Putovanje u Dansku
-
Imas
#1 Putovanje u Dansku
Pozdrav,zanima me da li je neko putovao iz Tuzle u Malmo pa iz Malmea u Dansku. Da li trebam kupit ili rezervisati i povratnu kartu i slicno ... Razlog zasto pitam je sljedeci:
Uskoro putujem u Dansku ali nemam pojam sta me ceka,razlog mog putovanja su zena i djeca.Oni zive u Danskoj dok ja zivim u BIH. Nismo nikad bili ozenjeni ali uskoro planiramo, ovo je moje prvo putovanje u Dansku. Zanimaju me bilo kakve informacije,dali na Danskoj granici traze neku određenu svotu novca i slicno ..zanimaju me samo informacije.
Također ako je neko iz BIH oženjen tamo i ako bi bio voljan da mi pomogne i objasni sta je sve potrebno uraditi da se moze stupiti u brak u Danskoj, bio bih jako zahvalan. Koliko je tesko i slicno,bilo koja informacija je dobro dosla i mnogo hvala na pomoci od srca!
Uskoro putujem u Dansku ali nemam pojam sta me ceka,razlog mog putovanja su zena i djeca.Oni zive u Danskoj dok ja zivim u BIH. Nismo nikad bili ozenjeni ali uskoro planiramo, ovo je moje prvo putovanje u Dansku. Zanimaju me bilo kakve informacije,dali na Danskoj granici traze neku određenu svotu novca i slicno ..zanimaju me samo informacije.
Također ako je neko iz BIH oženjen tamo i ako bi bio voljan da mi pomogne i objasni sta je sve potrebno uraditi da se moze stupiti u brak u Danskoj, bio bih jako zahvalan. Koliko je tesko i slicno,bilo koja informacija je dobro dosla i mnogo hvala na pomoci od srca!
-
frx
#2 Re: Putovanje u Dansku
iz malmea do danske ti je najjeftinije i najlakse vozom za 10 minuta si u danskoj.
-
Imas
#3 Re: Putovanje u Dansku
Znam to jarane,mene zanimaju informacije tipa da li ce mi trebali određena suma novca kad izidjem iz aviona na Svedskoj ili Danskoj granici i slicno.frx wrote:iz malmea do danske ti je najjeftinije i najlakse vozom za 10 minuta si u danskoj.
-
aristofan
#4 Re: Putovanje u Dansku
Ides preko WizzAira (wizzair.com), moras cekirati kartu da ne bi extra doplacivao na aerodromu.
Trenutno ti povratna kosta oko 150e, vec pocetkom augusta je negdje oko 95e.
Za ostalo ne znam, a i mene interesuje, planirao sam ici u Svedsku.
- cehaja
#5 Re: Putovanje u Dansku
Treba ti samo onoliko novca da mozes taksi platiti, i ako hoces sta da jedes...Imas wrote:Znam to jarane,mene zanimaju informacije tipa da li ce mi trebali određena suma novca kad izidjem iz aviona na Svedskoj ili Danskoj granici i slicno.frx wrote:iz malmea do danske ti je najjeftinije i najlakse vozom za 10 minuta si u danskoj.
-
Imas
#6 Re: Putovanje u Dansku
To je odlicno,ja sam vidio da su kod njih u jendom smijeru 30 eura isto pa kontam da l ida kupim u jednom smijeru ili sa povratnom psoto bih ostao 3 mj sa zenom a ne znam koliko mjeseci vrijedi avionska kartaaristofan wrote:Ides preko WizzAira (wizzair.com), moras cekirati kartu da ne bi extra doplacivao na aerodromu.
- uglavnomja
#7 Re: Putovanje u Dansku
jaro, niko te ni pogledatri nece, osim ako nemas pola teleta u koferu
kakvi euri i folovi ... nista od toga, ako prodjes provjeru na sa aerodromu i udjes u eu, rahat si.
kakvi euri i folovi ... nista od toga, ako prodjes provjeru na sa aerodromu i udjes u eu, rahat si.
-
Imas
#8 Re: Putovanje u Dansku
ma jarane znas bosanski dzep zato i pitam...ipak tu su zena i djeca znas da je tesko....bolje je imati informacijauglavnomja wrote:jaro, niko te ni pogledatri nece, osim ako nemas pola teleta u koferu![]()
Isto zanima me ako neko zna kako se salje garantno pismo i sta treba navesti u njemu da bi se dobila viza ?
