Putovanje u Dansku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#26 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

Imas wrote:
Zviz wrote:
Nuke wrote:Ja sam u junu ove godine dobio dozvolu za boravak. Procedura je trajala oko 3 mjeseca. Mozes boraviti u Danskoj sve dok ne dobijes odgovor. Na ovoj stranici imas sve potrebne informacije za spajanje porodice: link. Ako imas dodatnih pitanja, posalji PP. Sretno.
Ogranicenu sto nije nikakva garanicja. Ipak treba imanti na umu da imati ogranicenu dozvolu mozes dobiti brzo, ali ona vam nije nista nego kao dozvola privrmemena. U svakom slucaju ni jedna dozvola nije nikakva garancija, sta sam se nagledo nasih koji su sa neogranicenom boravisnom dozvolom dobili jednosmjenu kartu. I kod covjeka nije rijec o spajanju porodice, nego hoce da se zeni. Zahtjevi su manje vise isti u 5 deka, jedino sto se trazi tj. da ako onaj ko zivi vec u Danskoj nema dansko drzavljanstvo da ima stalnu boravisnu dozvolu ako to nema nije moguce spajanje!
Ja sam citao,ako ona im dijete sa bivsim muzem i ako ima jedno sa mnom pola ovih stvari mi nije potrebno ukljucujuci i 50,000DKK,ne znam koliko je ta informacija tacna ali znas li nesto o tome ?Znam ja da ce biti tesko, no ucim jezik preko neta i slicno znam da ce mi pomoci. Planiram ici samo kao turist da poboljsam jezik i da ga bolje naucim a i mogu raditi ilegalno vec imam posao,tj da radim u jednoj firmi koja cisti privatne kuce i slicno jer prijatelj od moj zene drzi tu firmu i on je takodjer danac kao ona. A mi bi smo se uzeli najvjerovatnije za 1.5 godinu,zato mi je potrebno sto vise informacija.
Kao sto sam vam rekao to su neke cake i finiese na koje ja nemogu da dam odgovor. Jer vas slucaj nije bas klasican, ovdje je rijec o vanbracnom djeteu, i sve sada zavisi kako ce da oni primjene pravila - u pravilniku pise da postoji mogucnost da neke kriterije otpadnu zbog tog i tog ali ja to nemogu da da znam jer se nebavim tim niti sjedim u poziciji da odlucujem. Forumas gore prica cak o svakoj drugoj godini produzivanja boravisne, ja kad sam dolazio u dodir sa infomacijama o kasnim doseljenicima odnosno bracnim partnerima tad je pravilo vazilo da se popuni svake godine od strane primaoca potvrda i tako poslje tri godine je osoba mogla da odahne tj. koja je dosla, jer od tada je osoba imala cvrsci statu vezano za boravak. I ovo sa polaganjem jezika je nesto novo. Znam da se i dalje staro pravilo primjenjuje za drzavljane neke drzave clanice Eu gdje u roku od tri godine moras da polozis neke kurseve.
Last edited by Zviz on 28/07/2013 13:51, edited 1 time in total.
Zviz

#27 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:ne zezaj se sa radom na crno, ako te uhvate letis na 2 ili 5 ili dozivotno iz sengena.

ako imate dijete lako cete dokazati da ste u vezi, ne morate biti vjencani, bitno je dokazati da je to ozbiljno, ee sad ne znam koliko godina mora biti ta veza da ima isti status kao brak.

edit: eno zviz napisao: najmanje 1,5 godina na istoj adresi

Da 1,5 godina pise u pravilniki no kako ja tumacim to, da su oni skupa zivili negdje van danske 1,5 god. na adresi, jer u njegovom slucaju a ne samo njegovom svaki boravak od te duzine bi bio ilegalan osim ako ima drzavljanstvo neke drzave EU i da ima posao! Jer inace nije izvodljivo za nekoga iz BiH da to postigne od 1,5 god osim opet kazem ako ima legalno posao pa da na taj nacin stekne pravo sto bi bilo izvodljivo i mislim da je to jedini nacin.
uglavnomja

#28 Re: Putovanje u Dansku

Post by uglavnomja »

