno koristim raju i alkoholne sjedeljke. ali to se obicno zavrsi na pjanskoj
gdje vise ne mozes doci do rijeci, a kamoli sjetiti se sta si ono htjeo da kazes.
treba mi neko kao miki manojlovic iz 'terapije'.
istuzim i pojadam. alternativno koristim raju i alkoholne sjedeljke. ali to se obicno zavrsi na pjanskoj
gdje vise ne mozes doci do rijeci, a kamoli sjetiti se sta si ono htjeo da kazes.
- JThomas
#9 Re: Quarterlife Crisis?!
ne služi tome psihijatar, psihijatar je LJEKAR. naši ljudi imaju jak otpor od psihijatara i psihologa, ali ne treba ni ići u drugu krajnost i praviti nauku od najobičnijih i najljudskijih stvari.
- kala
#10 Re: Quarterlife Crisis?!
Imam osjećaj da mišljenje dajete na osnovu jednog jedinog citata koji sam postavila. Temu ne postavljam slučajno. Mislim da objedinjuje jako puno tema koje se na forumu postavljaju - od krize identiteta preko ljubavnih problema do odlaska mladih iz države ili potpuno iz života. Sasvim je svejedno kako su "to" nazvali, činjenica je da generacije mladih zuje kao muhe bez glave i ne znaju kako odrasti niti da li to žele, a većina nas nije odrastala u medu i mlijeku. Strah od skoro svakog aspekta života može biti proizvod pretjeranog intelektualiziranja, egzistencijalne neimaštine, lijenosti, predrasuda, nepovjerenja, bezosjećajnosti, itd. Vrijeme se "ubija" na ovaj ili onaj način - a nema zadovoljštine. Postajemo pusti u svakom smislu. Poremećene su vrijednosti, izgubljena je mjera stvari koja je neophodni regulator kvalitetnog života. To kako mi živimo - uvreda je životu.
- Vragolan
#11 Re: Quarterlife Crisis?!
hajd dogovorit cemo se za cijenu na pp, slusat cu te ja danima ako trebafelichi wrote:da imam kosto nemam, platio bih sebi dobrog psihijatra. cisto onako, da se nekom
-
callmethebreeeze
#12 Re: Quarterlife Crisis?!
ja imam permanetlife crisis i nista mi ne fali.

- JThomas
#13 Re: Quarterlife Crisis?!
pazi, to sve što si nabrojala...su opšti, vječni ljudski problemi. koji su, suprotno popularnom mišljenju...stari koliko i čovjek, ili makar civilizacija. onih koji "zuje kao muhe bez glave" je uvijek bilo i uvijek će biti. isto kao i onih drugih.kala wrote:Imam osjećaj da mišljenje dajete na osnovu jednog jedinog citata koji sam postavila. Temu ne postavljam slučajno. Mislim da objedinjuje jako puno tema koje se na forumu postavljaju - od krize identiteta preko ljubavnih problema do odlaska mladih iz države ili potpuno iz života. Sasvim je svejedno kako su "to" nazvali, činjenica je da generacije mladih zuje kao muhe bez glave i ne znaju kako odrasti niti da li to žele, a većina nas nije odrastala u medu i mlijeku. Strah od skoro svakog aspekta života može biti proizvod pretjeranog intelektualiziranja, egzistencijalne neimaštine, lijenosti, predrasuda, nepovjerenja, bezosjećajnosti, itd. Vrijeme se "ubija" na ovaj ili onaj način - a nema zadovoljštine. Postajemo pusti u svakom smislu. Poremećene su vrijednosti, izgubljena je mjera stvari koja je neophodni regulator kvalitetnog života. To kako mi živimo - uvreda je životu.
moje lično mišljenje je da se čovjek glavninu borbe sa ovakvim problemima mora odraditi sam. krizu identiteta drugi ne može istinski riješiti za tebe, koliko god da ti je blizak, ili stručan. psihijatru je opis radnog mjesta nešto drugo.
-
callmethebreeeze
#14 Re: Quarterlife Crisis?!
ja sam jednom imao priliku pricati sa jednim psihologom cije je misljenje slicno ovom koje jt thomas iznio. pogotovo u sredjenoj zemlji poput svedske ima dosta slucajeva da su ljudi "pregorili", bukvalan prevod jedne dijagnoze. eh, sad, kaze meni taj psiholog da se ljudi moraju pomiriti s nekim cinjenicma. pitam ga ja, "a sta ako sam samohrani roditelj i radim posao koji mrzim". kaze on "promijeni posao". na sto sam ja pitao a sta ako ne mogu da ga promijenim, a njegov odgovor je bio "pomiri se s cinjenicom da je tako. ne moze sve biti onako kako zelis":
ovo naravno ne znaci da sam ja protivnik odlaska psihologu ili zagovornik teorije da se ne treba boriti za "bolje". naprotiv. jedna meni bliska osoba je par mjeseci isla na razgovore i kaze da su joj jako pomogli. psiholog je osoba kojoj je posao da slusa i racionalno rasuduje, sto moze pomoci da se neke stvari sagledaju realnije nego kad razgovaras sa rodbinom ili rajom.