- uglavnomja
#9 Re: Putovanje u Dansku
e, to za garantno pismo ne znam da li vise postoji, odkad su ukinute vize.
za spajanje porodice, trajano useljenje je duga procedura (bar u norveskoj, a sva skandinavija ti je u 5 deka sto se tice zakona)
za spajanje porodice, trajano useljenje je duga procedura (bar u norveskoj, a sva skandinavija ti je u 5 deka sto se tice zakona)
- cehaja
#10 Re: Putovanje u Dansku
Pazi dobro, kompanije tipa sa kojima putujes imaju kartu nekada 30 EUR, a nekada identicni smijer i sve isto ali kosta 200 EUR-a oni funkcionisu sa cijenama na principu ponude i potraznje, pa npr sad karta u sepembru je npr gdje ides 50 EUR, a ako je kupujes 5 dana prije polaska u Septembru kosta 150 EUR-a.Imas wrote:ma jarane znas bosanski dzep zato i pitam...ipak tu su zena i djeca znas da je tesko....bolje je imati informacijauglavnomja wrote:jaro, niko te ni pogledatri nece, osim ako nemas pola teleta u koferu![]()
Isto zanima me ako neko zna kako se salje garantno pismo i sta treba navesti u njemu da bi se dobila viza ?
Zato uzmi odmah i povratnu.
-
Imas
#11 Re: Putovanje u Dansku
cehaja wrote:Pazi dobro, kompanije tipa sa kojima putujes imaju kartu nekada 30 EUR, a nekada identicni smijer i sve isto ali kosta 200 EUR-a oni funkcionisu sa cijenama na principu ponude i potraznje, pa npr sad karta u sepembru je npr gdje ides 50 EUR, a ako je kupujes 5 dana prije polaska u Septembru kosta 150 EUR-a.Imas wrote:ma jarane znas bosanski dzep zato i pitam...ipak tu su zena i djeca znas da je tesko....bolje je imati informacijauglavnomja wrote:jaro, niko te ni pogledatri nece, osim ako nemas pola teleta u koferu![]()
Zato uzmi odmah i povratnu.
Ok,hvala druze.No da li znas koliko povratna karta vrijedi? Mislim maksimalno dana ?
- cehaja
#12 Re: Putovanje u Dansku
Sve zavisi od njih, najjednostavnije ti je da ih nazoves i raspitas se.
Ako je cijena danas tolika, sutra nece i ne mora biti, dakle sve ide po sistemu "ponuda - potraznja" za kartom.
Sto se tice trajanja ne znam kolika su im ogranicanje, i to vjerovatno zavisi...
Ako je cijena danas tolika, sutra nece i ne mora biti, dakle sve ide po sistemu "ponuda - potraznja" za kartom.
Sto se tice trajanja ne znam kolika su im ogranicanje, i to vjerovatno zavisi...
-
Imas
#13 Re: Putovanje u Dansku
Ko ga jebe jaro, ja sam rezervisao sad za 6.9, 19.90 eura, jebo sve ,to je dzabe, a zelja da se vide djeca je veca nego svecehaja wrote:Sve zavisi od njih, najjednostavnije ti je da ih nazoves i raspitas se.
- cehaja
#14 Re: Putovanje u Dansku
Da, ali put nazad ti moze biti 250 EUR-a
- cehaja
#15 Re: Putovanje u Dansku
Evo nasao sam ti ovo na internetu:
Osnovne informacije o cijenama Wizzairovih letova
Cijene mogu biti bagatelne ali i astronomske
Skoro svaki put kada u nekoj od vijesti spomenemo jeftine karte za Wizzair-ove letove za Tuzlu i iz Tuzle, javljaju nam se čitaoci kako bi nas upozorili da to nije tačno i da su cijene puno veće od najavljivanih. Da ne bi ispalo da objavljujemo neistinite informacije malo smo se raspitali i proučili kako funkcioniše sistem prodaje karata za Wizzair-ove linije.
Osnovna stvar koju potencijalni putnik Wizzairovim linijama treba da zna je to da cijene nisu fiksne. Cijene se mijenjaju gotovo trenutno, a kompanija ih kalkuliše po principu ponude i potražnje, ne samo stvarne već i očekivane. Kod "očekivane potražnje" to znači da u vrijeme praznika sigurno možete računati da nećete putovati uz najjeftinije cijene. Kako za neki let raste prodaja karata tako rastu i cijene. Sistem kalkulisanja je takav da cijena može biti i ispod osnovne ali i daleko iznad.
