QATAR AIRWAYS - POSAO

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

madner

#26 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by madner »

Hm, da je nekako uletiti u te zemske stanove. One napaljene a imaju krevet :D
cucamonga

#27 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by cucamonga »

madner wrote:Hm, da je nekako uletiti u te zemske stanove. One napaljene a imaju krevet :D
sta je suho u sarajevu k'o u gvadalahari a :lol:
detroit-mercy

#28 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by detroit-mercy »

Autobus wrote:
Decerto wrote:Znaci zahtjevi su samo poznavanje engleskog i odijelo :shock: ?
Kakvi su uslovi, i to je puno.

Plata - naš standard.
Život - potpuno nova klima, nema seksa, 100% nova kultura
Rad - jbg, avion je to, ako padne doviđenja :D

Vjerujem da je ovo dobro samo za avanturiste koji su tek zavšili srednju školu ili im ne ide fakultet. Nit se nešto mnogo para može zaraditi, niti steći nekog korisnog iskustva. Kad se vratiš ovamo, opet si na istom, tako da ko krene ovim stopama najvjerovatnije čitav život provede tamo..

Da je plata veća, nekih 2000-2500 dolara (što je za njihov standard opet ništa), možda bi se isplatilo i za ove sa obrazovanjem, poznavanjem više od jednog stranog jezika, iskustvom itd..

Što se tiče kruzera, pa tamo plate počinju sa 1700-2000 Dolara, radiš 8 mjeseci umjesto 3 godine i dosta je zabavnije. Naglasak na 8 mjeseci u poređenju sa ovim plus duplo novca... čuj 1000 dolara, baš im treba jeftina radna snaga.. da mi je znati nude li Njemcima 1000 dolara ili ih jednostavno ne zapošljavaju u tom sektoru. Još ih nije stid održavati potpuni HR ispit, pa jebote kao da CEO dolazi..
Realno gledajuci, flight attendants i ne prave neke velike pare. Pocenta satnica u USA za njih ti je $14-$17, medjutim uzmi u obzir da oni ne rade 40sati sedmicno nego u principu rade oko 75 sati mjesecno. Postoje pravila, pa tako npr. kada imas let od NewYorka-Amsterdama, znaci nekih 8 sati ti radis tih 8 sati, dodjes u Amsterdam i tek prekosutra letish nazad, znaci za nekih 3 dana si napravio 16 sati leta. Tako da i u Americi oni pocinju sa nekih $12-$14000 godisnje. Kasnije kako dobijaju senioriti ide im i povecanje satnice ali i broj sati koji lete. Mada i tu su prisutne restrikcije.
Nekada davno, kada smo kao djeca sa sjetom gledali avione i stjuardese kako lete (na TV samo :mrgreen: ), mislili smo kako je to dream job. Jednom kada pocnes da putujes avionima vidis da je to u principu isto kao i konobar-konobarica u avionu, daleko od dream joba :mrgreen: .
Prema tome, zarada koju ovi nude je prilicno fer, niti premalo niti previse u odnosu na svjetske standarde :mrgreen: . U jednom si u pravu, to je za one koji su mladi, nemaju fele za fax i koji trebaju da racunaju sa time da ce u toj bransi ostati dugo godina. Iskusniji flight attendants mogu praviti i pristojnu zaradu medjutim, mora da se razbije sa predrasudama (koje kod nas jos uvije postoje) da je to neki noble posao :mrgreen:
I da, za veliki broj mladih ljudi koji dolaze iz ekonomski sjebanih drzava, ovo moze biti dream job :mrgreen: .
ssmmiilleeyy

#29 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by ssmmiilleeyy »

Da sam samo malo ljepsi prijavio bih se :D

ne vidim u cemu je problem izdrzati 3 godine bez .... :dance: (kladim se da vecina forumasa ceka i duze staze) evo npr. ja nista prije braka................... :D
karanana

#30 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by karanana »

uvijek postoji ruka a i cimerka mozda pomogne.
Curve

#31 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by Curve »

ssmmiilleeyy wrote:Da sam samo malo ljepsi prijavio bih se :D

ne vidim u cemu je problem izdrzati 3 godine bez .... :dance: (kladim se da vecina forumasa ceka i duze staze) evo npr. ja nista prije braka................... :D

:lol: :lol: :-)
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#32 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by Decerto »

Pretpostavljam da im je neko sa 19 godina mlado meso :lol: valjda ce doci opet za par godina :-D
mahalik

#33 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by mahalik »

Pitao sam na temi o kataru evo i ovdje
Dolaze u subotu
Kakve imate info? Valja ne valja?
Gojeni H

#34 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by Gojeni H »

karanana wrote:uvijek postoji ruka a i cimerka mozda pomogne.
Stipu ove lovacke price.
Vise puta sam putovao Qatar Airways-om. Sreo jednu Srpkinju, ne zali se zena ... cini mi se plata oko 2500 $ bila, ali sam vidio da je ona lafo neka sefica.

