Puzzle
Moderator: anex
-
black_noke
#1 Puzzle
Zna li neko gdje se imaju kupiti puzzle u Sarajevu i koja je cijena?
-
black_noke
#2 Re: Puzzle
Hvala na brzom odgovoru! Znas li slucajno kako se krecu cijene okvirno za ove od 500 kom otprilike?moderator wrote:u knjizarama, ovisi o velicini. Imas i u Turbolimacu (u merkatorima).black_noke wrote:Zna li neko gdje se imaju kupiti puzzle u Sarajevu i koja je cijena?
- vozač
#3 Re: Puzzle
sve ti je u rasponu od 5 do 20 KM, imaš i od 1000 komada za 15-16 KM, malo su skuplje one 3D, ali ništa spektakularnoblack_noke wrote:Hvala na brzom odgovoru! Znas li slucajno kako se krecu cijene okvirno za ove od 500 kom otprilike?moderator wrote:u knjizarama, ovisi o velicini. Imas i u Turbolimacu (u merkatorima).black_noke wrote:Zna li neko gdje se imaju kupiti puzzle u Sarajevu i koja je cijena?
-
black_noke
#4 Re: Puzzle
Ok, hvala vam! Mislio sam uzeti one od 500 za pocetak, da vidim kako ce ici pa ako bude dobro moze se kasnije i na neke vece preci ! Uglavnom javim se kad zavrsim i stavljam sliku! 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Puzzle
imas u BBIu u onom cudu gdje prodaju za djecu stvari
mislim da je na drugom katu
-
black_noke
#6 Re: Puzzle
Evo napisao je ovaj momak iznad gore, Turbo Limac, za djecu ona radnja, sad cu ici da vidim tamo.komi wrote:imas u BBIu u onom cudu gdje prodaju za djecu stvari
-
DON_eARL
#7 Re: Puzzle
Sreća pa nađoh temu, mogao sam bananu da zaradim. 
Prije par godina sam nabavio puzzle, "A Map of the Earth 1749", 3000 komada, i konačno se našlo vremena da se završi do kraja. Naravno nakon par godina i više premještanja sastavljenih djelova, 4 mačke i šta sve ne, fale mi 2 puzzle.
Ali to mi ne predstavlja problem, napraviću ih sam ako treba.
Ono što me interesuje je šta činite obično kada sastavite vaše puzzle? Jedva sam se snašao za karton na kom sam mogao sve složiti (dimenzije slike 116x85cm) i nekako sam uspio da sve to uguram pod madrac il' ti ga dušek, jer mi je žao nakon ovolike patnje sve razvaliti i staviti u kutiju.
Ima li neko iskustva sa ljepljenjem? Uokvirivanjem, stavljanjem na zid i sl.? Gdje pronači kartone večih dimenzija?

Prije par godina sam nabavio puzzle, "A Map of the Earth 1749", 3000 komada, i konačno se našlo vremena da se završi do kraja. Naravno nakon par godina i više premještanja sastavljenih djelova, 4 mačke i šta sve ne, fale mi 2 puzzle.
Ima li neko iskustva sa ljepljenjem? Uokvirivanjem, stavljanjem na zid i sl.? Gdje pronači kartone večih dimenzija?

- Benny Lava
#8 Re: Puzzle
Koliko veliki trebas karton? Imas u skoro pa svakoj knjizari kupiti ljepenku/karton, velicine hamera, a razlicitih debljina. Cijena ovisi od debljine, ali nisu skupe - od marku i nesto, pa na dalje.DON_eARL wrote:Sreća pa nađoh temu, mogao sam bananu da zaradim.
Prije par godina sam nabavio puzzle, "A Map of the Earth 1749", 3000 komada, i konačno se našlo vremena da se završi do kraja. Naravno nakon par godina i više premještanja sastavljenih djelova, 4 mačke i šta sve ne, fale mi 2 puzzle.Ali to mi ne predstavlja problem, napraviću ih sam ako treba.
Ono što me interesuje je šta činite obično kada sastavite vaše puzzle? Jedva sam se snašao za karton na kom sam mogao sve složiti (dimenzije slike 116x85cm) i nekako sam uspio da sve to uguram pod madrac il' ti ga dušek, jer mi je žao nakon ovolike patnje sve razvaliti i staviti u kutiju.
-
DON_eARL
#9 Re: Puzzle
Dimenzije ove slike su 116x85, pa bi mi trebalo nešto bar 5cm šire na svaku stranu. Idealno 130x100, što je veće od A0 formata koji je cca. 119x84. Pitao sam u knjižari Svjetlost na Socijalnom, nisu imali ništa veće od hamer papira i kako nigdje u Sarajevu neću nači ni A0, a pogotovo ne nešto veće.
Iskoristio sam na kraju 2 malo tvrđa kartona, veličine hamer papira, spojenih izolir trakom.
Nije praktično ni za lijepiti, a ružno bi bilo na zid staviti onako neuredno.
Evo sad malo čekirah na WolframAlpha i čini mi se da bi mi B0 najviše odgovarala.