Primjera radi, za prvi naredni let za Bazel 23. jula trenutna cijena je 50 eura, a iz Bazela 90 eura. To znači da se oba leta solidno prodaju ali se let iz Bazela prodaje bolje što je i logično, više naših dolazi na godišnje odmore nego što se vraća, pa je i cijena veća.
Sredinom augusta, kada je povratak sa godišnjih odmora masovniji, situacija je više nego obrnuta. Let za Bazel u subotu 17. augusta skoro je rasprodat i trenutna cijena za taj dan je čak 150 eura. Isti dan cijena iz Bazela je 40 eura.
Do Bazela i natrag za 25 eura
Evo i suprotnog primjera sa niskim cijenama. Ako se danas odlučite za put u Bazel 14. septembra karta će vas koštati samo 15 eura, a karta iz Bazela za Tuzlu 17. septembra, još manje, samo 10 eura. Otići u Bazel i vratiti se za samo 25 eura zaista je ekstremno jeftino ali kako prodaja za ove letove bude rasla rast će i cijene.
Sve u svemu, ko ima mogućnost da planira i prilagođava termine letenja zaista može putovati za bagatelnu cijenu ali se može naletiti i na žestoku cijenu ako je let skoro rasprodat.
Pazite da vaš prtljag ne košta puno više od karte
Sve niskobudžetne kompanije ekstra zaradu prave na dodatnim uslugama koje su u pravilu skuplje nego kod klasičnih kompanija. Osnovno pravilo je da se sve dodatne usluge dobro prouče i prijave online jer je svako čekiranje na aerodromu znatno skuplje. Posebno treba biti pažljiv sa prtljagom.
U avion se može unijeti besplatno samo ručni prtljag čije su dimenzije 42x32x25cm ili manje, tako da se može smjestiti ispod sjedišta ispred vas.
Veći ručni ptrljag (56x45x25cm, do 10 kg) koji se može smjestiti u prtljažni boks iznad sjedišta, plaća se, od 10 eura pa naviše.
Jedna torba ili kovčeg do 32 kg težine plaća se 30 eura ako prijavu izvršite online. Prijava na aerodromu je skuplja. Online se mogu prijaviti 3 torbe, još tri mogu na aerodromu.
Svaki kilogram iznad 32 kg posebno se plaća pa treba izračunati da li je bolje prijaviti još jednu torbu ili plaćati dodatnu težinu.
Napominjemo da su navedene cijene orjentacione i da će tačan iznos biti naznačen prilikom online čekiranja. Još jednom ponavljamo, jako je važno da se sve što može prijavi i odradi online.
Ako se ne pazi i sve dobro ne isplanira, niska cijena putovanja lako se može pretvoriti u vrlo visoku, zato dobro pazite, provjeravajte i planirajte. Jeftino putovati se može samo uz skromne zahtjeve i očekivanja.
Skoro svaki put kada u nekoj od vijesti spomenemo jeftine karte za Wizzair-ove letove za Tuzlu i iz Tuzle, javljaju nam se čitaoci kako bi nas upozorili da to nije tačno i da su cijene puno veće od najavljivanih. Da ne bi ispalo da objavljujemo neistinite informacije malo smo se raspitali i proučili kako funkcioniše sistem prodaje karata za Wizzair-ove linije.
Osnovna stvar koju potencijalni putnik Wizzairovim linijama treba da zna je to da cijene nisu fiksne. Cijene se mijenjaju gotovo trenutno, a kompanija ih kalkuliše po principu ponude i potražnje, ne samo stvarne već i očekivane. Kod "očekivane potražnje" to znači da u vrijeme praznika sigurno možete računati da nećete putovati uz najjeftinije cijene. Kako za neki let raste prodaja karata tako rastu i cijene. Sistem kalkulisanja je takav da cijena može biti i ispod osnovne ali i daleko iznad.
Primjera radi, za prvi naredni let za Bazel 23. jula trenutna cijena je 50 eura, a iz Bazela 90 eura. To znači da se oba leta solidno prodaju ali se let iz Bazela prodaje bolje što je i logično, više naših dolazi na godišnje odmore nego što se vraća, pa je i cijena veća.