Sreo i jednog Slovaka. Muska stjuardesa, znaci ima i za tebe nafake. :D
Stjuard je konobar u zraku. To je posao za slobodne neozenjene/neudate.
Nagledas se svijeta, pokupis one milje za osoblje, putujes kasnije za svoj ceif kada je moguce.
S obzirom da su hrana i smjestaj obezbijedjeni, ovo mi se ne cini kao los deal.

Sto se dijela zivota koji tebe interesuje tice ... ko ce ti drzati svijecu kada sletis u Kuala Lumpur?
Isto u Kataru. Ako ces se zeniti moze biti problem, ali ako "privodis" Filipinku radi intelektualnih razgovora, ko te bolan gleda?
spreca

#35 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by spreca »

madner wrote:Hm, da je nekako uletiti u te zemske stanove. One napaljene a imaju krevet :D
mogo bi ja tamo raditi kao ginekolog :oops: :lol:
Yamcha

#36 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by Yamcha »

Mene su zvali na razgovor...ne znam ni zašto sam se prijavio.. Super je to, letiš, vidiš destinacije koje nikada ne bih vidio. Problem što sam tek nedavno dobio dijete :) a s druge strane imam stalni posao, završavam magistarski... shit, što mi se ovo ranije ne ponudi....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#37 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by Truba »

meni je poznanica potpisala na 3 godine
sve je to super... ali rece 900 dolara
aj nebitno to vidis svijeta ovo ono
ali čini mi se da visoke plavušice imaju prednost :D
dakle ljepota i visina

ne znam koliko je to zdrav posao s obzirom na vremenske razlike i sve to...
čini mi se također da je potpisala da joj neće rodbina dolaziti ili barem muška...
BAN___KAI

#38 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by BAN___KAI »

Mene zanima može li se ikako doci na intervju bez kopije pasoša ? Nemam pasoš ali ako ga sada izvadim bit ce valjda gotov za 10 dana, meni je receno da oni više dana rade razgovore, nije valjda samo taj jedan dan ? 6ti decembar.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#39 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by A1fa »

Edit: Nećemo se tako igrati.
BAN___KAI

#40 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by BAN___KAI »

E kad ona može raditi taj posao a zahvaljuje se na facebook lajkovima onda može svako :D
karanana

#41 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by karanana »

udata a tako hoda.
to mora da je neka otvorena veza.
amiliana

#42 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by amiliana »

A1fa wrote:Joj al preseravate, pa u Qataru se najmanje bude, koja hoce da se taslači usput, ne sikirajte se, ima prilike, pa fino vam je objašnjeno da se i po 2-3 dana bude na destinacijama dok čekaš svoj red za slijedeći avion i slijedeću destinaciju.

Evo vam jedna moja bivša kolegica sa faxa, mislim da joj mozete pregledati slike i bez dodavanja u raju, Adisa Begic Buza, nadjite na fb, radi taj posao vec 3-4 godine.
Da malo vidite kako je ,,tesko'', malo slikanja ispred Bijele Kuce, malo jahanje slonova u Indiji i Sri Lanci, soping u Londonu i Parizu, guzva na Manhattnu dok je rush hour :-) ali jedan tip vam mogu dati, plavuše među vama sa iole poznavanjem engleskog jezika i zdravim zubima prolaze 99% :D
Engleski znam nista onda farbam se u plavo :D
sito_i_reseto

#43 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by sito_i_reseto »

Čitalac wrote:Ljudi, evo ako nekome mogu da pomognu sledeće informacije sa beogradske "audicije":
- Posle "dana otvorenih vrata", organizuju se testovi engleskog jezika.
- Za one koji uspešno prođu ovaj stepenik sledi test ličnosti i zakazivanje finalnog intervjua tokom kojeg se traže konkretni primeri situacija koje bi se mogle desiti tokom leta.
- Opšti zaključak je da je izuzetno važno stalno biti nasmejan, klimati glavom i upućivati par rečenica na tečnom engleskom. Ipak, ne treba preterivati jer "prevelika priča je veliki minus, osobina koja nije na ceni".
- Mesečna plata je 1.000 dolara, a na nju se nadovezuju bonusi u zavisnosti od sati provedenih u avionu i eventualnog iskustva koje stjuardesa već ima. Uz različite dodatke, moguće je mesečno prikupiti do 8.000 dolara (to je maksimum i nema dalje).
- Ugovor se potpisuje na 3 godine. Ukoliko kandidat odluči da raskine ugovor pre isteka tog roka, u obavezi je da vrati novac uložen u njega. Na početku razgovora sa kandidatima se naglašava da Qatar Airways "nije socijalna služba".
- Svim zaposlenima kompanija obezbeđuje smeštaj u Dohi. Dakle, svi primljeni moraju da se sele i tu nema razgovora. Oni koji prođu kasting, po dolasku u Dohu dobijaju 2.000 QR (oko 400 EUR) za nabavku svega što im je neophodno do prve plate.
- Kompanija takođe daje besplatne godišnje avio karte koje je moguće iskoristiti za putovanje ili posetu porodici.
- Devojke su smeštene sa devojkama i smeju da ih posećuju jedino osobe ženskog pola.
- S obzirom da imaju cimerku, njihova obaveza je da u krevete ležu u 22 h "jer je dobar san bitan za odmor i lepotu".
- Devojke može posetiti samo majka ili sestra i kompanija im plaća put.
- U momačke stanove mogu da dođu samo očevi i braća.
- Stjuardese mogu biti i udate žene, ali pod uslovom da se ne razvode tokom rada u kompaniji. Ukoliko devojka poželi da se uda u međuvremenu, mora dobiti dozvolu od nadređenih.

