Putovanje u Dansku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
uglavnomja

#51 Re: Putovanje u Dansku

Post by uglavnomja »

neko moje misljenje :oops:

to je u mentalitetu, manje se zamaraju gledanjem u tudji tanjir (kazu skandinavci su hladni :-? ali to nije moj dojam, samo ne trose zivce na besmislice, nece se citava familija skupiti: snaha prevarila muza pa 3 infarkta, 2 sloga, hitna pomoc, mjesec dana panike, rat familija ...)
ljudi su zadovoljni sa onim sto imaju, socijalna sigurnost, visoka zaposlenost, relativna sigurnost na ulici ...

njima klima ne smeta 8)

a nekome ni kredit ne smeta :D
Keiko

#52 Re: Putovanje u Dansku

Post by Keiko »

uglavnomja wrote:neko moje misljenje :oops:

to je u mentalitetu, manje se zamaraju gledanjem u tudji tanjir (kazu skandinavci su hladni :-? ali to nije moj dojam, samo ne trose zivce na besmislice, nece se citava familija skupiti: snaha prevarila muza pa 3 infarkta, 2 sloga, hitna pomoc, mjesec dana panike, rat familija ...)
ljudi su zadovoljni sa onim sto imaju, socijalna sigurnost, visoka zaposlenost, relativna sigurnost na ulici ...

njima klima ne smeta 8)

a nekome ni kredit ne smeta :D
Ma isto je i ovdje. Svijet radi, vikendom uziva, sta ikoga briga sto pada kisa kad nisu napolju I sta ih briga I za kredite kad ih nije problem placat'. Ja sam se htjela nasalit' sa drugom Zviz, nesto se puno uozbiljio.
uglavnomja

#53 Re: Putovanje u Dansku

Post by uglavnomja »

ona izreka:

nema loseg vremena, samo ima losa odjeca :roll:

na -30 meni nema odjece koja pomaze :run:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#54 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

Ma meni je vreme najmanji problem, i kultura i ljudi - ja se prilagodim sad pa sad. Ali ovaj sistem nemoze nikak biti najbolji za one koji zele da rade, pa i Danci koji puno rade to vidi, i onda kad svedes racunicu kome je ovdje dobro - pa onima koji niti zele da zavrse skolu ni da puno rade itd. Danci su poljeni (vecina je 100%) ima i oni koji rade ko konji!

Ovdje se zivi neki zivot gdje je ono idemo na pivo i ti onada pijez onaj Tuborg iz one flase, u nekoj birtij u nekom gradicu, nadimljen cigarama nisko spusteno svijetlo, i pricas o nekom ili nekoj ili o necemu.

I JOS NESTO

U DANSKOJ NEMA RIJECI PROPALI BIZNIS.

Ima DOBAR i MANJE DOBAR BIZNIS.

:D
babo_reuf

#55 Re: Putovanje u Dansku

Post by babo_reuf »

...
Last edited by babo_reuf on 17/08/2013 03:54, edited 1 time in total.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#56 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

babo_reuf wrote:Ne znam što se ovolika frka digla oko Danske ??? Ništa posebno od zemlje... Geografija prosjek, nemaju poštene planine, mora su im hladna i blatnjava. Hladno i kišovito ... Ništa posebno ... Među prvima će nadrapati kad se digne nivo mora zbog globalnog zagrijavanja, ja bih tamo uz svaku kuću kupio i čamac da mene pitaju ... Ima ih arogantnih jako puno koji nas gledaju sa visine bez potrebe i zaleđine ... Ima dobrih ženskih nema govora ako voliš te tipove, puno lakše se dolazi do sexa, ali sve u svemu ništa posebno... Problema ko i svugdje...

Ovolika fama se digla zbog jakog socijalnog sistema koji štiti građane, pa razna budala iz čitavog svijeta hoće tamo na državnu socijalu. Da nije toga i posljedičnog pritiska emigranata ... Ne bi ih dvaput pogledali...