Zviz wrote:
Imas wrote: Kao sto sam vam rekao to su neke cake i finiese na koje ja nemogu da dam odgovor. Jer vas slucaj nije bas klasican, ovdje je rijec o vanbracnom djeteu, i sve sada zavisi kako ce da oni primjene pravila - u pravilniku pise da postoji mogucnost da neke kriterije otpadnu zbog tog i tog ali ja to nemogu da da znam jer se nebavim tim niti sjedim u poziciji da odlucujem. Forumas gore prica cak o svakoj drugoj godini produzivanja boravisne, ja kad sam dolazio u dodir sa infomacijama o kasnim doseljenicima odnosno bracnim partnerima tad je pravilo vazilo da se popuni svake godine od strane primaoca potvrda i tako poslje tri godine je osoba mogla da odahne tj. koja je dosla, jer od tada je osoba imala cvrsci statu vezano za boravak. I ovo sa polaganjem jezika je nesto novo. Znam da se i dalje staro pravilo primjenjuje za drzavljane neke drzave clanice Eu gdje u roku od tri godine moras da polozis neke kurseve.

ovo boldirano vazi u i norveskoj :)

osim za jezik, koliko znam, svako je obavezan da pohadja 250 casova jezika i 50 casova "drustva" u roku 3 godine. nije bilo obavezno da polozi ista, bitno je da je proveo te casove u skoli.

mislim da je u svedskoj ovo sa dvije godine i 5 itd...
Zviz

#29 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:
Zviz wrote:
Imas wrote: Kao sto sam vam rekao to su neke cake i finiese na koje ja nemogu da dam odgovor. Jer vas slucaj nije bas klasican, ovdje je rijec o vanbracnom djeteu, i sve sada zavisi kako ce da oni primjene pravila - u pravilniku pise da postoji mogucnost da neke kriterije otpadnu zbog tog i tog ali ja to nemogu da da znam jer se nebavim tim niti sjedim u poziciji da odlucujem. Forumas gore prica cak o svakoj drugoj godini produzivanja boravisne, ja kad sam dolazio u dodir sa infomacijama o kasnim doseljenicima odnosno bracnim partnerima tad je pravilo vazilo da se popuni svake godine od strane primaoca potvrda i tako poslje tri godine je osoba mogla da odahne tj. koja je dosla, jer od tada je osoba imala cvrsci statu vezano za boravak. I ovo sa polaganjem jezika je nesto novo. Znam da se i dalje staro pravilo primjenjuje za drzavljane neke drzave clanice Eu gdje u roku od tri godine moras da polozis neke kurseve.

ovo boldirano vazi u i norveskoj :)

osim za jezik, koliko znam, svako je obavezan da pohadja 250 casova jezika i 50 casova "drustva" u roku 3 godine. nije bilo obavezno da polozi ista, bitno je da je proveo te casove u skoli.

mislim da je u svedskoj ovo sa dvije godine i 5 itd...
Ma Danska i Norveska u 75% slucaja imaju skoro pa identicne zakone. Samo kod tog forumasa je situacija komplikovana do mile volje.
Zviz

#30 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

@ Imas

Malo sam se raspitao - ipak neke detalje neznam niti sam mogao doci u posjed istih.

Ali slusaj dobro...

Na tvojoj vanbracnoj zeni je da potegne pitanje, ona inace u svakom slucaju mora da potegne pitanje, znaci ona ce da ispuni formular da zivite skupa ali prijet toga morate biti vjencani ili da ste zivili na istoj adresi sto samo je moguce van Danske, jer nije moguce na turistickoj vizi da dobijes registraciju boravka u komuni (opstini) - mada i turisticka viza je neki dokaz ali tesko pali jer treba biti 1,5 god. u komadu. Znaci prvo se vjencajet, to moze obaviti u Danskoj ili u BiH mada u Danskoj ti treba maticni broj a bez njega "moze" ako imas malo vezice. Inace ako imas vezice malo mozes danas da nazoves a da se prekosutra vjecate inace se ceka po 2-3 mjeseca na datum. Prve papire mozete dobiti u roku 3-5 mjeseci ali pocet raditi ne, bar ne prve dvije godine - znaci ona te isljucivo izdrzaje. Raditi na crno ima teske konsekvence, kao prvo dolazi u razmatranje da se brak ponisti, jer se smatra da nije brak iz ljubavi nego iz koristi, drugo sljedi ti deportacija u rekordnom vremenu i trece zabrana ulaza u EU od 5 do 10 godina, plus sto 50.000kr koje su stavljene kao depozit se koriste za tvoj povratak i sl. vezano za sam slucaj i tako ona koja je stavila garanciju sve gubi.

Sto se djetea tice ono u principu nije kljucno, jer po zakonu ako je djete rodjeno u DK, i jedno od roditelja ima dansko drzavljanstvo onda je djete automatski Danski drzavljanin i kao tako ima sva prava na beneficije vezano za noro rodjenu djecu. U vasem slucaju Danska drzava nece nikada dodjeliti starateljstvo samo tebi a trenutno ga samo ima ona, osim ako si naveden kao otac.