ovo naravno ne znaci da sam ja protivnik odlaska psihologu ili zagovornik teorije da se ne treba boriti za "bolje". naprotiv. jedna meni bliska osoba je par mjeseci isla na razgovore i kaze da su joj jako pomogli. psiholog je osoba kojoj je posao da slusa i racionalno rasuduje, sto moze pomoci da se neke stvari sagledaju realnije nego kad razgovaras sa rodbinom ili rajom.
-
callmethebreeeze
#15 Re: Quarterlife Crisis?!
ps. jos samo da dodam vezano za ovu pricu o egzistencijalnom razisljanju. naravno da su nasi preci imali probleme slicne nasima, samo ne vjerujem da su bas imali ovoliko vremena da razmisljaju o tome od borbe za prezivljavanjem. u jednom periodu zivota sam bio los emotivno, stambeno, ekonomski, svakako
, ali zato nisam imao vremena da se brinem o broju sijedih, zaliscima, razmisljanjima da li sam odabrao pravu karijeru i sl. radilo se samo o tome da obezbjedim dovoljno love da pokrijem troskove. taj period mi je sada u sjecanju kao vrrijeme puno spokoja.
- JThomas
#16 Re: Quarterlife Crisis?!
veliki dio problema su po meni nerealna očekivanja. ljudi ne znaju stati, uživati u svakodnevnim stvarima, ŽIVJETI, popiti kafu s guštom, ispričati se, ismijati s guštom, otići na neko lijepo mjesto tek onako, poigrati fudbala i uživati u tome, i tako dalje...nego traže "velike" stvari da ih usreće (a te "velike" stvari su najčešće ono što okolina, mediji, pjesme, filmovi...definišu kao poželjno, a ne sam pojedinac razmišljajući svojom glavom). a većini ljudi one ne dođu nikad, i pojedinac smatra da mu je život propao, zato što, lupam, nikad nije zaradio za mercedesa S ili vikendicu na azurnoj obali. što je jednostavno besmisleno i mazohistički smatrati. ili čak i dođu, i onda vidiš da "to nije to"...a nije to, zato što si postavio nerealna očekivanja, i zato što tražiš od nečega sa strane da te usreći. pa ne možeš sve imati i u svemu uspjeti. ali nikako. a šta bi i da možeš, šta bi onda i čemu bi ti to služilo?
-
callmethebreeeze
#17 Re: Quarterlife Crisis?!
upravo, slazem se sto posto. ja sam u ranim 20-im imao tu neku krizu, htio sam da zavrsim fax, nadjem posao, proputujem pola svijeta, i sve to do 25. i naravno sam se sjebao dok u jednom momentu nisam skontao upravo ovo o cemu ti pricas, da treba zivjeti ovdje i sada, da se treba nauciti uzivati i radovati onome sto imas, i da ima neke cari i u borbi da dodjes do sredstava da mozes kupiti vikendicu na azurnoj obali, a i ako je ne kupis, da je bitno da je insan ziv i zdrav. naravno, ja ovdje govorim iz svedske perspektive gdje puno lakse nego u bosni u smislu da nema avaza, dodika, radoncica, silajdzica, korupcije i slicnih sranja.JThomas wrote:veliki dio problema su po meni nerealna očekivanja. ljudi ne znaju stati, uživati u svakodnevnim stvarima, ŽIVJETI, popiti kafu s guštom, ispričati se, ismijati s guštom, otići na neko lijepo mjesto tek onako, poigrati fudbala i uživati u tome, i tako dalje...nego traže "velike" stvari da ih usreće (a te "velike" stvari su najčešće ono što okolina, mediji, pjesme, filmovi...definišu kao poželjno, a ne sam pojedinac razmišljajući svojom glavom). a većini ljudi one ne dođu nikad, i pojedinac smatra da mu je život propao, zato što, lupam, nikad nije zaradio za mercedesa S ili vikendicu na azurnoj obali. što je jednostavno besmisleno i mazohistički smatrati. ili čak i dođu, i onda vidiš da "to nije to"...a nije to, zato što si postavio nerealna očekivanja, i zato što tražiš od nečega sa strane da te usreći. pa ne možeš sve imati i u svemu uspjeti. ali nikako. a šta bi i da možeš, šta bi onda i čemu bi ti to služilo?
- pustopoljina
#18 Re: Quarterlife Crisis?!
