Putovanje u Toskanu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
eXit.LP

#1 Putovanje u Toskanu

Post by eXit.LP »

Koja je najbolja varijanta prevoza za 4 osobe na relaciji Sarajevo - Livorno?

Avio prevoz ne dolazi u obzir, budući da nema direktnih linija za Italiju, pa sve ostale kombinacije dođu preskupo. Autobusom još nisam razmotrio sve moguće opcije.
Iako je putovanje vlastitim automobilom isto skupo, kada se troškovi rasporede na 4 osobe, dođe nekako najprimamljivije.

Kakve su varijante sa putarinama/vinjetama kroz Hrvatsku/Sloveniju/Italiju?

Kroz malo istraživanja, došao sam do nekih različitih informacija, pa ako je neko putovao ili putuje kroz ove države i zna kako stvari šetaju, bilo bi fino da podijeli : )
Last edited by eXit.LP on 04/01/2013 10:21, edited 1 time in total.
Mjesanac

#2 Re: Put: Sarajevo - Livorno

Post by Mjesanac »

Najbolje ti je autom ako vas je 4ro. Sve ostalo je patnja. Pravac, Zagreb-Ljubljana-Trst-Venecija-Bolonja-Livorno. Kroz HR pazi se na autoputu ako se neki BMW HR tablica zaljepi iza tebe, moguce da je policija, cim udjes u Sloveniju kupi vinjetu, 15 eura za 7 dana. Pazi na naplatne kucice koje su jos tu iz vremena dok su imali otvoreni sistem naplate, zna policija cekat ako se zafuras, 80 eura kazna :D posebno pazi na naplatne kucice u Krskom. U Italiji picis, ne treba ti vinjeta oni imaju naplatne kucice.
eXit.LP

#3 Re: Put: Sarajevo - Livorno

Post by eXit.LP »

Pa tako nekako dođe, po svim računicama, najbolje je ići u privatnom aranžmanu. Samo preskupa zajebancija za par dana u Toskani.

Generalno ne ide nam se preko neke agencije, jer obično bude sve na trku, na frku. Hoćemo onako malo da obiđemo, razgledamo. Samo najskuplja nam pita dođe. Za tepsiju se lahko može nešto skontati :D

Po nekoj gruboj računici između 600 i 800 KM dođe samo put (u oba pravca, gorivo+putarine).
Što je mnogo, mnogo je...

Ima li neko da je putovao "anamo", treba nam neka ekonomičnija varijanta.
ero:pero

#4 Re: Putovanje u Toskanu

Post by ero:pero »

- obavezno autom
- stranica via michelin ce ti dati najbolju i najbrzu rutu, vrlo jednostavno, hrvatsku predjes dosta brzo, ja sam se skinuo s hr. autoputa u zutoj lokvi-bakar-rijeka-rupa/pasjak(granica)-slo-venecija pa dalje njihov autoput...
- imas onaj dio gdje te navigacija mozda usmjerava u hr. na cvor bosiljevo,ali to je dalji put iako je komotniji zbog autoputa, ovako na zutoj lokvi ustedis vrijeme
- podjite nekad kroz noc da prodjete hrvatsku bez guzve i taman pred jutro da izbijete na talijansku granicu i laganini, mozda je i nedjelja najbolja za put jer nema toliko guzvare, bar ne slepera po EU
- kako rece kolega, hr autoput placas, pa 15 eura u slo,pa talijanski, sve je stvarno macji kasalj
- zasto autom,zato sto je to najbolji nacin za taj dio italije,mozete sve fino razgledati, i svaki drugi dan u neko drugo mjestasce otici, jer toskana nije samo firenca,livorno gdje idete, kad si vec tamo imas takvih gradica na brdima, dvoraca, vinograda, sve te neke ljepote koju ces najbolje dozivit svojim kolima, ne vracaj se bez Siene hehe
- a i taj put do toskane je odlican, prolazis veneciju, padovu, bolonju, imas mala mjesta za posjetit stvarno nezaboravnih
- kad dijelis troskove,nije toliko preskupo, a vidjet ces da je najbolji nacin,mozete se mijenjati za voznju, stati gdje vas je volja, ne znam meni je autom gust totalni
- i da, proljece za toskanu definitivno
- sretan put i blago vama, toscanaaaaa :thumbup:

doduse, mozes i trajketom split-ancona, pa dalje autom, ali ne znam cjenovni rang tog nacina,a i ne bih se nikad odrekao gusta voznje
neki