Ima barem pedesetak zemalja svijeta gdje je klima puno bolja i zdravija, gdje se ljepše i zdravije živi, meni lično bi Danska morala platiti da joj postanem državljanin, a i onda bih dobro razmislio... Pametne zemlje se otimaju o obrazovane i sposobne ljude, a čini mi se da Danska misli da je Bogom dana pa čitav svijet želi da tamo ide ... Nije i neće, a kako su posijali tako će i požnjeti...

Da nije bilo dezerterskog mentaliteta dijela Bošnjaka i bježanije ne bi tri riječi o toj zemlji progovorili...
I gle drskosti - još se fališu time kako su zdušili, ostavili svoju zemlju na cjedilu, i izradili mnoge dobre i poštene sunarodnike koji nisu bili tako iskvareni kao oni ...

Katastrofa je ovaj forum dijaspora ...
A: Zvucis kao tipisni bosanceros koji u Danskoj uziva socijalu a pljuje po njoj, jer ista nije duplo veca.

B: Ti nisi nikada zivio u Danskoj pa zato lupets o nekom patriotizmu, kurcu i palcu.

Izaberi sta si.
Keiko

#57 Re: Putovanje u Dansku

Post by Keiko »

babo_reuf wrote:Ne znam što se ovolika frka digla oko Danske ??? Ništa posebno od zemlje... Geografija prosjek, nemaju poštene planine, mora su im hladna i blatnjava. Hladno i kišovito ... Ništa posebno ... Među prvima će nadrapati kad se digne nivo mora zbog globalnog zagrijavanja, ja bih tamo uz svaku kuću kupio i čamac da mene pitaju ... Ima ih arogantnih jako puno koji nas gledaju sa visine bez potrebe i zaleđine ... Ima dobrih ženskih nema govora ako voliš te tipove, puno lakše se dolazi do sexa, ali sve u svemu ništa posebno... Problema ko i svugdje...

Ovolika fama se digla zbog jakog socijalnog sistema koji štiti građane, pa razna budala iz čitavog svijeta hoće tamo na državnu socijalu. Da nije toga i posljedičnog pritiska emigranata ... Ne bi ih dvaput pogledali...

Ima barem pedesetak zemalja svijeta gdje je klima puno bolja i zdravija, gdje se ljepše i zdravije živi, meni lično bi Danska morala platiti da joj postanem državljanin, a i onda bih dobro razmislio... Pametne zemlje se otimaju o obrazovane i sposobne ljude, a čini mi se da Danska misli da je Bogom dana pa čitav svijet želi da tamo ide ... Nije i neće, a kako su posijali tako će i požnjeti...

Da nije bilo dezerterskog mentaliteta dijela Bošnjaka i bježanije ne bi tri riječi o toj zemlji progovorili...
I gle drskosti - još se fališu time kako su zdušili, ostavili svoju zemlju na cjedilu, i izradili mnoge dobre i poštene sunarodnike koji nisu bili tako iskvareni kao oni ...

Katastrofa je ovaj forum dijaspora ...
Jao komentara...

Nikada nisam bila u Danskoj I ne znam skoro nista o njoj ali sam sigurna da je po vecini kriterija kao i vecina razvijenih, zapadnih zemalja I kao i svaka druga drzava ima prednosti I mane.

Fakat ne kontam svakodnevno pljuvanje po svemu sto je dalje od vlastitog nosa...
pearlica

#58 Re: Putovanje u Dansku

Post by pearlica »

Keiko wrote: Jao komentara...

Nikada nisam bila u Danskoj I ne znam skoro nista o njoj ali sam sigurna da je po vecini kriterija kao i vecina razvijenih, zapadnih zemalja I kao i svaka druga drzava ima prednosti I mane.