Ovo sve gore tacno, iako na ugovoru ne stoje ove stavke ko koga moze posjetiti, to ti se kaze u lice. Ono sto je bitno u ovome jeste ugovor, na koji te oni obavezu na 5god rada, i u bilo kojem slucaju da raskines ranije, moras sve troskove treninga, ovih dodataka, i smjestaja platiti nazad.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#44 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by Truba »

koja je gornja granica godina
astala_vistala

#45 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by astala_vistala »

Nisam upucen,sta sve treba sutra donijeti od papirologije ?
P308

#46 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by P308 »

sito_i_reseto wrote:
Čitalac wrote:Ljudi, evo ako nekome mogu da pomognu sledeće informacije sa beogradske "audicije":
- Posle "dana otvorenih vrata", organizuju se testovi engleskog jezika.
- Za one koji uspešno prođu ovaj stepenik sledi test ličnosti i zakazivanje finalnog intervjua tokom kojeg se traže konkretni primeri situacija koje bi se mogle desiti tokom leta.
- Opšti zaključak je da je izuzetno važno stalno biti nasmejan, klimati glavom i upućivati par rečenica na tečnom engleskom. Ipak, ne treba preterivati jer "prevelika priča je veliki minus, osobina koja nije na ceni".
- Mesečna plata je 1.000 dolara, a na nju se nadovezuju bonusi u zavisnosti od sati provedenih u avionu i eventualnog iskustva koje stjuardesa već ima. Uz različite dodatke, moguće je mesečno prikupiti do 8.000 dolara (to je maksimum i nema dalje).
- Ugovor se potpisuje na 3 godine. Ukoliko kandidat odluči da raskine ugovor pre isteka tog roka, u obavezi je da vrati novac uložen u njega. Na početku razgovora sa kandidatima se naglašava da Qatar Airways "nije socijalna služba".
- Svim zaposlenima kompanija obezbeđuje smeštaj u Dohi. Dakle, svi primljeni moraju da se sele i tu nema razgovora. Oni koji prođu kasting, po dolasku u Dohu dobijaju 2.000 QR (oko 400 EUR) za nabavku svega što im je neophodno do prve plate.
- Kompanija takođe daje besplatne godišnje avio karte koje je moguće iskoristiti za putovanje ili posetu porodici.
- Devojke su smeštene sa devojkama i smeju da ih posećuju jedino osobe ženskog pola.
- S obzirom da imaju cimerku, njihova obaveza je da u krevete ležu u 22 h "jer je dobar san bitan za odmor i lepotu".
- Devojke može posetiti samo majka ili sestra i kompanija im plaća put.
- U momačke stanove mogu da dođu samo očevi i braća.
- Stjuardese mogu biti i udate žene, ali pod uslovom da se ne razvode tokom rada u kompaniji. Ukoliko devojka poželi da se uda u međuvremenu, mora dobiti dozvolu od nadređenih.

Ovo sve gore tacno, iako na ugovoru ne stoje ove stavke ko koga moze posjetiti, to ti se kaze u lice. Ono sto je bitno u ovome jeste ugovor, na koji te oni obavezu na 5god rada, i u bilo kojem slucaju da raskines ranije, moras sve troskove treninga, ovih dodataka, i smjestaja platiti nazad.
Hajd sve je to fino, ali ovo oko posjeta je presmijeno, posebno porodice.
lajkujMe

#47 Re: QATAR AIRWAYS - POSAO

Post by lajkujMe »

A btw ne traze samo visoke plavuse, nego opcenito traze visoke cure i muskarce koji su prosjecne ili iznad prosjecne visine ali ne zbog estetike nego da mozes prtljag stavljati u one prostore na plafonu :D
Post Reply