Nije iskljuceno da moze doci do potraznje dokaza o vasem odnosu npr. slike, putovanja, pisma i sl.

Vas problem su jedino te godine.

Sve u svemu na njoj je da ucini prvi korak a ne vi.

Vezano za stan ili kucu: ni jedan fascilitet istog nesmje biti u zajednikom koristenju sa drugim, i isti nesmje biti registrovan kao studentski stan.

Ako je ona na nekoj vrsti socialnog primanja (u danskoj imas vise razlicitih) nema sanse da ce apliakcija da prodje. Zadnje tri godine nesmje biti na primanjima poput navedenih. To pravilo naravno nema veze u slucaju da imas drzavljanstvo neke drzave clanice utopiske unije.
kekaa

#31 Re: Putovanje u Dansku

Post by kekaa »

Kad dobijes boravisnu dozvolu privremenu,svake god produzavas i tek poslije 7 godina dobijas trajnu dozvolu
uglavnomja

#32 Re: Putovanje u Dansku

Post by uglavnomja »

kekaa wrote:Kad dobijes boravisnu dozvolu privremenu,svake god produzavas i tek poslije 7 godina dobijas trajnu dozvolu

zar nije nakon 3 stalna dozvola, a nakon 7 drzavljanstvo?
kekaa

#33 Re: Putovanje u Dansku

Post by kekaa »

nekad je bilo 3 sada je 7, drzavljanstvo je posebna prica
uglavnomja

#34 Re: Putovanje u Dansku

Post by uglavnomja »

kekaa wrote:nekad je bilo 3 sada je 7, drzavljanstvo je posebna prica
ok :)
Zviz

#35 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:
kekaa wrote:Kad dobijes boravisnu dozvolu privremenu,svake god produzavas i tek poslije 7 godina dobijas trajnu dozvolu

Ko je npr. dosao u Dansku prije 1992 god. taj je mogao poslje 5 god. (u policiji se prdavao zahtjev) cekalo se 3-4 mjeseca i to je to bilo. (dvojno drzavljanstvo da)
Bukvalno receno tad si mogao dobiti drzavljanstvo za vrecu krompira.

Od pocetka 1992 do kraja 2002 je bilo 7 godina + 2 do god. cekanja na rijesenje. (dvojno drzavljanstvo da)

A od pocetka 2003 je 10 godina + 2 do god. cekanja* na rijesenje uz to da polozis ispit iz prve, inace moze da ode u nedogled, jer ispiti se odrzavaju samo dva puta godisnje. (dvojno drzavljanstvo ne) + sto se danas trazi milion drugih stvari da imas u zelenom a prije te mnogo sta nije niko ni pitao.

Samo sto su sa tim zakonom dosta ljudi "zeznuli" jer nije bio napravljen tako da vazi za one poslje tog datuma nego za sve koji nisu upjeli da ispune kriterije od prijesnjeg zakona.

Tako da neko ko je 1994 stigao u Dansku i nije predao zahtjev do kraj 2002 god. vec 2003 nije mogao, jer ga je kacio novi zakon da nadovrsi 10 god. boravka do 2004.

Kad se samo sjetim pocetkom 90ih je npr. i dalje vazilo pravilo "pocasti". Npr. odvezes auto na tehnicki pregled malo ga sredis, usisas i ostavis flasu ljuceg ili dobrog vina na zadnjem. Kontroler samo uzme flasu i dobijes pecat (zeleno svijetlo). A danas jedan far ako nije kako treba dobijes pecat uvjetno odobreno. :D
uglavnomja

#36 Re: Putovanje u Dansku

Post by uglavnomja »

Zviz wrote:
uglavnomja wrote:

Ko je npr. dosao u Dansku prije 1992 god. taj je mogao poslje 5 god. (u policiji se prdavao zahtjev) cekalo se 3-4 mjeseca i to je to bilo. (dvojno drzavljanstvo da)

Od pocetka 1992 do kraja 2002 je bilo 7 godina + 2 do god. cekanja na rijesenje. (dvojno drzavljanstvo da)

A od pocetka 2003 je 10 godina + 2 do god. cekanja* na rijesenje uz to da polozis ispit iz prve, inace moze da ode u nedogled, jer ispiti se odrzavaju samo dva puta godisnje. (dvojno drzavljanstvo ne) + sto se danas trazi milion drugih stvari da imas u zelenom a prije te mnogo sta nije niko ni pitao.