Fakat ne kontam svakodnevno pljuvanje po svemu sto je dalje od vlastitog nosa...
Bila sam ja dosta puta, najvise u Kopenhagenu. Ali to sto rece stoji zemlja kao i vecina zapadnjih zemalja ima svoje prednosti a i mane a koja to zemlja na svijetu ima sve? Meni se dosta stvari u DK svida, recimo puno misle na okolis i imaju specifican dizajn koji je poznat u svijetu. Svida mi se Kopenhagen kao grad, mozes citav grad obici na biciklu recimo. Ali naravno zemlja kao i ljudi imaju svojih mana. Ai i vrijeme nije bas tako lose, vjeruj mi da ima gore. U mnogim stvarima se ne moze ni porediti sa BiH jer lakse je sjediti u toplom stanu u Danskoj nego negdje u ledenoj kuci u BiH iako je u BiH prosjecno toplija klima ne znaci da je automatsku ugodnije za zivjeti.
Keiko

#59 Re: Putovanje u Dansku

Post by Keiko »

pearlica wrote:
Keiko wrote: Jao komentara...

Bila sam ja dosta puta, najvise u Kopenhagenu. Ali to sto rece stoji zemlja kao i vecina zapadnjih zemalja ima svoje prednosti a i mane a koja to zemlja na svijetu ima sve? Meni se dosta stvari u DK svida, recimo puno misle na okolis i imaju specifican dizajn koji je poznat u svijetu. Svida mi se Kopenhagen kao grad, mozes citav grad obici na biciklu recimo. Ali naravno zemlja kao i ljudi imaju svojih mana. Ai i vrijeme nije bas tako lose, vjeruj mi da ima gore. U mnogim stvarima se ne moze ni porediti sa BiH jer lakse je sjediti u toplom stanu u Danskoj nego negdje u ledenoj kuci u BiH iako je u BiH prosjecno toplija klima ne znaci da je automatsku ugodnije za zivjeti.
Kad krenem u posjet, zovem pearlicu I Zviza da mi pokazete Kopenhagen. Ili da mi idemo kod Zviza u goste? :lol:
babo_reuf

#60 Re: Putovanje u Dansku

Post by babo_reuf »

...
Last edited by babo_reuf on 17/08/2013 03:26, edited 1 time in total.
Keiko

#61 Re: Putovanje u Dansku

Post by Keiko »

@Reuf, imas ti pravo na misljenje ali isto tako imaju i drugi. Nije u redu da se drugog ucesnika u diskusiji naziva kurvom I supkom zato sto ste oprecnog misljenje I sto covjek koristi svoje pravo na izbor. Sve sto ti kazes za Dansku, vazi za 99% drzava I gradova na svijetu, samo se sigurno ne bismo slozili o pojedinacnim karakteristikama ovog ili onog. Meni recimo su Seattle I Vancouver super dok su nekome predaleko, nekome ne odgovara vlazna klima u Seattle-u, nekome ne odgovara uglavnom Azijatska populacija u Vancouver-u, nekome je Seattle preskup a ne zanimaju ga stvari koje taj grad nudi,... I tako u nedogled.

Sto se mene tice, ne treba mi nista ni od koga, pa bez veze skaces na moj prethodni komentar o odlasku u goste I bez veze vrijedjas. Onaj kome je upucen zna da je nista vise nego posalica jer ima nas koji nismo grebatori, cigani, uhljupi I kretenikusi. Mada, ima na ovom forumu par ljudi koje bih rado upoznala I mozda cak i ugostila ako bi ih put nanio na moj otocic.
babo_reuf

#62 Re: Putovanje u Dansku

Post by babo_reuf »

...
pearlica

#63 Re: Putovanje u Dansku

Post by pearlica »

kakvo je ovo brisanje postova?
Keiko wrote:
Kad krenem u posjet, zovem pearlicu I Zviza da mi pokazete Kopenhagen. Ili da mi idemo kod Zviza u goste? :lol:
nademo se na aerodromu pa vozom do glavne stanice. Onda, slusaj sada ovo, na izlazu iz stanice prvo sto te doceka ja veliki natpis Hercegovina (ja prvi put pomislila da nisam slucajno pukla... ili da mi nije neko nesto podvalio) kada ono neki fini restorancic http://www.hercegovina.dk/en
Post Reply