Putovanje za Švedsku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
shizz

#1 Putovanje za Švedsku

Post by shizz »

Zanima me da li je neko putovao Ryanairom iz Zadra za Gotheborg? Naime, ja imam namjeru posjetiti rodbinu koja živi u Švedskoj pa me zanima da li moram imati neki dokaz da će me ta rodbina uzdržavati dok boravim tamo. Planiram ostati 4 sedmice, student sam (znači vratiću se u BiH i ne namjeravam tražiti azil tamo ;-) ). Nemam pojma koja je procedura kada se leti u Švedsku... Prije dvije godine sam putovala sa rodbinom autom, i nije bilo nikakvih problema..

Negdje sam pročitala da traže 40€ po danu, a budimo realni, bosanski džep plus student.... :shock:

Pa et, ako neko ima neke informacije...

Hvala
uglavnomja

#2 Re: Putovanje za Švedsku

Post by uglavnomja »

Ja ne znm za slucajeve da su nekome trazili lovu na uvid, mada su raja spominjala i to :-?

vazno je da znas dovoljno engleski da kazes da ides kod familije, i da pokazes povratnu kartu :)

a nema veze cim letis i odakle.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#3 Re: Putovanje za Švedsku

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:Ja ne znm za slucajeve da su nekome trazili lovu na uvid, mada su raja spominjala i to :-?

vazno je da znas dovoljno engleski da kazes da ides kod familije, i da pokazes povratnu kartu :)

a nema veze cim letis i odakle.

Nek te rodbina saceka na aerodromu ako bi bilo sta da mogu njih domah kontaktirati. Kazu da ima kontrola, jer avioni pristaju na terminale gdje moras pasos pokazati i tu moze biti prepitkivanja. Drug ako ce ti biti laske nista nije ni meni lakse kad idem za Australiju - pitaju stvasta i ako sam drzavljan jedne od najboljih drzava na svijetu ako ne najbolje.
shizz

#4 Re: Putovanje za Švedsku

Post by shizz »

[/quote]Nek te rodbina saceka na aerodromu ako bi bilo sta da mogu njih domah kontaktirati. Kazu da ima kontrola, jer avioni pristaju na terminale gdje moras pasos pokazati i tu moze biti prepitkivanja. Drug ako ce ti biti laske nista nije ni meni lakse kad idem za Australiju - pitaju stvasta i ako sam drzavljan jedne od najboljih drzava na svijetu ako ne najbolje.[/quote]

Kada sam prije dvije godine dolazila iz Gotheborga u Zagreb, nije bilo nikakvih problema, samo pasos na uvid, onaj pecat i par kiselih osmijeha.. Ništa. Ja naručujem kartu pa kako bude!!
mu_jo

#5 Re: Putovanje za Švedsku

Post by mu_jo »

Mozes se zadrzati u Svetskoj 3 mjeseca, poslije 3 mjeseca moras napustiti EU ili traziti produzenje boravka. Posto drzavljani BiH ne trebaju vizu mozes doputovati bez ikakvih problema bilo kojim prevozom. U rijetkim slucajevima mogu ti traziti da pokazez imas li dovoljno novaca za boravak ali posto ti ides svojoj rodbini oni su tvoj garant. Imaj samo njihov broj telefona pri ruci. Mojoj rodbini su trazili telefon i zvali su nas kuci da pitaju dali dolaze kod nas. U ovom slucaju bile su starije osobe i nisu znale ni svedski a ni engleski jezik.
Norwegian leti iz Sarajeva i ovo je prvi put da lete i zimi iz Sarajeva.Iz Tuzle leti Wizzair i oni su jeftini pa uporedi.
Sretan dolazak i fino se provedi u Svedskoj! :-D
Post Reply