Samo sto su sa tim zakonom dosta ljudi "zeznuli" jer nije bio napravljen tako da vazi za one poslje tog datuma nego za sve koji nisu upjeli da ispune kriterije od prijesnjeg zakona.

Tako da neko ko je 1994 stigao u Dansku i nije predao zahtjev do kraj 2002 god. vec 2003 nije mogao, jer ga je kacio novi zakon da nadovrsi 10 god. boravka do 2004.

Kad se samo sjetim pocetkom 90ih je npr. i dalje vazilo pravilo "pocasti". Npr. odvezes auto na tehnicki pregled malo ga sredis, usisas i ostavis flasu ljuceg ili dobrog vina na zadnjem. Kontroler samo uzme flasu i dobijes pecat (zeleno svijetlo). A danas jedan far ako nije kako treba dobijes pecat uvjetno odobreno. :D
debalkanizacija :lol: :lol:
Šveđanin

#37 Re: Putovanje u Dansku

Post by Šveđanin »

Zviz wrote:
uglavnomja wrote:

:lol: :lol:

Joj joj, podsjeti me na jednu situaciju davno davno prije, dok sam još klinac bio, malo sjevernije od Danske. :oops: :D
uglavnomja

#38 Re: Putovanje u Dansku

Post by uglavnomja »

dje si ba zvizu :D

sta se ono zbiva u kopenhagenu?

(kao) auto bomba, folovi, stari golf, itd ...
Zviz

#39 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:dje si ba zvizu :D

sta se ono zbiva u kopenhagenu?

(kao) auto bomba, folovi, stari golf, itd ...
Jedan od nasih naucnih experimenata, skalupljane jace produktivne enegrije tokom voznje, malo rizicno jer moze da rokne... :D
uglavnomja

#40 Re: Putovanje u Dansku

Post by uglavnomja »

:lol:

ma ja, neko besposlen virio po parkingu pa odmah policiju .. jos stari golf :oops:
Zviz

#41 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

uglavnomja wrote::lol:

ma ja, neko besposlen virio po parkingu pa odmah policiju .. jos stari golf :oops:

Sigurno, ja nemogu da vjerujem da su napravili citav spektakl od ovog oooj mila majko :D I ovim novinarima taman doslo da se skinu sa flase, pa opletili da pisu isto kao da je po CPH odletilo u zrak :lol: :lol: :lol:

Den bil, som politiet frygtede skjulte en bombe i det indre København, viser sig nu at være en svensk mands opfindelse.

- Jeg blev ringet op af en svensk journalist, og er lige stormet herned for at forklare, at der er tale om en opfindelse, siger Dan Zethraeus, som til dagligt arbejder for den svenske tv-kanal SVT til dr.dk.

- Jeg er meget ked af, at der er blevet så stor opstandelse. Jeg havde ingen tanke på, at min opfindelse kunne misforstås for noget andet, siger han.
Mulig bombe er banebrydende opfindelse

Dan Zethraeus er på ferie i Danmark for tiden, forklarer han til dr.dk.

- Jeg kørte over broen i går for at bo en nat på hotel med min kæreste. Og eftersom jeg har udført prøver på opfindelsen i forgårs og skal gøre det samme i morgen, har jeg ikke fjernet konstruktionen.
Fremtidens elbil

Han vil ikke afsløre præcis hvordan opfindelsen fungere, da han er bange for, at andre vil hugge hans patent. Men han afslører dog, at den underlige attrap skal få bilen til at genere el, mens den kører.

- Det er fremtidens elbil, der lader bilen op, mens man kører på vejen. Men da det er en opfindelse som flere har arbejdet på, kan jeg ikke afsløre mere, siger Dan Zethraeus.
Har undskyldt til politiet

Han undskylder mange gange, at hans opfindelse kunne skabe så meget påstyr i København.

- Jeg har forklaret det hele til politiet og bombeteknikerne, og undskyldt at min opfindelse kunne skabe så meget opstandelse. Det havde jeg aldrig troet, den kunne.