Sredinom augusta, kada je povratak sa godišnjih odmora masovniji, situacija je više nego obrnuta. Let za Bazel u subotu 17. augusta skoro je rasprodat i trenutna cijena za taj dan je čak 150 eura. Isti dan cijena iz Bazela je 40 eura.
Evo i suprotnog primjera sa niskim cijenama. Ako se danas odlučite za put u Bazel 14. septembra karta će vas koštati samo 15 eura, a karta iz Bazela za Tuzlu 17. septembra, još manje, samo 10 eura. Otići u Bazel i vratiti se za samo 25 eura zaista je ekstremno jeftino ali kako prodaja za ove letove bude rasla rast će i cijene.
Sve u svemu, ko ima mogućnost da planira i prilagođava termine letenja zaista može putovati za bagatelnu cijenu ali se može naletiti i na žestoku cijenu ako je let skoro rasprodat.
Sve niskobudžetne kompanije ekstra zaradu prave na dodatnim uslugama koje su u pravilu skuplje nego kod klasičnih kompanija. Osnovno pravilo je da se sve dodatne usluge dobro prouče i prijave online jer je svako čekiranje na aerodromu znatno skuplje. Posebno treba biti pažljiv sa prtljagom.
U avion se može unijeti besplatno samo ručni prtljag čije su dimenzije 42x32x25cm ili manje, tako da se može smjestiti ispod sjedišta ispred vas.
Veći ručni ptrljag (56x45x25cm, do 10 kg) koji se može smjestiti u prtljažni boks iznad sjedišta, plaća se, od 10 eura pa naviše.
Jedna torba ili kovčeg do 32 kg težine plaća se 30 eura ako prijavu izvršite online. Prijava na aerodromu je skuplja. Online se mogu prijaviti 3 torbe, još tri mogu na aerodromu.
Svaki kilogram iznad 32 kg posebno se plaća pa treba izračunati da li je bolje prijaviti još jednu torbu ili plaćati dodatnu težinu.
Napominjemo da su navedene cijene orjentacione i da će tačan iznos biti naznačen prilikom online čekiranja. Još jednom ponavljamo, jako je važno da se sve što može prijavi i odradi online.
Ako se ne pazi i sve dobro ne isplanira, niska cijena putovanja lako se može pretvoriti u vrlo visoku, zato dobro pazite, provjeravajte i planirajte. Jeftino putovati se može samo uz skromne zahtjeve i očekivanja.
-
Imas
#16 Re: Putovanje u Dansku
cehaja wrote:Evo nasao sam ti ovo na internetu:
Uh ma ja cu ponijet 20 kg robe i jebga
- cehaja
#17 Re: Putovanje u Dansku
Samo bez psovki 
Neka je sa srecom!
Neka je sa srecom!
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#18 Re: Putovanje u Dansku
Imas wrote:Pozdrav,zanima me da li je neko putovao iz Tuzle u Malmo pa iz Malmea u Dansku. Da li trebam kupit ili rezervisati i povratnu kartu i slicno ... Razlog zasto pitam je sljedeci:
Zivim u Danskoj - tacnije 23 godine! Ides kod zene i djece u posjetu ili kako mislis to ides za Danski, necu da ti kvarim zelje i apetite ali ako mislis samo doci i ostati ovdje bojim se da ces brze ici nazad. Pojasni malo. Gdje ti zive zena i djeca? Jer nekontam bas sto bi isao na Malmö. Granice kao granice nema ali ponekad ima kontrole - pa koga izaberu da malo pod lupom ogledaju.
Oko braka i spajanja muza to je zesca zezancija. Prvo pitanje kako stoji tvoja zena ekonomski i poslovno?
Broj jedan: Morate moci dokazati da ste vise vezani za Dansku nego BiH.
Broj dva: Broj jedan nevazi ako je jedno od vas imalo dansko drzavljanstvo najmanje 26 godina!
Broj tri: Moras poloziti (ti) kurs danskog jezika u prvih 6 mjeseci boravka, ako neuspijes u prvom krugu ili popravnom - moze imati teze posljedice za tvoj status.
Broj cetri: Najmanje a moze biti i visa suma, i ako su po novom je umanjili ali najmanje sto bi drzava moga da zatrazi od nje je da polozi kao depozit 50.000KR (12.500KM) kao garaniciju. Oblikatorno!