JThomas wrote:ma čuj, ja oko sebe viđam ljude SVIH generacija koji ne znaju šta hoće, od 7-77. ali ne možeš ti to svrstati u koševe neke, to je tako otkad je svijeta i vijeka.
dobro,to oni americki fazoni,popravka auta,10 sesija i izlijecen...
postoje ta neka dva perioda (u prosjeku) -prvo je pred zapocinjanje samostalnog zivota,otpocinjanje prave karijere ili porodicnog zivota-druga je (midllife
kod onih koji kasnije postanu samostalni,kasnije ili nikako osnuju porodicu,kasno ili nikako dobiju djecu-sve je to pomjereno ili drugacije izgleda.
ali mislim...to krize...nije to dijagnoza,to je faza u zivotu.
- ultima_palabra
#19 Re: Quarterlife Crisis?!
bravo majstoreJThomas wrote:veliki dio problema su po meni nerealna očekivanja. ljudi ne znaju stati, uživati u svakodnevnim stvarima, ŽIVJETI, popiti kafu s guštom, ispričati se, ismijati s guštom, otići na neko lijepo mjesto tek onako, poigrati fudbala i uživati u tome, i tako dalje...nego traže "velike" stvari da ih usreće (a te "velike" stvari su najčešće ono što okolina, mediji, pjesme, filmovi...definišu kao poželjno, a ne sam pojedinac razmišljajući svojom glavom). a većini ljudi one ne dođu nikad, i pojedinac smatra da mu je život propao, zato što, lupam, nikad nije zaradio za mercedesa S ili vikendicu na azurnoj obali. što je jednostavno besmisleno i mazohistički smatrati. ili čak i dođu, i onda vidiš da "to nije to"...a nije to, zato što si postavio nerealna očekivanja, i zato što tražiš od nečega sa strane da te usreći. pa ne možeš sve imati i u svemu uspjeti. ali nikako. a šta bi i da možeš, šta bi onda i čemu bi ti to služilo?
- Aurora Borealis
#20 Re: Quarterlife Crisis?!
.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 12:08, edited 1 time in total.
-
zelenashica
#21 Re: Quarterlife Crisis?!
JThomas wrote:veliki dio problema su po meni nerealna očekivanja. ljudi ne znaju stati, uživati u svakodnevnim stvarima, ŽIVJETI, popiti kafu s guštom, ispričati se, ismijati s guštom, otići na neko lijepo mjesto tek onako, poigrati fudbala i uživati u tome, i tako dalje...nego traže "velike" stvari da ih usreće (a te "velike" stvari su najčešće ono što okolina, mediji, pjesme, filmovi...definišu kao poželjno, a ne sam pojedinac razmišljajući svojom glavom). a većini ljudi one ne dođu nikad, i pojedinac smatra da mu je život propao, zato što, lupam, nikad nije zaradio za mercedesa S ili vikendicu na azurnoj obali. što je jednostavno besmisleno i mazohistički smatrati. ili čak i dođu, i onda vidiš da "to nije to"...a nije to, zato što si postavio nerealna očekivanja, i zato što tražiš od nečega sa strane da te usreći. pa ne možeš sve imati i u svemu uspjeti. ali nikako. a šta bi i da možeš, šta bi onda i čemu bi ti to služilo?
- pirmin
#22 Re: Quarterlife Crisis?!
Kaaako se Paris razbija od alkohola

- Zlata M.
#23 Re: Quarterlife Crisis?!
ko zna - zna !JThomas wrote:veliki dio problema su po meni nerealna očekivanja. ljudi ne znaju stati, uživati u svakodnevnim stvarima, ŽIVJETI, popiti kafu s guštom, ispričati se, ismijati s guštom, otići na neko lijepo mjesto tek onako, poigrati fudbala i uživati u tome, i tako dalje...nego traže "velike" stvari da ih usreće (a te "velike" stvari su najčešće ono što okolina, mediji, pjesme, filmovi...definišu kao poželjno, a ne sam pojedinac razmišljajući svojom glavom). a većini ljudi one ne dođu nikad, i pojedinac smatra da mu je život propao, zato što, lupam, nikad nije zaradio za mercedesa S ili vikendicu na azurnoj obali. što je jednostavno besmisleno i mazohistički smatrati. ili čak i dođu, i onda vidiš da "to nije to"...a nije to, zato što si postavio nerealna očekivanja, i zato što tražiš od nečega sa strane da te usreći. pa ne možeš sve imati i u svemu uspjeti. ali nikako. a šta bi i da možeš, šta bi onda i čemu bi ti to služilo?
- kala
#24 Re: Quarterlife Crisis?!
Apsolutno romantično, JThomas. Aplauz i od mene. To bi bilo to na ovu temu.