//DR
uglavnomja

#42 Re: Putovanje u Dansku

Post by uglavnomja »

jos kad biste bili ovoliko razumljivi kad pricate :-)
Zviz

#43 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:jos kad biste bili ovoliko razumljivi kad pricate :-)
Kako bolan da ne kopcate danski jezik, pa ja mogu norvezane da pofino razumijem ali kad pricaju onu verziju sto je slicna danskom. Znam da brojanjem imate problema :D :D
muha_sa

#44 Re: Putovanje u Dansku

Post by muha_sa »

uglavnomja wrote:jaro, niko te ni pogledatri nece, osim ako nemas pola teleta u koferu :lol:

kakvi euri i folovi ... nista od toga, ako prodjes provjeru na sa aerodromu i udjes u eu, rahat si.
totalna fula :-)
u Malmeu te pocale u poseban red a na pasoškoj te ceka policajka koja tecno govori naš jezik (moguce da je ženska s ovih prostora) --onda te ona rešeta pitanjima, gdje i kod koga ideš, koliko dugo ostaješ, cime se vracaš, imaš li para, kako ti se zove osoba kod koje ideš, imaš li povratnu kartu.............................
Zviz

#45 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

muha_sa wrote:
uglavnomja wrote:jaro, niko te ni pogledatri nece, osim ako nemas pola teleta u koferu :lol:

kakvi euri i folovi ... nista od toga, ako prodjes provjeru na sa aerodromu i udjes u eu, rahat si.
u Malmeu te pocale u poseban red a na pasoškoj te ceka policajka koja tecno govori naš jezik (moguce da je ženska s ovih prostora) --onda te ona rešeta pitanjima, gdje i kod koga ideš, koliko dugo ostaješ, cime se vracaš, imaš li para, kako ti se zove osoba kod koje ideš, imaš li povratnu kartu.............................

Najvjerovatnije, jer avion pristaje na gate / terminal gdje je pasos kontrola - letovi van unije i domestic.
muha_sa

#46 Re: Putovanje u Dansku

Post by muha_sa »

Zviz wrote:
muha_sa wrote:

Najvjerovatnije, jer avion pristaje na gate / terminal gdje je pasos kontrola - letovi van unije i domestic.
ne, avion pristaje gdje i svi avioni na taj aerodrom a imaju 4 izlaza----domaci, EU, i mi fukare. nas handre a ostali ko gospoda. s razlogom nas handre jer idioti pokušavaju na sve nacine da ostanu tamo a ni promil šanse nemaju --osim udaje jal ženidbe a to je legalno i zna se kako hoda.
Zviz

#47 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

muha_sa wrote:
Zviz wrote:

ne, avion pristaje gdje i svi avioni na taj aerodrom a imaju 4 izlaza----domaci, EU, i mi fukare. nas handre a ostali ko gospoda. s razlogom nas handre jer idioti pokušavaju na sve nacine da ostanu tamo a ni promil šanse nemaju --osim udaje jal ženidbe a to je legalno i zna se kako hoda.

Nemoj vise oko brakova :D I to ce zabraniti, neki dan mi jedan pise kaze dobije djete sa zenom 12 godina starijom od njega. :lol: :lol: Jos malo pa ce neki i babe poceti ganjati samo da se dokopaju sjevera :D :D
Keiko

#48 Re: Putovanje u Dansku

Post by Keiko »

Zviz wrote:
muha_sa wrote:
Zviz wrote:

Nemoj vise oko brakova :D I to ce zabraniti, neki dan mi jedan pise kaze dobije djete sa zenom 12 godina starijom od njega. :lol: :lol: Jos malo pa ce neki i babe poceti ganjati samo da se dokopaju sjevera :D :D
Tako vam I treba kad ste vi Danci najsretniji ljudi na svijetu! :mrgreen:
Zviz

#49 Re: Putovanje u Dansku

Post by Zviz »

Keiko wrote:
Zviz wrote:
muha_sa wrote: ne, avion pristaje gdje i svi avioni na taj aerodrom a imaju 4 izlaza----domaci, EU, i mi fukare. nas handre a ostali ko gospoda. s razlogom nas handre jer idioti pokušavaju na sve nacine da ostanu tamo a ni promil šanse nemaju --osim udaje jal ženidbe a to je legalno i zna se kako hoda.

Tako vam I treba kad ste vi Danci najsretniji ljudi na svijetu! :mrgreen:
Sasra se od srece i radosti sto sam toliko sretan. Posteno receno ovdje je samo onaj sretan sto nema kredita a tih je vrlo maloooooo - svi drugi nose betonske cipele i anker ogo vrata.
Keiko

#50 Re: Putovanje u Dansku

Post by Keiko »

[quote="Zviz]Sasra se od srece i radosti sto sam toliko sretan. Posteno receno ovdje je samo onaj sretan sto nema kredita a tih je vrlo maloooooo - svi drugi nose betonske cipele i anker ogo vrata.[/quote]

Ja sam ocekivala jedan veliki :-D a ono :(
Post Reply