Pa ako neko zna gdje mogu nabaviti, malo tvrđi papir tih dimenzija, neka javi.
Iskoristio sam na kraju 2 malo tvrđa kartona, veličine hamer papira, spojenih izolir trakom.
Evo sad malo čekirah na WolframAlpha i čini mi se da bi mi B0 najviše odgovarala.
Pa ako neko zna gdje mogu nabaviti, malo tvrđi papir tih dimenzija, neka javi.
-
NoriDeNoir
#10 Re: Puzzle
DON_eARL wrote:Sreća pa nađoh temu, mogao sam bananu da zaradim.
Prije par godina sam nabavio puzzle, "A Map of the Earth 1749", 3000 komada, i konačno se našlo vremena da se završi do kraja. Naravno nakon par godina i više premještanja sastavljenih djelova, 4 mačke i šta sve ne, fale mi 2 puzzle.Ali to mi ne predstavlja problem, napraviću ih sam ako treba.
I ja sam slozio identicnu mapu. Meni fali 1 puzla u gornjem dijelu i zbog toga je nisam okacio na zid ali sam kompletirane puzle zaljepio na kolaz papir (ili sam morao kombinovati dva, nisam sad siguran)
-
Ambrozija
#11 Re: Puzzle
I ja volim puzzle
...Ima u knjizari u Mercatoru. cak i u hipermarketu i Mercatoru, nije nesto skupo....
-
nedzmun
#12 Re: Puzzle
Obzirom da sam i sama prolazila kroz slicne dileme, nadam se da ce ti savjet od nekoga ko na zidu ima prilican broj uokvirenih puzzli bar malo pomoci.DON_eARL wrote:Sreća pa nađoh temu, mogao sam bananu da zaradim.
Za puzzle dimenzija do 1m (najcesce su to dimezije do cca 70x100cm) mozes npr. u OBI-u naci vec gotove "okvire". To su one samo staklene varijante (podloga + pleksiglas pricvrscen klipsnama). Oni su sasvim dovoljni da drze puzzle tih dimenzija i tezine.
Za puzzle preko tih dimenzija uglavnom mora biti neki custom made okvir, jer to nije bas lako naci tako u komadu.
Jednostavnija ali i skuplja varijanta je otici staklaru i naruciti okvir + staklo (na tu dimenziju i tezinu puzzli, po mom misljenju moze se korisiti staklo ili neki pleksiglas, ali ces pleksiglas u jednom tolikom komadu teze naci).
Druga varijanta zahtijeva malo vise tvog zalaganja: u OBI-u kupis tanku sperplocu (oni ti je izrezu na dimenzije koje sam trazis) i kupis prozirnu foliju (debljine cca 0.5 cm) koju imaju u 2 širine 1.20m (koja je tebi potrebna) i 1.50m, a duzinu samostalno biras. Okvir mozes najjednostavnije izraditi kod nekog stolara, ili mozda pokusati nesto improvizovati sam. Ova prva varijanta je vjerovatno ljepsa.
Ova prozirna folija kada se dobro ucvrsti ramom je super i to sve sasvim lijepo izgleda. A puno je laksa od bilo kakvog stakla. (Meni na zidu bez problema drzi puzzle dimenzija 140x195cm, a i jednu dimenzija kao ta tvoja).
Sto se tice ljepljenja puzzli da ih ucvrstis, postoje posebna ljepila koja se nanose sa prednje strane puzzle, a koja pored funckije da zalijepe puzzle medjusobno jos dodatno daju neki "zastitni" prozirni sloj. Ja ih iskreno nisam nikad koristila jer su se neki zalili da nakon odredjenog vremena zna taj sloj da ispuca pa to i ne izgleda lijepo, ali ti ne mogu reci sa sigurnoscu koliko je ta prica tacna.
Puzzle do dimenzija kao ta tvoja uglavnom sam lijepila selotejpom (okrenes puzzle i sa straznje strane trakama selotejpa ucvrstis). Sve puzzle zalijepljene na taj nacin nisam dodatno lijepila na okvir prilikom njihovog uramljivanja.
Druga opcija je da ih lijepis na okvir, npr ljepilom u spreju, koje nece navlaziti karton. S tim da to zahtijeva dosta strpljenja i preciznosti.
Sretno!
- Benny Lava
#14 Re: Puzzle
U penny-ju je lesonit tabla (uz besplatno rezanje) jeftinija nego tanka sperploca u obi-ju, a moze jednako dobro posluziti. Pa eto, mozes razmotriti i tu opciju, obzirom da je veci karton tesko naci.
- luluška
#15 Re: Puzzle
Moja sestra je složila jednu od 5000 komada. Danima je stajala na papirima u segmentima, a onda je uramljena između dva pleksija ili štaveć - nije ispalo preteško, može se okačiti, a nije mrljavo.DON_eARL wrote:Sreća pa nađoh temu, mogao sam bananu da zaradim.