Zahtjevi od strane Danske za vas obadvoje.
Broj jedan: Vase vjencanje mora biti tako da se moze priznati i od strane danskog zakona.
Broj dva: Ako je rijec o vanbracnoj zajednici koja ce preci u brak, onda treba dokaz o zajednickom suzivotu na istoj adresi od 1,5 godina.
Broj tri: Vas brak mora temeljiti na slobondoj odluci od strane vas obadvoje.
Broj cetri: Vas brak nesmje biti podloga da se stekne pravo na boravak u Danskoj. (ako ovo planiras - ozbiljno ti savjetujem nemoje se igrati, jer cete svi zavrsiti u BiH)
Zahtjev od strane Danske prema partneru koji zivi van Danske ( u ovom slicaju vama).
Broj jedan: Najmanje da imas 24 godine.
Broj dva: Da ispunis obavezu da si blizi Danskoj nego BiH.
Broj tri: Najkasnje poslje 6 mjeseci borvaka u Danskoj moras poloziti kurs osnovnog danskog jezika!
Zahtjevi od strane Danske za prema partneru koji zivi u Danskoj (u ovom slucaju njoj)
Broj jedan: Da je osoba starija od 24 godine.
Broj dva: Nesmje da je u zadnjih 10 godina osoba bila zakonski gonjena po pitanju nasilja na npr. bivseg muza/zenu ili vanbracnog partnera.
Broj tri: Osoba mora moci izdrzavati partnera (muza ili zenu).
Broj cetri: Najmanje tri godine permanetnog boravka ako osoba nema boravisnu dozvolu i nije tretirana kao izbjeglica po clanu 7 i 8 (ne vazi ako ima dansko drzavljanstvo)
Broj pet: Osoba kao nema mora ispuniti svoj dio da postigne ne ogranicen boravak u Danskoj (ne vazi ako ima dansko drzavljanstvo ili boravisnu dozvolu na ne organicen period)
Broj sest: Osoba mora da donosi novac u kucu sama, to znaci da nesmije biti na socijali ili da je u zadnje tri godine bila na socijali.
Broj sedam: Osoba mora imati stan (kupljen ili kao postanar) dovoljne velicine za bracnu zajednicu.
Broj osam: Osoba mota najmanje imati 50.000kr da odmah polozi kao depozit/socialna pomoc za osobu koja dolazi.
Na tebi je da manje vise polozis taj test i da se ponasas kulturno. Na zeni ti je najveci teret. Mora da ima uljudne papire. Da je u radnom odnosu (vrlo vazno), da ima stan dovoljne vecine i da ima te pare u kesu da ih preda vlastima.
Ako imas dodatnih pitanja pisi. Mada da budem iskren ovo je dug, skup i tezak proces u Danskoj. Manje vise ti ces biti na grbaci sve dok ne savladas jezik i nemognes da radis a to moze da protraje i do pune dvije godine.
- uglavnomja
#19 Re: Putovanje u Dansku
zvizu, od kad su ovi uslovi 
- Zviz
#20 Re: Putovanje u Dansku
Ovo su najnoviji od 2012 godine, i moram ti reci dosta su labilniji nego prijasnjiuglavnomja wrote:zvizu, od kad su ovi uslovi
-
Nuke
#21 Re: Putovanje u Dansku
Ja sam u junu ove godine dobio dozvolu za boravak. Procedura je trajala oko 3 mjeseca. Mozes boraviti u Danskoj sve dok ne dobijes odgovor. Na ovoj stranici imas sve potrebne informacije za spajanje porodice: link. Ako imas dodatnih pitanja, posalji PP. Sretno.
- Zviz
#22 Re: Putovanje u Dansku
Ogranicenu sto nije nikakva garanicja. Ipak treba imanti na umu da imati ogranicenu dozvolu mozes dobiti brzo, ali ona vam nije nista nego kao dozvola privrmemena. U svakom slucaju ni jedna dozvola nije nikakva garancija, sta sam se nagledo nasih koji su sa neogranicenom boravisnom dozvolom dobili jednosmjenu kartu. I kod covjeka nije rijec o spajanju porodice, nego hoce da se zeni. Zahtjevi su manje vise isti u 5 deka, jedino sto se trazi tj. da ako onaj ko zivi vec u Danskoj nema dansko drzavljanstvo da ima stalnu boravisnu dozvolu ako to nema nije moguce spajanje!Nuke wrote:Ja sam u junu ove godine dobio dozvolu za boravak. Procedura je trajala oko 3 mjeseca. Mozes boraviti u Danskoj sve dok ne dobijes odgovor. Na ovoj stranici imas sve potrebne informacije za spajanje porodice: link. Ako imas dodatnih pitanja, posalji PP. Sretno.