#5 Re: Putovanje u Toskanu

Post by neki »

Ako imate vremena, savjetujem ti da kroz italiju sto manje idete autoputevima, ne samo zbog ustede (zapravo je ovaj pravac trst-livorno jedan od jeftinijih u italiji, kosta 30ak€ u jednom pravcu) nego zato sto s italijanskih autoputeva nista ne vidis, a sporedne ceste su odlicne, vecim dijelom je to puni profil autoputa a ne naplacuju se i prolaze kroz prelijepe predjele. Ovo pogotovo vazi za toskanu, tamo obavezno zaobilazite autoput.
Racunaj da je litar bmb95 u italiji 1,8€, dizel je par centi jeftiniji. Znaci na zadnjoj pumpi prije granice u sloveniji (OMV) napuni do vrha jer je gorivo bar 30 centi jeftinije.
Posto idete autom malo vise opreza je obavezno, italija je puna prevaranata koji se okome na strance, na odmoristima auto ostavljaj na vidno mjesto, po gradovima po mogucnosti na cuvan parking.
I auto je najisplativiji nacin prevoza bez obzira sto je gorivo u italiji preskupo, pogotovo sto vas ide 4, trajekt se takodje ne isplati, za 4 i auto u oba pravca bi vas izasao trajekt preko 500€
eXit.LP

#6 Re: Putovanje u Toskanu

Post by eXit.LP »

Kako stvari stoje, tek na ljeto ćemo ići jer ćemo onda moći ostati par dana duže, što je naravno bolja varijanta.

Što se tiče puta za sad smo se u suštini dogovorili, to će biti varijanta automobil. To što sam naveo Livorno, nije nam finalno odredište, već samo smjernica zbog distance i smjera putovanja, radi lakše orjentacije : )

Planiramo posjetiti što je više mjesta moguće, tako da trenutno tražimo neki smještaj u centralnom dijelu Toskane (možda malo bliži zapadnoj obali). Opet naravno idemo na što ekonomičniju varijantu (studentska posla).

Mislili smo negdje usput napraviti jednu noć odmora u sjevernom dijelu Italije, još uvijek nismo sigurni gdje, pa onda provesti 3-4 noći u Toskani i eventualno još 1-2 noći u povratku negdje. Interesuju nas neki privatni smještaji, po mogućnosti neki manji apartmani. Za sada smo naletili na https://www.airbnb.com/ stranicu sa tim zafrkancijama. Ima dosta različitih ponuda koje dolaze u obzir.

Interesuje me da li neko ima neku drugu stranicu ili prijedlog za potragu za smještajem : )
Frutek

#7 Re: Putovanje u Toskanu

Post by Frutek »

Došlo je vrijeme da se auto isplati SAMO u varijanti kad putuju 4 osobe. Ne znam koje auto voziš, dizel-benzin, al svi znamo da cijene goriva oderaše, putarine takodje nisu normalne, vinjete, tunele, sve plaćaš. Ako dvije osobe putuju, daleko je isplatnije avionom ako je destinacija dalja od Ljubljane (meni barem), al eto kad se na četvoro podijele troškovi, nekako se može.

Toscana je fantazija, pravi mir i spokoj, a imaš i Firenzu 20 km dalje ako vam dodije mir :D Al samo da znaš, sve su to skupa mjesta i nemoj očekivat ni priblizno bosanske cijene. Takva su vremena, gdje god hoće čovjek da ode par dana, ma izadje te trošak ko svetog petra kajgana...U svakom slučaju sretno, izabrao si lijepu destinaciju.

Ja za smještaje uvijek konsultujem www.booking.com - boljeg sajta za te stvari nema.
eXit.LP

#8 Re: Putovanje u Toskanu

Post by eXit.LP »

Ma svakako da je najbolja varijanta kada 4 osobe putuju. Dugo je još do ljeta, ali opet se treba psihički i kalkulacijski spremiti za aktivnosti : )

Što se tiče smještaja, više smo imali u vidu privatne apartmane, a na booking.com je tanka ponuda što se toga tiče.
fatamorgana

#9 Re: Putovanje u Toskanu

Post by fatamorgana »

Bio jednom, šta reći .... prelijepa!

Image
Post Reply