-
Nuke
#23 Re: Putovanje u Dansku
Dobijanje dozvole na osnovu braka spada u kategoriju "spajanje porodice". To se i zove privremena dozvola za boravak. Traje dvije godine i onda se produzuje, ako i dalje ispunjavas iste uvjete. Trajna se dobije nakon pet godina boravka (opet se moraju ispuniti odredjeni uvjeti). Dakle, sve dok ispunjavas uvjete, nema nikakvih problema.Zviz wrote: Ogranicenu sto nije nikakva garanicja. Ipak treba imanti na umu da imati ogranicenu dozvolu mozes dobiti brzo, ali ona vam nije nista nego kao dozvola privrmemena. U svakom slucaju ni jedna dozvola nije nikakva garancija, sta sam se nagledo nasih koji su sa neogranicenom boravisnom dozvolom dobili jednosmjenu kartu. I kod covjeka nije rijec o spajanju porodice, nego hoce da se zeni. Zahtjevi su manje vise isti u 5 deka, jedino sto se trazi tj. da ako onaj ko zivi vec u Danskoj nema dansko drzavljanstvo da ima stalnu boravisnu dozvolu ako to nema nije moguce spajanje!
-
Imas
#24 Re: Putovanje u Dansku
Ja sam citao,ako ona im dijete sa bivsim muzem i ako ima jedno sa mnom pola ovih stvari mi nije potrebno ukljucujuci i 50,000DKK,ne znam koliko je ta informacija tacna ali znas li nesto o tome ?Znam ja da ce biti tesko, no ucim jezik preko neta i slicno znam da ce mi pomoci. Planiram ici samo kao turist da poboljsam jezik i da ga bolje naucim a i mogu raditi ilegalno vec imam posao,tj da radim u jednoj firmi koja cisti privatne kuce i slicno jer prijatelj od moj zene drzi tu firmu i on je takodjer danac kao ona. A mi bi smo se uzeli najvjerovatnije za 1.5 godinu,zato mi je potrebno sto vise informacija.Zviz wrote:Ogranicenu sto nije nikakva garanicja. Ipak treba imanti na umu da imati ogranicenu dozvolu mozes dobiti brzo, ali ona vam nije nista nego kao dozvola privrmemena. U svakom slucaju ni jedna dozvola nije nikakva garancija, sta sam se nagledo nasih koji su sa neogranicenom boravisnom dozvolom dobili jednosmjenu kartu. I kod covjeka nije rijec o spajanju porodice, nego hoce da se zeni. Zahtjevi su manje vise isti u 5 deka, jedino sto se trazi tj. da ako onaj ko zivi vec u Danskoj nema dansko drzavljanstvo da ima stalnu boravisnu dozvolu ako to nema nije moguce spajanje!Nuke wrote:Ja sam u junu ove godine dobio dozvolu za boravak. Procedura je trajala oko 3 mjeseca. Mozes boraviti u Danskoj sve dok ne dobijes odgovor. Na ovoj stranici imas sve potrebne informacije za spajanje porodice: link. Ako imas dodatnih pitanja, posalji PP. Sretno.
- uglavnomja
#25 Re: Putovanje u Dansku
ne zezaj se sa radom na crno, ako te uhvate letis na 2 ili 5 ili dozivotno iz sengena.
ako imate dijete lako cete dokazati da ste u vezi, ne morate biti vjencani, bitno je dokazati da je to ozbiljno, ee sad ne znam koliko godina mora biti ta veza da ima isti status kao brak.
edit: eno zviz napisao: najmanje 1,5 godina na istoj adresi
ako imate dijete lako cete dokazati da ste u vezi, ne morate biti vjencani, bitno je dokazati da je to ozbiljno, ee sad ne znam koliko godina mora biti ta veza da ima isti status kao brak.
edit: eno zviz napisao: najmanje 1,5 godina na istoj adresi